Connect with us

Debat

Shoqata e të Burgosurve Politikë kundërshton ngritjen e veprës “Never Say Never”, e quajnë një copë betoni të pavlerë

Published

on

Shoqata e të Burgosurve Politik është shprehur kundër veprës “Never say never” që u përurua pak ditë më parë në sheshin “Adem Demaçi” në Prishtinë, e që u tha se i dedikohet të burgosurve politikë që kontribuuan për lirinë e Kosovës, udhëhequr nga veprimtari Adem Demaçi.

Vepra e artistit Alban Muja “Never say never” u tha se përjetëson shprehjen e famshme të Demaçit dhe ka memoralizuar përgjithmonë rezistencën kombëtare.

Mirëpo, Selatin Novosella nga Shoqata e të Burgosurve Politikë kërkoi largimin e kësaj vepre duke thënë se nuk ka mesazh dhe është i pakuptimtë.

“E kemi këtë lajm shumë të këndshëm dhe tepër trishtues jo vetëm për ne si shoqatë, në përgjithësi për Kosovën se po stërkeqet një shesh, ku duhet të jetë sheshi i Adem Demaçit, shtatorja dhe mesazh i Adem Demaçit. Ndërsa këtu është ngritur një beton, për ne i pavlerë, i pakuptimtë dhe pa kurrfarë mesazhi, në gjuhën angleze, dhe është rrënuar themeli ku është vendosur gurthemeli i sheshit për shtatoren e Adem Demacit dhe sot këtë do ta quaja një lajm i keq për Kosovën”, tha Novosella.

Novosella ka kërkuar nga Qeveria e Kosovës që të formojë komision për të shqyrtuar edhe njëherë për fatin e kësaj vepre ndërsa kërkoi që të përmbyllen punimet për sheshin.

“Ne me të drejtë presim që brenda kohës shumë të shkurtër Qeveria e Kosovës të formojë një komision, ku do t’i thërrasë përfaqësuesit e Komunës së Prishtinës dhe Shoqatën e ish të Burgosurve Politikë e familjarët. Ky shesh duhet të përfundohet, kurse ky (vepra) që është vendos, gjithsesi duhet të hiqet”, shtoi Novosella.

Ai tha se kanë qenë edhe te kryetari i Komunës së Prishtinës, Perparim Rama, për të diskutuar rreth kësaj vepre por Novosella tha se Rama nuk ka qenë prezent kur kanë shkuar për ta takuar.

Vepra artistike me mbishkrimin ‘Never say never’, u memorizua në një shtyllë të madhe betoni në hapësirën publike të sheshi “Adem Demaçi”, në Prishtinë. Kurrë mos thuaj kurrë, ishte një nga fjalitë e Demaçit të cilën e mbajti kohë më parë në një kohë kur shqiptarët e Kosovës kërkon të çliroheshin nga kthetrat e regjimit shtypës serb.

Kjo vepër është krijuar me përkrahjen e Komunës së Prishtinës ndërsa në inaugurim morën pjesë edhe ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku dhe kryetari i Komunës së Prishtinës, Përparim Rama./Media Ndërtimi

Debat

Diskutohet procesi i hartimit të Planit Hapësinor për Parkun Kombëtar “Sharri”

Published

on

Para disa ditësh është mbajtur takimi i Grupit Punues Ndërministror për Planin Hapësinor të Parkut Kombëtar “Sharri” që do të jetë në përkrahje të Institutit për Planifikim Hapësinor gjatë procesit të hartimit të Planit Hapësinor për PK “Sharri”.

GPNM është i përbërë nga përfaqësues të institucioneve të rëndësishme të Qeverisë që në mënyrë të drejtpërdrejtë ndikohen nga zhvillimet në territorin e Parku.

Pjesë e rëndësishme e GPNM-së janë edhe përfaqësuesit e pesë komunave pjesëmarrëse në Park (Dragash, Prizren, Suharekë, Shtërpce dhe Kaçanik).

Në takim fillimisht u prezantuan arsyet për hartimin e Planit të ri Hapësinor, duke vazhduar më tutje me hapat e rëndësishëm në procesin e hartimit të Planit.

Gjatë prezantimit u potencua se ndihma dhe përkrahja e GPNM-së, në veçanti e Drejtorisë së PK “Sharri” është shumë e rëndësishme për faktin se të dhënat, rekomandimet dhe vërejtjet do të ndihmojnë në përmbajtjen përfundimtare të dokumentit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Debat

“Hapësira Publike, eksperiencat e projektimit”, debatohet sot në Tirana City Talks

Published

on

Tirana City Talks, ju ftojnë në aktivitetin e radhës së një cikël debatesh publike që kanë si qëllim kryesor krijimin e një forumi që mirëpret diskutimin e temave qendrore të urbanizimit dhe ndërmjetëson shkëmbimin e ideve mes qytetarëve të Tiranës, grupesh të ndryshme interesi dhe Bashkisë së Tiranës.

Debati do të zhvillohet ditën e enjte, me datë 19 janar  tek Opera, Sheshi Skënderbej.

Tema e diskutimit do të jetë Hapësira Publike, eksperiencat e projektimit dhe realizimit në Bashkinë e Tiranës, instrumentet dhe sfidat e krijimit të hapësirës publike në qytet.

Qëllimi i këtij takimi është dhënia e një hapësire diskutimi mbi hapësirën publike: planifikimin urban si instrument të krijimit të hapësirës publike brenda një sistemi tërësor të qytetit, hapësirën e gjelbëruar, godinat publike etj./Media Ndërtimi./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Debat

Rahoveci mbanë diskutim publik për planin zhvillimor komunal 2023-2031

Published

on

Në praninë e një numri të madh të qytetarëve, arkitektëve, sipërmarrësve, grupeve të interesit, kryetarëve të këshillit të fshatrave dhe lagjeve urbane, sot, në sallën e kuvendit komunal të Rahovecit u organizia takimi për konsultim publik për PZHK, me çrast u bë prezantimi publik i hartimit të planit, i cili përcakton drejtimet e zhvillimit të komunës sonë në tetë vitet e ardhshme.

Drejtori i Drejtorisë së Urbanizmit Planifikimit dhe Mbrojtjes së Mjedisit, Albnor Mullabazi, mes tjerash theksoi se plani është punuar në bashkëpunim me ekspert të jashtëm dhe është në fazën finale të tij.

Ky plan është multisektorial që ka për qëllim zhvillimin strategjik, ku pas miratimit të PZHK-së menjëherë do të vazhdojmë të punojmë rreth Hartës Zonale.

Sa i përket takimeve publike, deri më tani janë mbajtur 15 takime në zona rurale dhe urbane.

Arkitektët Djellza Çanta dhe Shpejtim Mustafa, prezantuan planin përmes përshkrimit tekstual të pjesës ligjore dhe në tërësi, duke veçuar: Kornizën e Zhvillimit, Prioritetet e Zhvillimit Strategjik dhe Qëllimet e Planit të Veprimit.

Në fund, qytetarët parashtruan pyetje rreth planit, të cilave drejtori Mullabazi iu përgjigj në mënyrë konkrete.

Përveç këtij takimi qe u mbajt sot, takimet tjera do të vazhdojnë nëpër lokalitete të ndryshme të komunës sonë, deri në përfundim të shqyrtimit publik, sipas agjendës së paraparë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending