Connect with us

Art

Rezidenca ku eksplorohet marrëdhënia e turizmit me zhvillimin e Evropës Juglindore

Published

on

Rezidenca e artistëve Off Season është platformë eksperimentale për hetimin e turizmit nëpërmjet hulumtimit dhe praktikës artistike. E krijuar nga një kolektiv i punonjësve të kulturës nga Kosova, Shqipëria, Rumania dhe Gjermania, ajo eksploron specifikisht marrëdhënien e turizmit me zhvillimin dhe trashëgiminë e Evropës Juglindore.

 ⁠

⁠E vendosur në bodrumin e hotelit Grand, ekspozita e punimeve konceptohet si “agjenci turistike” udhëtuese. Duke filluar me vjeshtën e kaluar në Tiranë, shfaqja ndërkohë ka përshkuar Bukureshtin, Kluzhin dhe Radhimën, duke evoluar ndërsa lëviz. Ndalesa e fundit e këtij itinerari është Prishtina.⁠/Media Ndërtimi.

Touring exhibition, 2022, © Off Season Collective. Photo © Manifesta 14 Prishtina / Majlinda Hoxha.

Art

Nga skica në pikturë: Një galeri arti dixhital për të frymëzuar punën e përditshme arkitekturore

Published

on

Marrëdhënia midis artit dhe arkitekturës është një temë diskutimi e përsëritur, duke parë se arkitektura mund të pozicionohet në kryqëzimin e strukturës, teknologjisë dhe estetikës. Pavarësisht përdorimit të njohurive teknike, arkitektura dhe dizajni i brendshëm gjithashtu përfshijnë koncepte artistike në proceset e tyre. Nga ilustrimet magjepsëse gjatë fazës së zhvillimit të dizajnit te muralet dhe pjesët artistike që përbëjnë një pjesë integrale të konceptimit hapësinor, arti luan një rol thelbësor në prodhimin arkitekturor dhe shoqërinë.

Në kontekstin e shoqërisë bashkëkohore, shumë nga aktivitetet tona kryhen në mënyrë dixhitale, nga rezervimi i akomodimit për udhëtime deri te prodhimi i materialeve dhe krijimi i ekspozitave artistike. Në këtë kuptim, dixhitalizimi ka depërtuar edhe në botën e artit, duke konceptuar iniciativa si SINGULART, e cila sfidon konceptin tradicional të galerive të artit duke ekzistuar në një format dixhital. Kjo platformë kombinon vepra nga burime të ndryshme frymëzimi dhe teknika artistike, duke përfshirë gjithçka, nga skicat dhe pikturat deri te fotografia arkitekturore. Ai bashkon ndikime të shumta nga kontekste të ndryshme, duke përfshirë punën arkitekturore.

E themeluar në vitin 2017 nga Vera Kempf dhe Brice Lecompte, kjo galeri arti në internet ka krijuar një komunitet të madh që bashkon botën e artit dhe artistët. Objektivi i tyre është të fuqizojnë dhe nxisin lidhjet midis artistëve, artdashësve dhe entuziastëve të dizajnit.

Ndikimi multikulturor dhe i shumëanshëm i veprës së artit reflektohet në më shumë se 165 vende që përfaqësohen në galeri, me një raport afër 50-50 midis burrave dhe grave. Në tërësi, galeria ekspozon vepra nga prejardhje dhe autorë të ndryshëm. Shumë prej tyre shquhen jo vetëm për vlerën e tyre të brendshme artistike, por edhe për lidhjen e tyre me arkitekturën dhe lëvizjet e larmishme artistike, duke përfshirë një shumëllojshmëri teknikash dhe temash, nga të cilat kemi përzgjedhur disa shembuj të spikatur. Përveç kësaj, galeria përmban opsionin për të vizualizuar veprat e artit në hapësira të ndryshme të brendshme bashkëkohore, për të kuptuar më mirë se si ato mund të lidhen ose përshtaten me një mjedis specifik.

Teknikat e skicimit dhe puna në letër janë të lidhura ngushtë me arkitekturën, pasi shumica e projekteve fillojnë me skica në letër përpara se të përfaqësohen në mënyrë dixhitale në softuer të specializuar. Këto goditje fillestare jo vetëm që luajnë një rol themelor në procesin krijues, por gjithashtu shërbejnë si një urë lidhëse midis imagjinatës dhe materializimit të një ideje, qoftë në formën e ndërtesave apo peizazheve urbane, siç shihet në rastin e “Schizzo da Pacchi 66” , peshore njerëzore ose skena të jetës së përditshme, siç përshkruhen në “Playa Chinchorro”.

Edhe pse arti është subjektiv, ai ka një ndikim të rëndësishëm në jetën e njerëzve dhe shërben si burim frymëzimi dhe shprehjeje për individë nga disiplina të ndryshme krijuese, veçanërisht për arkitektë dhe stilistë. Për më tepër, është e rëndësishme të theksohet se arti mund të luajë një rol estetik në çdo hapësirë ​​të brendshme, duke përcjellë ndjesitë dhe synimet që autori ngulit në to. Kështu, një dialog shpaloset midis hapësirës dhe veprës artistike, duke e angazhuar shikuesin në një përvojë kuptimplote.

Për të eksploruar një gamë më të gjerë veprash arti, vizitoni galerinë online SINGULART./Media Ndërtimi

Continue Reading

Art

Rikthehet në Gjilan memoriali i Çlirimit, Lirisë dhe Mirënjohjes

Published

on

Varg e Vi e realizoi projektin e veçantë nga thirrja e hapur publike për të gjitha organizatat joqeveritare në nivel komunal, me emërtimin “Grateful”, për rikthimin e memorialit historik e artistik të bërë gjatë vitit 1999, në shenjë falënderimi dhe mirënjohjeje ndaj shteteve mike të Kosovës, tek Tuneli i Rrugës së Prishtinës.

“Grateful” ishte ndër projektet më të vështira për implementim, për shumë arsye: rreziku nga qarkullimi i shumë veturave për shkak të rrugës kryesore për vajtje-ardhje Gjilan-Prishtinë e më gjerë; muaji qershor si i tërë me mot të paqëndrueshëm; muaji korrik e gusht, si dy muajt me fluksin më të lartë të mërgimtarëve, ku nuk do të mund të bllokohej rruga pas konsultimeve të vazhdueshme me Policinë Rajonale të Gjilanit; vrazhdësia dhe lartësia e mureve për të bërë grafitët dhe pozicioni i vështirë për realizim pa mjete e vegla të posaçme pune; përpjekja për t’u bazuar në të gjitha fotografitë e arkivuara për ta ruajtur sa ma shumë origjinalitetin e memorialit të vitit 1999, por nuk kishte në dispozicion skica të plota të memorialit që ishte bërë në eufori e entuziazëm postçlirimtar, si dhe sfida për të bërë memorialin e vitit 1999 mbi memorialin e kthyer e të zbehur të vitit 2008, me disa intervenime të reja; dëshira e disa banorëve të lagjes për të shtuar edhe portrete e mbishkrime të reja, të cilat nuk përkonin me qëllimin final të kthimit të memorialit sa më origjinal, siç ishte në vitin 1999; pamundësia për të vendosur skele të ndërtimit, në dy anët e mureve të brendshme të tunelit nga mospajtimi i organeve të rendit për të bllokuar rrugën, qoftë edhe vetëm në një anë, për të vendosur skelet nga fillimi e deri në fund të murit në një anë; dozat e shumta të ngjyrës që kanë tejkaluar çdo pritshmëri dhe planifikim nga vrazhdësia e murit që absorbonte aq shumë ngjyrën etj. etj.

Të gjitha këto sfida u kaluan, nga një falënderim i veçantë për çdo shofer e shofere, kalimtarë të rastit, banorë të lagjes së Rrugës së Prishtinës, të cilët vazhdimisht i kanë përshëndetur, vlerësuar dhe inkurajuar artistët e vullnetaret, për punën e bërë, në kthimin e aq shumë emocioneve dhe ripërjetimin e ndjenjave të çlirimit të Gjilanit e të Kosovës në vitin 1999.

Gjilani e ka një vend ku mirëmbahet kujtesa kolektive e çlirimit, lirisë dhe entuziazmit menjëherë pas luftës. I ka grafitët brenda Tunelit të Rrugës së Prishtinës (trotuarit më të lartë në Gjilan, i njohur tashmë si “tunel”), të realizuara pas luftës, në vitin 1999, nga një grup artistësh dhe artdashësit, si Flamuri, Rolandi, Besniku etj., me mbështetjen e të gjithë banorëve të lagjes së Rrugës së Prishtinës, në dyja anët, duke mos harruar asnjëherë kontributin as edhe të atyre që në atë kohë dhuruan falas ngjyrat, sidomos mbahet në mend Fehmi Isufi me vëllain e tij, tek ish-shitorja Doni.

Qindra qytetarë, mbi tunel, në dyja anët, prapa dhe para mburojave prej metalit të tunelit, brenda tunelit, atëbotë, u ulën dhe qëndruan në këmbë, duke përshëndetur parakalimin e ushtrisë amerikane (KFOR-it) për çlirimin dhe lirinë e Kosovës në vitin 1999, si dhe me realizim të grafitëve që nderonin të gjitha shtetet mike të Kosovës, flamujt e shteteve përkatëse, mbishkrimet mirënjohëse për politikanët perëndimorë dhe udhëheqësit e SHBA-së, Mbretërisë së Bashkuar, NATO-s, UÇK-në, e kështu me radhë.

Në vitin e Deklaratës së Pavarësisë, 2008, ishte kthyer memoriali me disa shtojca të reja grafitësh, për së dyti, pas humbjes së ngjyrës me kalimin e kohës dhe një sërë faktorësh, falë njerëzve të vullnetit të mirë dhe komunitetit të lagjes. Edhe pas intervenimit të dytë, muralet u zbehën shumë e disa humbën krejtësisht. Varg e Vi e rikthen për së treti fizikisht memorialin përmes projektit “Grateful”, bashkë me renovimin shtesë e gri të mburojave të tunelit dhe para hyrjes, duke i pastruar muret dhe trotuarët e improvizuar në hyrje të tunelit nga Prishtina, me planifikimin e përurimit të memorialit më 24 shtator 2023, por që u anulua pas rënies heroike të policit kosovar në krye të detyrës, pas zhvillimeve në Zveçan të Kosovës, në shenjë nderimi dhe pikëllimi kombëtar.

Memoriali u financua nga: Komuna e Gjilanit-DKRS, Vali Ranch Resort & Congress Center , Rc Cola Kosova , Gzimi Center . Perde & Tepihë . Gjilan , Bujana Sweets & Lunch , SMART LIGHT-Gjilan , Viva La./Media Ndërtimi

Continue Reading

Art

Kosovën në Bienalen e Venedikut 2024 do ta përfaqësojë Doruntina Kastrati

Published

on

Doruntina Kastrati do të përfaqësojë Kosovën në Bienalen e Venedikut 2024.

“Heshtjet Kumbuese të Metalit dhe Lëkurës”, kuruar nga Erëmirë Krasniqi dhe me komisionere Hana Halilaj, është vepra e përzgjedhur nga juria në mesin e 8 propozimeve sa ishin.

Artistja ka propozuar një instalacion skulpturor që trajton punën e feminizuar, pabarazitë në vendin e punës dhe pasojat e tyre.

Padyshim ky projekt ka potencial të madh për t’u bërë një hap i rëndësishëm në trajektoren e Pavijonit të Kosovës. Përgëzime dhe shumë suksese në Bienale.

Continue Reading

Trending