Connect with us

Arkitekturë

Shpallen fituesit e Çmimit Italian të Arkitekturës 2022

Published

on

Janë zbuluar fituesit e Çmimit Italian të Arkitekturës 2022, i promovuar nga MAXXI dhe Triennale Milano.

Ata janë Matteo Scagnol dhe Sandy Attia, alias MoDusArchitects of Bressanone dhe Atelier Remoto, nga Valentina Merz dhe Lara Monacelli Bani, të cilat morën çmimin për të rinjtë.

Andrea Branzi iu dha çmimi për arritje jetësore.

Giovanna Melandri (Presidente e Fondacionit MAXXI), Stefano Boeri (President i Trienales Milano) dhe Pippo Ciorra (kurator i lartë i MAXXI Architecture) morën pjesë në ceremoninë e ndarjes së çmimeve, të mbajtur në MAXXI pasditen e djeshme.

Juria ndërkombëtare vendosi fituesit në një listë të ngushtë prej 6 projektesh finaliste të identifikuara nga 37 nominimet e propozuara nga një grup ekspertësh.

Çmimi për ndërtesën më të mirë të ndërtuar në 3 vitet e fundit iu dha MoDusArchitects për rinovimin dhe zgjerimin e Akademisë Cusanus, ndërtesa e parë moderne që vihet nën mbrojtjen e Trashëgimisë Arkitekturore dhe Artistike të Provincës së Bolzanos.

“Janë të paktën tre elementë shumë bindës në projektin për akademinë. E para është cilësia e lartë urbane e kompleksit, e cila bashkon një paraekzistencë të rëndësishme dhe një shtesë që është befasuese në mënyrën e vet për të ndërtuar një sistem hapësirash të aksesueshme me vlera të larta qytetare. E dyta është në zgjedhjen e një qëndrimi respektues, por jo pasiv ndaj paraekzistencës. E treta në aftësinë për të “shpikur hapësira” dhe lidhje jo menjëherë të dukshme nga jashtë kompleksit, por thelbësore për identitetin e një organizmi të përkushtuar ndaj trajnimit dhe marrëdhënies midis dijes dhe komunitetit “, shkruan nw arsyetimin e jurisë.

Çmimi për stilistin e ri më të mirë shkoi për Atelier Remoto me Dandalò (2022), instalacioni fitues i edicionit të parë të NXT, programi i ri MAXXI kushtuar promovimit të arkitektëve të rinj dhe zgjerimit të hapësirës publike.

Siç thuhet në arsyet e treguara nga juria: “Projekti Dandalò nga Atelier Remoto e bindi plotësisht jurinë. Juritë e çmimit vlerësuan elegancën e tij dhe narrativën e kujdesshme dhe të vetëdijshme në lidhje me zonën e L’Aquila. Juritë të lidhur më ngushtë me aktivitetin MAXXI dhe me vendndodhjen specifike miratuan gjithashtu fizibilitetin, hapësirën efektive në nënvizimin e kontributit që muzeu jep në hapësirën publike të qytetit dhe disponueshmërinë e instalimit të propozuar për të akomoduar aktivitetet e planifikuara për muajt e verës”. /Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Arkitektura duhet të braktisë menaxhimin piramidal për të përmirësuar kushtet e punës!

Published

on

“Firmat e arkitekturës duhet të adoptojnë më shumë stile të udhëheqjes bashkëpunuese për të adresuar ankesat e punës në industrinë e ndërtimit”, thotë Andy Cohen, drejtues i një nga studios më të madhe të arkitekturës në botë.

“Unë mendoj se profesioni ynë do të fitonte shumë energji nëse nuk do të ishte kaq i fokusuar nga lart-poshtë dhe piramidat,”, tha Cohen.

Në vend të kësaj, firmat duhet të adoptojnë një “stil lidershipi më të sheshtë, më bashkëpunues si ai që jemi përpjekur të bëjmë”, tha bashkë-CEO i firmës gjigante për Dezeen.

Komentet vijnë mes kritikave të vazhdueshme për kushtet e punës në firmat e arkitekturës në mbarë botën, duke përfshirë paga të ulëta dhe orët e gjata.

Ai është i bindur se ndjenja e parimit dhe qëllimit është çelësi që studiot e arkitekturës të tërheqin dhe mbajnë talentin përballë konkurrencës së ashpër për talentin krijues nga industria e pasur e teknologjisë.

“Nëse nuk jeni të drejtuar nga qëllimi, nëse njerëzit nuk ndihen sikur kanë atë platformë të shkëlqyer për të lulëzuar, ata do t’i bashkohen organizatave të tjera, do t’i bashkohen Googles dhe Metas, dhe unë mendoj se profesioni ynë si një e gjithë duhet të krijojë atë ndjenjë qëllimi,”, tha ai.

“Dhe çfarë kohe më të mirë se tani, duke dalë nga Covid – çfarë kohe më të mirë kur ndodhin të gjitha këto ndryshime masive, që me të vërtetë firmat tona, profesioni ynë, të bëjnë një ndryshim pozitiv në botë.”/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e hapësirës dhe eksplorimi i habitateve njerëzore

Published

on

Përderisa përparimet në teknologji përshpejtohen, ëndrra e fëmijërisë së secilit për eksplorimin e hapësirës do të kthehet në një realitet të arritshëm.

“Hapësira: kufiri i fundit” siç tregohet nga William Shatner në rolin e kapitenit James T. Kirk në serinë Star Trek, është oqeani i ri dhe i pakufizuar i njohurive dhe zbulimeve për qytetërimin tonë. Ëndrra për të arritur planetë të tjerë, sistemet fillestare dhe botët do të bëhet e vërtetë një ditë.

Kjo është arsyeja që njerëzimi duhet të kujdeset për format e tij të banimit dhe llojin e arkitekturës që do të ndërtojë në të ardhmen.

Në ditët e sotme, arkitektura hapësinore dhe vendbanimet njerëzore në orbitë dhe në planetë të tjerë, po bëhen temat më në zhvillim mes arkitektëve, projektuesve dhe inxhinierëve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Inteligjenca Artificiale si një bashkëpunëtor i dizajnit kreativ për arkitektët

Published

on

Gjersa përparimet teknologjike në të gjitha industritë i shtyjnë kufijtë përpara, arkitektët gjithashtu po ndjekin trendin dhe kurrë nuk duan të mbeten prapa.

Shfaqja e Inteligjencës Artificiale (AI), robotikës, printimit 3D, algoritmeve dhe mjeteve llogaritëse ndihmojnë për të lehtësuar shumë detyra në jetën tonë të përditshme që do t’i duheshin orë, ditë dhe madje edhe javë që një njeri t’i bëjë ato.

Si një shembull i thjeshtë, algoritmet në sistemet e navigimit mund t’ju tregojnë rrugën më të shpejtë për në destinacionin tuaj, e cila është një mënyrë shumë e përshtatshme për udhëtimet tuaja të përditshme.

Nëse nuk mendojmë për qëllimet për të manipuluar procesin tonë të vendimmarrjes, algoritmet vërtet ndihmojnë.

Ndërsa kompani të tilla si Google, Open AI (DALL·E 2), Facebook dhe Tesla po dyfishojnë studimin e niveleve të larta të inteligjencës artificiale, mësimin e makinerive dhe mësimin e thellë në kërkimin e tyre, ato ndonjëherë bëjnë njoftime që i trembin të gjithë.

“DeepMind i Google thotë se është në prag të arritjes së inteligjencës artificiale të nivelit njerëzor”, raportuar nga Independent. Inteligjenca artificiale e nivelit njerëzor është afër arritjes më në fund, sipas një studiuesi kryesor në divizionin e AI të Google DeepMind.

E njëjta gjë vlen edhe për profesionin e arkitekturës. Arkitektët po përdorin algoritme shumë komplekse në një mjedis kompjuterik për të gjeneruar hapësira dhe gjeometri të paimagjinueshme. Këto gjeometri mund të krijohen në softuer të shumtë kompjuterik si Rhinoceros 3D, Grasshopper3D, Autodesk Maya, Houdini, Autodesk Revit, Dynamo, Cinema 4D, etj.

Duke përsëritur një parametër, këto algoritme mund të gjenerojnë qindra modele me të njëjtat parime siç janë përcaktuar në Kodi.

Por ishte kryesisht brenda kufijve të rregullave të paracaktuara. Nuk mund të shkonte përtej dhënies së një ideje të re dhe të menduarit në vend të stilistit.

Deri kohët e fundit, mësimi i makinës u shfaq dhe luante rolin e një engjëlli shpëtimtar për të gjithë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending