Connect with us

Aktuale

4 mënyra për të krijuar një mjedis ndërtimi më të sigurtë dhe me kosto efektive

Published

on

Duke marrë parasysh kohën tonë të tanishme, pandemia COVID-19 ka të ngjarë të ketë një ndikim të qëndrueshëm në epokën e ardhshme të ndërtimit dhe projektimit, duke formësuar mënyrën se si ndërtojmë në çdo fazë, përfshirë projektimin, materialet dhe protokollet e ndërtimit.

Ne mund të shohim arkitektë dhe inxhinierë që vazhdojnë të punojnë në distancë, duke rishikuar modelet dhe specifikimet në mënyrë virtuale. Prodhuesit mund të kenë nevojë të hapin hapësira prodhimi më larg ose madje të mbështeten në më shumë automatizim.

Megjithatë, vendet e ndërtimit do të vazhdojnë të kërkojnë punëtorë në terren. Duke filluar këtu dhe duke inovuar për krijimin e vendeve më të përgjegjshme të projektit, ne jo vetëm që ruajmë shëndetin e punëtorëve, por gjithashtu mund të rrisim kursimet e projektit njëkohësisht.

Kur komponentët e njësuar montohen paraprakisht në një fabrikë, zona e punës bëhet një vend më i sigurt sepse nevojitet më pak kohë dhe më pak punëtorë në vend. Reduktimi i instalimit në vend dhe ofrimi i një produkti më të kontrolluar nga cilësia çon në kursime të konsiderueshme të kostos gjithashtu.

Më poshtë janë katër mënyra për të krijuar një mjedis më të sigurt dhe për të kursyer para.

  1. Ndërtimi modular dhe jashtë kantierit

Çdo parafabrikim ose para -montim i produkteve të ndërtimit që mund të përfundojnë në fabrikë është ideale për të ruajtur një kantier ndërtimi më të sigurt dhe më të organizuar. Aftësia për të mbajtur materialet jashtë vendit dhe për të minimizuar sasinë e përgatitjes së nevojshme gjatë dorëzimit shmang çështjet e koordinimit të shumë tregtisë dhe zvogëlon kostot e punës.

Një vend pune i mbushur me njerëz mund të jetë një sfidë logjistike. Zvogëlimi i kërkesave të trajtimit dhe ruajtjes në vend do të thotë se nevojitet më pak hapësirë ​​dhe ka më pak rrezik për dëmtimin e materialeve. Kontrolli i cilësisë përmirësohet përmes inxhinierisë dhe testimit më të saktë në vendin e prodhimit.

  1. Instalim i shpejtë dhe i lehtë

Menaxhimi i projektit bëhet më i lehtë kur rrjedha e vendit të punës është e menaxhueshme dhe e parashikueshme. Thjeshtimi i rrjedhës së punës në vend me instalim të shpejtë dhe të lehtë çon në kursime të konsiderueshme dhe përfitime sigurie.

Instalimi mund të ndihmohet së bashku duke përfituar nga materialet e ndërtimit me cilësi të caktuara:

Materiale të lehta: Pesha e lehtë ofron një avantazh të qartë. Ekipet një ose dy persona mund të mbajnë produkte, duke i bërë vinça të shtrenjtë më pak të nevojshëm dhe duke përshpejtuar të gjithë procesin. Nevoja e zvogëluar për skela dhe puna e zgjatur në lartësi ofron një mjedis pune shumë më të sigurt dhe më efikas.

Raporti i forcës ndaj peshës: Idealisht kur përdorni një material të lehtë, nuk doni të sakrifikoni forcën. Një produkt strukturor ose vetë-mbështetës zvogëlon nevojën për strukturë shtesë mbështetëse dhe kohë shtesë për ta instaluar atë.

I sigurtë për njeriun: Dritaret dhe produktet e çatisë që ofrojnë mbrojtje nga rënia eliminojnë nevojën për shina shtesë sigurie gjatë dhe pas instalimit.

  1. Stabiliteti me një burim të vetëm

Tradicionalisht, kontraktorët dhe inxhinierët e përgjithshëm kanë preferuar një partner ndërtimi që ofron një zgjidhje me një burim të vetëm, ndërsa arkitektët kanë qenë më të fokusuar në produktin përfundimtar.

Sidoqoftë, ka pasur një lëvizje drejt ekipeve më të integruara të projektit që përfshijnë arkitektë, inxhinierë dhe kontraktorë, si dhe pronarë, menaxherë objektesh dhe konsulentë specialiteti. Qëllimi i ri është që të gjithë, në të gjitha disiplinat, të jenë në bord me vizionin e plotë të një projekti.

  1. Materiale të pastrueshme

Materialet që janë rezistente ndaj papastërtisë dhe grumbullimit të grimcave duhet të jenë një përparësi në një epokë kur higjiena është kritike. Vendet e ndërtimit janë vende natyrisht të ndyra, kështu që çdo gjë që mund të bëhet për të rritur pastërtinë do të vlerësohet nga pronarët, punëtorët dhe banorët e ardhshëm. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), “Pastrimi është hapi i parë i nevojshëm i çdo procesi dezinfektimi.”

Sipërfaqet e vështira për tu larë mund të jenë të vështira dhe të shtrenjta për tu mirëmbajtur. Sipërfaqet poroze, të tilla si qilimat, tapiceri dhe druri i patrajtuar, bien në këtë kategori. Ekziston gjithashtu një rrezik në rritje i shëndetit për banorët nëse materialet kërkojnë përdorimin e kimikateve të ashpra për t’u pastruar. Materialet e ndërtimit që mund të mirëmbahen lehtë sigurojnë një mjedis më të shëndetshëm dhe kursejnë shpenzimet e pastrimit

Sipërfaqet homogjene, jo poroze, të tilla si FRP, i rezistojnë papastërtisë dhe grumbullimit të mbeturinave në mënyrë natyrale dhe madje janë rezistente ndaj vandalizmit. Në rastet kur kanalizimet nuk janë një përparësi, të tilla si tendë ose çati, materiale të caktuara gjithashtu mund të kërkojnë më pak pastrim duke i bërë mbeturinat më pak të dukshme. /Media Ndërtimi/

Aktuale

Kompanitë do t’i drejtohen Gjykatës Komerciale në vend të Organit Shqyrtues të Prokurimit

Published

on

Rreth 800 është numri i lëndëve të cilat Bordi i Organit Shqyrtues të Prokurimit nuk do t’i trajtojë.

Kimete Gashi, anëtare e bordit të ri, ka thënë për emisionin e ekonomisë, Portofol në Klan Kosova FM, se ankesat që janë dorëzuar për mbi një vjet, sa OShP s’kishte bord, janë vlerësuar si të papërshtatshme.

“Bordi ka vendosur që nuk ka pas kompetencë që t’i trajtojë ato. Secilin operator e kemi njoftuar dhe ata tash mund t’i drejtohem Gjykatës Komerciale”, është shprehur Gashi.

“Afërsisht kanë qenë 800 lëndë që i kemi gjetur që kanë qenë të parashtruara si ankesa”.

Gashi ka theksuar se synimi si bord i ri është që të punojnë në formën më të drejtë.

“Misioni i bordit është që dera e OShP-së të jetë dera më e besueshme e çdo operatori ekonomik dhe çdo personi fizik ose subjekt ekonomik që mendon se i është shkelur një e drejtë”.

Continue Reading

Aktuale

Si e ndryshuan Gratë Arkitekturën në Amerikë?  

Published

on

Në kohën e këtij shkrimi, e ardhmja për gratë në Shtetet e Bashkuara duket e zymtë. Përmbysja e Roe kundër Wade nga Gjykata e Lartë e SHBA nuk do të thotë vetëm se gratë në të paktën 20 dhe deri në 30 shtete nuk do të jenë në gjendje të zgjedhin kur dhe nëse do të durojnë shtatzëninë dhe lindjen e fëmijëve.

Do të thotë gjithashtu se disa prej tyre nuk do të jenë në gjendje, për shembull, të lënë një punë të keqe, sepse u duhen para për të rritur fëmijën që nuk donin të kishin. Do të thotë se ata nuk do të jenë në gjendje të largohen nga një marrëdhënie në të cilën nuk duan të jenë më, sepse duhet të ndajnë detyrat e kujdesit për fëmijët. Kjo do të thotë se ata mund të vdesin nëse shtatzënia e tyre përfundon me një abort, trajtimi për të cilin është zgjerimi dhe kuretazhi, njësoj si një abort i vonshëm. Kjo do të thotë se, afërsisht në gjysmën e këtij vendi, gratë nuk kanë kontroll të plotë mbi fatet e tyre.

Politika bashkëkohore është një kornizë thellësisht e padrejtë përmes së cilës mund të rishikohen dy libra të botuar së fundmi për gratë në arkitekturë – Gratë që ndryshuan arkitekturën dhe zgjerimin e fushës së arkitekturës – por duke e bërë këtë ofron një mundësi për të vërejtur se si të kuptojmë dhe mbështesim më së miri betejat e grave sot.

Vëllimi i parë (The Women) është një koleksion i profileve të shkurtra të më shumë se 144 arkitektëve që janë gra. Ajo merr një qëndrim të ndërgjegjshëm revizionist; redaktori Jan Cigliano Hartman pretendon në parathënien e saj se “do të ndryshojë historinë e arkitekturës, duke sjellë arkitektet femra në narrativën qendrore”.

E dyta (Fusha e Zgjeruar) nuk është një koleksion njerëzish por projektesh; redaktorët deklarojnë paraprakisht se ata “parashikuan që ky libër do të ishte një koleksion prej 40 projektesh që ndodhin të hartohen nga gratë”.

Dëshira që ky tipar i përbashkët të shfaqet si një rastësi kur në fakt ishte një zgjedhje e qëllimshme pasqyron një shqetësim me kategorinë e “gruas arkitekte”, një e dhënë se ka diçka që nuk është plotësisht e drejtë me vendosjen e kësaj kategorie dhe mbajtjen e saj si të rëndësishme. . Ky shqetësim është i pranishëm në të dy vëllimet; në The Women, shfaqet si një sugjerim i përsëritur i deklaratës së Dorte Mandrup se ajo nuk është “një arkitekte femër”, por thjesht, “një arkitekte”. Në vend që të hetojnë këtë shqetësim, të dy vëllimet kalojnë drejt e në të.

Sigurisht, nuk po them që njerëzit e paraqitur në këto vëllime nuk duhet të festohen si individë. Shumë prej tyre kapërcyen vështirësitë personale dhe seksizmin shoqëror për të arritur sukses profesional. Kjo është e lavdërueshme.

Por ne nuk duhet të biem në grackën e të besuarit se gratë individuale që fitojnë pushtetin nën një sistem thellësisht të padrejtë është mirë për të gjitha gratë. Të ngatërrosh arritjet personale me përparimin kolektiv është naive në rastin më të mirë, cinike në rastin më të keq dhe e dëmshme në të gjitha rastet.

Pas leximit të të dy librave, zbuloj në secilin një shpresë se gratë do ta shohin veten të përfaqësuar dhe do ta dinë se është e mundur që ato të arrijnë atë që kanë bërë gratë në faqet e tyre. E kam të vështirë të imagjinoj një grua të tillë. Gratë nuk kanë nevojë për libra për gra arkitekte për të kuptuar se ato mund të jenë gjithçka që duan, se mund të bëjnë gjithçka që duan.

Në atë fushë loje, feminizmi tashmë ka pasur sukses. Gratë e dinë se janë të afta. Ne kemi nevojë vetëm për të drejtat themelore të njeriut.

Marianela D’Aprile është një shkrimtare në Brooklyn./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

“I dyshimtë dhe favorizues”, tenderi për “Arkitektin e kryeqytetit”

Published

on

Tenderi në vlerë prej 12 milionë euro për “Konsulencë për themelimin e Shërbimit të Arkitektit të Kryeqytetit për nevojat e Komunës së Prishtinës”, po i duket i “dyshimtë dhe “favorizues” Lëvizjes Vetëvendosje.

Shefi grupit të asamblistëve të LVV-së në Komunën e Prishtinës, Gëzim Sveçla në konferencën për media, tha se kjo kontratë është e dyshimtë, pasi ka kosto tejet të lartë dhe është favorizuese pasi është fushë e njëjtë profesionale me atë të kryetarit të komunës, Përparim Rama, raporton Shqip.com.

Ai tha se komuna ka shumë probleme të tjera të cilat janë më emergjente.

“Veprime abuzive siç është rasti me tenderin për konsulencë, nuk është që s’e kemi pritur, por jo kaq shpejt. Pra, ka keqmenaxhim dhe rezultate zero nga kryetari Rama. Janë bërë tetë muaj, për këtë periudhë dhe lajmi më i mirë është se kryetari Rama ka mbaruar mandatin 20 për qind. Kryetari Rama nuk ka as vizion dhe vullnet për t’i zgjidhur problemet e shumta të qytetarëve të Prishtinës, pra asgjë nga premtimet e dhëna nuk kanë nis të zbatohen”, tha ai.

Tenderi është shpallur përmes procedurës së kufizuar. Ndërsa kohëzgjatja e kontratës do të jetë 36 muaj.

Afati i fundit për dorëzimin e ofertave është 31 gushti. Sipas njoftimit, në bazë të aplikacioneve të pranuara, më së shumti 6 kandidatë do të ftohen për të dorëzuar tenderët e detajuar të kësaj kontrate.

Në dosjen e tenderit thuhet se qëllimi i këtij projekti është krijimi i hartës unike të planifikimit të kryeqytetit, krijimi i bazave te shënimeve, krijimi i bazës së sistemit gjeografik të informacionit, krijimi i rregulloreve dhe manualeve të nevojshme për funksionimin e pakove programore për përcjelljen e lejeve, ndërtimeve, mirëmbajtjeve, tatimit dhe shërbimeve komunale dhe krijimi i sistemit interaktiv online të komunikimit me qytetarët./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending