Connect with us

Infrastrukturë

Rugovasit kërkojnë rindërtimin e rrugës Pejë-Kuqishtë

Published

on

Ka vite që rruga nga Peja deri në Kuqishtë të Rugovës nuk i plotëson kushtet të quhet rrugë lokale e lerë më rrugë magjistrale, që është si segment rrugor i magjistrales M9.

Banorët e kësaj treve vazhdimisht kanë shprehur ankesa dhe kërkesat e shumta për rindërtimin e tërësishëm të kësaj rruge, pasi sipas rugovasve kjo rrugë mbi të gjithat ka rëndësi jetësore për zhvillimin e kësaj treve.

Rruga Pejë-Kuqishtë çdo pranverë del prej dimrit gjithnjë më e shkatërruar, me gropa, asfalt të qarë dhe rrëshqitje të gurëve. Ankesat e banorëve për gjendjen e rrugës kanë qenë të vazhdueshme, por deri tash nuk është ndërmarrë asgjë që të intervenohet në tërë gjatësinë e saj, përveç mbushjes së gropave dhe shtrimit të ndonjë shtrese asfalti vende vende nga operatori i kontraktuar prej Ministrisë së Infrastrukturës për mirëmbajtje të këtij segmenti rrugor të magjistrales M9.

“Kjo rrugë ka rëndësi jetësore për zhvillimin e kësaj treve. Prandaj prioritet për banorë është rindërtimi dhe zgjerimi i rrugës nga Peja deri në Kuqishtë. Kështu si është dhe nëse nuk rindërtohet, po humbet koha, turizmi, durimi, zhvillimi…”, përcjellë ankesat e bashkëtrevasve të tij, Agron Nikçi, kryetari i njërës prej dy Bashkësive Territoriale në Rugovë.

Nikçi thotë se banorët e Rugovës janë të shqetësuar sepse në këtë kohë sipas tij rruga nuk i plotëson standardet dhe kërkesat që janë të nevojshme.

“Me këtë gjendje që është rruga, e ndalon zhvillimin e duhur në këtë trevë dhe për këta banorë dhe si vend turistik shkakton pengesa përderisa nuk bëhet një qasje më e mirë dhe më e shpejtë dhe ma e sigurt”, thotë Nikçi.

Rugovasit e shohin problem të madh edhe rrëshqitjet gurëve edhe dheut që shkaktojnë pasiguri, pasi këto rrëshqitje kanë nisur të dëmtojnë edhe disa mure mbrojtëse në atë rrugë. Prandaj, siç thotë Nikçi rugovasit kërkojnë gjithsesi rindërtimin e kësaj rruge nga themeli i saj.

Aktualisht në këtë rrugë vetëm bëhet mirëmbajtja e saj nga operatori i kontraktuar prej Ministrisë së Infrastrukturës.

“Me kontratë e kemi vetëm mirëmbajtjen dimërore dhe verore të kësaj rruge. Rruga është e dëmtuar goxha shumë prej viteve, edhe para se ne me pasë mirëmbajtjen. Varësisht prej urdhëresave që marrim prej ministrisë për me krye punë tjera, na i realizojmë. Nëse na thonë me asfaltua ndonjë kilometër apo me ndërtua ndonjë mure mbrojtës, ne e bëjmë. Por aktualisht nuk kemi ndonjë urdhëresë për ndonjë punë të tillë”, thotë Jahir Lika, nga kompania “Lika Trade”, që mirëmban këtë rrugë.

Ndreqjen e asaj rruge me mirëmbajtje nuk e sheh si zgjedhje Sami Maloku, menaxher në Ministrinë e Infrastrukturës për mirëmbajtje të rrugëve magjistrale në Rajonin e Pejës.

“Mirëmbajtja nënkupton një harrnim dhe ndonjë shtresë më të gjatë të asfaltit në ndonjë pjesë të rrugës, e kjo nuk është zgjidhje. E përpos mirëmbajtjes nuk ka asgjë tjetër në atë rrugë. Ne jemi vazhdimisht aty me mbylljen e ndonjë grope, në sanim… çka i takon mirëmbajtjes së rrugëve. Thjeshtë me përkthye në gjuhën e popullit, veç po harrohet”, thotë Maloku.

Ajo rrugë, sipas tij duhet të rindërtohet, të riparohet dhe duhet të ndërtohen galeritë për mbrojtjen e pjesëmarrësve në trafik.

“Ajo rrugë duhet të rindërtohet. Ai është një projekt që donë studim, që donë investim të madh që me i shërbye popullit edhe si aset kulturor e turistik, si mundet me pas Rugova. Pa i bë gjitha këto, gjitha mbesin sikur duke ecur nëpër teh të shpatës, sepse mirëmbajtja nuk mund e kthen ne veti atë rrugë”, thotë Maloku.

Në mars të vitit të kaluar, ish ministri i Infrastrukturës, Pal Lekaj, kishte premtuar në Pejë, se në kuadër të mirëmbajtjes do të asfaltohet e gjitha rruga dhe do të ndërtohen mure mbrojtëse. Kjo nuk ka ndodhur në asnjë metër të kësaj rruge, e as sivjet nuk do të ndodhë rindërtimi i rrugës siç kërkojnë banorët, pasi nuk figuron asnjë cent për sivjet në listën e investimeve të Ministrisë së Infrastrukturës.

“Sa i përket investimeve kapitale në ndërtim, rehabilitim apo zgjerim të këtij segmenti rrugor për vitin kalendarik 2020, nga Ministria e Infrastrukturës dhe Ambientit në mungesë të mjeteve financiare është planifikuar të fillojë me projektin ‘Ndërtimi i Urës në Drelaj’ dhe për këtë projekt janë ndarë 300 mijë euro”, thotë Mehdi Qorraj, udhëheqës i Divizionit për Ndërtim dhe Rekonstruktim të Rrugëve në Ministrinë e Infrastrukturës.

Ai tregon se për komunitetin rugovas janë planifikuar të realizohen edhe dy projekte rrugore. Ndërtimi i rrugës “Kuqishtë-Pejë” dhe asfaltimi i rrugës “Drelaj – Llutovë – Pepaj”.

Për asnjërin prej këtyre dy projekteve nuk tregohet se për kurë janë planifikuar dhe sa mjete do të ndahen për realizimin e tyre. Për ta bërë nga e para rrugën Pejë-Kuqishtë, sipas Sami Malokut, menaxher në Ministrinë e Infrastrukturës për mirëmbajtje të rrugëve magjistrale në Rajonin e Pejës, do të duheshin mbi 10 milionë euro, për ta bërë atë rrugë me standardet që duhet ti ketë një rrugë malore shumë e frekuentuar.

Rruga Pejë-Kuqishtë është asfaltuar në vjeshtën e vitit 2004. Mirëpo, jo shumë gjatë pas asfaltimit, rruga me vetëm 7 centimetra asfalt të shtruar, filloi të dëmtohet. Fillimisht para se të realizohej ky projekt, ishin premtuar 4 milion euro për rindërtimin dhe asfaltimin e kësaj rruge magjistrale.

Por, nga 4 milionë euro buxheti i projektit kishte rënë në rreth 2.4 milionë euro, dhe në këtë përgjysmim të mjeteve pastaj kanë lindur edhe problemet në këtë rrugë të ndërtuar pa drenazh dhe pa mure mbrojtëse. Kjo rrugë atë vit nuk është punuar me një projekt kryesor por vetëm me një projekt ideor me mangësi të mëdha, i cili është konsideruar më vonë si burim i të gjitha problemet që janë shfaqur në këtë rrugë në vitet në vijim.

Infrastrukturë

Së shpejti parkim publik me energji diellore në Durrës

Published

on

Një parkim modern multifunksional po ndërtohet në Durrës, në shërbim jo vetëm të qytetarëve, por edhe në funksion të sezonit turistik.

Për të inspektuar punimet, ishte prezent në kantier Kryeministri Edi Rama i shoqëruar nga kryebashkiakja e Durrësit Emiriana Sako dhe nga drejtori i Fondit Shqiptar të Zhvillimit, Dritan Agolli. “Është një objekt i cili ndodhet në një pozicion shumë të mirë, shumë afër me qytetin.

Durrësi ka një shtim të fluksit të lëvizjes gjatë sezonit turistik dhe një nevojë të madhe për parkim dhe mendojmë që me këtë godinë, me përfundimin e saj do të japim një shërbim të mirë pasi këtu do të akomodohen 400 vende parkimi,

do të ketë poste për biçikletat, karikues elektrik për mjetet elektrike dhe nga pjesa tjetër e funksioneve të objektit kemi parashikuar edhe hapësira të tjera funksionale si zyra të cilat mund të jenë në funksion të transportit publik në qytetin e Durrësit, por edhe salla për aktivitete të ndryshme”, – u shpreh kryetarja e bashkisë së Durrësit.

Godina do të furnizohet me energji falë paneleve diellore ndërkohë që projekti është konceptuar që të funksionoj si një rampë nga hyrja, deri në katin e fundit. Kjo gjë do të bëjë të mundur uljen e sipërfaqes së qarkullimit.

“Nga pikëpamja e teknologjisë ka për të qenë e gjitha me panele fotovoltaike që do të krijojë qëndrueshmëri nga pikëpamja e eficiencës së energjisë së parkimit.

Nuk është thjesht një hapësirë parkimi, por është një hapësirë me jetë e gjallëri gjatë gjithë kohës”, – theksoi drejtori i FSHZH, Agolli. Objekti është i vendosur në një nyje strategjike të qytetit.

“Nga e djathta kemi Portin turistik që po ndërtohet dhe pjesën e portit e Durrësit ekzistues dhe në të majtë kemi godinën e hekurudhës ku ka filluar puna me shtrimin e linjës Durrës – Tiranë dhe Durrës – Aeroport dhe mendojmë se është një nyje shumë e rëndësishme strategjike dhe ky objekt është i një nevoje shumë të lartë për qytetin – tha kryebashkiakja Sako.

Ky projekt, pritet të lehtësojë trafikun në qytet sidomos gjatë sezonit veror./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Prokuroria urdhëron ndalimin e punimeve në rrugën ‘Gëzim Sahiti’ në Ferizaj

Published

on

Pas reagimeve dhe deklaratave të organizatës AVONET dhe shqetësimeve për mos respektim të vendimit të gjykatës themelore në Prishtinë dhe gjykatës së apelit, Prokuroria Themelore në Ferizaj ka urdhëruar inspektoriatin komunal në Ferizaj që të ndalojë punimet që po zhvillohen kundërligjshëm në rrugën Gëzim Sahiti.

Reagimi i prokurorisë vie si rezulatat i takimit të përbashkët me Kryeprokurorin z. Jashari, AVONET dhe banorët e lagjes. Në takim u shtjelluan dhe u prezantuan të gjitha faktet, provat dhe gjendja faktike, e rastit në fjalë.

Prokuroria me veprimet e saja ndaloi vazhdimi e shkeljeve ligjore nga kompania e përfshirë në çështje.

Rrjeti i Organizatave Jo-Qeveritare AVONET shpreh shqetësimin e thellë lidhur me veprimet e kundërligjshme të Drejtorisë së Urbanizmit, në lidhje me zbatimin e vendimeve gjyqësore, konkretisht Aktvendimin A.nr.1365/23 të Gjykatës Themelore në Prishtinë dhe Aktvendimin AA.nr.855/23 Gjykatës së Apelit. Këto vendime kanë bërë shtyrjen e ekzekutimit të vendimit të lejes ndërtimore në rrugën Gëzim Sahiti, në Ferizaj.

Këto veprime të kundërligjshme janë duke u bërë në një amulli totale të krijuar nga Drejtoria e Urbanizmit dhe Mjedisit në Komunën e Ferizajt. Për AVONET kjo amulli e krijuar është manifestim i paditurisë ose kapjes së Komunës së Ferizajt nga mafia e betonit.

AVONET ka parashtruar kërkesa për qasje në dokumente publike në Gjykatën Supreme dhe në Gjykatën Themelore në Prishtinë ku ka kërkuar sqarime në lidhje me rastin e krijuar nga zyrtarët e Komunës së Ferizajt. Nga këto institucione kemi pranuar informacione zyrtare se vendimi gjyqësor në lidhje me rastin në fjalë ende nuk është ekspedituar (dërguar) në gjykatën e shkallës së I-rë gjegjësisht Gjykata Themelore në Prishtinë nuk e ka pranuar ende këtë vendim gjyqësor.

Nga përgjigjjet e Komunës së Ferizajt shohim se zyrtarisht organet komunale nuk kanë marr asnjë veprim, në drejtim të fillimit të punimeve në objektin banesor në rrugën Gëzim Sahiti. Kurse nga gjendja faktike në terren shohim se punimet zhvillohen pa u penguar fare, madje punëkryerësit deklarohen se kanë leje pune nga Komuna e Ferizajt. Për këtë kemi njoftuar edhe organet e rendit siç është Prokuroria Themelore në Ferizaj dhe Policia e Kosovës, por deri më tani nuk kemi parë asnjë veprim nga organet në fjalë. AVONET vlerson se me këtë mosveprim po rrezikohet rëndë siguria juridike e qytetarëve.

Continue Reading

Infrastrukturë

Rruga Kijevë – Dollc, jepen zotime se do të kryhen brenda afatit

Published

on

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka marrë pjesë në inaugurimin e nisjes së punimeve të projektit “Zgjerimi i rrugës nacionale N9-Segmenti Kijevë-Dollc”, më 19.04.2024.

Me këtë rast, ai tha se punimet e kësaj rruge do të kenë edhe mbikëqyrës të punëve të kryera.

Ndërsa zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi njoftoi që janë tri llote të punimeve të kësaj rruge.

Ai tha se afati për llotin më të madh është 260 ditë, por u shpreh i bindur se punimet do të realizohen para këtyre afateve.

“E nisëm me Podujevën për të vazhduar me Mitrovicën me ritëm të lartë dhe tani po e fillojmë ndërtimin e rrugës në drejtim të Pejës. Janë tri llote. Afati më i gjatë është 260 ditë për llotin me të madh, por unë jam i bindur që do të realizohen para këtij afati të gjitha llotët”- tha ai.

Kurti dhe Durmishi u pyeten edhe lidhur me ankesat e qytetarëve që për shkak të punimeve do të mbyllen disa biznese.

Durmishi tha se devijimi i rrugës ka filluar shumë më herët.

Komplet elaborimin e studimit ua kam dhënë përfaqësuesve të bizneseve”- tha ai.

Ndërsa, kryeministri Kurti tha se kjo çështje do të diskutohet dhe se nuk dëshirojnë ta dëmtojnë askënd për shkak të këtyre punimeve.

Po ashtu, ministri i Infrastrukturës, Liburn Aliu tha se po i kushtohet rendësi që shpronësimet të kryhen në kohë në mënyrë që të mos krijojnë probleme tjera.

“Në dallim të projekteve të mëhershme ajo që i kemi kushtuar rendësi është që shpronësimet të kryhen në kohë dhe të mos kemi problem me shpronësime, të cilat pastaj na krijojnë pengesa në projekt. Ky projekt është duke u realizuar në mbikëqyrjen e një kompanie. Të gjitha këto na sigurojnë që punimet të kryhen në kohë”- tha Aliu.

Ai ka njoftuar më 25.03.2024 se është nënshkruar kontrata për fillimin e ndërtimit të rrugës Prishtinë – Pejë, segmenti Kijevë-Dollc.

Kjo kontratë, siç ka bërë të ditur ministri, kap vlerën 21 milionë euro dhe se rruga do të jetë me katër korsi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending