Connect with us

Ndërtim

Qytetarët e Klinës me peticion kundër fabrikës së çimentos në Gremnik

Published

on

Ndërtimi i fabrikës së çimentos në zonën kadastrale Dresnik, konkretisht në pjesën e fshatit Gremnik, ku ka mjaftë burime të gurit gëlqeror, ka qenë njëri prej premtimeve të kryetarit aktual të komunës së Klinës, Zenun Elezaj, gjatë fushatës elektorale të zgjedhjeve lokale të vitit 2017.

Deri tash kjo fabrikë nuk është ndërtuar e duket se as që do të ndërtohet, pasi banorët e fshatrave Dresnik, Dollc dhe Gremnik, janë duke e kundërshtuar dhe për këtë ata kanë nisur edhe peticionin më të cilin ata besojnë se do ta pamundësojnë serish, sikur para tetë vjetësh, ndërtimin e kësaj fabrike ndotëse për mjedisin. Ahmet Gashi nga fshati Gremnik, njëri prej organizatorëve të peticionit, ka thënë për Kohën Ditore se zona ku pretendohet të ndërtohet fabrika e ka përreth fshatin Dresnik, Dollc dhe Gremnik, raporton Koha Ditore.

Këtë problem si tash, ai tregon se e kanë pas edhe në vitin 2012 kur një kompani kishte treguar interesim për të ndërtuar fabrikën në atë zonë. Dhe si fshat, Gramniku, siç thotë Gashi, me 1 mijë e 200 banorë, atë kohë janë organizuar dhe 80 për qind e fshatit kishin nënshkruar peticionin, të cilin sipas Gashit, ja kishin dorëzuar Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor (MMPH), Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale (KPMM), kryetarit të atëhershëm të Komunës së Klinës, Sokol Bashota dhe Kuvendit Komunal të Klinës.

Me atë peticion në vitin 2012 banorët e kishin pamundësuar edhe nisjen e procedurave për marrjen e licencave dhe lejeve të nevojshme për ndërtimin e fabrikës. Ndërkohë, kishte qenë mbizotëruar një lloj heshtje dhe nuk e ka përmendur kush më atë fabrikë. Edhe pas zgjedhjeve lokale, kur kryetari i tashëm Zenun Eelzaj, e kishte premtuar ndërtimin e kësaj fabrike, për të më nuk është folur, deri këto javët e fundit, kur serish është bërë aktuale fabrika e çimentos në Gremnik.

“Deri tash nuk kemi pa ndonjë indikacion apo shenjë që serish dikush po tenton me ndërtua fabrikë të çimentos. Para disa ditësh kemi marr informacion se po duan me ndërtua një gurthyes në atë pjesë. Unë jam autorizuar nga fshati që të shikojë se çka është puna dhe pastaj kemi hulumtuar dhe kemi marr vesh se prapë po tentohet të ndërtojë dikush fabrikën e çimentos. Ne si komunitet jemi takuar pastaj edhe me kryetarin e Komunës Zenun Elezaj ku na është thënë se është një konsorcium i kompanive vendore që ka treguar interesim me ndërtua atë fabrikë. Kështu që edhe tash kemi ndërmarrë të njëjtin veprim me peticion por kësaj here janë të përfshira edhe banorët e dy fshatrave tjera, Dresnik dhe Dollc”, tha Gashi, derisa po mblidheshin të enjten nënshkrime në tavolinën e vendosur afër rreth-rrotullimit rrugor ku gjendet shtatorja e heroit “Mujë Krasniqi”.

Ai tregon se që dhjetë ditë kanë nisur me peticion, së pari shtëpi nëpër shtëpi nëpër këto tri fshatra dhe nga dita e mërkurë kanë dal me tavolinë edhe në qytetin e Klinës për të mbledhur nënshkrime kundër fabrikës së çimentos.

“Deri tash i kemi mbledh rreth katër mijë nënshkrime”, tha Gashi.

Këtë peticion siç tregoi ai, do t’ia dorëzojnë pastaj Kuvendit Komunal, kryetarit të Komunës, si dhe në MMPH dhe KPMM. Në rast se shpërfillen peticioni dhe kundërshtimet e komunitet, dhe nis të ndërtohet fabrika, Gashi është i sigurt se, duke u nisur nga qëndrimet dhe vendosmëria e banorëve, mund të ketë veprime radikale nga banorët e tri fshatrave. “Edhe pse nuk dua të besojë që do të lejohet ndërtimi i saj me këtë peticion me mijëra nënshkrime, veprimi më i butë do të jetë bllokimi i magjistrales Pejë- Prishtinë, në Grykë të Dollcit”, tregon Gashi njërin prej veprimeve që do të ndërmarrin në rast se nuk ndërpritet tentativat e ndërtimit të kësaj fabrike në atë pjesë të ngastrës kadastrale Drensik, ku aktualisht janë disa gurthyes dhe ku para luftës ka qenë plantazh i vishnjave i ish kombinatit bujqësor “Malizhgani” i Klinës.

Kryetari i Kinës, Zenun Elezaj i ka parasysh angazhimet kundërshtuese të komunitetit ndaj kësaj fabrike, për të cilën, pas zhvillimeve të fundit, ai aktualisht nuk është kundër e as për, pavarësisht se ka qenë një premtim elektoral. nuk dhe premtimit të tij. “Ky është një realitet tjetër tash. Unë e kam promovuar dhe do ta promovojë ndërtimin e fabrikës së çimenton në Gremnik. Ky është lokacion i përshtatshëm dhe me potencialet që i ka, lënda e parë aty mund ti jepet një fabrike të çimentos. Mirëpo kërkesat e qytetarëve unë jam i obliguar me i trajtua dhe ndaj kërkesave të qytetarëve unë do të jem i arsyeshëm, ndonëse komuna nuk ka kompetenca me vendos për ndërtimin e fabrikës”, thotë Elezaj për Kohën Ditore.

Elezaj tregoi Komuna ka lëshuar pëlqime në pajtueshmëri me planin zhvillimor edhe në kohën e qeverisjes së kaluar në Klinë por edhe tash vazhdojnë të lëshohen pëlqime për fillimin e procedurave në institucionet përkatëse qendrore ku merren licencat e nevojshme. Por sipas tij për fabrika të cementit komuna nuk lëshon leje.

“Kompetente për lëshimin e lejes për ndërtimin e fabrikës janë institucionet përkatëse të nivelit qendror”, tha Elezaj, i cili pohoi se do të jetë i kujdesshëm me kërkesat e qytetarëve, pasi peticionin ai është i obliguar ta dërgojë në Kuvendin Komunal. Ai tha se bashkë këshilltarët komunal do të hartojnë kërkesat e specifikuara për organet e nivelit qendror, të cilat sipas tij edhe duhet ta marrin përgjegjësinë dhe në rast se japin leje duhet te ofrojnë garanci qytetarëve se ajo fabrikë nuk do të jetë ndotëse e mjedisit. “Unë do të jam kërkues bashkë me qytetarët dhe çka do të vendos niveli qendror, ata le ta marrin përgjegjësinë. Kemi qeverinë e re dhe le të merren me këtë problem dhe unë do jem real sepse do mbrojë të drejtën e qytetarëve që janë kundër kësaj fabrike por do të mbrojë edhe të drejtën e qytetarëve për punësim dhe zhvillim”, shprehet Elzaj jo bash krejt kundër kësaj fabrike pasi ai gjendet mes “dy zjarreve”. Njërën anë premtimi i tij për ndërtimin e fabrikës dhe anën tjetër peticioni i qytetarëve, të cilin siç tha ai nuk guxon ta anashkalojë për shkak të peshës që ka. Njëri prej institucioneve qendrore përgjegjëse është Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale, të cilit Koha Ditore ju ka drejtuar për të mësuar nëse ka lëshuar ky komision ndonjë kompanie ndonjë lloj leje apo licencë për fabrikën e çimentos në zonën Kadastrale Dresnik.

“Sipas Ligjit për Miniere dhe Minerale, Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale nuk lëshon leje për fabrikë te çimentos. KPMM lëshon licenca te hulumtimit, licenca te shfrytëzimit dhe leje për aktivitet te veçanta (baza te betonit, baza te asfaltit dhe seperacione). Ne si institucion nuk kemi kurrfarë informacioni kush pretendon të ndërtojë fabrikë te çimentos ne atë zonë”, është përgjigjur drejtori i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale, Ramiz Krasniqi. Autoriteti kryesor për lejimin e ndërtimit të këtyre fabrikave është Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, pa pëlqimin e saj mjedisor nuk guxon kush të nis të ndërtojë asgjë në asnjë fushë që ajo e mbulon si institucion. Edhe MMPH-së i është drejtuar Koha Ditore lidhur me pretendimet për ndërtimin e fabrikës se çimentos në atë zonë dhe se a është dorëzuar në këtë ministri ndonjë kërkesë nga ndonjë kompani për dhënien e lejes apo pëlqimit mjedisor për ndërtimin e kësaj fabrike. Nga kjo ministri, gazeta ka marr vetëm një përgjigje të shkurt. “Ju njoftojmë se jemi duke e kompletuar dokumentacionin për pyetjet e parashtruar. Pas kompletimit të dokumentacionit do të ju njoftojmë me kohë”, thuhet në përgjigjën e MMPH.

Për ekspertët e fushës së mbrojtjes së mjedisit, një fabrikë e çimentos do të shkaktonte dëme të mëdha, pasi ato llogariten si ndër ndotësit më të mëdhenj të mjedisit.

“Guri gëlqerorë thyhet, bluhet duke krijuar zhurmën dhe pluhurin. I shtohet argjilë apo minerale tjera dhe pastaj kjo përzierje duhet të kalojë në temperaturë 1 mijë 450 gradë celsius. Nga procesi kimik i ndarjes së karbonatit të kalciumit, lirohet dioksidi i karbonit. Për realizimin e këtij procesi është e domosdoshme ekzistenca e furrave. Kjo e paraqet problemin kryesor sepse për të arritur temperatura deri në 1 mijë e 450 gradë, është e domosdoshme përdorimi i karburanteve fosil që zakonisht përdoren thëngjilli apo koks nafte. Djegia e këtyre materieve liron sasi enorme tymi, grimca pluhuri, dhe gazra të karbonit, azotit, sulfurit e të tjerë”, tregon ekspertit nga Klina, me master të përfunduar për ekologji dhe mbrojtje të mjedisit, Faton Berisha, se si funksionon një fabrikë çimentoje dhe çka liron ajo gjatë procesit, nga helmet e të cilës që lirohen ndotin sipas tij jo vetëm mjedisin por edhe shëndetin e njerëzve.

“Operimi i një fabrike të tillë në komunën e Klinës, do thotë fund për ajrin e pastër, jo vetëm për këtë komunë, por edhe për një pjesë të madhe të Dukagjinit”, tregon ai përmasat që mund ti ketë kjo fabrikë, e cila para se ndërtohet zakonisht shikohet zhvillimi i qëndrueshëm, respektivisht ekuilibri harmonik midis nevojave sociale, ekonomisë dhe mjedisit. “Një ndërmarrje ekonomike që sjellë më shumë dëme në mjedis e me këtë cenon shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve, rrjedhimisht nuk ka asnjë dobi ekonomike, por sjellë dëme për atë komunitet, përveç lakmisë për pasurim të individit sipërmarrës”, tha Berisha.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ndërtim

Më pak pallate, më shumë vila, ndërtimi në Tiranë orientohet te godinat e ulëta

Published

on

Tirana po kufizon lejet e ndërtimit. Të dhënat e 9-mujorit të vitit 2023, tregojnë se sipërfaqja e tokës ku do të ndërtohet është rreth 30% më e vogël, se hapësira e miratuar në vitin 2022. Pra, nga 1.46 milionë metra katrorë sipërfaqe zhvillimore, këtë vit janë dhënë 990 mijë metra katrorë.

Numri i lejeve, edhe këtë vit dominohet nga ndërtimet rezidenciale, të cilat zënë rreth 70% të ngrehinave, dhe që në këtë periudhë janë kryesisht  ndërtesa me një kat ose me dy kate dhe jo pallate shumëkatëshe, Euronews.al.

Në tremujorin e tretë, në periudhën korrik-shtator, qarku me numrin më të madh të lejeve është Durrësi me 125, ndjekur nga Tirana ku janë lëshuar 100 leje ndërtimi.

Ndërkohë, në Korçë janë firmosur 43 leje. Të treja së bashku, këto qarqe përfaqësojnë 75% të totalit të lejeve të ndërtimit.

Edhe në raport kombëtar, në 9 qarqe ka një uljet të numrit të lejeve ndërtimore, përvec Beratit, Kukësit dhe Korcës, të cilat shënojnë rritje të lehtë.

Edhe kosto e llogaritur për të gjitha ndërtesat, rezulton të jetë 10% më e ulët se vitin e kaluar, me vlerë 19 mld lekë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Cilat materiale mund të përdoren për të ndërtuar në Mars?

Published

on

Qytetërimi njerëzor ka treguar gjithmonë një interes të madh për eksplorimin e hapësirës. Sa herë që shikojmë qiellin e natës, gjithmonë ka ndjekur një magjepsje. Mes yjeve të shndritshëm vezullues, ne gjithmonë kemi pyetur veten për vetë natyrën e ekzistencës sonë.

Kjo intrigë ka lindur një ëndërr – për të kryer ekspedita, për të udhëtuar nëpër hapësirë ​​dhe për të qenë pjesë e një bote progresive. Me prezantimin e fluturimeve në hapësirë, një botë e re priste të eksplorohej. Përparimi i teknologjisë ndihmoi për të nisur sondat, dhe qindra ekspedita më vonë, pika tjetër në listën e kontrollit ishte të bëhej një specie shumëplanetare. Meqenëse Marsi është një nga planetët më të afërt me tokën, ai u bë një zgjedhje e qartë për këtë eksplorim.

Marsi është gjithashtu planeti më i ngjashëm me tokën në të gjithë sistemin diellor. Hulumtimet sugjerojnë se Marsi mund të ofrojë potencialisht një mjedis të banueshëm që e bën atë të përshtatshëm për eksperimente të mëtejshme.

Sfidat e ndërtimit në Mars

Mungesa e informacionit në lidhje me topografinë, klimën, mjedisin, masën tokësore dhe gravitetin në planetin e kuq e bëri të vështirë soditjen e zgjidhjeve për ndërtimin e ndërtesave. Disponueshmëria e burimeve të tilla si uji dhe lëndët djegëse fosile në Mars është e diskutueshme sepse deri më sot nuk është gjetur asnjë dëshmi e qytetërimit njerëzor në planet. Për më tepër, transportimi i materialeve të ndërtimit dhe punës nga toka në mars do të ishte i shtrenjtë për shkak të konsumit të rëndë të karburantit nga anijet kozmike. Pra, eksplorimi i një grupi të ri materialesh të disponueshme në nivel lokal në Mars duket si një zgjidhje e mundshme për të ndihmuar në uljen e stresit në burimet e tokës. Me këtë qëllim, profesionistë të tillë si arkitektë, shkencëtarë dhe ekspertë gjeohapësinor bashkëpunuan për të hartuar fizibilitetin e burimeve marsiane për t’u përdorur si materiale ndërtimi.

Materialet që mund të përdoren për të ndërtuar në Mars

Fleksibiliteti, forca dhe qëndrueshmëria kanë qenë shqetësimet themelore të profesionistëve gjatë eksplorimit të materialeve për të ndërtuar në Mars. Më poshtë janë materialet e mundshme më të diskutuara që mund të përdoren për të ndërtuar ndërtesa në Mars:

Toka marsiane

Toka marsiane përkufizohej si një material i gërryer i konsoliduar dobët i përbërë kryesisht nga depozitime regolite, eoliane ose lumore. Ai gjithashtu përfshin një përzierje delikate të sedimenteve minerale, mineraleve të pluhurit dhe tokës. Studiuesit besojnë se toka marsiane mund të përdoret si një agregat për ndërtim. Kur mbështeteshin nga inxhinieria dhe mekanika, grimcat teorikisht shfaqën një aftësi të jashtëzakonshme për t’u lidhur me njëra-tjetrën. Kjo nënkupton që kur të ngjeshen së bashku, ato mund të përdoren për të formuar blloqe ndërtimi dhe të shërbejnë si një alternativë për tullat.

Në rast të një shpërthimi vullkanik, mbetjet e ngurta shkëmbore të llavës, me ftohje kthehen në shkëmb magmatik. Këta shkëmbinj janë gjerësisht të disponueshëm në të gjithë Marsin, me pasurinë kimike të magnezit dhe hekurit. Këto grupe shkëmbinjsh kategorizohen kryesisht në bazë të disponueshmërisë së tyre dhe elementeve me të cilët lidhen. Disa lloje përfshijnë bazalt gëlqeror-ash, i cili është i pasur me xham të lartë silicë, bazalt piroksen, i cili përmban olivinë, dhe bazalt gëlqere-ash që përbën olivinën dhe hirin gëlqere.

Vetia më e favorshme e përdorimit të bazaltit për ndërtim është aftësia e tij për të vepruar si një burim in-situ për printimin 3D. Gjithashtu kur nxehet dhe ekstrudohet, prodhon lesh guri, i cili mund të përdoret për izolimin termik dhe mbrojtjen e ndërtesave me sipërfaqe. Mund të përdoret gjithashtu për ndërtimin e kalldrëmeve dhe artizanatit dekorativ.

Një tjetër mbetje e një shpërthimi vullkanik është magma e shkrirë e cila ndahet në grimca më të vogla për të formuar hirin vullkanik. Ky element, kur kombinohet me gëlqere, krijon hidrate të elementëve dhe lidhet me to për të shfaqur aftësitë hidraulike të xhelit, të cilat mund të përdoren në kombinim me çimento, qoftë si një përzierje për betonin ose thjesht si një material lidhës për të ndihmuar në lidhjen e strukturës së bashku. .

Me disponueshmërinë e sasive të mëdha të hirit vullkanik që përmban hekur, në të gjithë sipërfaqen e Marsit, ai bëhet një element thelbësor që mund të përdoret potencialisht për ndërtimet e ardhshme në planet.

Me agimin e bioteknologjisë dhe futjen e kërpudhave të modifikuara gjenetikisht, tani është teorikisht e mundur të formohet një sistem jetësor ekologjik i ndërvarur në Mars. Ky sistem është konceptuar për të mbështetur rritjen dhe ruajtjen e jetës së bimëve me mikorizë dhe për të ndihmuar në ndërtimin e shtëpive me miceli. Kjo risi e re në fushën e mykotekturës, i mundëson botës së biologjisë sintetike të fokusohet më shumë në zhvillimin e qëndrueshëm të dizajneve të tilla.

Si përfundim, materialet e përmendura më sipër do të provonin të ishin të shkathët për prodhimin in-situ të masës dhe do të shënonin fillimin e jetës së re në Mars. Ky do të ishte hapi për ndërtimin e një të ardhmeje më të mirë dhe të realizueshme për eksplorimin e hapësirës dhe do të mbahet mend si trashëgimia e Tokës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

U ndërtua nga gjigandi italian i ndërtimit Webuild, ura në Rumani prej 500 milionë euro ka plotë gabime

Published

on

Ura më e madhe e varur në Rumani u hap në korrik të vitit 2023 nën tingujt e borive dhe fjalimet e politikanëve. Por, vetëm disa muaj më vonë, Ura Braila, rreth 500 milionë euroshe (527 milionë dollarë) mbi lumin Danub ka plot telashe.

Në fund të tetorit, Kompania Kombëtare e Administrimit të Rrugëve dhe Infrastrukturës e Rumanisë (CNAIR), iu përgjigj një pyetjeje të Shërbimit Rumun të Radios Evropa e Lirë në lidhje me raportimet për ujin që po rrjedh në rreshtimin rreth blloqeve të ankorimit të urës, në copat e betonit 47 metra të gjera, të vendosura në çdo skaj të strukturës që mbajnë të tendosur sistemin masiv kabllor.

“Ky problem u identifikua nga një ekip konsultimi, i cili hapi disa raporte që nuk përputheshin”, shkroi një zëdhënës i CNAIR.

Rrjedhja e ujit është vetëm problemi më i fundit i identifikuar në urë.

Në gusht, u shfaq një video e një burri që po nxirrte me duar bulonat e çliruar nga struktura masive, duke nxitur një hetim. CNAIR arriti në përfundimin se 401 bulona nga gjithsej 100.000 në urë “nuk ishin të shtrënguar mirë”.

Menjëherë pas hapjes së saj, në sipërfaqen e urës filluan të shfaqen të çara, disa prej të cilave janë zhvilluar në çarje të thella.

Një zëdhënës i CNAIR-it u tha gazetarëve vendas se “shpresojmë që prodhuesi i urës do të gjejë dhe zbatojë të njëjtën zgjidhje të qëndrueshme që ka funksionuar në vendet e tjera, sepse nuk është normale që probleme të tilla të shfaqen muaj pas muaji”.

Për çarjet janë fajësuar kamionët që nuk e respektojnë kufirin e peshës prej 7.5 tonelatash të urës gjatë muajve të verës.

Rrjedhjet aktuale në blloqet e ankorimit mund të jenë sidomos problematike për shkak të punës që nevojitet për t’i korrigjuar ato.

“Për t’i lokalizuar këto rrjedhje, duhet të gërmoni paralelisht me blloqet e ankorimit”, i tha Radios Evropa e Lirë një zyrtar i CNAIR-it. “Kjo mund të dobësojë sistemin e ankorimit të këmbëve të urës, gjë që do të çonte në një situatë jashtëzakonisht të rrezikshme”.

Përgjegjësia për riparimin e vendeve ku po ndodhin rrjedhjet u takon “vetëm kontraktorëve”, tha CNAIR. Ura u ndërtua nga gjigandi italian i ndërtimit, Webuild SpA, dhe firma japoneze IHI. Një garanci 10-vjeçare ishte shkruar në kontratë.

Webuild nuk iu përgjigj kërkesave të Radios Evropa e Lirë për koment në lidhje me rrjedhjet dhe akumulimin e ujit, por specialistët e inxhinierisë thanë se zgjidhja mund të jetë ndërtimi i një “rreshtimi” të ri rreth blloqeve të ankorimit aktual që do të ishte sa më i papërshkueshëm nga uji. Më pas do të duhet të instaloheshin pompa për të hequr çdo grumbullim uji.

Ura Braila shtrihet përgjatë dy kilometrave, duke e bërë atë një nga më të mëdhatë e këtij lloji në Evropë.

E vendosur në veri të qytetit lindor Braila, ura zëvendësoi një shërbim tragetesh të makinave që i nevojiteshin rreth 50 minuta për të kaluar lumin Danub. Trageti ishte i cenueshëm nga stuhitë dhe nga akulli gjatë dimrave të ashpër. Përafërsisht 363 milionë euro (383 milionë dollarë) ka ndarë BE-ja për projektin e ndërtimit, i cili filloi në dhjetor të vitit 2018 dhe në total kushtoi rreth gjysmë miliard euro.

Me shkallët e saj masive dhe siluetën e veçantë, ajo u quajt “Porta e Artë” (Golden Gate) e Rumanisë dhe nëpër të pritej të kalonin rreth 7.000 automjete në ditë./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending