Connect with us

Arkitekturë

Si po punojnë studiot e arkitekturës në Kosovë përgjatë COVID-19

Published

on

Koronavirusi COVID-19 ka prekur çdo pore të ekonomisë dhe jetës së njerëzve gjithandej botës. Më mirë nuk është as Kosova. Efekti i këtij virusi po llogaritet diku 10 milionë euro humbjen në ditë, sipas Odës Ekonomike të Kosovës. Edhe arkitektura po ndjen efektin e këtij virusi, edhepse shumë studio po punojnë nga shtëpitë. Ndërtimi.info ka folur me dy studio për të parë se çfarë efekti po ka virusi.

Përvoja ndër vite e studios “4M Group” që funksionon mes zyrës në Prishtinë dhe zyrave në Europë, u ka shërbyer që ngritja e infrastrukturës teknologjike t’ua bëj më të lehtë këtë periudhë. Drejtori Operativ i “4M Group”, Fitim Muçaj ka treguar për Ndërtimi.info se si po funksionojnë.

“Ne po punojmë secili nga shtëpitë nga të tri zyrat. Të gjithë jemi të lidhur përmes qasjes ‘remote’ në serverët tanë dhe përmes mjeteve të komunikimit vazhdon komunikimi në mënyrë perfekte. Unë mund të them se po funksionojmë sikur gjithmonë”, ka treguar Muçaj.

Edhepse punët në zyra po vazhdojnë, disa punë terreni janë ndërprerë diku-diku. Edhe Muçaj ka treguar se disa projekte tashmë kanë pauzuar punën, por shumë të tjera po punohen, ndër ta edhe konkursi për ndërtesën e Bashkisë së Tiranës.

I njëjti fat po e përcjell edhe studion tjetër të arkitekturës, Studion “ARTEC”. Ilir Llonçari, drejtues i kësaj studio, ka treguar se ata janë duke të punojnë “online”, duke i kryer punët sipas dinamikës.

“Studioja jonë ARTEC është duke funksionuar në pajtueshmëri me vendimet e Qeverisë së Kosovës, që i bie se i gjithë stafi është duke vazhduar me punët, për aq sa kjo është e mundur në fushën tonë, online. Sa i përket pjesës së projektimit, punët po ecin sipas dinamikes së paraparë, ekipi punues konsultohet për mbarëvajtjen e punëve duke përdorur platforma të ndryshme në dispozicion dhe gjithçka po realizohet me lehtësi. Komunikimi me klientët gjatë procesit të projektimit po realizohet kryesisht përmes telefonit”, ka treguar Llonçari për Ndërtimi.info.

Kurse në rrafshin e mbikëqyrjes dhe realizimit thuhet se ka ngecje, pasi puna është ndërprerë dhe komunikimi i afërt fizik nuk është i mundur, por gjithçka po tentohet të bëhet nëpërmes telefonit.

Llonçari ka treguar gjithashtu se kontraktimi i punëve të reja në përgjithësi është në rënia, gjë që po i ndodhë të gjithë botës.

Që nga shënimi i rasteve të para me Covid-19 në Kosovë shumë kompani të ndryshme të sektorit privat nuk janë duke zhvilluar aktivitetin e tyre ekonomik. Kjo pasi Qeveria e Kosovës ka marrë disa masa për parandalim të përhapjes së pandemisë. Ndërsa nga institucionet që merren me mbrojtjen e kompanive vendore është bërë e ditur se si pasojë e pandemisë Kosova po shënon rënie të ndjeshme në ekonomi, derisa Qeveria e Kosovës ka miratuar një pako fiskale për ndihmë edhe sektorit privat.

Arkitekturë

Rizhvillimi “i shëmtuar” në Liverpool, fiton çmimin për ndërtesën më të keqe të Britanisë

Published

on

Rizhvillimi i Lime Street në Liverpool nga studio britanike Broadway Malyan është emëruar ndërtesa e re më e keqe në vend në Kupën Carbuncle të këtij viti.

Organizuar nga revista e Mbretërisë së Bashkuar The Fence, gjyqtarët zgjodhën rizhvillimin e Lime Street si “ndërtesën e re shumë të keqe në Britani”, që kur konkursi u zhvillua për herë të fundit në 2018.

“Që nga shikimi i parë, dy nga paneli ynë e kishin këtë si përzgjedhjen e tyre numër një, dhe ndërsa lista e gjatë u ngushtua në një listë të ngushtë, kjo pjesë e tmerrshme e fatkeqësisë arkitekturore vazhdoi të qëndronte jashtë,” tha The Fence në njoftimin e çmimit.

Përfunduar në vitin 2019, dizajni i rizhvillimit të Broadway Malyan përmban panele metalike të gdhendura që përfshijnë një fasadë të rrugës që çon nga stacioni i trenit Liverpool Lime Street.

Panelet e gdhendura përshkruajnë ndërtesat shekullore që u shkatërruan për t’i hapur rrugë rizhvillimit, i cili tani përmban një hotel dhe strehim studentësh.

I ringjallur nga The Fence për vitin 2024, Carbuncle Cup synon të identifikojë ndërtesat më të këqija të Mbretërisë së Bashkuar. Ajo u drejtua çdo vit midis 2006 dhe 2018 nga revista e arkitekturës Building Design (BD)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Historia e teknikave të hartimit të hartave në arkitekturë

Published

on

Duke u angazhuar me teknika të ndryshme, hartimi arkitektonik është një hetim ndërdisiplinor në të cilin rrëfimet hapësinore dhe vizuale kryqëzohen për të prodhuar njohuri arkitekturore. Duke ofruar njohuri të zgjeruara për qytetin, hartat alternative shfaqin lidhjen midis topologjisë, hapësirë-kohës dhe kujtesës kolektive për të kuptuar më tej gjërat, konceptet, kushtet, proceset ose ngjarjet që lidhen me atë vend specifik. Si proces i konvertimit të të dhënave në paraqitje hapësinore, hartimi arkitektonik është një hetim urban.

Hartbërja arkitekturore është tregimi i hapësirave kalimtare që shpalosen në kohë brenda sferave urbane. Mënyrat e rrëfimit hartografik janë shfaqur, evoluar dhe avancuar në kërkim të një kuptimi më të thellë hapësinor të qytetit që nga fillimi i praktikës arkitekturore. Megjithatë, ky artikull ka të bëjë me hartën moderne hapësinore dhe teknikat alternative të krijimit të hartave.

E përmendur si puna pioniere në hartimin hapësinor modern nga Felix Mayer, The Nuova Pianta di Roma dokumenton të gjitha ndërtimet e qytetit me një metodë të veçantë por me ndikim. Duke përdorur një perspektivë ortogonale në planimetrinë e tij të figurës, me përdorimin e çeljes dhe konturimit të detajuar, Nolli arrin të krijojë një fluks midis ndërtesave dhe rrugëve, shesheve dhe oborreve të lëna në të bardhë. Përtej regjistrimit të hapësirave pozitive dhe negative, dallimi midis ndërtesave antike dhe postantike dhe dallimet në lartësi midis strukturave tregohen thellësisht.

Hartbërja arkitekturore në studimin e hapësirës shkon përtej përshkrimit të gjendjes ekzistuese; në të kundërt, është një shprehje imagjinative e angazhimit brenda procesit hartografik. Një shembull i jashtëzakonshëm i një angazhimi të tillë mund të shihet në hartën kognitive të Guy Debord, një seri hartash ose udhërrëfyes psikogjeografikë të Parisit, që ilustron leximin e alternuar të qytetit dhe mënyrën e rrëfimit të realitetit të tij imagjinativ. Hartat janë rezultate të të dhënave të Debordit për bredhjet e tij përgjatë qytetit.

Një teknikë bashkëkohore për krijimin e hartave është shtresimi, i cili përfshin mbivendosjen e shtresave të ndryshme të pavarura mbi njëra-tjetrën. Sipas Corner, fokusi i ngushtë i masterplanit të vetëm ose i planit të zonimit, të cilat të dyja grupojnë, prioritizojnë dhe izolojnë elementët përbërës të tyre, nuk mund të japin një thellësi dhe kompleksitet të tillë. Çdo shtresë ka një kornizë, informacion dhe strukturë organizative specifike për përdorimin ose funksionin e synuar.

Nga ana tjetër, një larmi e konsiderueshme burimesh në internet përfshijnë cadmapper.com, mapacad.com dhe schwarzplan.eu, osm2world.org dhe Google Earth përdoren shumë në metodat e hartimit të hartave që mundësojnë përfaqësime me cilësi të lartë në hartimin e hartave arkitekturore. Arritjet në teknologji dhe përparimet në AI do të lejojnë dizajnerët urbanë, arkitektët, arkitektët e peizazhit dhe studentët e fushave të tejkalojnë teknikat e hartimit të hartave dhe të shtyjnë kufijtë e krijimtarisë në mënyrat e përfaqësimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending