Connect with us

Ambienti

Gërmia ka 55 km shtigje të definuara, mbi 50 bimë mjekësore të identifikuara

Published

on

Gërmia ka 55 km shtigje të definuara dhe të markuara, 11 shtigje të veçanta dhe të lidhura në rrjet, më shumë se 50 bimë mjekësore të identifikuara. Më shumë se 1 milion vizitorë çdo vit shijojnë natyrën dhe mundësitë e rekreacionit që ofron parku.

Gërmia është një prej pasurive më të mëdha të Kosovës, e njohur në rajon. Është e mbushur me pyje, livadhe, kodra dhe lugina që krijojnë një mozaik mbresëlënës që nuk fshihet lehtë nga memorja e atyre që e vizitojnë.

Ky park ka 55 km shtigje të definuara dhe të markuara, 11 shtigje të veçanta dhe të lidhura në rrjet, më shumë se 50 bimë mjekësore të identifikuara, ndërsa ka më shumë se 1 milion vizitorë çdo vit. Vizitorët që vijnë në këtë vend mund të bëjnë aktivitete të ndryshme të cilat përfshijnë ecjen, vrapimin malor, çiklizmin malor, alpinizmin dhe kampimin, ndërsa në disa pjesë të Gërmisë mund të vendosni edhe zgarë. Një pjesë është rezervuar për lojëra fëmijësh, raporton Albanian.trtbalkan.com.

Ja pesë gjërat që mund t’i bëni në Gërmi.

Ecje/Hiking

Ecja në Gërmi ofron mundësi për të shijuar natyrën. Nga shëtitjet e lehta dhe të qeta në shtigje të shënuara mirë deri tek udhëtimet më sfiduese dhe të vështira në terrene të largëta dhe të thyera. Në varësi të vështirësisë dhe kohëzgjatjes së ecjes suaj, mund t’ju nevojiten pajisje të caktuara. Artikujt thelbësorë përfshijnë çizme të forta dhe të rehatshme ecjeje, veshje të përshtatshme për motin, një çantë shpine për të mbajtur gjërat thelbësore si uji, ushqimi, një hartë dhe një çantë e ndihmës së parë.

Vrapim malor

Vrapimi është gjithashtu mënyrë e mirë për të shijuar natyrën, për të ushtruar dhe për të eksploruar zona të reja, ndërsa Gërmia i ofron të gjitha këto falë natyrës mbresëlënëse dhe shtigjeve të shënuara. Një numër i madh i banorëve nga zonat përreth praktikojnë vrapimin në Gërmi.

Aplinizëm

Alpinizmi është një aktivitet sfidues dhe kërkues që përfshin ngjitjen dhe kalimin e maleve dhe terreneve me lartësi të madhe. Kërkon një nivel të lartë aftësie fizike, aftësi teknike dhe njohuri për mjediset malore. Alpinizmi shpesh përfshin ngjitjen e faqeve të pjerrëta të shkëmbinjve, lundrimin në akullnajat dhe trajtimin e kushteve ekstreme të motit. Konsiderohet si një sport dhe një formë aventure që shtyn kufijtë e qëndrueshmërisë dhe aftësive njerëzore.

 

Kampim

Kampingu mund të jetë një aktivitet i mrekullueshëm në natyrë që ju lejon të lidheni me natyrën, të qetësoheni dhe të krijoni kujtime të përhershme. Përgatitni një listë me pajisjet kryesore të kampingut, duke përfshirë një tendë, thesë gjumi, vegla gatimi, ushqim, ujë, veshje të përshtatshme për motin, pajisje ndriçimi dhe një kuti të ndihmës së parë. Planifikoni vaktet tuaja paraprakisht dhe merrni ushqim i cili përgatitet lehtë. Mbani veten të informuar lidhur me kushtet e motit dhe përgatiteni në përputhje me to.

Çiklizëm malor

Çiklizmi malor është një aktivitet emocionues në natyrë që përfshin ngasjen e biçikletave të krijuara posaçërisht për shtigje jashtë rrugës dhe terrene të vështira. Ai kombinon elemente të çiklizmit, aventurës dhe eksplorimit në mjedise natyrore si malet, pyjet dhe shtigjet e pista.

Çiklizmi malor ofron një përvojë emocionuese dhe një mënyrë të shkëlqyer për të sfiduar veten fizikisht dhe mendërisht duke shijuar bukurinë e natyrës.

Përveç të tjerash, Gërmia ofron edhe pishinën dhe terrene për sporte të ndryshme, tek të cilat mund të gjeni rekreacion gjatë qëndrimit në këtë park të Kosovës./Media Ndërtimi

Ambienti

Rrënohen tri furra të gëlqeres në Shtime

Published

on

Me datën 19.06.2023 komandanti i stacionit të policisë në Shtime, Toger Haxhi Behluli kishte mbajtur një takim të përbashkët me përfaqësues nga Ministria e Ambientit dhe Planifikimit Hapsinor, Inspektoratin për Ruajtjen e Mjedisit dhe Ambientit nga komuna e Shtimes, komandantin e stacionit të policisë në Suharekë dhe Shefin e Njësisë për Hetimin e Krimeve Mjedisore.

Temë e diskutimit ishte koordinimi dhe bashkëpunimi për parandalimin e ndotjes së ambientit dhe mjedisit në rajonin e Shtimes, përkatësisht trajtimin e rasteve, të personave që ndezin furrat e gëlqeres në disa fshatra të komunës së Shtimes: Karaçicë, Dugë dhe Rancë.

Policia e stacionit në Shtime i kishte ndërmarrë veprimet e nevojshme dhe ka zhvilluar procedura hetimore në koordinim me inspektorët e komunës së Shtimes edhe të Ministrisë së Ambientit dhe Planifikimit Hapësinor, me qëllim parandalimin e kësaj dukurie dhe ndëshkimin e personave, me qellim të ruajtjes nga ndotja të ambientit dhe mjedisit në këtë rajon.

Në lidhje me këtë Drejtoria e Shërbimeve Publike, Inspektorët Komunal të komunës së Shtimes kanë iniciuar procedurë për rrënimin e tyre dhe sot, datë 22.09.2023 nga ora 10:00 njësitet e policisë të stacionit në  Shtime, të mbështetura edhe nga Njësia e Reagimit të Shpejtë (NJRSH) kanë bërë aisistimin e Inspektorëve të komunës së Shtimes dhe janë rrënuar tri furra të gëlqeres,  dy furra ne fshatin Dugë dhe një në fshatin Karaçicë.

I gjithë procesi i rrënimit të furrave të gëlqeres ka kaluar pa ndonjë incident./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

Maqedonia e Veriut renditet si vendi më i ajrin më të ndotur në Evropë

Published

on

98% e evropianëve thithin ajër tej normave të ndotur dhe kontinenti i vjetër përballet me krizën më të rëndë të shëndetit publik.

Investigimi vjen nga britanikja ‘The Guardian’ duke përshkruar zonat me nivele të rrezikshme.

Matjet i referohen PM2.5 në 1400 stacioneve të grimcave të vogla të ajrit të prodhuara kryesisht nga djegia e lëndëve fosile, disa prej të cilave mund të kalojnë përmes mushkurive dhe direkt në qarkullimin e gjakut e më pas në çdo organ.

Sipas OBSH përqendrimet mesatare vjetore të PM2.5 nuk duhet të kalojnë 5 mikrogramë për metër kub (µg/m 3 ). Mirëpo rezulton se vetëm 2% e popullsisë së Evropës jeton në zona brenda këtij kufiri dhe afro 30 milionë evropianë janë të rrezikuar, raporton Shqiptarja.com

Vendi më i ndotur në Evropë është Maqedonia e Veriut, ku dy të tretat e popullsisë jetojnë në zona me ndotje më shumë se 4 herë më të madhe se udhëzimet e OBSH, por 4 zona në Maqedoni u zbuluan me ndotje 6 herë më shumë se shifrat e lejuara përfshi edhe Shkupin.

Sipas kësaj harte pothuajse të gjithë banorët në 7 vende në Evropën Lindore, Serbi, Rumani, Shqipëri, Maqedoninë e Veriut, Poloni, Sllovaki dhe Hungari, kanë dyfish ndotje nga norma e lejuar nga OBSH.

Në Gjermani, tre të katërtat e popullsisë jeton me më shumë se dyfishin e normës. Në Spanjë kjo shifër është 49%, dhe në Francë është 37%. Në Mbretërinë e Bashkuar, tre të katërtat e popullsisë jetojnë në zona ku ekspozimi është midis një dhe dy herë më shumë se udhëzimi i OBSH-së.

Në Suedi, përkundrazi, nuk ka asnjë zonë ku PM2.5 arrin më shumë se dyfishin e shifrës së OBSH-së dhe disa zona në Skocinë veriore janë ndër të paktat në të gjithë Evropën që bien poshtë saj.

Trafiku, industria, ngrohja shtëpiake dhe bujqësia janë burimet kryesore të grimcave PM2.5 dhe ndikimi shpesh ndihet në mënyrë disproporcionale nga komunitetet më të varfra. Ekspertët thonë se duhen marrë masa urgjente./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ambienti

Ndryshimet klimatike po gërryejnë plazhet, Vijat bregdetare duhet të njihen si mjedise natyrore dinamike

Published

on

Vijat bregdetare – ndërfaqja midis tokës dhe detit qëndrojnë në vijën e parë të betejës kundër ndikimeve të ndryshimeve klimatike.

Në nivel global, gati 1 miliard njerëz tani jetojnë brenda 10 km nga një vijë bregdetare dhe i njëjti numër jeton në zona më pak se 10 metra mbi nivelin e detit. Këto popullata përballen me disa nga rreziqet më të mëdha klimatike në botë, të tilla si përmbytjet bregdetare nga rritja e nivelit të detit dhe efektet e uraganeve dhe stuhive tropikale, të cilat po bëhen më të shpeshta dhe vdekjeprurëse. Nëse do të ketë një rritje prej 2 metrash të nivelit të detit deri në vitin 2100, kjo mund të çojë në migrimin e detyruar të 72 milionë dhe 187 milionë njerëzve.

Megjithatë, vijat bregdetare ndryshojnë ndjeshëm në vetitë e tyre fizike dhe gjenden në të gjitha gjerësitë, mjediset dhe me një sërë ekosistemesh dhe llojesh të aktivitetit njerëzor. Kjo do të thotë se reagimet e vijës bregdetare ndaj ndryshimeve klimatike do të ndryshojnë nga një vend në tjetrin.

Disa studime kanë identifikuar vijat bregdetare ranore si veçanërisht të ndjeshme ndaj ndryshimeve klimatike, sepse ato përbëhen nga kokrra rëre të lirshme që gërryen lehtësisht nga valët. Një sondazh në 2018 tregoi se 24% e brigjeve ranore në nivel global po përjetonin tashmë erozion të vazhdueshëm neto për shkak të ndryshimeve klimatike, dhe kjo parashikohej të përkeqësohej edhe më shumë në të ardhmen.

Kjo është shqetësuese sepse brigjet ranore janë veçanërisht të rëndësishme për biodiversitetin, ruajtjen e karbonit, bujqësinë dhe turizmin

Infrastruktura e gjelbër

Infrastruktura e gjelbër është pjesë e zgjidhjeve më të gjera të bazuara në natyrë për adresimin e çështjeve mjedisore dhe ndikimeve të ndryshimeve klimatike. Megjithatë, nevojiten një sërë zhvillimesh për ta bërë përdorimin e infrastrukturës së gjelbër një praktikë më të gjerë, por autoritetet lokale, planifikuesit dhe menaxherët.

Vijat bregdetare duhet të njihen si mjedise natyrore dinamike, në ndryshim dhe jo si mjedise që duhet të kontrollohen dhe menaxhohen. Përfitimet e shumëfishta dhe të ndryshme që vijat bregdetare i japin mjedisit, ekosistemeve dhe njerëzve duhet të njihen, duke përfshirë edhe lidhjen e tyre me njëri-tjetrin.

Prandaj, vijat bregdetare duhet të konsiderohen si sisteme të integruara dhe dinamike, jo thjesht si kufij midis tokës dhe detit.

Dhe së fundi, jo të gjitha vijat bregdetare janë të njëjta – vijat bregdetare ranore dhe shkëmbore funksionojnë në mënyra të ndryshme, ashtu si shkëmbinjtë koralorë, rizoforët ose brigjet e akullnajave. Kjo do të thotë se çdo vijë bregdetare ka elementë të ndryshëm që kontribuojnë në elasticitetin ose cenueshmërinë e tyre të përgjithshme ndaj ndikimeve të ndryshimeve klimatike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending