Connect with us

Aktuale

Punëtorët i kërkojnë Kurtit që ta mbajë premtimin për pagën minimale 350 euro

Published

on

Gjendja e rëndë e punëtorëve në sektorin privat dhe paga e ulët minimale në vend ishin tema kryesore në konferencën për media të Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat në Kosovë.

 

Kryetari i kësaj sindikate Jusuf Azemi tha se siguria dhe shëndeti në punë vërtet është në gjendje të rëndë, sivjet një punëtor ka humbur jetën në vendin e punës.

Azemi po ashtu ka kërkuar po ashtu nga kryeministri Albin Kurti që nga 1 maj i këtij viti të rritet paga minimale në 350 euro në vend, ashtu siç ka deklaruar ditëve të fundit. Paga minimale aktualisht është nga 130 deri 170 euro.

“Kërkesat e sindikatës për Qeverinë e Kosovës, janë: Më 1 maj të bëhet nënshkrimi i pagës minimale prej 350 euro. Do t’i propozojmë kryeministrit, do t’i shkruaj sot, qa pagën minimale e ka deklaruar me dëshirë, jo me imponim dhe me protesta… I ftojmë të gjitha kompanitë, që tani e tutje të mos nënshkruajnë kontratat me institucionet shtetërore, por edhe vet punëtorët, nën pagën 350 euro, sepse në të kundërtën ne nuk do të punojmë”, tha Azemi.

Azemi ndër të tjera ka kërkuar edhe që numri i inspektorëve të rritet fillimisht deri 200 inspektorë si dhe kushtet e punëtorëve në sektorin privat të përmirësohen.

“Siguria dhe shëndeti në punë është jashtëzakonisht e rëndë, që nuk kemi arsye as ne si sindikatë dhe as qeveria që është bërë diçka. Këtë vit është pak më pozitive, sepse në vitet paraprake në periudhën e njëjtë të këtij viti, ka pasur shumë më shumë vdekje. Lutemi që më mos të ndodhë asnjë rast, por megjit hatë, në dy mujorin e parë të këtij viti një rast të vdekjes në vendin e punës, që për neve është rast i rëndë”, theksoi ai.

Ndërsa, vitin e kaluar në vendin e punës kanë humbur jetën rreth 22 punëtorë.

Kryeministri Kurti më herët kishte deklaruar se paga minimale në sektorin privat duhet të jetë 350 euro.

“Është absurde që paga minimale në sektorin publik të jetë mbi 500 euro, ku në pesë vitet e fundit ajo është rritur për 100 euro. Kjo rritje nuk ka ndodhur as për 15 euro në sektorin privat. Shteti duhet të ndihmojë këtu sepse kjo nuk mund të jetë në rregull dhe nuk mund të ketë pagë nën 350 euro”, kishte potencuar kryeministri Kurti.

Aktuale

Reagon Përparim Rama për akuzat e ministrit Faton Peci

Published

on

Përmes këtij reagimi, institucionet e Kryeqytetit përgënjeshtrojnë pretendimet e Ministrit të Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural për vonesat e shkaktuara nga organet e Kryeqytetit për t’u pajisur me kushtet ndërtimore për ndërtesën e Ministrisë.

Më tutje, sqarojmë se dokumentacioni i dorëzuar nga Ministria është i pakompletuar sepse i mungon dokumenti i matjeve gjeodezike, i cili është i domosdoshëm për lëshimin e kushteve ndërtimore.

Përndryshe jemi të habitur me aftësinë dhe kohën që gjen një ministër i Qeverisë së Republikës së Kosovës për t’u marrë me gjendjen shëndetësore të familjarëve dhe pushimet personale të stafit të Kryeqytetit./Media Ndërtimi

Faton Peci akuzon Përparim Ramën: Po e bllokon ndërtimin e objektit të Ministrisë së Bujqësisë!

Continue Reading

Aktuale

INDEP shënon Ditën e Tokës përmes aktivitetit Atelie 2024

Published

on

INDEP sot, më 22 Prill për të shënuar Ditën e Tokës ka organizuar aktivitetin Atelie 2024 me nxënësit e Shfmu “Mihal Grameno” Fushë Kosovë. Ky aktivitet është pjesë e projektit “Të rinjtë për një të ardhme të qëndrueshme”.

Nxënësit e shkollës prezentuan në panair veprat e tyre artistike të realizuara me materiale të ricikluara. Për pesë nga punimet më të dalluara janë ndarë çmime. Qëllimi i këtij aktiviteti është të ndërgjegjësoj të rinjtë e kësaj komune rreth ndotjes së ambientit si dhe të rrisë vetëdijen mbi ripërdorimin dhe riciklimin e materialeve.♻️

INDEP së bashku me Milieukontakt Albania do të punojnë në #BashkitëLushnje dhe #FushëKosovë për përmirësimin e mjedisit dhe zhvillimin e qëndrueshëm të tij.

Ky projekt mbështetet nga Programi Rajonal për Demokracinë Vendore në Ballkanin Perëndimor 2, financuar nga #BashkimiEvropian dhe zbatuar nga #UNDP./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Festivali të Arkitekturës dhe Dizajnit ‘Concéntrico’, shënon edicionin jubilar në Spanjë

Published

on

Nga 25 prilli deri më 1 maj 2024, në qytetin spanjoll Logroño, Concéntrico përgatitet për edicionin e tij të 10-vjetorit. I parashikuar si një soditje e ndryshimit të mjediseve urbane dhe një mundësi për të ndarë njohuri rreth këtyre proceseve, Festivali Ndërkombëtar i Arkitekturës dhe Dizajnit të këtij viti përfshin formate të reja për të angazhuar një audiencë më të gjerë dhe për të eksploruar kohën si një katalizator për ndryshimin në dizajnin urban dhe social.

Festivali zgjeron programin e tij, duke shfaqur 21 instalime nga dizajnerë të 20 kombësive të ndryshme, përveç disa nismave dhe eksplorimeve të tjera.

Instalacionet urbane përfaqësojnë ndoshta aspektin më të dukshëm dhe më tërheqës të festivalit, duke eksploruar temën përmes dizajnit dhe duke synuar të gjenerojë ndërveprime midis arkitektëve dhe publikut më të gjerë. Që nga viti 2015, festivali ka krijuar mbi 120 instalime urbane.

Këtë vit, arkitektët dhe projektuesit e ftuar propozojnë një shumëllojshmëri të gjerë qasjesh, nga rinatyrëzimi i hapësirave publike, tek riinterpretimi i metodave popullore, ripërdorimi i materialeve nga botimet e mëparshme, krijimi i eksplorimeve përmes lëvizjes ose sfidimi i konceptit të strehimit. Eksploroni listën e plotë të instalimeve urbane të ardhshme të përgatitura për këtë edicion.

Edicionet e mëparshme të festivalit mirëpritën ndërhyrje nga dizajnerë të njohur dhe të ardhshëm, duke përfshirë Studio Ossidiana, Tudor Vlāsceanu Architect, Rintala Eggertsson Architects ose Piovenefabi. Duke hapur biseda rreth komunitetit dhe identiteteve lokale, si dhe çështjeve të përfshirjes, ndryshimit të përkufizimeve të familjeve apo sfidave të ekologjisë, festivali përfaqëson një mundësi për eksplorim përmes dizajnit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending