Connect with us

Arkitekturë

5 këshilla për një hapësirë komode nga Kelly Wearstler

Published

on

Këtë pranverë, koncepti dhe trajta e shtëpisë merr një kuptim të ri. Një periudhë e tillë karantinimi, që askush nuk e di sa do të zgjasë, nënkupton një përshtatje me realitetin e ri. Në mënyrë që muajt e ardhshëm të jenë sa më të menaxhueshëm dhe komodë, është koha të investojmë në riorganizimin e interierit.

Dizajni luan rol primar në mënyrën si i perceptojmë format e një hapësire, ngjyrat dhe materialet. Ndryshimet e vogla në rimodelim ndihmojnë në energjinë e mirë dhe kënaqësinë që marrim nga interieri, por kanë edhe aftësinë të rrisin produktivitetin dhe efikasitetin e të punuarit nga shtëpia.

Më poshtë gjeni disa ide për një shtëpi stilt, benefitet e së cilës do t’i shijoni edhe pas kësaj krize.

1.Rishpërndarja e mobiljeve

Mobiljet tuaja mund mos të jenë të vendosura në hapësirën e duhur, duke u përshtatur me periudhën e gjatë të qëndrimit në shtepi. Rishpërndarja e tyre në këndet me dritë (në afërsi të dritareve, hapësirës së ballkonit), na ndihmon të ndihemi pjesë e botës dhe natyrës përtej shtëpisë sonë. Gjithashtu kjo na lejon të marrim sa më shumë rreze dielli, por edhe ajër të pastër.

Funksioni i mobiljeve specifike është i rëndësishëm për të krijuar kënde të reja. Nëse vini re një kolltuk në hapësirën e ndenjes, të cilin nuk e shfrytëzoni, mund ta zhvendosni në dhomën e gjumit. Në këtë mënyrë keni krijuar një hapësirë (qoshe të re) për të lexuar libra. Një ndriçues, të cilin nuk e përdorni aq sa duhet, mund ta shtoni në dhomën e ngrënies, ku kaloni më shumë kohë me familjen.

2.Lyej, edhe ri-lyej

Lyerja e mureve është një mënyrë jo e kushtueshme për të transformuar hapësirën ku jetoni. Nuk ka nevojë për aftësi dhe njohuri të veçanta, si dhe mund të jetë një aktivitet argëtues e meditues gjatë kësaj periudhe. Mjetet dhe elementët që ju nevojiten mund t’i porosisni online.

Ngjyrat e ngrohta dhe të çelëta ndihmojnë në përmirësimin e gjendjes shpirtërore dhe menaxhimit të stresit. Por mos e kufizoni veten, zgjidhni çdo ngjyrë që ju bën të ndiheni të lumtur (tonalitete të ngjyrave industriale apo rozë blush, ju vendosni). Gjithashtu mund të luani me imagjinatën duke krijuar një faqe muri të ndryshme nga të tjerat ose të pikturoni linja abstrakte. Ideja e këtij sugjerimi është krijimi i një hapësire ku ju ndiheni komodë dhe të qetë.

3.Krijoni ‘hapësira pune’

Kur jeni duke punuar nga shtëpia, mos u detyroni të qëndroni në të njëjtin vend. Nëse keni një kënd të dedikuar për hapësirë pune, shpenzoni kohë për riorganizimin e saj për të qenë më e rehatshme (pasi mund të jetë zyra juaj për një të ardhme pa afat). Por gjithashtu mos ngurroni, të përshtasni hapësira të tjera si ambient pune. Për të krijuar larmishmëri, mund të konsideroni llozhën, ballkonin apo verandën, si këndin e të punuarit. Një tryezë, kolltuk dhe batanije pikniku do të ishin ideale për të punuar në hapësirën e jashtme.

4.Rimodelimi i hapësirave të vogla

Nëse jetoni në një apartament të vogël, është e vlefshme të mendoni si t’i përdorni m² (metra katrorët) e sipërfaqes për t’i dhënë vetes suaj sa më shumë hapësirë. Hapësira është luksi më i madh, që ndikon drejtpërdrejt në mënyrën e të jetuarit. Duke rimodeluar dhe organizuar elementët, mund të përfitojmë hapësirë ose të krijojmë iluzione të saj.

Nëse keni mobilje ose sende shtëpiake, të cilat nuk i përdorni dhe marrin një hapësirë të konsiderueshme, mendoni t’i spostoni duke i ruajtur në garazh apo papafingo. Kur nuk është e mundur kjo mënyrë, mund t’i organizoni nën krevat ose në pjesën e sipërme të dollapit tuaj. E njëjta gjë vlen edhe për objektet e panevojshme mbi tavolinat apo raftet e ndryshme, për të ndjerë lirshmërinë dhe hapësirën më të zbrazët.

5.Përdor ‘art’

Nëse buxheti jua lejon, investoni në një copëz arti, qoftë kjo vepër e një piktori apo një qilim shumëngjyrësh artizanal. Për të reduktuar ankthin në këtë periudhë, kushtojini rëndësi artit që është qetësues, të cilin do ta shijoni edhe më vonë kur të riktheheni në normalitet.

Parashikimet për një reçesion të mundshëm global, përkthehen në një goditje ekonomike edhe për artistë apo artizanë që mund të vuajnë financiarisht. Nëse planifikoni të blini diçka të re, mendoni për mbështetjen e krijuesve dhe galerive lokale.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Arkitekturë

Formimi i përvojave të thella përmes arkitekturës dhe artit

Published

on

Hapësirat zhytëse janë mjedise shumë ndijore të destinuara për të krijuar përvoja ndikuese të krijuara përmes arkitekturës, dritës, imazheve, zërit dhe ndonjëherë edhe aromës së kuruar qëllimisht. Të “zhytesh” veten do të thotë të jesh tërësisht i mbështjellë në një botë të formuar vetëm nga të dhëna të menjëhershme shqisore. Përdorimi i mjeteve dixhitale për të krijuar këto mjedise për të shfaqur artin, për të krijuar ekspozita bindëse dhe për të shfaqur ngjarje të performancës është bërë gjithnjë e më popullor.

Përvojat evokuese si këto mund të ofrojnë një lehtësim nga përmbytja e përmbajtjes dixhitale të personalizuar dhe të nxisin takime të përbashkëta, të bazuara. Dizajni i tyre mund të ekzistojë në kryqëzimin e arkitekturës, dizajnit grafik, artit pamor, dizajnit të ndriçimit, muzikës dhe performancës. Ata nënvizojnë fuqinë e bashkëpunimit ndërdisiplinor për të krijuar momente të paharrueshme. Pra, çfarë roli luan arkitektura në formësimin e këtyre?

Përdorimi i arkitekturës stimuluese ndijore për të krijuar përvoja të fuqishme nuk është një tendencë e re. Pikturat afreske në kishat mesjetare, të përziera me dritën që rrjedh nëpër dritaret e tyre me njolla dhe me erën e temjanit, kishin për qëllim t’u jepnin vizitorëve të kishave ndjenjat e transcendencës. Imazhet e tyre, të kombinuara me rituale dhe aktivizime të tjera estetike ndijore, synonin të kuronin momente fetare eterike. Një shembull bashkëkohor i dizajnit zhytës është Muzeu Hebre në Berlin nga Daniel Libeskind.

Arkitektura është projektuar si një mënyrë tregimi, me dhoma që do të thotë të përcjellin ftohtësinë, zbrazëtinë, mungesën dhe konfuzionin. Dhomat e gjata dhe të ngushta me copa të vogla dritaresh qiellore shkaktojnë një ndjenjë mbylljeje. Në të njëjtën kohë, zonat me dysheme të pjerrëta ju bëjnë të ndiheni të paqëndrueshëm dhe të çorientuar.

Hulumtimet e reja tregojnë se këto takime estetike të krijuara nga angazhimi aktiv hapësinor kanë fuqinë për të gjeneruar raste me ndikim që mund të ndryshojnë në mënyrë aktive trurin e njerëzve. Neuroarts është një fushë psikologjike në zhvillim që studion se si artet dhe përvojat estetike mund të ndryshojnë trupin, trurin dhe sjelljen. Në kryqëzimin e artit, shkencës dhe teknologjisë, kërkimet e tyre tregojnë se shembujt artistikisht tërheqës mund të përmirësojnë shëndetin dhe mirëqenien e individëve dhe komuniteteve. Hapësirat që ngjallin një ndjenjë pranie të bazuar dhe inkurajojnë një lidhje aktive me mjedisin përmes ndjenjave të kuriozitetit dhe frikës mund të krijojnë përvoja transformuese.

Përhapja e këtij lloji mjedisi zhytës pasqyron dëshirën e njerëzve për të ndarë momente të thella artistike. Arkitektët kanë shumë për të kontribuar në këto mjedise, dhe ka gjithashtu shumë për të mësuar prej tyre. Popullariteti i dizajnit eksperimental flet për fuqinë e arkitekturës bindëse dhe fuqinë e mjedisit tonë të ndërtuar për të magjepsur njerëzit. Duke nxitur bashkëpunimin ndërdisiplinor, arkitektët mund të shfrytëzojnë potencialin e hapësirave angazhuese për të pasuruar jetën publike dhe për të nxitur lidhje domethënëse. Në një botë të etur për infrastrukturën sociale që ushqen instanca artistike në lëvizje, arkitektët mund të luajnë një rol kryesor në realizimin e këtij vizioni./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Ndërtesat industriale plotësojnë identitetin urban të qyteteve

Published

on

Në të njëjtën mënyrë që shoqëritë transformohen, kohët ndryshojnë dhe qytetet evoluojnë, arkitektura industriale modernizohet dhe teknikohet, ndonjëherë duke arritur në një gjendje braktisjeje ose rrënimi.

Duke kuptuar vlerën e saj si një trashëgimi e ndërtuar dhe duke qenë gjurmë e ndryshimeve teknologjike, sociale dhe kulturore, rinovimi dhe ose shndërrimi i fabrikave dhe depove të shumta industriale mund të çojë në rivitalizimin, rimëkëmbjen ose rritjen e zonave të ndryshme në qytetet e mëdha, duke përfshirë të reja përdorime dhe hapësira për kënaqësinë e qytetarëve të tyre.

Ndërtesat industriale plotësojnë identitetin urban të qyteteve dhe përfaqësojnë një mundësi për të vepruar sipas kushteve para-ekzistuese, duke ofruar mundësinë për të reflektuar mbi kriteret e restaurimit, konservimit, ndërhyrjes dhe rehabilitimit, ndër të tjera.

Duke marrë parasysh të menduarit dhe vizionin përpara, transformimi i këtyre hapësirave mund të arrijë përfitime në habitatin urban në afat të shkurtër, afatmesëm dhe afatgjatë, si dhe përmirësime të gjithanshme në cilësinë e jetës së komuniteteve. Tani, si mund të ndërhyhet në një ndërtesë industriale në mënyrë të përshtatshme dhe ta përshtatë atë në një përdorim të ri për t’i dhënë asaj një jetë të dytë?

E shpërndarë në të gjithë gjeografinë e qyteteve, thjeshtësia e ndërtesave të fabrikave karakterizohet nga një thjeshtësi materiale ku tulla ose betoni zakonisht dallohen në përbërjen dhe hapësirën e tyre. Përdorimi i strukturave me hapësirë ​​të madhe të ekspozuar pasqyron një arkitekturë kryesisht të një natyre funksionale, të projektuar për një qëllim specifik, por që përfaqëson një objekt dokumentar nga epokat e kaluara që shpesh mund të përdoret ose ruhet.

Duke pasur parasysh përshtatshmërinë dhe fleksibilitetin e tyre për të akomoduar përdorime të ndryshme, shumë profesionistë të arkitekturës propozojnë mbajtjen e hapësirave të punës, zyrave ose praktikave të bashkëpunimit në hapësirat ku kanë funksionuar më parë fabrika të mëdha, magazina dhe magazina industriale./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

A është arkitektura projektimi i hapësirave për okupimin e njeriut

Published

on

Pavarësisht aftësive të arkitektëve në projektimin e hapësirave për të ndikuar në sjelljen njerëzore, shpesh ka një mungesë në parashikimin dhe reagimin ndaj sjelljes së banorëve. Për të krijuar mjedise që nxisin mirëqenien, produktivitetin dhe angazhimin social, duhet të nxitet një marrëdhënie simbiotike midis ndërtesave dhe sjelljes njerëzore.

Kryqëzimi i studimeve arkitekturore dhe antropologjike formon një kornizë depërtuese për projektimin e hapësirave fizike të informuara nga sjellja njerëzore dhe konteksti kulturor.

Antropologjia është studimi i shoqërive njerëzore, kulturave dhe zhvillimit të tyre me kalimin e kohës. Tema shpesh ofron informacion se si njerëzit ndërveprojnë me mjedisin e tyre rrethues, një temë që përfiton nga praktika arkitekturore. Rëndësia e antropologjisë për arkitekturën qëndron gjithashtu në sigurimin e ndjeshmërisë kulturore dhe konsideratave të barazisë sociale, të gjitha duke promovuar dizajnin e hapësirave me në qendër përdoruesin.

Arkitektura dhe antropologjia kanë ndarë prej kohësh interesa të ngjashme në lidhje me mjedisin e ndërtuar dhe lidhjen e tij me sferën sociale të jetës njerëzore. Tradicionalisht, arkitektët fokusoheshin në aspektet fizike të ndërtesave, duke i parë ato si qëllime në vetvete. Ndërkohë, antropologët i kanë konsideruar strukturat e ndërtuara si mundësi për të kuptuar praktikat e ndryshme sociokulturore.

Një ndryshim ka ndodhur në të dy disiplinat në dekadat e fundit. Arkitektët janë larguar nga modernizmi dhe kanë përqafuar dizajne specifike kontekstuale, ndërsa antropologjia dhe shkencat e tjera shoqërore kanë adoptuar një “kthesë hapësinore”, duke u fokusuar në ndërveprimet midis njerëzve, elementeve jo-njerëzore dhe mjedisit të ndërtuar. Arkitektët tani janë gjithnjë e më shumë të shqetësuar me aspektet performuese të ndërtesave, duke zgjeruar interesin e tyre në studimet antropologjike. Të dy fushat ndajnë të përbashkëta metodologjike dhe teorike, duke lënë të kuptohet për një bashkëpunim të mundshëm si “antropologji arkitekturore”.

Thelbi i antropologjisë arkitekturore qëndron në njohjen se arkitektura shtrihet shumë përtej sferës së ndërtesave dhe hapësirave. Ai përmban një sërë elementesh, nga vetë strukturat fizike te materialet e përdorura, kontekstet kulturore që ato mishërojnë dhe praktikat e përditshme të banimit të tyre. Duke adoptuar një qasje ndërdisiplinore që kombinon njohuri nga antropologjia dhe arkitektura, projektuesit mund të fitojnë njohuri më të thella se si hapësirat i japin formë jetëve.

Antropologjia arkitekturore ofron një lente për të eksploruar tre aspekte themelore të praktikës arkitekturore: projektimin, arkivimin dhe banimin. Secili prej këtyre dimensioneve hedh dritë mbi aspekte të ndryshme të marrëdhënies njeri-mjedis, duke zbuluar rrjetën e ndërlikuar të ndërveprimeve që përcaktojnë botën tonë të ndërtuar.

Arkitektura shërben si reflektim i shoqërisë njerëzore. Mes kompleksitetit të epokës antropocene, kur ndërhyrjet njerëzore kanë ndryshuar planetin në një shkallë gjeologjike, të kuptuarit e marrëdhënieve midis njerëzve dhe vendit bëhet gjithnjë e më domethënës.

Për të kuptuar me të vërtetë këtë lidhje dhe për të projektuar ndërtesa më të jetueshme, ka nevojë për qasje të reja ndërdisiplinore që kombinojnë antropologjinë dhe arkitekturën. Kjo nuk është thjesht antropologjia e arkitekturës apo etnografia e përshtatur për arkitektët, por një qasje e re që i kapërcen këto këndvështrime: Antropologjia Arkitekturore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending