Connect with us

Infrastrukturë

Zvarritje në përfundimin e punimeve për objektin e ri shkollor në Vraniq të Suharekës

Published

on

Karriget e bankat e vjetra e vende-vende të dëmtuara dhe myku nëpër mure janë disa prej problemeve që kanë kapluar Shkollën Fillore të Mesme të Ulët “Dëshmorët e Kombit” në Vraniq të Suharekës.

Vjetërsia e shkollës bie në sy edhe jashtë objektit të këtij insitucioni arsimor në të cilin vijojnë mësimin 230 nxënës.

Në një prononcim për Kallxo.com Bajram Rraqi, drejtor i kësaj shkolle ka shpjeguar se një ndër arsyet për gjendjen e saj është vjetërsia që ka objekti i këtij insitucioni arsimor i cili është ndërtuar në vitin 1988.“Shkolla është ndërtuar bukur moti, daton që nga viti 1988 dhe gjatë luftës është djegur tërësisht nga okupatori pastaj shpejt e shpejt e kemi renovuar për të mos e humbur vitin shkollor në atë kohë, domethënë në vitin 1999 dhe ka mbetur shkolla e vjetër” – ka sqaruar drejtori.

I pyetur për problemet me mykun nëpër muret e klasëve, drejtori ka thënë se ai shkaktohet si pasojë e mungesës së izolimit në shkollë.“Ne vazhdimisht jemi munduar ta mbajmë të pastër shkollën edhe pse këto myshqe zakonisht bijnë nga kondesnimi i ajrit të ftohtë nga ana e jashtme se nuk ka izolim shkolla dhe ngrohja e brendshme”.

Mirëpo, drejtori ka bërë të ditur se pastrimin e mykut detyrohen ta bëjnë vetëm gjatë kohës kur nxënësit gjenden jashtë shkollës.“Këto nuk guxojmë t’i pastrojmë me mjete të rënda kimike për shkak të pranisë së nxënësve dhe ne detyrimisht presim çdo herë kur nxënësit shkojnë në shtëpi ose ndonjë pushim ne i pastrojmë shpejtë e shpejtë dhe i lëmë ato të ajrosen deri sa të kthenen nxënësit. Kështu kemi vepruar në kërë rast” – është shprehur Rraqi i cili ka thënë se gjatë këtij pushimi dimëror disa klasë janë pastruar e disa janë në pastrim e sipër që kur nxënësit të kthehen në shkollë me 6 shkurt shkolla do të jetë krejtësisht e pastër.

Mangësi tjetër në këtë shollë del të jetë edhe mungesa e një salle të Edukatës Fizike, mirëpo zëvendësimi i saj është bërë përmes improvizimit ku në hapsirën e një klase janë vendosur disa pajisje sportive të cilat përdoren gjatë lëndës së Edukatës Fizike.“Sallë të Edukatës Fizike nuk kemi pasur asnjëherë dhe ne e kemi improvizuar një klasë, e kemi bërë si sallë të edukatës fizike ku i kemi mjetet e ndryshme, tabelën e ping-pongut. i kemi dy arsrimtarë të Edukatës Fizike dhe ata i mbajnë orët aty” – ka treguar drejtori teksa ka bërë të ditur se në shkollë e re është duke u ndërtuar edhe salla e Edukatës Fizike.

Zvarritja në përfundimin e punimeve për objektin e ri shkollor

Pak metra tutje nga objekti aktual i insitucionit arsimor “Dëshmorët e Kombit” gjendet ndërtesa ku pritet të jetë shkolla e re, por punimet në këtë objekt kanë mbetur të papërfunduara

Drejtori Rraqi ka shpjeguar se ndërtimi i objektit të ri shkollor ka filluar në vitin 2019.“Në vitin 2019 ka filluar ndërtimi i shkollës së re. Do të jetë një shkollë moderne e cila do t’i plotësojë në masë shumë të madhe kërkesat e nxënësve, prindërve dhe arsimtarëve… Mësimi do të mbahet vetëm paradite” – ka treguar ai teksa ka shtuar se objekti aktual në të cilin gjendet shkolla e vjetër do të rrënohet dhe në atë vend do të rregullohet oborri i shkollës.

Megjithatë, problemet nuk kanë munguar as në ndërtimin e objektit të ri shkollor, pasi që sipas Rraqit, ky objekt ka qenë i paraparë që të përfundojë në shtator të vitit të kaluar por një gjë e tillë nuk ka ndodhur.“Në kushtet e tenderit kjo është dashur të përfundojë me 1 shtator të vitit 2022. Mirëpo, për shkak të pandemisë dhe problemeve tjera sigurisht kjo është zvarritur pak dhe të gjitha gjasat janë që kjo shkollë të fillojë punën me 1 shtator të këtij viti, pra 2023” – ka bërë ai të ditur./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Së shpejti parkim publik me energji diellore në Durrës

Published

on

Një parkim modern multifunksional po ndërtohet në Durrës, në shërbim jo vetëm të qytetarëve, por edhe në funksion të sezonit turistik.

Për të inspektuar punimet, ishte prezent në kantier Kryeministri Edi Rama i shoqëruar nga kryebashkiakja e Durrësit Emiriana Sako dhe nga drejtori i Fondit Shqiptar të Zhvillimit, Dritan Agolli. “Është një objekt i cili ndodhet në një pozicion shumë të mirë, shumë afër me qytetin.

Durrësi ka një shtim të fluksit të lëvizjes gjatë sezonit turistik dhe një nevojë të madhe për parkim dhe mendojmë që me këtë godinë, me përfundimin e saj do të japim një shërbim të mirë pasi këtu do të akomodohen 400 vende parkimi,

do të ketë poste për biçikletat, karikues elektrik për mjetet elektrike dhe nga pjesa tjetër e funksioneve të objektit kemi parashikuar edhe hapësira të tjera funksionale si zyra të cilat mund të jenë në funksion të transportit publik në qytetin e Durrësit, por edhe salla për aktivitete të ndryshme”, – u shpreh kryetarja e bashkisë së Durrësit.

Godina do të furnizohet me energji falë paneleve diellore ndërkohë që projekti është konceptuar që të funksionoj si një rampë nga hyrja, deri në katin e fundit. Kjo gjë do të bëjë të mundur uljen e sipërfaqes së qarkullimit.

“Nga pikëpamja e teknologjisë ka për të qenë e gjitha me panele fotovoltaike që do të krijojë qëndrueshmëri nga pikëpamja e eficiencës së energjisë së parkimit.

Nuk është thjesht një hapësirë parkimi, por është një hapësirë me jetë e gjallëri gjatë gjithë kohës”, – theksoi drejtori i FSHZH, Agolli. Objekti është i vendosur në një nyje strategjike të qytetit.

“Nga e djathta kemi Portin turistik që po ndërtohet dhe pjesën e portit e Durrësit ekzistues dhe në të majtë kemi godinën e hekurudhës ku ka filluar puna me shtrimin e linjës Durrës – Tiranë dhe Durrës – Aeroport dhe mendojmë se është një nyje shumë e rëndësishme strategjike dhe ky objekt është i një nevoje shumë të lartë për qytetin – tha kryebashkiakja Sako.

Ky projekt, pritet të lehtësojë trafikun në qytet sidomos gjatë sezonit veror./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Prokuroria urdhëron ndalimin e punimeve në rrugën ‘Gëzim Sahiti’ në Ferizaj

Published

on

Pas reagimeve dhe deklaratave të organizatës AVONET dhe shqetësimeve për mos respektim të vendimit të gjykatës themelore në Prishtinë dhe gjykatës së apelit, Prokuroria Themelore në Ferizaj ka urdhëruar inspektoriatin komunal në Ferizaj që të ndalojë punimet që po zhvillohen kundërligjshëm në rrugën Gëzim Sahiti.

Reagimi i prokurorisë vie si rezulatat i takimit të përbashkët me Kryeprokurorin z. Jashari, AVONET dhe banorët e lagjes. Në takim u shtjelluan dhe u prezantuan të gjitha faktet, provat dhe gjendja faktike, e rastit në fjalë.

Prokuroria me veprimet e saja ndaloi vazhdimi e shkeljeve ligjore nga kompania e përfshirë në çështje.

Rrjeti i Organizatave Jo-Qeveritare AVONET shpreh shqetësimin e thellë lidhur me veprimet e kundërligjshme të Drejtorisë së Urbanizmit, në lidhje me zbatimin e vendimeve gjyqësore, konkretisht Aktvendimin A.nr.1365/23 të Gjykatës Themelore në Prishtinë dhe Aktvendimin AA.nr.855/23 Gjykatës së Apelit. Këto vendime kanë bërë shtyrjen e ekzekutimit të vendimit të lejes ndërtimore në rrugën Gëzim Sahiti, në Ferizaj.

Këto veprime të kundërligjshme janë duke u bërë në një amulli totale të krijuar nga Drejtoria e Urbanizmit dhe Mjedisit në Komunën e Ferizajt. Për AVONET kjo amulli e krijuar është manifestim i paditurisë ose kapjes së Komunës së Ferizajt nga mafia e betonit.

AVONET ka parashtruar kërkesa për qasje në dokumente publike në Gjykatën Supreme dhe në Gjykatën Themelore në Prishtinë ku ka kërkuar sqarime në lidhje me rastin e krijuar nga zyrtarët e Komunës së Ferizajt. Nga këto institucione kemi pranuar informacione zyrtare se vendimi gjyqësor në lidhje me rastin në fjalë ende nuk është ekspedituar (dërguar) në gjykatën e shkallës së I-rë gjegjësisht Gjykata Themelore në Prishtinë nuk e ka pranuar ende këtë vendim gjyqësor.

Nga përgjigjjet e Komunës së Ferizajt shohim se zyrtarisht organet komunale nuk kanë marr asnjë veprim, në drejtim të fillimit të punimeve në objektin banesor në rrugën Gëzim Sahiti. Kurse nga gjendja faktike në terren shohim se punimet zhvillohen pa u penguar fare, madje punëkryerësit deklarohen se kanë leje pune nga Komuna e Ferizajt. Për këtë kemi njoftuar edhe organet e rendit siç është Prokuroria Themelore në Ferizaj dhe Policia e Kosovës, por deri më tani nuk kemi parë asnjë veprim nga organet në fjalë. AVONET vlerson se me këtë mosveprim po rrezikohet rëndë siguria juridike e qytetarëve.

Continue Reading

Infrastrukturë

Rruga Kijevë – Dollc, jepen zotime se do të kryhen brenda afatit

Published

on

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka marrë pjesë në inaugurimin e nisjes së punimeve të projektit “Zgjerimi i rrugës nacionale N9-Segmenti Kijevë-Dollc”, më 19.04.2024.

Me këtë rast, ai tha se punimet e kësaj rruge do të kenë edhe mbikëqyrës të punëve të kryera.

Ndërsa zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi njoftoi që janë tri llote të punimeve të kësaj rruge.

Ai tha se afati për llotin më të madh është 260 ditë, por u shpreh i bindur se punimet do të realizohen para këtyre afateve.

“E nisëm me Podujevën për të vazhduar me Mitrovicën me ritëm të lartë dhe tani po e fillojmë ndërtimin e rrugës në drejtim të Pejës. Janë tri llote. Afati më i gjatë është 260 ditë për llotin me të madh, por unë jam i bindur që do të realizohen para këtij afati të gjitha llotët”- tha ai.

Kurti dhe Durmishi u pyeten edhe lidhur me ankesat e qytetarëve që për shkak të punimeve do të mbyllen disa biznese.

Durmishi tha se devijimi i rrugës ka filluar shumë më herët.

Komplet elaborimin e studimit ua kam dhënë përfaqësuesve të bizneseve”- tha ai.

Ndërsa, kryeministri Kurti tha se kjo çështje do të diskutohet dhe se nuk dëshirojnë ta dëmtojnë askënd për shkak të këtyre punimeve.

Po ashtu, ministri i Infrastrukturës, Liburn Aliu tha se po i kushtohet rendësi që shpronësimet të kryhen në kohë në mënyrë që të mos krijojnë probleme tjera.

“Në dallim të projekteve të mëhershme ajo që i kemi kushtuar rendësi është që shpronësimet të kryhen në kohë dhe të mos kemi problem me shpronësime, të cilat pastaj na krijojnë pengesa në projekt. Ky projekt është duke u realizuar në mbikëqyrjen e një kompanie. Të gjitha këto na sigurojnë që punimet të kryhen në kohë”- tha Aliu.

Ai ka njoftuar më 25.03.2024 se është nënshkruar kontrata për fillimin e ndërtimit të rrugës Prishtinë – Pejë, segmenti Kijevë-Dollc.

Kjo kontratë, siç ka bërë të ditur ministri, kap vlerën 21 milionë euro dhe se rruga do të jetë me katër korsi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending