Connect with us

Aktuale

Arkitekti Maas propozon ‘mbulimin’ e Tokës me një shtresë të re gjeologjike, Sfungjer

Published

on

Në manifestin e tij për festivalin dixhital Dezeen 15, arkitekti Winy Maas i MVRDV propozon mbulimin e planetit me një shtresë të re gjeologjike të banueshme të quajtur Sfungjeri.

I ndërtuar nga mbeturinat e epokës së Antropocenit, Sfungjeri do të ishte një biostrukturë gjigante me shumë shtresa, e aftë për të ushqyer njerëzit dhe planetin.

“Toka është shtëpia jonë. Për të ardhmen e pafund, shpresoj. Toka përmban të gjithë jetën e njohur në univers, për aq sa jemi të vetëdijshëm.

Por shtëpia jonë është e kërcënuar: rrënimi i klimës, rritja e popullsisë, shpyllëzimi, ndotja, pabarazitë e të ardhurave dhe pasurisë, mungesa e ujit të pastër, problemet shëndetësore, ulja e madhe e biodiversitetit – vetëm për të përmendur disa – po përshpejtohen jashtëzakonisht.

Ne e dimë atë. E megjithatë ne duhet ta përsërisim atë. Këto sfida kërkojnë veprim dhe, ndoshta më shumë se kurrë, imagjinatë. Dhe disi, arkitektura dhe dizajni urban janë mjete më të mira për këtë nga sa mendojmë.

Poeti surrealist francez Paul Éluard dikur shkroi se “ka një botë tjetër dhe është në këtë”. Ideja e Antropocenit ka rrëmbyer imagjinatën e njerëzve në vitet e fundit – ideja se njerëzit kanë krijuar një shtresë të re në gjeologjinë e Tokës.

Sfungjeri mund të rritet dhe mund të çmontohet ose mund të çmontohet vetë. Mund të formohet aty ku është e nevojshme. Përshtatja e vetvetes me kërkesën dhe me çdo vend.

Sfungjeri i kapërcen kufijtë. Është i bazuar në porozitetin dhe aksesueshmërinë. I bën kufijtë dhe kufijtë absurdë. Ajo demonstron epërsinë e biologjisë, përshtatshmërisë, lirisë, bashkëpunimit dhe ndarjes. Pa kufij dhe me tranzit të lehtë, ekologjik, por super të shpejtë, njerëzit mund të lëvizin më lirshëm se kurrë më parë. Kjo krijon një kapacitet të qëndrueshëm për planetin tonë.

Pyetja e shtruar për këtë artikull ishte prezantimi i idesë që do të ketë ndikimin më të madh në botë në 15 vitet e ardhshme. Në këtë pikë, ndoshta disa lexues po lexojnë me mosbesim. A pres që ne të gjithë të jetojmë në një qytet me megastrukturës globale deri në vitin 2036?

Aq sa do të doja të them se po, nuk e bëj. Ndoshta deri në vitin 2136, shpresoj. Megjithatë, është një nga besimet e mia më të thella se idetë, madje edhe idetë ende të parealizuara, mund të ndikojnë thellë në botën tonë.

Dhe ndonjëherë ëndrrat e mëdha, pavarësisht se sa të paarritshme mund të duken, mund të kenë një efekt më të madh se sa qëllimet e vogla dhe të arritshme lehtësisht. Për 15 vitet e ardhshme, çdo hap i vogël drejt diçkaje si Sfungjeri do të jetë një fitore.”, shkruan Maas./Media Ndërtimi.

*Opinion nga arkitekti holandez WINY MAAS i cili është bashkëthemelues dhe drejtor i studios MVRDV në Roterdam dhe kreu i The Why Factory, një laborator kërkimor dhe institut kërkimi që ai bashkëthemeloi me Fakultetin e Arkitekturës në Universitetin e Teknologjisë Delft.

Aktuale

Kompanitë do t’i drejtohen Gjykatës Komerciale në vend të Organit Shqyrtues të Prokurimit

Published

on

Rreth 800 është numri i lëndëve të cilat Bordi i Organit Shqyrtues të Prokurimit nuk do t’i trajtojë.

Kimete Gashi, anëtare e bordit të ri, ka thënë për emisionin e ekonomisë, Portofol në Klan Kosova FM, se ankesat që janë dorëzuar për mbi një vjet, sa OShP s’kishte bord, janë vlerësuar si të papërshtatshme.

“Bordi ka vendosur që nuk ka pas kompetencë që t’i trajtojë ato. Secilin operator e kemi njoftuar dhe ata tash mund t’i drejtohem Gjykatës Komerciale”, është shprehur Gashi.

“Afërsisht kanë qenë 800 lëndë që i kemi gjetur që kanë qenë të parashtruara si ankesa”.

Gashi ka theksuar se synimi si bord i ri është që të punojnë në formën më të drejtë.

“Misioni i bordit është që dera e OShP-së të jetë dera më e besueshme e çdo operatori ekonomik dhe çdo personi fizik ose subjekt ekonomik që mendon se i është shkelur një e drejtë”.

Continue Reading

Aktuale

Si e ndryshuan Gratë Arkitekturën në Amerikë?  

Published

on

Në kohën e këtij shkrimi, e ardhmja për gratë në Shtetet e Bashkuara duket e zymtë. Përmbysja e Roe kundër Wade nga Gjykata e Lartë e SHBA nuk do të thotë vetëm se gratë në të paktën 20 dhe deri në 30 shtete nuk do të jenë në gjendje të zgjedhin kur dhe nëse do të durojnë shtatzëninë dhe lindjen e fëmijëve.

Do të thotë gjithashtu se disa prej tyre nuk do të jenë në gjendje, për shembull, të lënë një punë të keqe, sepse u duhen para për të rritur fëmijën që nuk donin të kishin. Do të thotë se ata nuk do të jenë në gjendje të largohen nga një marrëdhënie në të cilën nuk duan të jenë më, sepse duhet të ndajnë detyrat e kujdesit për fëmijët. Kjo do të thotë se ata mund të vdesin nëse shtatzënia e tyre përfundon me një abort, trajtimi për të cilin është zgjerimi dhe kuretazhi, njësoj si një abort i vonshëm. Kjo do të thotë se, afërsisht në gjysmën e këtij vendi, gratë nuk kanë kontroll të plotë mbi fatet e tyre.

Politika bashkëkohore është një kornizë thellësisht e padrejtë përmes së cilës mund të rishikohen dy libra të botuar së fundmi për gratë në arkitekturë – Gratë që ndryshuan arkitekturën dhe zgjerimin e fushës së arkitekturës – por duke e bërë këtë ofron një mundësi për të vërejtur se si të kuptojmë dhe mbështesim më së miri betejat e grave sot.

Vëllimi i parë (The Women) është një koleksion i profileve të shkurtra të më shumë se 144 arkitektëve që janë gra. Ajo merr një qëndrim të ndërgjegjshëm revizionist; redaktori Jan Cigliano Hartman pretendon në parathënien e saj se “do të ndryshojë historinë e arkitekturës, duke sjellë arkitektet femra në narrativën qendrore”.

E dyta (Fusha e Zgjeruar) nuk është një koleksion njerëzish por projektesh; redaktorët deklarojnë paraprakisht se ata “parashikuan që ky libër do të ishte një koleksion prej 40 projektesh që ndodhin të hartohen nga gratë”.

Dëshira që ky tipar i përbashkët të shfaqet si një rastësi kur në fakt ishte një zgjedhje e qëllimshme pasqyron një shqetësim me kategorinë e “gruas arkitekte”, një e dhënë se ka diçka që nuk është plotësisht e drejtë me vendosjen e kësaj kategorie dhe mbajtjen e saj si të rëndësishme. . Ky shqetësim është i pranishëm në të dy vëllimet; në The Women, shfaqet si një sugjerim i përsëritur i deklaratës së Dorte Mandrup se ajo nuk është “një arkitekte femër”, por thjesht, “një arkitekte”. Në vend që të hetojnë këtë shqetësim, të dy vëllimet kalojnë drejt e në të.

Sigurisht, nuk po them që njerëzit e paraqitur në këto vëllime nuk duhet të festohen si individë. Shumë prej tyre kapërcyen vështirësitë personale dhe seksizmin shoqëror për të arritur sukses profesional. Kjo është e lavdërueshme.

Por ne nuk duhet të biem në grackën e të besuarit se gratë individuale që fitojnë pushtetin nën një sistem thellësisht të padrejtë është mirë për të gjitha gratë. Të ngatërrosh arritjet personale me përparimin kolektiv është naive në rastin më të mirë, cinike në rastin më të keq dhe e dëmshme në të gjitha rastet.

Pas leximit të të dy librave, zbuloj në secilin një shpresë se gratë do ta shohin veten të përfaqësuar dhe do ta dinë se është e mundur që ato të arrijnë atë që kanë bërë gratë në faqet e tyre. E kam të vështirë të imagjinoj një grua të tillë. Gratë nuk kanë nevojë për libra për gra arkitekte për të kuptuar se ato mund të jenë gjithçka që duan, se mund të bëjnë gjithçka që duan.

Në atë fushë loje, feminizmi tashmë ka pasur sukses. Gratë e dinë se janë të afta. Ne kemi nevojë vetëm për të drejtat themelore të njeriut.

Marianela D’Aprile është një shkrimtare në Brooklyn./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

“I dyshimtë dhe favorizues”, tenderi për “Arkitektin e kryeqytetit”

Published

on

Tenderi në vlerë prej 12 milionë euro për “Konsulencë për themelimin e Shërbimit të Arkitektit të Kryeqytetit për nevojat e Komunës së Prishtinës”, po i duket i “dyshimtë dhe “favorizues” Lëvizjes Vetëvendosje.

Shefi grupit të asamblistëve të LVV-së në Komunën e Prishtinës, Gëzim Sveçla në konferencën për media, tha se kjo kontratë është e dyshimtë, pasi ka kosto tejet të lartë dhe është favorizuese pasi është fushë e njëjtë profesionale me atë të kryetarit të komunës, Përparim Rama, raporton Shqip.com.

Ai tha se komuna ka shumë probleme të tjera të cilat janë më emergjente.

“Veprime abuzive siç është rasti me tenderin për konsulencë, nuk është që s’e kemi pritur, por jo kaq shpejt. Pra, ka keqmenaxhim dhe rezultate zero nga kryetari Rama. Janë bërë tetë muaj, për këtë periudhë dhe lajmi më i mirë është se kryetari Rama ka mbaruar mandatin 20 për qind. Kryetari Rama nuk ka as vizion dhe vullnet për t’i zgjidhur problemet e shumta të qytetarëve të Prishtinës, pra asgjë nga premtimet e dhëna nuk kanë nis të zbatohen”, tha ai.

Tenderi është shpallur përmes procedurës së kufizuar. Ndërsa kohëzgjatja e kontratës do të jetë 36 muaj.

Afati i fundit për dorëzimin e ofertave është 31 gushti. Sipas njoftimit, në bazë të aplikacioneve të pranuara, më së shumti 6 kandidatë do të ftohen për të dorëzuar tenderët e detajuar të kësaj kontrate.

Në dosjen e tenderit thuhet se qëllimi i këtij projekti është krijimi i hartës unike të planifikimit të kryeqytetit, krijimi i bazave te shënimeve, krijimi i bazës së sistemit gjeografik të informacionit, krijimi i rregulloreve dhe manualeve të nevojshme për funksionimin e pakove programore për përcjelljen e lejeve, ndërtimeve, mirëmbajtjeve, tatimit dhe shërbimeve komunale dhe krijimi i sistemit interaktiv online të komunikimit me qytetarët./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending