Connect with us

Trashëgimia

Promovohet libri “Kraja: Rehabilitimi dhe promovimi kulturor. Vështrim historik, kulturor dhe arkitekturor”

Published

on

Promovohet libri “Kraja: Rehabilitimi dhe promovimi kulturor. Vështrim historik, kulturor dhe arkitekturor”

Arkitekti Korab Kraja, ka botuar librin me titull “Kraja: Rehabilitimi dhe promovimi kulturor. Vështrim historik, kulturor dhe arkitekturor”.

Kraja librin e ndau edhe për pjesëmarrësit e kampit dhe udhëheqësit e YARL, duke u pasuruar kësisoj bibliotekën me literaturën profesionale secilit prej tyre.

Libri merr për bazë të dhënat studimore dhe hulumtuese historike, gjeografike, ndërtimore, etnosin, legjendat, ngjarjet e personalitetet që përbëjnë korpusin e vlerave historike, shpirtërore, estetike dhe natyrore që ndihmojnë në përcaktimin e trashëgimisë kulturore dhe orientimin e trevës së Krajës drejt zhvillimit me anë të parimeve të mbrojtjes dhe promovimit të trashëgimisë materiale dhe jomateriale.

Studimi, poashtu synon që këtë trevë ta trajtojë për herë të parë edhe për nga rrafshi i trashëgimisë arkitekturore, që përbën pjesën më të rëndësishme të librit. Treva etnografike e Krajës shoqërohet me tiparet dalluese dhe përcaktuese të identitetit të peizazhit kulturor dhe përbën kështu, një potencial të rëndësishëm studimor.

Duke i parë mangësitë dhe kërcënimet që ka dhe i kanosen Krajës, është menduar prej fillimit një rehabilitim i saj. Rehabilitimi, i shprehur si koncept i mbrojtjes, është bërë me promovimin e trashëgimisë kulturore. Kësisoj, rehabilitimi do të bashkëveprojë me promovimin dhe kështu, këto dy koncepte do ta plotësojnë njëra-tjetrën.

Prandaj, le të jetë ky punim një kontribut për plotësimin e boshllëkut të deritashëm në literaturën kërkimore e profesionale dhe le të bëhet faktor shtysë për studimet e mëtutjeshme për një trevë, si kjo e Krajës, me burime të pashterrura arkitekturore, etnografike dhe kulturore në përgjithësi../Media Ndërtimi.

Trashëgimia

Kinemaja Lumbardhi në Prizren shënon 70 vjetorin e themelimit

Published

on

Në kuadër të programit për 70 vjetorin e themelimit të Kino Lumbardhit u promovua libri “Lumbardhi: një histori episodike” dhe filloi programi i filmit LXX në Kino Bahçe.

Në këtë ngjarje morën pjesë edhe Ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku, zëvendës ministri, Sejnur Veshall dhe këshilltarët Nora Arapi Krasniqi dhe Onur Canhas.

Ministri Çeku në fjalën e tij bëri të ditur rëndësinë shoqërore dhe historike të kinemasë Lumbardhi si aset në mbrojtje të shtetit, i cili trajtohet me prioritet nga ana e Ministrisë së Kulturës, në kuadër të programit të restaurimeve dhe të reformimit ligjor të institucioneve të kulturës dhe kinematografisë, ndërsa theksoi përkushtimin institucional që kjo kinema të vazhdoj të ruaj vlerat e saj dhe funksionin në shërbim të komunitetit dhe shoqërisë.

Fjalën e morën edhe drejtoresha e Qendrës Filmike të Sarajevës, Ines Tanović, si dhe kuratorët e programit të filmit.

Ngjarja vazhdoi me promovimin e librit “Lumbardhi: një histori episodike” nga Bengi Muzbeg dhe Tevfik Rada, i mbështetur nga Ministria e Kulturës, libër ky që flet për takimin dhe ndërveprimin mes Kino Lumbardhit dhe Prizrenit, prej rrethanave që sollën te hapja e kinemasë në vitin 1952 e deri te ndalja e aktivitetit pas falimentimit të ndërmarrjes shoqërore “Kino Bistrica” në fillim të shekullit të ri.

Në Kino Bahçe programi do të vazhdoj deri në muajin shtator, me mbi 40 shfaqje filmike të prezantuara në orare dhe formate të ndryshme./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trashëgimia

Polakët pa dy vjetësh rinisin gërmimet arkeologjike në Shkodër

Published

on

Rikthehen gërmimet arkeologjike të ekspeditës shqiptaro-polake!

Projekti kërkimor arkeologjik i misionit Polako-Shqiptar i instaluar në Shkodër që në vitin 2011, rinis gërmimet në Bushat pas një ndërprerje 2-vjeçare për shkak të pandemisë #Covid19.

Këtë vit ekspedita është përqendruar në nivelin e mesëm të qytetit për të kuptuar dhe më mirë shtrirjen e tij, zhvillimin urban dhe një datim më të saktë të fazave të vendbanimit, ndërsa sfida për gërmimet do të vazhdojë deri më gjetjen e emrit të këtij qyteti antik.

Nga 2018, ky mision tashmë po kryen kërkime arkeologjike në zonën e Bushatit, ku vit pas viti po del në dritë një qytet antik i panjohur që daton kryesisht në shek.IV-II para erës sonë.

Projekti drejtohet nga Prof. Piotr Dyczek- Arkeolog, Drejtues i Qendrës për Kërkime në Antikitet për Europën Juglindore në Universitetin e Varshavës- Poloni, Ass.Prof. Saimir Shpuza nga Instituti i Arkeologjisë, Tiranë dhe Helidon Sokoli, arkeolog, Drejtoria Rajonale e Trashëgimisë Kulturore, Shkodër./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trashëgimia

Promovohet monografia “Ruajtja praktike e trashëgimisë arkitektonike në Kosovë”

Published

on

Shoqata e Intelektualëve “Jakova” ka organizuar promovimin e monografisë profesionale të arkitektit Flamur Doli.

Në muzeun etnografik të Gjakovës, u promovua monografia “Ruajtja praktike e trashëgimisë arkitektonike në Kosovë”.

Kjo monografi, sipas arkitektit Sali Spahiu është udhërrëfyes jo vetëm për arkitektët.

Monografia shtejllon projektet për restaurimin rindërtues të kullave të tipit të Rrafshit të Dukagjinit, i shtëpisë së familjës në konakun e Jashar Pashësh në Pejë dhe Mullirit tradicional në Mitrovicë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending