Connect with us

Infrastrukturë

Pushtimi i Ukrainës e dërgon inflacionin e ndërtimit në Mbretërinë e Bashkuar në dy shifra

Published

on

Ekonomisti i ndërtimit në Arcadis ka rishikuar parashikimet e tyre të çmimeve të tenderit dhe po parashikon inflacion deri në 10% këtë vit.

Vetëm 12 javë më parë Arcadis thoshte se priste që inflacioni i çmimeve të tenderit të arrinte në 5% për punimet në ndërtim në 2022 dhe të arrinte në 6% për punën në infrastrukturë.

Tani e ka rishqyrtuar atë analizë dhe thotë se inflacioni i çmimit të tenderit do të jetë nga 8% deri në 10% këtë vit, në varësi të projektit.

Kërcimi i atribuohet tregjeve të energjisë dhe materialeve të ndërprera rëndë nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia.

Arcadis thotë se lufta në Ukrainë është përgjegjëse e vetme për shtimin e 3-5% të mëtejshëm në kostot e shumicës së projekteve të ndërtimit. “Për projektet me një ekspozim më të madh në tregun e çelikut, duke përfshirë sektorin e logjistikës dhe disa sektorë të infrastrukturës, inflacioni shtesë do të jetë edhe më i lartë, duke variuar nga 5 në 8%,” thuhet në të. “Kjo do të thotë se inflacioni i ndërtimit ka të ngjarë të arrijë shifra të dyfishta në disa projekte ndërtimi këtë vit.”

Aktualisht ajo pret që presionet inflacioniste në projektet e ndërtimit të arrijnë në 8-10% (si në Londër ashtu edhe në rajone) dhe në 10% për projektet e infrastrukturës.

Analiza është brenda Pamjes së Tregut të Verës 2022 të Arcadis, e cila titullohet Hija e stagflacionit, duke aluduar në frikën se inflacioni mund të çojë në stagnimin e ekonomisë. Analiza tremujore e tregut të ndërtimit në MB shikon nëpër sektorë dhe rajone për të vlerësuar një parashikim të çmimit të tenderit për të ndihmuar vendimmarrjen financiare për projektet dhe programet.

Erërat e kundërta të zhvillimit të lidhura me çmimin dhe disponueshmërinë e punës dhe produktit vazhdojnë të sfidojnë industrinë, megjithëse ka disa zhvillime pozitive, duke përfshirë një rritje prej 4% në madhësinë e fuqisë punëtore gjatë vitit 2021 dhe lehtësimin e mungesës së furnizimit të lidhur me lëndën drusore dhe disa produkte të tjera ndërtimi. .

Por këto zhvillime janë lënë në hije nga efektet e pushtimit të Ukrainës, edhe pse materialet me burim nga Ukraina mezi përbëjnë 1.2% të vlerës së importeve të ndërtimit në Mbretërinë e Bashkuar. Ndikimi më i gjerë do të ndihet përmes rritjes së kostove të energjisë, të cilat ndikojnë në mënyrë disproporcionale në zinxhirin e furnizimit të materialeve të ndërtimit. Çmimet pritet të mbeten të larta derisa Britania e Madhe dhe tregjet evropiane të energjisë të ripërpunohen për të qenë më pak të varur nga gazi dhe nafta ruse.

Arcadis paralajmëron se një inflacion i tillë ka të ngjarë të çojë në ngadalësimin e punës. Çmimet më të larta dhe vështirësitë në arritjen e kushteve që janë të pranueshme për klientët, kontraktorët dhe financuesit nënkuptojnë se një numër në rritje projektesh po vonohen, thotë ai.

Duke parë më tej përpara, me dëshmi në rritje të ngadalësimit në treg, Arcadis beson se inflacioni do të ulet në 2-4% në 2023.

Infrastrukturë

Vonesa në kryerjen e punëve dhe pa pranimi teknik projektit “Bashkimi i qytetit të Ferizajt”

Published

on

Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA) ka publikuar raportin e auditimit të performancës “Menaxhimi i projektit: Bashkimi i qytetit të Ferizajt”.

Objektivë e këtij auditimi ishte të vlerësohej nëse Komuna e Ferizajt ishte efikase në planifikim dhe menaxhim si edhe nëse janë arritur objektivat e këtij projekti.

Zyra Kombëtare e Auditimit ka audituar projektin që nga zanafilla e tij në dhjetor të vitit 2017 e deri në prill të vitit 2022, përfshirë planifikimin, procedurat e prokurimit, menaxhimin dhe arritjen e objektivave të projekti.

Subjekt i këtij auditimi janë Komuna e Ferizajt dhe departamenti i Financave në Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, i cili është përfshirë në fushëveprim sa i përket çështjes së pagesave të kryera në emër të projektit.

Auditimi ka konstatuar se Komuna e Ferizajt nuk ishte efikase në planifikimin dhe menaxhimin e projektit “Bashkimi i qytetit” sepse kishte marrë më shumë kohë dhe kishte kushtuar më shumë se që ishte paraparë.

Auditimi ka nxjerrë në pah, se si pasojë e planifikimit jo të mirë të projektit, komuna kishte kontraktuar shumë punë të cilat nuk ishin parashikuar në fillim dhe për pasojë kishte kosto shtesë, menaxhim jo efektiv të kontratave, kishte vonesë në kryerjen e punëve dhe ende nuk është bërë pranimi teknik i projektit.

Po ashtu, komuna nuk ka bërë vlerësim lidhur me nivelin e arritjes së objektivave të ndërtimit të projektit, që do të thotë se nuk ka informacion se çfarë vlere i ka shtuar investimi jetës së qytetarëve të komunës.

Komuna nuk e kishte përfshirë projektin në dokumentet strategjike duke e zbehur kështu transparencën ndaj qytetarëve. Nuk ishin buxhetuar mjete të mjaftueshme për realizimin e projektit dhe si pasojë projekti nuk ka arritur të realizohet me kohë.

Komuna nuk kishte marrë të gjitha masat për të siguruar parakushte për ndërtim të papenguar të projektit. Përveç kësaj, kishte kontraktuar shërbime apo punë me çmim shumë më të lartë se vlera e parashikuar e kontratave duke e kufizuar konkurrencën mes operatorëve ekonomik. Kemi gjetur edhe se Komuna i kishte paguar operatorit ekonomik punë të cilat ende nuk janë përfunduar dhe në anën tjetër operatori ekonomik ka përfunduar punë për të cilat ende nuk është paguar.

Komuna nuk ka njohuri se a i ka arritur objektivat e projektit sepse nuk ka hartuar një metodë për të matur ndikimin që do të ketë projekti në përmirësimin e jetës së qytetarëve.

Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca,  lidhur me këtë auditim ka shprehur shqetësimin lidhur me mungesën e kontrolleve në fazën e planifikimit, tenderimit dhe menaxhimit të projektit dhe ka deklaruar se është më se  e nevojshme që fondet publike të shpenzohen me përgjegjshmëri të plotë. Planifikimi i dobët dhe menaxhimi jo efektiv i kontratave publike që ndërlidhen me projektin “Bashkimi i qytetit” i ka kushtuar buxhetit të Kosovës shpenzime shtesë, dhe, edhe pas katër viteve projekti nuk ka përfunduar. Projektet e tilla me interes publik dhe me kosto të lartë financiare, duhet t’i nënshtrohen një diskutimi gjithëpërfshirës dhe me kohë me qytetarët dhe duhet të ketë objektiva të qarta dhe të matshme për realizmin e tyre.

Me qëllim të përmirësimit të procesit të menaxhimit të projekteve të tilla ndërtimore kemi dhënë dy rekomandime për Ministrinë e Mjedisit Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës dhe 11 rekomandime për Komunën e Ferizajt.

Continue Reading

Infrastrukturë

Ndahen 50 milionë euro për 300 kompani ndërtimi në Shqipëri

Published

on

Akti normativ i qeverisë që kompenson çmimet e materialeve të ndërtimit ka shkaktuar debate mes mazhorancës dhe opozitës në parlament.

Ministrja e financave, Delina Ibrahimaj bëri me dije se nga ky akt do të përfitojnë 300 kompani dhe se vlera që do i kushtojë buxhetit të shtetit kapë shifrën e 6 miliardë lekëve.

“Rritja ndjeshme e çmimeve në treg për materialet e ndërtimit ka ngadalësuar një pjesë të madhe të kontratave publike pasi ecuria e mëtejshme e tyre do të shkaktonte humbje të parikuperueshme për kompanitë e tyre deri në falimentimin e tyre. Kjo situatë do të detyronte ndërprerjen e punimeve si pasojë do të kishim ngadalësim të përfundimit të objekteve që janë të parashikuara këtë vit në buxhet”, u shpreh ministrja e Ekonomisë, Delina Ibrahimaj.

Deputetja demokrate, Grida Duma akuzoi qeverinë se po favorizon disa kompani.

Kritikat nuk ishin vetëm nga opozita, por edhe nga vetë brenda grupit parlamentar socialist. Erion Braçe tha se nisma e qeverise është e duhura por ka nevojë për më shumë transparencë

“Ndërkohë ky akt ka një boshllëk shumë të madh, të thellë që rrezaton mënyrën sesi kapitalistët tanë por edhe ne në ndonjë rast mendojmë. Do paguajmë më shtrenjtë hekurin, çimenton, bitumin, tubat, telat madje edhe me çmimet qe janë drejtpërdrejtë abuzim i një grushti tregtarësh në tregjet tona të përqendruara”, u shpreh Erion Braçe.

Qeveria do te kompensoje ndërtuesit e kontratave publike nga 5-30% për çmimin e rritur të materialeve të ndërtimit./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Infrastrukturë

Tre çerdhe të reja pritet të ndërtohen në Prishtinë

Published

on

Në mbledhjen e pestë të Kuvendit të Kryeqytetit, është diskutuar në lidhje me propozimi vendimin për caktimin e lokacioni ku do të ndërtohen tre çerdhe të reja.

Në këtë mbledhje është diskutuar për:

Propozimvendimi për caktimin e lokacionit për ndërtimin e institucionit parashkollor në lagjen “Kolovicë e re” në Prishtinë;

Propozimvendimi për caktimin e lokacionit për ndërtimin e institucionit parashkollor në lagjen “Mati 1” në Prishtinë;

Propozimvendimi për caktimin e lokacionit për ndërtimin e institucionit parashkollor në lagjen “Kolovicë e vjetër” në Prishtinë.

Gjatë kësaj mbledhje është diskutuar edhe për:

Propozimvendimi për dhënien e pronës së paluajtshme të Komunës së Prishtinës në shfrytëzim Operator Sistemi, Transmisioni dhe Tregu “KOSTT” sh.a;

Propozimvendimi për caktimin e lokacionit për ndërtimin e një memoriali dhe çezmeje në lagjen e “Muhaxherëve”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending