Connect with us

Ndërtim

Shfaqjet televizive për rinovimet e shtëpive po arrijnë një audiencë gjithnjë në rritje   

Published

on

Shfaqjet televizive për rinovimet janë joshëse. Ndjejmë ankth kur shohim atë shtëpi të rimodeluar në një mënyrë të paimagjinueshme, duke siguruar një rilidhje familjare me hapësirën e re. Lotët në fund, nikoqiri-arkitekt-kontraktor i kënaqur me rezultatin, dysheme druri të paprekura, pajisje me shkëlqim dhe vaska gati për t’u përdorur. Nuk është çudi që këto programe po arrijnë një audiencë gjithnjë në rritje dhe, për rrjedhojë, po frymëzojnë shumë transformime në shtëpitë e njerëzve të tjerë.

Por nëse, nga njëra anë, inkurajojnë shikuesit të ndryshojnë duke treguar mundësitë e pafundme të transformimit dhe përmirësimit të një hapësire, nga ana tjetër, ata mund të riprodhojnë keqkuptime rreth arkitekturës, veçanërisht në lidhje me procesin e konceptimit dhe ekzekutimit.

Rinovimi tregon se dizajni dhe ndërtimi është një proces linear, i shpejtë dhe objektiv. Megjithatë, realiteti nuk është plotësisht i tillë. Ata në terren e dinë se çdo projekt i portretizuar në 40 minuta në jetën reale kërkon mesatarisht 6 muaj për të përfunduar. Me fjalë të tjera, shumë gjëra kanë ndodhur përpara se vareja e parë të godiste murin. Ka pasur disa takime midis arkitektit dhe klientit për të përcaktuar projektin, kërkime mbi legjislacionin, kriteret ligjore për miratimin e projektit, kërkimin e fuqisë punëtore të kualifikuar, analizën e materialeve në dispozicion, etj. Këto hapa mund të rezultojnë në kushte të tjera që ndikojnë në hartimin e projektit, duke çuar te rishikimet dhe ndryshimet e dizajnit.

Larg skenarëve të gatshëm dhe fjalimeve të provuara, arkitektët e jetës reale nuk i kanë gjithmonë të gjitha përgjigjet dhe zgjidhjet në majë të gishtave të tyre. Shpesh, projektet duhet të ndërpriten dhe të rishikohen me qetësi në mënyrë që të merren vendime. Një çështje tjetër është se arkitekti, kontraktori, dizajneri i brendshëm dhe dekoruesi nuk ka gjasa të jenë i njëjti person. Ato janë disiplina të veçanta dhe përgjegjësitë e tyre janë të ndryshme. Ky konfuzion çon në fshehjen e një detyre të rëndësishme, që është menaxhimi dhe përafrimi i ekipit, që kërkon kohë dhe kërkon shumë punë dhe organizim.

Bazuar në shfaqjet e rinovimit, shumë klientë kërkojnë arkitektë me një ide të shtrembëruar në lidhje me kohën e punës për shkak të mungesës së njohurive për këto dhe aspekte të tjera. Shumë imagjinojnë se puna do të bëhet sa hap e mbyll sytë, duke llogaritur kohën e përgjigjes aq shpejt sa tregon realiteti. Për më tepër, atyre u bën përshtypje kur kuptojnë se – me përjashtime të rralla – nuk do të ketë momentin e zbulimit në të cilin klienti thotë “wow” dhe qan. Kjo për shkak se arkitekti do t’i mbajë ata të përfshirë dhe të përditësuar gjatë gjithë procesit të projektimit dhe ndërtimit, duke përputhur gjithmonë pritshmëritë dhe kërkesat e reja që mund të lindin. Në fund të fundit, klienti po paguan për të.

Ashtu si çdo shfaqje tjetër televizive, shfaqjet e realitetit të rinovimit janë pjesë e industrisë së argëtimit dhe duhen parë si të tilla. Përkthimi i tyre në fushën profesionale duhet të bëhet me kujdes. Edhe pse ato mund të jenë një burim i madh frymëzimi dhe motivimi, duke ndihmuar shpesh në vlerësimin e punës së arkitektëve duke theksuar përmirësimin e hapësirave, ata gjithashtu priren të përhapin informacione të shtrembëruara në lidhje me realitetin e një rinovimi, duke e bërë atë një përvojë tërheqëse për klientët. Jo gjithmonë në një mënyrë të mirë./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Shpenzimet publike të ndërtimit mbetën në shifra pozitive

Published

on

Shpenzimet jorezidenciale arritën në 898.4 miliardë dollarë në tetor në një bazë vjetore të rregulluar sezonalisht, një rënie prej 0.3%, sipas një analize të Associated Builders and Contractors.

Rënia e shpenzimeve jorezidenciale pason raportin e ABC-së në tetor, i cili gjithashtu tregoi dobësi në sektorin e ndërtimit jorezidencial.

Analiza sugjeron një aktivitet më të ngadaltë të ndërtimit jorezidencial, sipas këtyre të dhënave.

Shpenzimet tregtare të ndërtimit në tetor arritën në 117.4 miliardë dollarë, një rënie prej 0.4% nga muaji i kaluar.

Kjo ngadalësi duhet të vazhdojë në vitin e ardhshëm, pasi një mjedis i ngadaltë i rritjes ekonomike rëndon shumë mbi sektorin tregtar, tha Richard Branch, kryeekonomist në Dodge, gjatë një webinari të kohëve të fundit të opinionit të ndërtimit 2023. Ashtu si Basu, Dega tha atëherë se financimi publik duhet të mbështesë aktivitetin e infrastrukturës në 2023.

Ndërkohë, edhe shpenzimet për kujdesin shëndetësor vazhdojnë të rriten. Shpenzimet në sektor në tetor arritën në 52.4 miliardë dollarë, një rritje prej 0.4% nga muaji i kaluar, sipas raportit të ABC.

Megjithatë, ndërsa shpenzimet e përgjithshme jorezidenciale ranë, pjesa e mbetur e mbetur në tetor mbeti ende 0.7 muaj më e lartë se një vit më parë, sipas ABC./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Gjykata cakton masën për tjetërsimin e pronave që familja Zajmi i përfiton nga ndërtimi i një objekti banesor në Gjakovë

Published

on

Gjykata e Gjakovës ka marrë vendim që të caktojë masë siguruese për tjetërsimin e pronave që familja Zajmi i përfiton nga ndërtimi i një banese në Gjakovë.

Sipas vendimit, kompanisë që po i ndërton banesat i ndalohet që banesat të cilat kjo familje i pranon t’i tjetërsojë.

Më 24 nëntor 2022, Gjykata ka vlerësuar si të drejtë propozimin e propozuesve Nazire Zajmi dhe Gazmend Zajmi nga Gjakova për caktimin e masës së sigurisë.

“Caktohet masa e sigurisë në 3/4 e pjesës ideale të patundshmërisë të ngastrës me numër 5851 të sipërfaqes 0.05.35 ha. I ndalohet kundër-propozuesit të tretë “Real Construction Group A&SH” SHPK që të ndërmarrë çfarëdo veprimi procedural dhe ligjor që ka të bëjë më bartjen e të drejtës së pronësisë më pjesën ideale prej 3/4 të patundshmërisë të sipërfaqes së lartcekur. I ndalohet edhe kundër-propozuesit të parë, Malush Krushës nga Gjakova që në pjesët e lartcekura të ndërmarr çfarëdo veprime procedurale dhe ligjoren bartjen në pronësisë” – thuhet në vendimin e Gjykatës.

Si pronarë legjitimë të parcelës, paditësit kanë ushtruar kërkesë për masën e sigurisë kundër propozuesit të parë Malush Krusha dhe kundër propozuesit të tretë “Real Construction Group A&SH” .I autorizuari i masës së sigurisë, Besnik Haxhijanuzi, ka kërkuar ndalimin e çdo aktiviteti nga kundërpropozuesi i parë dhe i tretë që ta bëjë tjetërsimin e patundshmërisë lëndore, shkruan Kallxo.com.

Propozuesit e kësaj mase kërkesën e tyre e kanë arsyetuar me aktvendimin T.nr.62/60 të vitit 1961, aktvendimi E.nr. 613/64 të vitit 1965 dhe me aktvendimin e trashëgimisë T.nr. 112/2002 të vitit 2004 si pronarë legjitimë mbi bazën e procedurës trashëgimore.

Qëllimi i palëve kontraktuese sipas Gjykatës është dhënia me kompensim e palujtshmërive nga ana e pronarëve Amir Xharra si pronar i 1/1 pjesë e pronës dhe bashkëpronar  1/4.  Kurse, Malush Krusha si bashkëpronar 3/4 pjesë të pronës e cila do t’i kompensohet me pjesë reale të pronave si pronarë me qëllim të ndërtimit të objektit kolektiv banesor.Por, pas daljes në vend ngjarje Gjykata ka konsideruar se propozuesit e sigurimit e kanë bërë të besueshëm masën e sigurimit të kërkesë-padisë.“Gjykata pas ndryshimeve të evidentuara vendosi që kundër propozuesit të parë në pjesën ideale prej 3/4 të ngastrës së lartcekur t’i ndalohet ta bëjë tjetërsimin ndaj personave të tretë në çfarëdo baze. Po ashtu i ndalohet kundër-propozuesit të tretë “Real Construction Group A&SH”, SHPK që të marrë çfarëdo veprimi procedural dhe ligjor që ka të bëjë me bartjen, tjetërsimin e të drejtës së pronës në pjesën ideale prej 3/4 të patundshmërisë që evidentohet me numër 1098-1”- thuhet në vendimin e marrë nga Gjykata e Gjakovës.Bazuar në këtë, kundërpropozuesit të parë dhe të tretë u është ndaluar tjetërsimi i asaj prone.

Continue Reading

Ndërtim

Nis beteja e ofertave për ndërtimin e centralit bërthamor në Çeki prej 6 miliardë euro  

Published

on

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), EDF dhe Westinghouse kanë bërë ofertat fillestare për të ndërtuar një central bërthamor në Republikën Çeke.

Reaktori i propozuar i ujit nën presion prej 1200 MW do të ndërtohet në juglindje të vendit, 30 km në juglindje të qytetit të Třebíč, dhe ngjitur me termocentralin aktual që funksionon NPP Dukovany.

Pritet që reaktori të jetë funksional deri në vitin 2036 dhe termocentrali i ri do të përdoret për të zëvendësuar një përqindje të kapacitetit të instaluar të termocentralit aktual 2040 MW, i cili ka qenë në funksion që nga viti 1985.

Projekti për centralin e ri do të jepet nga grupi shtetëror CEZ i Republikës Çeke, i cili ka njoftuar planet për të ndërtuar më shumë njësi bërthamore, pasi vendi kërkon të diversifikohet larg nga energjia e qymyrit.

Beteja e ofertave

Tomas Pleskac, drejtor i Divizionit të Energjisë së Re të CEZ-it, tha: “Që nga fillimi i tenderit në mars të këtij viti, ne kemi parë përgatitje të kujdesshme nga të gjithë ofertuesit. Ata mblodhën ekipe të forta për këtë kontratë, bënë një sërë pyetjesh sqaruese dhe vizituan faqen e Dukovany.”

Me ofertat përfundimtare që priten për projektin deri në shtator 2023, raportohet se Westinghouse ka partnerizuar me Bechtel për ofertën e tij, ndërsa EDF do të kombinohej me Bouygues Travaux Publics dhe GE Steam Power në projekt.

KHNP tha se reaktori i saj APR1000 plotëson të gjitha kërkesat teknologjike të CEZ për projektin.

Të gjithë ofertuesit do të jenë të etur që t’i jepet kontrata, me tre fabrika të tjera të propozuara aktualisht në vend.

Edhe pse vlera aktuale e projektit nuk është bërë publike, në vitin 2020, ajo vlerësohej në rreth 6 miliardë euro./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending