Connect with us

Infrastrukturë

Tiparet dalluese të Aeroportit të Kukësit

Published

on

Aeroporti Ndërkombëtar i Kukësit, i quajtur edhe Aeroporti i Kukësit, është një aeroport rreth 3.5 km në jug të Kukësit, në Shqipëri.

Në vitin 2016, qeveria shqiptare dha lejen e pritjes së pasagjerëve ndërkombëtarë.

Aeroporti u përfshi në një ndërhyrje rindërtimi, e cila përfshinte ndërtimin e një terminali të ri, një kullë të re kontrolli, si dhe zgjerimin e platformës dhe pistës.

Ky ishte aeroporti i dytë i ndërtuar në Shqipëri, i cili u vendos në operim në prill të vitit 2021.

Shumica e udhëtarëve që përdorin aeroportin e Kukësit janë udhëtarë të shpeshtë, njerëz që largohen ose kthehen në shtëpitë e tyre dhe udhëtarë që nuk mund të përballojnë kostot e shtrenjta të udhëtimit.

Si të tilla, flukset e qarkullimit duhet të jenë efikase dhe të kursejnë kohë.

Qasja e pasagjerëve drejt terminalit, bëhet përmes fasadës veriore (nisjet) dhe jugore (mbërritjet). Për të siguruar transparencë dhe komunikim maksimal me peizazhin natyror, të egër dhe të bukur të Kukësit, si dhe ndikimin minimal të ndërtesës, për të shmangur ndjesinë e të qenit nën izolim, dy fasadat kryesore janë bërë me mure xhami tepër të pastër. duke ofruar pamje optimale nga holli për nisjet apo mbërritjet.

Janë tre komponentë kryesorë që përcaktojnë pamjen e jashtme të Terminalit të Aeroportit të Kukësit: muret prej xhami, që ofrojnë një dialog të pandashëm ndërmjet pjesës së brendshme dhe të jashtme të ndërtesës, struktura e çelikut dhe çatia industriale e pjerrët, një element identifikues për ndërtesat e terminalit të aeroportit, e cila i jep volumetrisë një formë aerodinamike.

Ekipi i projektimit u përpoq për qetësi, unitet dhe ndërtesa lejon zgjerime të ardhshme duke përdorur modularitetin strukturor dhe një skemë të qartë.(Pikark.com)./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Bizneset hoteliere dhe gastronome lirohen nga obligimi ndaj Komunës për shfrytëzimin e hapësirave publike

Published

on

Me vendim të Kryetarit, Perparim Rama, bizneset hoteliere dhe gastronome janë liruar nga obligimi ndaj Komunës për shfrytëzimin e hapësirave publike të kryeqytetit për tremujorin e fundit (prill, maj, qershor).

“U bëjmë thirrje që për tremujorin e ardhshëm (korrik, gusht, shtator), i cili shënon edhe fillimin e pjesës së dytë të sezonës verore, të aplikoni për leje shfrytëzimi në Komunën e Prishtinës, përkatësisht në Drejtorinë e Shërbimeve Publike.”, shkruan në njoftimin e Komunës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Kanadaja financon skemat e rezistencës së infrastrukturës ndaj klimës

Published

on

Qeveria e Kanadasë ka lënë mënjanë fonde të reja që synojnë mbrojtjen e infrastrukturës nga efektet e ndryshimeve klimatike.

Ministrat njoftuan financimin prej 46.7 milion dollarë CA (30 milion £) për dy skema të rezistencës ndaj klimës: iniciativën për Mjedisin e Ndërtuar elastik ndaj Klimës dhe Programin e Standardeve për Mbështetjen e Rezistencës në Infrastrukturë.

Iniciativa për Mjedisin e Ndërtuar Rezistent ndaj Klimës (CRBE), e financuar nga Infrastructure Canada dhe e udhëhequr nga Këshilli Kombëtar i Kërkimeve të Kanadasë, do të ofrojë njohuri për të përshtatur infrastrukturën publike aty ku është e nevojshme, për të informuar ndryshimet në kodet e ndërtesave dhe infrastrukturës dhe për të krijuar udhëzues, standarde, mjete. , dhe zgjidhje teknike për elasticitetin e klimës. Ajo do të ketë financim prej 35 milion dollarë CA për pesë vjet. Nisma do të përfshijë bashkëpunimin në të gjithë sektorin e ndërtimit, nga projektimi dhe vendimmarrja tek ndërtimi, funksionimi, mirëmbajtja dhe rinovimi.

Programi i Standardeve për Mbështetjen e Rezistencës në Infrastrukturë (SSRIP), i udhëhequr nga Këshilli i Standardeve të Kanadasë, do të marrë fonde të reja prej 11.7 milion $ CA gjatë pesë viteve, për të ofruar standarde dhe udhëzime përkatëse që trajtojnë fushat prioritare si nxehtësia, përmbytjet dhe degradimi i ngricave të përhershme. në veri.

Programi po punon me komunitetet dhe përfituesit për të siguruar që këto projekte standardizimi të promovojnë një qasje të qëndrueshme ndaj përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike, të rrisin qëndrueshmërinë dhe të mbështesin vendimmarrjen e informuar për infrastrukturën dhe ndërtesat në të gjithë Kanadanë.

Infrastructure Canada tha se iniciativat do të ndihmojnë në përmirësimin e qëndrueshmërisë ndaj ndryshimeve klimatike duke informuar projektimin, rinovimin dhe përmirësimin e ndërtesave dhe infrastrukturës në të ardhmen. Mjetet dhe njohuritë teknike të zhvilluara do të ndihmojnë komunitetet të marrin vendime të informuara për klimën dhe do të reduktojnë kostot që lidhen me ndërtimin, funksionimin dhe riparimin, tha ai./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Komogllava e Ferizajt bëhet me infrastrukturë të re

Published

on

Punët në rregullimin e infrastrukturës rrugore po vazhdojnë në fshatin Komogllavë të Ferizajt.

“Pamë nga afër punimet në dy projekte infrastrukturore në fshatin Komogllavë, projektin për asfaltimin e rrugëve të mbetura në këtë fshat si dhe projektin për asfaltimin e rrugës dhe rregullimin e trotuarit në Lagjen Tafaliaj në Komogllavë, investime këto që përveç që rrisin standardin e infrastrukturës rrugore në këtë fshat, gjithashtu lehtësojnë jetën e banorëve, duke i ofruar siguri e infrastrukturën e nevojshme.”, deklaroi kryetari i Komunës së Ferizajt, Agim Aliu./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending