Connect with us

Arkitekturë

SHBA dhe Britania e Madhe arrijnë marrëveshje për licencimin reciprok për arkitektët

Published

on

Bordet e regjistrimit të arkitektëve në Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA kanë nënshkruar një projekt-marrëveshje për të mundësuar njohjen reciproke të kredencialeve të arkitekturës midis dy kombeve.

Këshilli Kombëtar i Bordeve të Regjistrimit Arkitekturor (NCARB) dhe Bordi i Regjistrimit të Arkitektëve (ARB) – dy bordet që përcaktojnë standardin për licencimin e arkitekturës në SHBA dhe MB, respektivisht – kanë arritur një marrëveshje që do ta bënte më të lehtë për arkitektët të punojnë ndërmjet dy vendet.

Javën e kaluar, NCARB ratifikoi marrëveshjen midis të gjithë anëtarëve të saj, megjithatë zbatimi i plotë i marrëveshjes varet nga legjislacioni i qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar si dhe nga konfirmimi i mëtejshëm nga secili prej shteteve amerikane.

Mbivendosje thelbësore ndërmjet vendeve

Marrëveshja thotë se një arkitekt që është i licencuar me bordin e tyre përkatës do të konsiderohet i licencuar në secilin vend.

“Një nga përfitimet kryesore që gëzojnë mbajtësit e Certifikatës NCARB është aftësia për të ndjekur licencën reciproke dhe kjo marrëveshje i zgjeron ato përfitime në një kontinent të ri,” tha presidenti i NCARB Alfred Vidaurri Jr.

Kryetari i ARB Alan Kershaw i bëri jehonë deklaratës së homologut të tij amerikan duke thënë se një “marrëveshje njohjeje reciproke do ta përforcojë këtë më tej, duke ndihmuar profesionistët e kualifikuar të regjistrohen midis dy vendeve, duke ndarë aftësitë dhe shërbimet e tyre”.

Arkitektët që kanë marrë licencimin sipas Direktivës së Njohjes së Ndërsjellë të Kualifikimeve Profesionale përpara Brexit janë ende në gjendje të praktikojnë në BE, por njohja reciproke nuk vlen më për arkitektët nga MB që kërkojnë të praktikojnë në BE dhe anasjelltas.

Marrëveshja e njohjes reciproke të Shteteve të Bashkuara me Zelandën e Re dhe Australinë u nënshkrua në vitin 2017, dhe baza për këtë marrëveshje ka formuar marrëveshjen aktuale midis NCARB dhe ARB.

Në vitin 2014, Shtetet e Bashkuara, Meksika dhe Kanadaja nënshkruan gjithashtu marrëveshjen e tyre të njohjes reciproke./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Promovohet monografia “Modernizmi Socialist në ish-Jugosllavi”, albumi i tretë fotografik

Published

on

Albumi fotografik përfshin pika referimi të arkitekturës socialiste moderniste në ish-Jugosllavi – nga vitet 1950 deri në vitet 1980.

Shoqata B.A.C.U. shpjegon tendencat moderniste socialiste, ajo paraqet – në fotografi me ngjyra – një imazh funksional të ndërtesave dhe elementeve të tyre shpesh origjinale që sintetizojnë kulturën dhe traditat lokale, duke ju sjellë të përditësuar me gjendjen e tyre aktuale të konservimit.

Në fillim të librit, një hartë tregon vendndodhjen e secilës prej ndërtesave të përshkruara.

67 monumentet e përfshira në këtë vëllim janë organizuar sipas funksionit, në gjashtë seksione.

Libri përmban pikëpamjen e autorëve mbi arkitekturën moderniste të ish-Jugosllavisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura duhet të braktisë menaxhimin piramidal për të përmirësuar kushtet e punës!

Published

on

“Firmat e arkitekturës duhet të adoptojnë më shumë stile të udhëheqjes bashkëpunuese për të adresuar ankesat e punës në industrinë e ndërtimit”, thotë Andy Cohen, drejtues i një nga studios më të madhe të arkitekturës në botë.

“Unë mendoj se profesioni ynë do të fitonte shumë energji nëse nuk do të ishte kaq i fokusuar nga lart-poshtë dhe piramidat,”, tha Cohen.

Në vend të kësaj, firmat duhet të adoptojnë një “stil lidershipi më të sheshtë, më bashkëpunues si ai që jemi përpjekur të bëjmë”, tha bashkë-CEO i firmës gjigante për Dezeen.

Komentet vijnë mes kritikave të vazhdueshme për kushtet e punës në firmat e arkitekturës në mbarë botën, duke përfshirë paga të ulëta dhe orët e gjata.

Ai është i bindur se ndjenja e parimit dhe qëllimit është çelësi që studiot e arkitekturës të tërheqin dhe mbajnë talentin përballë konkurrencës së ashpër për talentin krijues nga industria e pasur e teknologjisë.

“Nëse nuk jeni të drejtuar nga qëllimi, nëse njerëzit nuk ndihen sikur kanë atë platformë të shkëlqyer për të lulëzuar, ata do t’i bashkohen organizatave të tjera, do t’i bashkohen Googles dhe Metas, dhe unë mendoj se profesioni ynë si një e gjithë duhet të krijojë atë ndjenjë qëllimi,”, tha ai.

“Dhe çfarë kohe më të mirë se tani, duke dalë nga Covid – çfarë kohe më të mirë kur ndodhin të gjitha këto ndryshime masive, që me të vërtetë firmat tona, profesioni ynë, të bëjnë një ndryshim pozitiv në botë.”/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e hapësirës dhe eksplorimi i habitateve njerëzore

Published

on

Përderisa përparimet në teknologji përshpejtohen, ëndrra e fëmijërisë së secilit për eksplorimin e hapësirës do të kthehet në një realitet të arritshëm.

“Hapësira: kufiri i fundit” siç tregohet nga William Shatner në rolin e kapitenit James T. Kirk në serinë Star Trek, është oqeani i ri dhe i pakufizuar i njohurive dhe zbulimeve për qytetërimin tonë. Ëndrra për të arritur planetë të tjerë, sistemet fillestare dhe botët do të bëhet e vërtetë një ditë.

Kjo është arsyeja që njerëzimi duhet të kujdeset për format e tij të banimit dhe llojin e arkitekturës që do të ndërtojë në të ardhmen.

Në ditët e sotme, arkitektura hapësinore dhe vendbanimet njerëzore në orbitë dhe në planetë të tjerë, po bëhen temat më në zhvillim mes arkitektëve, projektuesve dhe inxhinierëve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending