Connect with us

Infrastrukturë

Si janë vendet e kujtesës në të ardhmen e qyteteve?

Published

on

Cila është historia që tregon hapësira publike e qytetit tuaj? Kush janë njerëzit e nderuar në monumentet e shpërndara në të? Çështje si këto kanë çuar në një sërë kryengritjesh vitet e fundit në disa qytete. Nocionet e kujtesës dhe përfaqësimit kanë zgjeruar reflektimin mbi atë narrativë që ndërtojmë në hapësirat tona, një fakt që ka shkaktuar një pyetje urbane për të ardhmen: në fund të fundit, çfarë duam të kujtojmë (ose të harrojmë) përmes simboleve që ngrihemi (ose të shkatërrojë) në qytete?

Shndërrimi i fakteve ose personazheve historike në monumente tenton të kontribuojë në tregime që thuhet se janë heroike, tema që konsiderohen të denja për t’u futur në imagjinatën kolektive kur shihen çdo ditë gjatë tranzitit nëpër qytet. Megjithatë, çfarë përfaqësojnë ato në të vërtetë? Në Sao Paulo, për shembull, nga 199 monumente me forma njerëzore, 169 përshkruajnë forma mashkullore, nga të cilat 137 do të ishin njerëz të bardhë¹, duke demonstruar mospërputhjen me figurat e grave dhe racave të tjera.

Përfaqësueshmëria është një fjalë kyçe për të kuptuar pse lëvizjet shoqërore janë përfshirë gjithnjë e më shumë përballë simboleve që përbëjnë një qytet dhe çfarë ato portretizojnë në të vërtetë për kolektivin. Nëse përfaqësimi universal është utopik, është e nevojshme që rrëfimet e kolektivëve të ndryshëm të jenë në gjendje të transformojnë mendimin për të revolucionarizuar mënyrën se si ne shohim, ndërveprojmë dhe ndërtojmë vendet e kujtesës dhe monumentet në hapësirën publike: kur diskursi bëhet objekt.

Kritiku gjerman Andreas Huyssen tashmë ka ngritur kureshtjen për vendet me kultura të udhëhequra nga një anti-monumentalizëm i qëllimshëm antifashist, duke iu drejtuar dimensioneve monumentale gjatë viteve 1990². Në fund të fundit, pse të adoptohet shkalla monumentale për t’u përpjekur të shpengojë veten nga diçka që e përdori atë si mjet? Fatmirësisht, përgjigjes ndaj “joshjes monumentale” të bërë nga autori duket se po i vjen fundi dhe mes peripecive të kujtesës, gjuha e përbashkët e një monumenti dhe ajo që zakonisht përfaqëson duket se i ka ditët e numëruara në ndërtimin simbolik. të qyteteve.

Me shembjen e kësaj gjuhe, vjen sfida se si të hapësinizohet narrativa pa homogjenizuar diskurset, pasi nuk ka asnjë mënyrë për të neutralizuar kulturën. Në një përpjekje për një diskurs në kërkim të “neutralit”, disa madje mund të vënë në dyshim faktin se fshirja e kujtesës së shtypësit fshin edhe kujtesën e të shtypurit. Një çështje që lind e udhëhequr nga një asimetri e rreme, sepse proporcionalisht sasia e monumenteve që u jepen personazheve që u bënë “heronj” – pikërisht për shkak të shtypjes së popujve dhe kulturave të tjera – përballë grupeve të tjera që bëhen të padukshme në hapësirë ​​është shumë. më i madh. Ose thjesht përparësia që i jepet vetëm njeriut të bardhë, siç shihet në rastin e Sao Paulos dhe shumicës së qyteteve perëndimore, tregon se si në një mosmarrëveshje, shtypësit ose njerëzit në pushtet kanë një avantazh shumë më të madh narrativ, sepse ata dominojnë zonat publike në në të njëjtën kohë kur ata manifestojnë historinë e “fitoreve” të tyre dhe kështu pushtojnë edhe imagjinatën kolektive.

Sot, disa qytete përpiqen të konceptojnë disa reparacione historike, domethënë, ata njohin një të kaluar gabimi dhe kërkojnë, nëpërmjet veprimeve të qëllimshme publike, të demonstrojnë një dëshirë për ndryshim dhe tërheqje të së shkuarës. Dhe, në këtë kuptim, diskutimi rreth monumentalizimit dhe mosmarrëveshja për fushën e kujtesës është pjesë e procesit të ankimimit që ka çuar në këtë qëndrim. Në fund të fundit, këto vende të kujtesës shkojnë përtej identitetit të një personi të vetëm dhe kjo lejon që, midis konflikteve të mundshme që ata rrëfejnë, të ketë një favorizim të bashkëbisedimeve që kalojnë disa shtresa për të gjetur një vend të përbashkët që kërkon horizontet e një më demokratike. qytet.

Ky artikull është pjesë e ArchDaily për temën “Qytetet dhe tendencat e jetesës”./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Vazhdojnë punimet intensive për ndërtimin e tunelit të Llogarasë

Published

on

Kryeministri Edi Rama ka njoftuar për ecurinë e punimeve në tunelin e Llogarasë. Në një postim në rrjetet sociale, kreu i qeverisë ka ndarë një video dhe thotë se po punohet me ritme të larta.

Sipas tij, kjo vepër në infrastrukturë ul kostot dhe rrit sigurinë rrugore drejt bregdetit të jugut.

“Mirëmëngjes, dhe nga tuneli i Llogarasë ku punohet me ritme të larta për veprën që shkurton kohën, ul koston dhe rrit sigurinë rrugore drejt bregdetit të jugut, ju uroj një fundjavë të mbarë” ka shkruar Rama./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Punimet për ndërtimin e impiantit të ujërave të zeza në Sferkë të Klinës, drejt përfundimit

Published

on

Në fshatin Sferkë të Komunës së Klinës po vazhdojnë punimet për ndërtimin e impiantit të ujërave të zeza.

Për të parë nga afër punimet që po kryhen për ndërtimin e këtij impianti ishte edhe kryetari i kësaj Komune Zenun Elezaj.

Elezaj tha se ky projekt do të përfundojë brenda një kohe të shkurtër.

““Ndërtimi i impiantit për trajtimin biologjik të ujërave të zeza në fshatin Sferkë ka qenë një nga premtimet e mia elektorale, për të cilin jam zotuar para banorëve të Sferkës e para qytetarëve të Klinës, premtim i cili tashmë po realizohet dhe do të përmbushet brenda një kohe të shkurtër” tha Elezaj.

Ndërtimi i këtij impianti është investim nga buxheti komunal dhe ka një kosto prej 178 mijë euro./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Komuna e Podujevës shpërblen me kontratë ofertuesin më të shtrenjtë për asfaltimin e disa rrugëve

Published

on

INPO shpreh shqetësimin e thellë lidhur me keqpërdorimin e parasë publike nëpërmjet procedurave të prokurimit nga Komuna e Podujevës, në bashkëpunim me operatorët ekonomik.

Në kuadër të monitorimit sistematik të prokurimit publik, INPO është duke monitoruar aktivitetin e prokurimit me titull: “Asfaltimi i disa rrugëve në fshatrat Orllan-Brainë-Turuqicë-Herticë-Barainë”, me numër të prokurimit 615-22-4693-5-2-1 dhe vlerë të parashikuar 120,000 euro, të udhëhequr nga Komuna e Podujevës.

Për këtë aktivitet të prokurimit kanë ofertuar gjithsej pesë (5) operator ekonomik. Sipas procesverbalit të hapjes së tenderëve Grupi i Operatorëve Ekonomik “Quality Asphalt & World Medium”, me vlerë të ofertës prej 101,730.96 euro, ishte oferta më e lirë. Ndërkaq, fitues i kontratës është shpallur “Rahovica Comerce”, me vlerë të ofertës prej 106,478.30 euro, respektivisht, rreth 5 mijë euro më shtrenjtë se oferta parë më e lirë.

Gjetjet e INPO-s, tregojnë se komisioni për vlerësimin e tenderëve kishte konstatuar se ky Grup i OE-ve “Quality Asphalt & World Medium” është i papërgjegjshëm pasi që nuk e plotëson kërkesën e dosjes së tenderit për kapacitet teknik dhe profesional, respektivisht nuk e plotëson kërkesën për “një (1) Menaxher të projektit – inxhinier i diplomuar ose master i ndërtimtarisë” pasi që sipas këtij komisioni “Menaxheri i emëruar për këtë aktivitet është i punësuar edhe në një kompani tjetër me orar të plotë”.

INPO ka kërkuar qasje në ofertat e të dy (2) ofertuesve respektiv, dhe pas analizimit të tyre vlerëson se vendimi i komisionit ka qenë krejtësisht i pabazuar në ligj dhe i dëmshëm për institucionin e komunës. INPO ka gjetur se Grupi i OE-ve “Quality Asphalt & World Medium” me të gjithë menaxherët e propozuar sipas kërkesave të dosjes së tenderit, ka lidhur parakontrata të vërtetuara me akt noterial. Andaj, arsyetimi i vendimit për eliminimin e Grupit të OE-ve “Quality Asphalt & World Medium”, është i padrejtë dhe paragjykues, rrjedhimisht i kundërligjshëm. Ligji për Prokurim Publik dhe Rregullat e prokurimit nuk e obligojnë operatorin ekonomik që të ketë stafin apo pozitat profesionale të punësuar paraprakisht, por kërkon që OE t’i ofrojë dëshmi të mjaftueshme autoritetit kontraktues se të gjitha kërkesat për kapacitet teknik dhe profesional i përmbush dhe i ofron në shërbim sipas termave të kontratës.

Rrjedhimisht, ky arsyetim sipas vlerësimeve të INPO-s, ka për qëllim manipulimin me procedura të prokurimit dhe favorizimin e OE-ve të caktuar.

Tutje, INPO ka gjetur se pronari i kompanisë “Quality Asphalt” i cili ishte lider i Grupit të OE-ve i shpallur i papërgjegjshëm për kontratë dhe pronari i kompanisë “Rahovica Comerce”, e cila është shpërblyer me kontratë janë vëllezër. Rrjedhimisht, INPO me arsye dyshon se kjo është një skemë e planifikuar dhe e koordinuar në mes të OE-ve dhe Autoritetit Kontraktues. Këtë e argumenton edhe fakti se kundër vendimit të Autoritetit Kontraktues, Grupi i OE-ve “Quality Asphalt & World Medium”, nuk kishte parashtruar fare kërkesë për rishqyrtim apo ankesë në Organin Shqyrtues të Prokurimit.

Andaj, INPO kërkon nga Kryetari i Komunës së Podujevës marrjen e masave të menjëhershme administrative dhe disiplinore brenda përgjegjësive të tij ligjore kundrejt Zyrtarit Përgjegjës të Prokurimit dhe anëtarëve të komisionit për vlerësimin e tenderëve, si dhe të sigurohet se Komuna e Podujevës zbaton me përpikëri ligjin dhe rregullat e prokurimit dhe lufton skemat e manipulimeve që dëmtojnë konkurrencën e lirë dhe trajtimin e barabartë të OE-ve në procedura të prokurimit.

INPO fton organet zbatuese të ligjit që të ndërmarrin masat e nevojshme ligjore kundrejt keqpërdorimit të detyrës zyrtare, keqpërdorimit dhe mashtrimit në prokurimin publik të argumentuar në këtë reagim./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending