Rrëfimi mbi ndërtimin e objektit më të gjatë në botë

0

Bujr Khalifa i cili ndodhet në Dubai është objekti më i gjatë në botë. Kjo ndërtesa është 828 metra e lartë, dhe përfshinë në vete 160 kate. Ndërtesë e përmasave gjigande ka gjithsej 57 ashensorë të cilët lehtësojnë lëvizjen.

Ndërtimi i Burj Khalifa filloi në vitin 2004, me pjesën e jashtme të përfunduar 5 vjet më vonë në 2009. Ndërtesa u hap në vitin 2010 si pjesë e një zhvillimi të ri të quajtur Downtown Dubai. Burj Khalifa u projektua nga Adrian Smith, pastaj nga Skidmore, Owings & Merrill (SOM), firma e të cilit krijoi Kullën Willis dhe Qendrën Tregtare Botërore.

Kjo ndërtesë e cila mundëson të shohësh pothuajse të gjithë botën dhe jo vetëm Dubain, përmban shumë çka brenda saj duke përfshi këtu restorante, hotele, zyre si dhe një park i cili ka hapësirë prej 11 hektarësh.

Për të ndërtuar objektin më të lartë në planet rrezikohej edhe jeta e punëtorëve të cilët ishin të angazhuar për kryerjen e punimeve në këtë ndërtesë. Çdo javë ishte ngritur nga një kat i kësaj ndërtese.

 

Mirëpo, çështjet e punës gjatë ndërtimit ishin të diskutueshme, pasi ndërtesa u ndërtua kryesisht nga punëtorët emigrantë nga Azia Jugore me disa akuza për keqtrajtim. Kushtet e dobëta të punës janë të zakonshme, si rezultat i mungesës së ligjeve minimale të pagave në Emiratet e Bashkuara Arabe. Disa raste të vetëvrasjeve janë raportuar, gjë që nuk është e pazakontë për punëtorët e ndërtimit të emigrantëve në Dubai, pavarësisht nga masat paraprake të sigurisë.

Pritjet kritike ndaj Burj Khalifa kanë qenë përgjithësisht pozitive dhe ndërtesa ka marrë shumë çmime. Duke u ranguar në vendin e katërt në librin e rekordeve Botërore “Genius”.

 

/Ndertimi.info/

 

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here