Connect with us

Urbanizëm

Hapësirat e gjelbra strategjike: Si të përfitoni sa më shumë nga efektet e tyre ftohëse

Published

on

Hapësirat e gjelbra urbane konsiderohen si një nga mënyrat më të përshtatshme dhe më të qasshme për të zbutur efektet e rritjes së temperaturave në mjediset urbane.

Ndërsa klima globale ngrohet, qytetet në mbarë botën përballen me valë të nxehta më të shpeshta dhe ekstreme, duke vënë në rrezik qytetarët e tyre.

Shumë qytete po përdorin strategji për reduktimin e ndikimit të ishujve të nxehtësisë urbane, të cilat krijohen kur mbulesa natyrore e tokës zëvendësohet me sipërfaqe që thithin dhe ruajnë nxehtësinë, siç janë trotuaret dhe ndërtesat.

Kjo e rrit temperaturën me disa gradë në krahasim me mjedisin.

Qytetet kanë mikroklimën e tyre, të ndikuar nga ky fenomen i kombinuar me një sërë faktorësh shpesh të anashkaluar.

Që një strategji klimatike të jetë efikase, duhet të merren parasysh të gjithë faktorët.

Nivelet e rrezikut të nxehtësisë janë gjithashtu të lidhura fort me strukturën sociale të qytetit. Lagjet me sektorë më pak të pasur dhe historikisht të margjinalizuar kanë më pak akses në hapësirat e gjelbra, duke i vënë ato në rrezik më të madh.

Nëpërmjet rregulloreve të planifikimit dhe zonimit të tokës, ndikimi mbi qytetarët e pafavorizuar mund të pakësohet, duke përmirësuar shëndetin, mirëqenien dhe standardet e tyre të jetesës.

Shkencëtarët si Winifred Curran dhe Trina Hamilton po theksojnë se përmirësimi i vegjetacionit mund të çojë në rritjen e vlerës së pronës dhe mund të çojë në zhvendosjen e banorëve afatgjatë.

Ata sugjerojnë një strategji të quajtur “vetëm mjaft e gjelbër”, duke krijuar ndërhyrje strategjike për të mbështetur komunitetet lokale.

Hapësirat e gjelbra në qytete mund të përmbushin një mori rolesh: ato mund të bëhen hapësira për ndërveprim shoqëror, rekreacion dhe lojë; ato mund të ofrojnë habitat për jetën e egër dhe të rrisin biodiversitetin e qyteteve; bimësia mund të ndihmojë në reduktimin e zhurmës dhe të veprojë si një filtër ndotjeje, përveçse ndihmon në menaxhimin e ujit të shiut dhe rregullimin e temperaturës.

Profesori i asociuar Wan-Yu Shih nga Departamenti i Planifikimit Urban dhe Menaxhimit të Fatkeqësive në Universitetin Ming-Chuan, Tajvan, paralajmëron, megjithatë, se të gjitha këto role mund të mos jenë në gjendje të bashkëekzistojnë.

Planifikimi strategjik është i nevojshëm për të përcaktuar funksionet më me ndikim që hapësirat e gjelbra mund të luajnë në përpjekjet për të përshtatur mjedisin urban me sfidat sociale dhe mjedisore me të cilat përballen./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Si e përdor Amsterdami modelin për të krijuar një strategji të ekuilibruar si për njerëzit ashtu edhe për mjedisin

Published

on

Në vitin 2020, në mes të valës së parë të bllokimeve për shkak të pandemisë, bashkia e Amsterdamit shpalli strategjinë e saj për rikuperimin nga kjo krizë duke përqafuar konceptin e “Ekonomisë së Krofeve”. Modeli është zhvilluar nga ekonomistja britanike Kate Raworth dhe është popullarizuar përmes librit të saj, “Doughnut Economics: Seven Ways to Think Like a 21st Century Economist”, botuar në vitin 2017.

Këtu, ajo argumenton se qëllimi i vërtetë i ekonomisë nuk duhet të jetë i barabartë rritje. Në vend të kësaj, qëllimi është të gjejmë një pikë të ëmbël, një mënyrë për të balancuar nevojën për t’i siguruar të gjithëve atë që u nevojitet për të jetuar një jetë të mirë, një “bazë shoqërore” duke kufizuar ndikimin tonë në mjedis, “tavanin mjedisor”. Me ndihmën e Raworth, Amsterdami e ka ulur këtë qasje në madhësinë e një qyteti.

Modeli përdoret tani për të informuar strategjitë dhe zhvillimet në mbarë qytetin në mbështetje të kësaj ideje gjithëpërfshirëse: ofrimi i një cilësie të mirë jete për të gjithë pa ushtruar presion shtesë mbi planetin. Qytetet e tjera po ndjekin këtë shembull.

Cili është modeli ekonomik i donutit?

Raworth mbërriti në imazhin e “donutit” duke përshkruar dy rrathë, njëri brenda tjetrit. Rrethi i jashtëm është frymëzuar nga një diagram që ajo hasi ndërsa punonte për organizatën jofitimprurëse kundër varfërisë Oxfam. Atje, një grup shkencëtarësh të sistemit tokësor po shikonin kushtet mjedisore që e bëjnë të mundur jetën në Tokë. Ata identifikuan një sërë “kufijsh planetarë”, një sërë kufijsh që, nëse kapërcehen, do të dëmtonin përgjithmonë klimën, tokat, oqeanet, biodiversitetin dhe rrjedhimisht kushtet e jetës së njerëzimit. Kjo unazë e jashtme lidhet me çështje të tilla si ndryshimi i klimës, ndotja e ajrit, humbja e biodiversitetit, shterimi i shtresës së ozonit dhe acidifikimi i oqeanit.

Ndërsa Raworth e kuptoi rëndësinë e përpjekjes për të qëndruar nën këtë tavan ekologjik, ajo gjithashtu kuptoi se kjo është vetëm njëra anë e problemit. Nëse unaza e jashtme përshkruante një maksimum, ajo shpiku gjithashtu një unazë të brendshme për të përfaqësuar kushtet minimale që gjithkush ka nevojë për të bërë një jetë të mirë. Rrjedh nga qëllimet e zhvillimit të qëndrueshëm të OKB-së, unaza e brendshme trajton probleme urgjente si qasja në ushqim dhe ujë të pastër, strehim me cilësi të mirë, energji, kujdes shëndetësor, arsim, barazi sociale, të drejtën për një zë politik, drejtësi dhe mundësi për punë dhe të ardhura.

Si dhe pse e përdor Amsterdami?

Në prill 2020, Bashkia e Amsterdamit miratoi strategjinë e qarkores së Amsterdamit 2020-2025 me një plan veprimi fillestar praktik dyvjeçar. Strategjia është modeluar sipas një versioni të përshtatur të modelit të donutit të Kate Raworth, duke e bërë atë komunën e parë në botë që miraton zyrtarisht konceptin. I krijuar në bashkëpunim me Raworth, modeli me shkallë të ulët quhet Portreti i Qytetit, një fotografi gjithëpërfshirëse e qytetit që synon të shërbejë si pikënisje për të menduarit me fotografi të mëdha, risi bashkë-krijuese dhe transformim sistemik, sipas strategjisë së publikuar. . Ai synon gjithashtu të bëhet një stimul për bashkëpunimin ndër-departamental brenda qytetit, duke përfshirë një gamë të gjerë aktorësh në proceset vendimmarrëse që formësojnë mjedisin.

Në fund të vitit 2022, qyteti i vogël i Dunedin, Zelanda e Re, u bashkua, ashtu si edhe Nanaimo, në Kolumbinë Britanike. Në SHBA, Portland, Oregon dhe Austin, Teksas, po planifikojnë të iniciojnë versionet e tyre të konceptit. Ndërsa të gjitha këto strategji janë të frymëzuara nga modeli i donutit, ato e interpretojnë konceptin në mënyra të përshtatura me nevojat dhe mundësitë e tyre specifike.

Donut nuk është një model përshkrues. Nuk ofron një hartë rrugore. Në vend të kësaj, ai paraqet një rezultat përfundimtar optimist për t’u përpjekur drejt: sigurimit të një cilësie të mirë jete për të gjithë, pa mbitaksuar mjedisin.

Rruga për ta arritur këtë mund të duket e ndryshme për çdo rajon: qytetet ose vendet më të pasura mund të gjejnë se sfidat e tyre kryesore janë të lidhura me unazën e jashtme të kufomave, duke ulur gjurmën e tyre për t’u përshtatur brenda kufijve planetarë. Ndërkohë, rajonet me të ardhura të ulëta ose të mesme mund të luftojnë më shumë për të nxjerrë të gjithë nga qendra e donutit dhe në unazën e saj të brendshme, duke siguruar akses të barabartë në nevojat bazë si ushqimi, arsimi dhe mundësitë për t’u rritur./Media Ndërtimi

Continue Reading

Urbanizëm

Peizazhi arkitektonik i Prishtinës evoluoi përmes ndërtimeve kaotike

Published

on

Peizazhi arkitektonik i Prishtinës ka ndryshuar shumë pas luftës. Si u kthye Prishtina nga një kryeqytet i këndshëm në një qendër të kaosit, dhe a ka një mënyrë për ta drejtuar në një kahje tjetër?

Në një nga lagjet më të vjetra të Prishtinës, Dardania, muret e një kafeneje akoma pëshpëritin jehonat e shekullit të kaluar. E mbushur me fotografi ndjellëse bardh e zi, kafeneja ‘Te Pini’ qëndron si një testament për një Prishtinë të shkuar.

E emërtuar “Te Pini’, me emrin e birit të Mbretit Agron dhe Mbretëreshës Teutë të Ilirisë, kjo kafene vë në dritë  rreth 100 fotografi të Prishtinës së vjetër. Pronari i saj, Metiner Rexha, tashmë 61 vjeç, hapi kafenenë në një kohë kur nuk kishte ndërtesa që e rrethonin.

Prishtina ka ndryshuar shumë që atëherë. Rexha kujton kohën e kaluar, megjithatë e kupton se zhvillimi është i pamohueshëm. Megjithatë, ai gjen gjendjen e tanishme të Prishtinës shqetësuese, të karakterizuar nga rritja kaotike dhe zgjerimi urban i pa kontrolluar.

Peizazhi arkitektonik i Prishtinës, njëherë modest me pak ndërtesa deri në fund të viteve 1990, ka kaluar në një metamorfozë të thellë në erën pasluftës. Tani kryeqyteti shfaq një përzierje eklektike të stileve dhe strukturave që duket se sfidojnë gravitetin. Megjithatë, ky evoulim nuk ka kaluar pa polemika. Shumë vendas e perceptojnë atë si një largim befasues nga identiteti historik i qytetit, duke kontribuar në një ndjenjë çrregullimi dhe rrëmuje në strukturën urbane. Pas migracionit të madh urban pas luftës, Prishtina është kthyer në një qendër me ndërtesa të larta pa një standard të përbashkët. Strukturat e mëdha janë vendosur pranë njëra-tjetrës pa ndonjë model të dukshëm, të përziera me shtëpi të vogla dhe apartamente të ngjyrosura.

Transformimi urban i PrishtinësBanorët e Prishtinës shpesh e krahasojnë qytetin e tyre me një xhungël urbane.Yll Rugova, i cili ka shërbyer si Drejtor i Kulturës në Prishtinë dhe si Zëvendësministër i Kulturës, reflekton mbi zhvillimin e kryeqytetit, i cili ka përjetuar tre valë të rëndësishme që nga përmendja e parë në vitin 1342. Në shkrimin e tij të titulluar “The New Capital in the Block”, Rugova shkruan se vala e parë ndodhi gjatë Perandorisë Osmane, kur Prishtina shërbeu si qendër administrative e sanxhakut, një njësi administrative gjatë Perandorisë Osmane.Vala e dytë ndodhi në vitin 1947 kur Prishtina mori rolin e kryeqytetit të Kosovës, që ishte në atë kohë një rajon autonom i Serbisë. Vala e tretë po ndodh sot, si Prishtina zhvillohet dhe po përmirësohet gjithnjë e më shumë si kryeqyteti i Kosovës së pavarur.

Valdet Osmani, Kryetar i Asociacionit së Arkitektëve të Kosovës, në një intervistë me Prishtina Insight, i atribuon gjendjen “të dobët” të ndërtesave të reja në Prishtinë menaxhimit të gabuar gjatë viteve të hershme pas luftës nga Drejtoria e Urbanizimit.

Osmani kërkon një hetim nga Prokuroria për shkak të skemës së urbanizmit që ka përgjegjësi për shkaktimin e kaosit urban dhe dëmtimin e pronës publike. Ai beson se shkatërrimi i qytetit nisi në vitin 2003 kur zyrtarët jo-profesionistë morën kontrollin e drejtorisë së urbanizmit, rezultuar në zhvillim të pakualifikuar dhe mungesë të mbikëqyrjes rregullative.

Sipas Osmanit, rrënja e problemit mund të gjuritet te Planifikimet Zhvillimore dhe Rregulluese, kritereve të ndërtimit dhe lejeve që lejuan ndërtimin pa respektuar ligjet dhe standardet teknike të duhura.

Gjithashtu, ai kritikon ndërtimin e Parkingut Nëntokësor, duke kosnideruar se kjo kundërshton parametrat arkitektonikë, të planifikimit urban dhe mbrojtjes së mjedisit.

Si rezultat, kur jepen kushtet dhe lejet e ndërtimit, ato shpesh shkelin ligjin, rregulloret teknike dhe planifikimet zhvillimore dhe rregulluese, duke përkeqësuar më tej rrënimin e qytetit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Urbanizëm

Planifikimi Urban nga lart-poshtë dhe nga poshtë-lart: Një qasje sinergjike

Published

on

Nga planet e rrjetit të qyteteve të lashta greke deri te planimetria urbane e idealizuar e Rilindjes, historia e planifikimit urban është një pasqyrim i strukturave në zhvillim të pushtetit dhe prioriteteve shoqërore. Në të gjithë botën, shumë qytete afrikane dhe aziatike ekzistonin njëkohësisht pa manifestime të qarta vizuale. struktura organizative duke u ngulitur thellë në nevojat kulturore dhe marrëdhëniet shoqërore. Zhvillimi urban karakterizohet nga një dikotomi – kontrasti midis strategjive të planifikimit nga lart-poshtë të udhëhequra nga entitete dhe organe qeverisëse me ndikim, dhe iniciativave nga poshtë-lart të drejtuara nga komunitetet lokale. Kjo ndërveprim i jep formë qyteteve, duke ndikuar në aspekte nga infrastruktura dhe hapësirat publike te modelet e banesave dhe karakteri urban. Thellimi në dallimet midis këtyre strategjive është thelbësor për të krijuar një peizazh urban harmonik që plotëson nevojat e banorëve të tij.

Strehimi, infrastruktura, objektet e kujdesit shëndetësor dhe arsimor dhe hapësira e kohës së lirë – këta elementë kryesorë formojnë shtyllën kurrizore të qyteteve në mbarë botën. Planifikimi urban atëherë duket si një detyrë e lehtë, ku shabllonet e rregullimeve mund të vendosen përballë rajoneve dhe komuniteteve të ndryshme. Rubrika e planifikimit modernist ishte kështu, një koncept i veçantë po eksportohej në pjesë të ndryshme të botës, duke dështuar të kapte ndërlikimet e peizazheve të ndryshme sociale, kulturore dhe mjedisore.

Një qasje nga lart-poshtë dominonte dikur fushën e projektimit dhe planifikimit urban. Sot, është e qartë se një shabllon hegjemonik nuk mund të përsëritet thjesht në kontekste të ndryshme. Në sferën urbane të globalizuar, ndikimi i kapitalit privat në formësimin e qyteteve krahas organeve qeveritare është i dukshëm. Rritja e financimit të pronave u ka dhënë korporatave një aksion të rëndësishëm në zhvillimin urban, duke ndikuar në përballueshmërinë e banesave dhe hapësirave publike. Përgjegjësia aktuale e planifikimit urban përfshin të kuptuarit se si t’i përgjigjemi në mënyrë të përshtatshme kushteve të ndryshme në peizazhe të ndryshme. Ajo që duhet të jetë e zakonshme është ndjeshmëria ndaj këtyre situatave dhe jo singulariteti i përgjigjes.

Gjatë dekadave të fundit, qasja e planifikimit urban është zhvendosur nga një metodë e centralizuar dhe shkencore në një metodë më pjesëmarrëse dhe bashkëpunuese. Praktikat aktuale kanë kaluar në një model më komunikues, duke theksuar perspektivat nga poshtë-lart dhe pjesëmarrjen e palëve të interesuara. Takimet ndërkombëtare mbi vendbanimet njerëzore dhe mjedisin në vitet 1970 ndikuan në kornizat dhe politikat ligjore, duke çuar në ndryshime në metodat e planifikimit.

Ndryshe nga planifikimi modernist që besohej dikur, qytetet nuk mund të shihen si entitete monolite. Ato janë habitate për komunitete të ndryshme dhe ekologji sociale që nxisin kulturat, preferencat dhe nevojat e veta. Fuqia e zhvillimit efektiv urban qëndron në njohjen e kompleksitetit të hapësirave urbane përmes një qasjeje sinergjike. Planifikimi nga lart-poshtë dhe nga poshtë-lart së bashku lejojnë krijimin e kornizave urbane fleksibël që janë të personalizueshme në kontekste të ndryshme. Pikat e forta të të dyja strategjive kombinohen për të prodhuar qytete gjithëpërfshirëse dhe elastike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending