Connect with us

Arkitekturë

Arkitektët kundër propozimit për të rifutur matjet perandorake

Published

on

Arkitektët dhe kritikët e arkitekturës po përpiqen të ndalojnë një propozim të qeverisë për të rifutur matjet perandorake në MB duke u bërë thirrje njerëzve që t’i përgjigjen konsultimit të saj.

“Të dashur arkitektë dhe dizajnerë dhe kushdo që pëlqen milimetrat – ju lutemi t’i përgjigjeni këtij konsultimi të ngathët të qeverisë për kthimin e matjeve perandorake,” shkroi kryeredaktori i The Developer, Christine Murray. “Kujdes… pyetjet do t’ju zemërojnë.”

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Boris Johnson njoftoi një rishikim nëse do të riktheheshin matjet perandorake në maj pas daljes së Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Evropian në 2021.

Konsultimi sugjeron se matjet perandorake do të ishin një “përfitim i Brexit”

Si pjesë e konsultimit, qeveria po kryen një anketë duke pyetur: “Nëse do të kishit një zgjedhje, a do të dëshironit të blini artikuj: (i) në njësi perandorake? (ii) në njësi perandorake së bashku me një ekuivalent metrikë?”

Nuk ka asnjë opsion vetëm për njësitë metrike.

“Dokumenti i konsultimit është i shtrembër, duke pyetur nëse dëshironi masa perandorake apo masa perandorake së bashku me ekuivalentët metrikë,” i tha Dezeen Murray, i cili është ish-redaktor i revistave “Architectural Revieë and Architects’ Journal”.

“Dokumenti shoqërues sugjeron se imponimi i matjeve perandorake do të ishte një përfitim i Brexit, por është më i mundimshëm se çdo gjë tjetër, duke i bërë llogaritjet të vështira dhe duke nxjerrë në pah çështje të pajtueshmërisë joekzistente, të tilla si fijet që nuk përputhen”.

Mbretëria e Bashkuar përdori më parë sistemin perandorak, me njësi të tilla si paund dhe gur për peshë, dhe këmbë dhe jardë për gjatësi, përpara se të kalonte kryesisht në metrikë nga viti 1965 në fillim të viteve 1970.

Sistemi metrik, me gram dhe kilogramë për peshë, dhe metra dhe kilometra për gjatësi, konsiderohet gjerësisht si më i lehtë për t’u kuptuar nga njerëzit, sepse funksionon në shumëfisha të 10.

Sipas rregullave të Bashkimit Evropian, të dy sistemet perandorake dhe metrike mund të përdoren nga tregtarët me artikuj si qumështi i shitur në pintë, por më shumë rëndësi duhet t’i kushtohet masave metrike. Arkitektura dhe industria e ndërtimit përdor ekskluzivisht sistemin metrik.

Tani që të gjitha ligjet e BE-së po rishikohen, qeveria po shqyrton rikthimin e matjeve perandorake./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Arkitektura duhet të braktisë menaxhimin piramidal për të përmirësuar kushtet e punës!

Published

on

“Firmat e arkitekturës duhet të adoptojnë më shumë stile të udhëheqjes bashkëpunuese për të adresuar ankesat e punës në industrinë e ndërtimit”, thotë Andy Cohen, drejtues i një nga studios më të madhe të arkitekturës në botë.

“Unë mendoj se profesioni ynë do të fitonte shumë energji nëse nuk do të ishte kaq i fokusuar nga lart-poshtë dhe piramidat,”, tha Cohen.

Në vend të kësaj, firmat duhet të adoptojnë një “stil lidershipi më të sheshtë, më bashkëpunues si ai që jemi përpjekur të bëjmë”, tha bashkë-CEO i firmës gjigante për Dezeen.

Komentet vijnë mes kritikave të vazhdueshme për kushtet e punës në firmat e arkitekturës në mbarë botën, duke përfshirë paga të ulëta dhe orët e gjata.

Ai është i bindur se ndjenja e parimit dhe qëllimit është çelësi që studiot e arkitekturës të tërheqin dhe mbajnë talentin përballë konkurrencës së ashpër për talentin krijues nga industria e pasur e teknologjisë.

“Nëse nuk jeni të drejtuar nga qëllimi, nëse njerëzit nuk ndihen sikur kanë atë platformë të shkëlqyer për të lulëzuar, ata do t’i bashkohen organizatave të tjera, do t’i bashkohen Googles dhe Metas, dhe unë mendoj se profesioni ynë si një e gjithë duhet të krijojë atë ndjenjë qëllimi,”, tha ai.

“Dhe çfarë kohe më të mirë se tani, duke dalë nga Covid – çfarë kohe më të mirë kur ndodhin të gjitha këto ndryshime masive, që me të vërtetë firmat tona, profesioni ynë, të bëjnë një ndryshim pozitiv në botë.”/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e hapësirës dhe eksplorimi i habitateve njerëzore

Published

on

Përderisa përparimet në teknologji përshpejtohen, ëndrra e fëmijërisë së secilit për eksplorimin e hapësirës do të kthehet në një realitet të arritshëm.

“Hapësira: kufiri i fundit” siç tregohet nga William Shatner në rolin e kapitenit James T. Kirk në serinë Star Trek, është oqeani i ri dhe i pakufizuar i njohurive dhe zbulimeve për qytetërimin tonë. Ëndrra për të arritur planetë të tjerë, sistemet fillestare dhe botët do të bëhet e vërtetë një ditë.

Kjo është arsyeja që njerëzimi duhet të kujdeset për format e tij të banimit dhe llojin e arkitekturës që do të ndërtojë në të ardhmen.

Në ditët e sotme, arkitektura hapësinore dhe vendbanimet njerëzore në orbitë dhe në planetë të tjerë, po bëhen temat më në zhvillim mes arkitektëve, projektuesve dhe inxhinierëve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Inteligjenca Artificiale si një bashkëpunëtor i dizajnit kreativ për arkitektët

Published

on

Gjersa përparimet teknologjike në të gjitha industritë i shtyjnë kufijtë përpara, arkitektët gjithashtu po ndjekin trendin dhe kurrë nuk duan të mbeten prapa.

Shfaqja e Inteligjencës Artificiale (AI), robotikës, printimit 3D, algoritmeve dhe mjeteve llogaritëse ndihmojnë për të lehtësuar shumë detyra në jetën tonë të përditshme që do t’i duheshin orë, ditë dhe madje edhe javë që një njeri t’i bëjë ato.

Si një shembull i thjeshtë, algoritmet në sistemet e navigimit mund t’ju tregojnë rrugën më të shpejtë për në destinacionin tuaj, e cila është një mënyrë shumë e përshtatshme për udhëtimet tuaja të përditshme.

Nëse nuk mendojmë për qëllimet për të manipuluar procesin tonë të vendimmarrjes, algoritmet vërtet ndihmojnë.

Ndërsa kompani të tilla si Google, Open AI (DALL·E 2), Facebook dhe Tesla po dyfishojnë studimin e niveleve të larta të inteligjencës artificiale, mësimin e makinerive dhe mësimin e thellë në kërkimin e tyre, ato ndonjëherë bëjnë njoftime që i trembin të gjithë.

“DeepMind i Google thotë se është në prag të arritjes së inteligjencës artificiale të nivelit njerëzor”, raportuar nga Independent. Inteligjenca artificiale e nivelit njerëzor është afër arritjes më në fund, sipas një studiuesi kryesor në divizionin e AI të Google DeepMind.

E njëjta gjë vlen edhe për profesionin e arkitekturës. Arkitektët po përdorin algoritme shumë komplekse në një mjedis kompjuterik për të gjeneruar hapësira dhe gjeometri të paimagjinueshme. Këto gjeometri mund të krijohen në softuer të shumtë kompjuterik si Rhinoceros 3D, Grasshopper3D, Autodesk Maya, Houdini, Autodesk Revit, Dynamo, Cinema 4D, etj.

Duke përsëritur një parametër, këto algoritme mund të gjenerojnë qindra modele me të njëjtat parime siç janë përcaktuar në Kodi.

Por ishte kryesisht brenda kufijve të rregullave të paracaktuara. Nuk mund të shkonte përtej dhënies së një ideje të re dhe të menduarit në vend të stilistit.

Deri kohët e fundit, mësimi i makinës u shfaq dhe luante rolin e një engjëlli shpëtimtar për të gjithë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending