Connect with us

Infrastrukturë

Qytetet nga SHBA dhe Evropa kërkojnë të ndalojnë karburantet fosile në ndërtesat e reja

Published

on

Bostoni është qyteti i fundit që ka shpallur një plan mbarëbotëror që, nëse miratohet, do të eliminonte përdorimin e lëndëve djegëse fosile në ndërtimet e reja dhe projektet e mëdha të rinovimit.

Kjo masë zgjerohet mbi angazhimin për të miratuar veprime klimatike dhe për ta bërë Bostonin një qytet të Marrëveshjes së Re të Gjelbër.

Qytetet e tjera amerikane si Nju Jorku, Los Anxhelosi, San Jose, Seattle dhe Berkeley kanë vendosur të gjitha masa të ngjashme vitet e fundit. Shtatë qytete evropiane – Bilbao, Bratislava, Dublini, Mynihu, Roterdami, Vjena dhe Winterthur – kanë zhvilluar gjithashtu një projekt për të hequr gradualisht lëndët djegëse fosile nga ngrohja dhe ftohja urbane.

Përdorimi në vend i lëndëve djegëse fosile në ndërtesa përbën më shumë se një të tretën e emetimeve të gazeve serrë në Boston, sipas deklaratës për shtyp të Këshillit Bashkiak.

Kjo kontribuon jo vetëm në ndryshimin e klimës globale, por edhe në ndotjen lokale të ajrit, e cila ndikon në mënyrë disproporcionale tek komunitetet me të ardhura të ulëta.

Kalimi në banesa pa lëndë djegëse fosile sjell përfitime afatgjata si përmirësimi i cilësisë së ajrit reduktuar emetimet e karbonit dhe rehati termike të përmirësuar, ndërsa shton pak ose aspak rritje të konsumit sipas hulumtimeve.

Nëse miratohet, ky program pilot do të lejojë qytetin e Bostonit të forcojë grupin e politikave klimatike, të cilat përfshijnë gjithashtu plane për të elektrizuar flotën e transportit publik të qytetit, rritjen e instalimit të paneleve diellore dhe reduktimin e mbetjeve ushqimore duke zbatuar një program grumbullimi.

Qytetet në të gjithë Evropën po trajtojnë gjithashtu çështjen e ndryshimit të klimës dhe aksesit të kufizuar në burime.

Qytetet e Bilbaos, Bratislavës, Dublinit, Mynihut, Roterdamit, Vjenës dhe Winterthurit i janë bashkuar projektit H2020 Decarb City Pipes 2050.

Plani krijon udhërrëfyes të diferencuar për dekarbonizimin e ngrohjes dhe ftohjes për ndërtesat. Duke bashkuar forcat, qytetet pjesëmarrëse shpresojnë të mësojnë nga njëri-tjetri, të krijojnë besim me autoritetet lokale dhe të përpunojnë iniciativa të suksesshme.

Duke pasur parasysh se afërsisht gjysma e konsumit përfundimtar të energjisë së BE-së lidhet me ngrohjen dhe ftohjen, nismat si kjo janë thelbësore për vendet e BE-së për të përmbushur objektivat e tyre të zotuara për klimën dhe energjinë./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Arkitektët duhet të adresojnë çështjen e materialeve toksike të ndërtimit

Published

on

Materialet e ndërtimit që përdoren për të ndërtuar shtëpitë tona bëjnë absolutisht një ndryshim në shëndetin tonë njerëzor dhe planetar. Dhe ndërsa ne mund të marrim një qese me patate të skuqura ose kuti me drithëra dhe të lexojmë listën e përbërësve për të ditur se cilët përbërës janë brenda, kjo nuk është e mundur kur marrim me qira ose blejmë një shtëpi.

Pjesa më e madhe e punës sime tani fokusohet në investimin në mundësitë që eliminojnë klasat e kimikateve toksike nga përdorimi në zinxhirin tonë të furnizimit të banesave. Dhe është një zinxhir i gjatë furnizimi që kryqëzohet me shkollat, zyrat, spitalet dhe vendet e adhurimit. Ka hapje të jashtëzakonshme për të bërë më mirë që mund të promovojnë njëkohësisht shëndetin e punëtorëve, shëndetin e komunitetit dhe shëndetin planetar – me një goditje, siç dua të them – duke i dhënë fund ciklit të ndotjes të qenësishme brenda sistemit tonë të furnizimit me ndërtesa.

Askush nuk është i imunizuar ndaj këtij problemi të përhapur të ekspozimit ndaj kimikateve toksike në mjedisin e ndërtuar. Në vitin 2012, mora me qira një apartament në një ndërtesë në Upper West Side të qytetit të Nju Jorkut që ishte certifikuar si një ndërtesë e gjelbër nga Këshilli i Ndërtimit të Gjelbër të SHBA-së. Gjatë asaj kohe, kam marrë pjesë në një studim pilot me Fondin e Mbrojtjes së Mjedisit. Kam veshur një byzylyk që përdorte teknologjinë e monitorimit të brezit të dorës nga MyExposome Inc., e zhvilluar në Universitetin Shtetëror të Oregonit, për të zbuluar ekspozimet e fshehura kimike në mjedisin tim të jetesës.

Në studim morën pjesë 27 persona të tjerë dhe teknologjia mund të zbulonte deri në 1400 kimikate. Për tmerrin tim, brezi im zbuloi 11 kimikate, duke përfshirë substanca të qëndrueshme, bioakumuluese dhe toksike. Ata janë aq të frikshëm sa tingëllojnë. Kimikatet bioakumulative qëndrojnë në mjedis për breza dhe grumbullohen në trup me kalimin e kohës. Një nga këto kimikate ishte një hidrokarbur aromatik policiklik, i cili është një ndotës i ajrit i lidhur me kancerin. Të tjera përfshinin ftalate, të cilat përdoren për ta bërë plastikën më të qëndrueshme, dhe kimikate rezistente ndaj flakës, të përdorura shpesh në tapiceri, veshje dhe enë gatimi, tenxhere dhe tigane të zakonshme. Unë nuk bëra përjashtim: rripi i dorës së çdo pjesëmarrësi zbuloi kimikate të dëmshme. Dhe ndërsa unë shkruaj për këtë në librin tim, Gray to Green Communities, ishte në një turne të fundit të punës në Minneapolis të Veriut ku ky realitet toksik goditi përsëri shtëpinë.

Le t’i japim fund bioakumulimit të kimikateve të dëmshme në trupat tanë, komunitetet tona dhe në atmosferën tonë. Arkitektët dhe projektuesit mund të përdorin fuqinë e tyre blerëse për të kërkuar materiale dhe produkte më të mira, dhe ne mund të organizojmë miqtë dhe fqinjët tanë që të kërkojnë më mirë. Le të vazhdojmë të inovojmë për të ulur çmimin dhe për të rritur efektivitetin e materialeve të gjelbra. Shëndeti dhe mirëqenia e të gjithëve dhe planetit varen prej saj.

Le të veprojmë sikur kjo është e vërtetë, nëse jo për ne, atëherë për fëmijët tanë dhe fëmijët e fëmijëve tanë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Turbulenca të vazhdueshme në tregun e shitjes së pajisjeve të ndërtimit

Published

on

Duke përjashtuar Kinën, shitjet e pajisjeve do të kenë një ulje të butë dhe do të bien vetëm 5% këtë vit, dhe ky parashikim mbetet i pandryshuar nga fillimi i vitit.

Pas dy vitesh shitjesh anormalisht të larta në 2020 dhe 2021 falë shpenzimeve stimuluese, tregu kinez ra në vitin 2022 me një rënie prej 39%. Kjo nuk ishte vetëm për shkak të mbarimit të parave të stimulit, por ndikimi u ndërlikua nga turbulencat në sektorin kinez të pasurive të paluajtshme së bashku me vështirësitë e vendit për t’u përballur me COVID.

E vetmja pikë e ndritshme në Kinë gjatë një ose dy viteve të fundit ka qenë miniera, e cila ka investuar në kamionë hale dhe ekskavatorë të mëdhenj për të përfituar nga çmimet e larta globale të mallrave.

Përtej Kinës

Diku tjetër në botë, industria e pajisjeve të ndërtimit duket mjaft mirë këtë vit. Shumica e tregjeve po qetësohen nga nivelet më të larta të vitit të kaluar, por rëniet duken të vogla dhe vëllimet janë ende shumë të mira në terma historikë.

Ka gjithashtu një pjesë të vogël të tregjeve që pritet të rriten këtë vit, më i rëndësishmi në terma vëllimi është India.

Duke parë pak më tej, ka më shumë pasiguri rreth perspektivave për vitin 2024. OEM-të raportojnë se marrja e porosive të tyre po bie dhe kjo mund të nënkuptojë një rënie të mëtejshme më të keqe se sa pritej në shitjet globale vitin e ardhshëm.

Parashikimi aktual i kërkimit jashtë autostradës është për një rënie prej 7% në përgjithësi në 2024. Nëse ka ndonjë rishikim për këtë, ato ka të ngjarë të jenë në rënie, jo lart./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Kjo shtëpi është 4 vjet më e vjetër se sa vetë Zvicra si shtet

Published

on

Kjo shtëpi është 4 vjet më e vjetër se sa vetë Zvicra, e cila është themeluar në vitin 1291

Shtëpia e Betlehemit në Schwyz është ndërtuar në vitin 1287, e cila jo vetëm që e bën një ndër shtëpitë më të vjetra të banimit në Evropë, por edhe 4 vjet më të vjetër se vetë Zvicra, e cila është themeluar në vitin 1291, përcjell albinfo.ch.

Pjesa e jashtme përfshin panele prej druri të errët, me çati të pjerrëta. Shtëpia ka një sërë hyrjesh. Ambientet e brendshme janë një pamje e vërtetë e mrekullueshme që mund të shihet pasi tavani është i gdhendur nga druri si dhe ka disa relikte prej druri./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending