Connect with us

Aktuale

Zogiani: Dyshime për shkelje gjatë dhënies së licencave për hidrocentralet

Published

on

Dyshimet për shkelje gjatë dhënies së licensave për hidrocentrale në Kosovë dhe mundësia e korrupsionit janë përmendur nga zëvendësministri i Infrastrukturës dhe Ambientit, Avni Zogiani.

Përmes një statusi në llogarinë e tij zyrtare në “Facebook”, ai i ka përfshirë këto dyshime në mesin e dhjetë gjërave, të cilat, sipas tij, duhet të kuptohen rreth hidrocentraleve.Zogiani të martën ka qenë në Biti të Poshtme. Bashkë me deputeten e LVV-së, Fitore Pacolli, ata e kanë vizituar zonën ku po zhvillohen punimet për ndërtimin e hidrocentralit, në lumin Lepenc.

Ndërkohë deputetja Pacolli, po ashtu përmes një postimi në “Facebook” ka bërë të ditur se banorët ishin njoftuar që “Ministria e Infrastrukturës dhe Ambientit ka filluar të gjitha procedurat për pezullim të menjëhershëm të punimeve deri në shqyrtimin e plotë të situatës”.

Postimi i plotë i Avni Zogianit në Facebook:

Disa gjera qe duhet kuptuar rreth Hidrocentraleve:
1. Ekspertet thone se vleresimet e ndikimit mjedisor kane qene improvizim dhe pa metode te pranueshme shkencore
2. Jane rrotulluar prioritetet e menaxhimit te ujerave qe jane: a) uji i pishem, b) agro-biznesi, c) industria d) energjia
3. Hidrocentralet do te prodhojne vlere shume me te ulet ekonomike sesa vleren e ekonomive familjare qe shkaterrojne (rritjen e mjedrave, per shembull – mbi 200 hektare ngelen te papunuara)
4. Hidrocentralet marin nga duart e banoreve perreth aktivitetin biznesor dhe e vejne ne duar te pak njerezve, te cilet duket se nuk kane plotesuar as kushtet per liçense (pronare firmash tregtare qe s’kane lidhje me sektorin e energjise)
5. Metoda qe do te perdoret se paku ne rastin e Bitise eshte hidrocenteale me derivativ, por qe ne kete rast pothuajse i tere lumi (ne Biti mendohet mbi 98%) futet ne gypa dhe kjo do te shkaterroje habitatet, perveç se do te krijoje krize per uje te pishem e per ujitje
6. Hidrocentralet prape s’do te kene kapacitete qe do te ndryshonin vrejtshem pjesemarrjen e energjise se ripertritshme ne raport me prodhimin dhe nevojat e pergjithshme
7. Hidrocentralet nuk do ta permiresojne mjedisin, por ne te kunderten do ta demtojne rende ate sepse kilometra te tera (segmente nga 6 km) te lumenjeve do te futen ne tubat qe praktikisht shkaterrojne ekosistemin e pellgjeve te lumenjeve
8. Vendimet per ndertimin e Hidrocentraleve jane marrur pa pasur nje plan te pergjithshem te menaxhimit te ujerave, gje qe i ben ato ne kundershtim me ligjet ne fuqi
9. Hidrocentralet derivative jane zgjedhur pa pasur para syshe ndonje alternative me me pak ndikim ne mjedis, por jane zgjedhur thjesht sepse jane me thjesht te realizueshme dhe mbase edhe me te lira
10. Ka dyshime se procesi i dhenjes se liçensave ka qene me shkelje dhe me mundesi korrupsioni

Aktuale

Mbahet dëgjim publik për restaurimin dhe ndërtimin e kompleksit memorial “Masakra e Reçakut”

Published

on

Nga Departamenti i Shpronësimit pranë Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, sot në Shtime u mbajt dëgjimi publik për shqyrtimin e mëtejmë të kërkesës për shpronësim për interes publik të pronave të paluajtshme të pronarëve dhe zotëruesve në interes, të cilat preken nga realizimi i Projektit: Konservimi, Restaurimi dhe Ndërtimi i Kompleksit Memorial “Masakra e Reçakut”.

Në këtë takim mori pjesë edhe kryetari i Komunës së Shtimes, Qemajl Aliu i cili tha se me vullnet të Qeverisë së Kosovës, dhe kërkesave të vazhdueshme nga Komuna e Shtimes ky projekt tanimë do të realizohet. “Do t’a nxjerim më të mirën e mundshme për këtë projekt dhe do të ecim para”, tha Aliu.

Ndërsa përfaqësuesit nga Departamenti i Shpronësimit-MMPHI dhe përfaqësuesit nga Agjensioni i Memorialeve të Kosovës, bënë të ditur pronat të cila do të shpronësohen e të cilat preken nga realizimi i Projektit: Konservimi, Restaurimi dhe Ndërtimi i Kompleksit Memorial “Masakra e Reçakut”.

Nga ana tjetër edhe qytetarët e pranishëm në këtë takim, që kryesisht ishin nga fshati Reçak patën kërkesat e tyre, të cilat i adresuan te përfaqësuesit e këtyre institucioneve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Skica e ndërtimit të Pallatit të Rinisë, tashmë edhe në versionin i BIM

Published

on

Ndërtuar mbi skicat dhe vizatimet origjinale, versioni i BIM-izuar (Building Information Modeling) i Pallatit të Rinisë e ka kthyer këtë ikonë të qytetit në ndërtesën e parë digjitale në vend.

Në këtë mënyrë, të gjitha informacionet e nevojshme mbi çfarëdo detaji konstruktiv, cilindo dimension dhe çdo të dhënë tjetër të rëndësishme, është e qasshme menjëherë dhe në çdo kohë, shkruan në njoftimin e Agjencisë këshillimore Shërbimi i Arkitektit të Kryeqytetit.

Kjo bën të mundur që, për çfarëdo ndërhyrjeje të nevojshme, institucionet komunale dhe palët tjera të interesit, ta kenë informacionin e plotë dhe qind për qind të saktë.

Duke i digjitalizuar ndërtesat publike, të gjitha ndërhyrjet e nevojshme dhe kostot e tyre, mund të dihen në avans. Po ashtu, për çdonjërën ka një historik, i cili ruhet dhe nuk mund të tjetërsohet.

Kjo do të jetë Prishtina digjitale./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

‘Muret janë përgjigja e gabuar arkitekturore ndaj migrimit masiv’, thotë arkitektja meksikane Carrillo

Published

on

Muret janë përgjigja e gabuar arkitekturore ndaj migrimit masiv dhe dhunës në qytetet kufitare, thotë arkitektja meksikane Gabriela Carrillo.

“[Emigrantët] po ikin nga çështje shumë komplekse në vendet nga janë,” deklaroi në një intervistë për Dezeen, fituesja e Çmimit Dorfman të Akademisë Mbretërore 2023 Carrillo.

“Ne besojmë se ky fenomen ka ndikim në qytetet dhe arkitekturën dhe mënyrën e banimit.

Duhet të ketë burime që mund të lehtësojnë vërshimin e njerëzve që janë pjesë e botës sonë sot – jo vetëm në Meksikë, por kudo”, shtoi ajo.

Infrastruktura dhe shërbimet sociale në qytetet kufitare të Amerikës së Veriut janë nën presion të vazhdueshëm mes një rritjeje të dukshme të migrimit, veçanërisht nga Meksika në SHBA, me gati 2.5 milionë njerëz që përpiqen të kalojnë në vitin 2023.

Carrillo tha se meksikanët po ikin gjithnjë e më shumë “krizës humanitare të fatkeqësive natyrore dhe zhvendosjeve të detyruara për shkak të dhunës”.

Shumë nga emigrantët që tentojnë të kalojnë në SHBA janë nga vende të tjera përveç Meksikës dhe shpesh përfundojnë të mbërthyer dhe të varfër në qytetet kufitare meksikane pasi u larguan nga forcat amerikane të sigurisë.

Megjithatë, Carrillo vuri në dukje gjithashtu se projektet e mëdha arkitekturore nuk janë gjithmonë zgjidhja më e mirë.

“Operimi, mirëmbajtja, organizimi i një projekti në shkallë më të gjerë kërkon logjistikë më komplekse,” tha ajo.

Ajo beson se një pjesë e instinktit për të përdorur muret si masë sigurie është më shumë një çështje zakoni sesa e rrënjosur në idetë për arkitekturën apo urbanizmin.

“Problemi është se ne jemi mësuar dhe përsërisim veprime; ne e përsërisim atë arkitekturë dhe ne përsërisim atë mënyrë të të bërit arkitekturë. Kjo ide e ndërtimit të madh është gjithashtu ideja e një bote kapitaliste dhe perëndimore, por ne kemi një mundësi për të rikrijuar veten. Ka shumë optimizëm pas punës sonë.”, tha Carrillo./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending