Connect with us

Aktuale

‘Ide të mëdha në një kuti të vogël’, një sipërmarrëse nga Kosova ka lansuar një produkt inovativ për fëmijë

Published

on

Për të zhvilluar aftësitë elektronike dhe inxhinierike të fëmijëve, një sipërmarrës nga Kosova ka lansuar një produkt inovativ.

Arta Shehu Zaimi është një sipërmarrëse e re nga Kosova. Pasi u diplomua për shkenca kompjuterike, ajo iu bashkua një banke tregtare si zhvilluese dhe më vonë u avancua për të qenë arkitekte softuerësh. Megjithatë, ajo shpejt u bë nënë dhe botëkuptimi i saj ndryshoi, së bashku me vizionin e saj profesional, dhe vendosi të nisë një përpjekje paksa të ndryshme biznesi.

“Gjithmonë e kisha këtë keqardhje që mua, si shumë prej brezit tim, më është dashur të luftoj për të mësuar gjërat në mënyrë praktike dhe ndjeva nevojën për të bërë diçka që vajzat e mia dhe brezi i tyre të mos përjetojnë beteja të ngjashme,” thotë Arta.

Kjo është arsyeja pse, në vitin 2015, Arta dhe motra e saj vendosën të nisin J-Coders Academy, një kurs privat ku fëmijët nga 8 deri në 18 vjeç mund të mësojnë gjuhë programimi, dizajn aplikacionesh dhe dizajn lojërash kompjuterike. Parimi i J-Coders Academy është t’u mësojë fëmijëve këto koncepte me sa më shumë ushtrime praktike.

“Ne besojmë se shkenca dhe teknologjia duhet të mbahen reale dhe të lehta për t’u mësuar nga fëmijët, duke i inkurajuar ata të zgjidhin problemet dhe të mendojnë jashtë kutisë.”, thekson Arta Shehu Zaimi, bashkëthemeluese e Labbox.

Megjithatë, gjatë punës së tyre në Akademinë J-Coders, Arta dhe motra e saj mësuan se fëmijët kishin vështirësi në kapjen e njohurive në një fushë të caktuar – inxhinieri harduerike dhe elektronikë. Kjo për shkak se qasja ekzistuese nuk ofronte një mjedis të thjeshtë për fëmijët për të eksperimentuar në këtë fushë të rëndësishme. “Ne besojmë se shkenca dhe teknologjia duhet të mbahen reale dhe të lehta për t’u mësuar nga fëmijët, duke i inkurajuar ata të zgjidhin problemet dhe të mendojnë jashtë kutisë,” thotë Arta.

Kështu lindi ideja e Labbox-it, të cilin Arta e konsideron një produkt revolucionar. Labbox përbëhet nga kuti të vogla që përfshijnë qarqe, lidhës kabllosh dhe materiale të ngjashme që lejojnë fëmijët të eksperimentojnë në projekte inxhinierike dhe elektronike në shkallë të vogël.

Pasi u zhvillua produkti fillestar, ai iu prezantua një grupi prindërish dhe partnerësh. Produkti u prit mjaft mirë dhe Arta dhe motra e saj vendosën ta kthenin në biznes. Megjithatë, ky ishte një lloj i ri i biznesit për Kosovën dhe rajonin dhe kishte shumë sfida. Në veçanti, ata kishin probleme me prodhimin fizik të njësive të tyre. “Rajoni ynë nuk është një mjedis shumë miqësor për kompani të tilla si Labbox që ofrojnë produkte fizike elektronike. Ne u përballëm me probleme serioze në gjetjen e furnitorëve apo kompanive partnere që do të merrnin përsipër prodhimin”, thotë Arta./Media Ndërtimi.

Aktuale

Hapni dyert për instalimin e Valvulës Termostatike nga ekipet e autorizuara të Prishtina HeatSave

Published

on

Hapni dyert për ekipet e autorizuara ashtu që të përfitoni pajisjet si dhe instalimin e tyre falas. Pas nëntorit, këto pajisje së bashku me instalim do të kushtojnë deri në 500 euro për konsumator.

Andaj, nëse nuk do të jeni në shtëpi në datat e paralajmëruara për instalim në lagjen tuaj, ju lutem kontaktoni në 080099000 sa më parë, që të mos humbisni rastin për instalimin e pajisjeve të reja për radiatorët tuaj si:

Valvulës Termostatike e cila rregullon qarkullimin e ujit të ngrohtë nga sistemi i Ngrohtores Termokos deri tek radiatori.

Termo-Kokës e cila ndihmon në përcaktimin e temperaturës në radiator. Rrotullojeni për të caktuar temperaturën dhe për të kontrolluar shpenzimet e energjisë.

Alokatorit cili vendoset në radiator për të matur temperaturën dhe për të përcjellur shfrytëzimin e energjisë.

Prishtina HeatSave është investim 10M dollarësh nga Fondacioni i Mileniumit i Kosovës (MFK) & Korporata e Sfidave të Mileniumit (MCC), me qëllim të modernizimit të sistemit të matjes së shpenzimeve të ngrohjes përmes Termokos./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Raporti i UN-Habita alarmon qytetet botërore

Published

on

UN-Habitat sapo ka publikuar Raportin e tij vjetor të Qyteteve Botërore gjatë sesionit të njëmbëdhjetë të Forumit Urban Botëror, i cili u zhvillua në Katowice, Poloni nga 27 qershor deri më 30 qershor 2022.

I titulluar “Parashikimi i së ardhmes së qyteteve”, pikat kryesore të publikimit të vitit 2022 janë njohuri për të ardhmen e sferës urbane, bazuar në “tendencat, sfidat dhe mundësitë ekzistuese, si dhe kushtet përçarëse, duke përfshirë mësimet e vlefshme nga pandemia COVID-19”.

Në fakt, ai synon t’u paraqesë qyteteve mënyra për t’u përgatitur për sfidat e ardhshme dhe për të adresuar çështjet aktuale.

Meqenëse popullsia globale që jeton në zonat urbane do të rritet nga 56 përqind në 2021 në 68 përqind në 2050, kryesisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, transformimi i qyteteve tona për të arritur një të ardhme më të mirë duhet të jetë një interes global.

Duke pasur nevojë urgjente për “zgjidhje inovative për zonat urbane për t’iu përgjigjur kësaj krize të trefishtë C të COVID, klimës dhe konfliktit”, siç deklarohet nga Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe Drejtori Ekzekutiv i UN-Habitat Maimunah Mohd Sharif, Raporti i Qyteteve Botërore 2022 bën thirrje për më shumë angazhim nga qeveritë kombëtare, rajonale dhe lokale dhe inkurajon adoptimin e mëtejshëm të teknologjive inovative dhe koncepteve të jetesës urbane./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Studentët e Arkitekturës të UP-së eksplorojnë ndërtimin e zonave urbane në Cottbus të Gjermanisë

Published

on

Studentët Behar Iberhysaj, Tringa Rama, Vanesa Nikqi, Dafina Balaj, Marina Frrokaj, ishin pjesë e Summer School – Introverted and Extroverted Spaces: Neë pedagogical approaches to the house and the city, në Cottbus të Gjermanisë, me dt. 11.06.2022 – 19.06.2022. Kjo vizitë është realizuar fal marrëveshjeve që Fakulteti i Arkitekturës ka me profesorët dhe universitetet në Gjermani.

Studentët kanë eksploruar se si është ndërtuar dhe përvetësuar hapësira urbane në disa territore në Cottbus përmes përjetimit të përvojës së tyre.

Gjate hulumtimit dhe punës së bërë janë përdorur metoda etnografike dhe vizuale për të identifikuar hapësirat që janë dhe mund të bëhen të dukshme dhe ato që janë dhe mund të mbeten të padukshme.

Qëllimi i shkollës verore ka qenë të rikonceptohet raporti mes shtëpisë dhe qytetit, duke reflektuar mbi nocionin se pjesët e dukshme dhe dimensionet prezentë e përbëjnë qytetin, ndërsa e padukshmja dhe jo-prezentja përfaqësojnë shtëpinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending