Connect with us

Arkitekturë

Projektohet muzeu i arktikës së Norvegjisë

Published

on

Një nga praktikuesit më përparimtarë dhe profesionalë të arkitekturës në të gjithë botën, Henning Larsen, ka zbuluar planet për Muzeun Universitar të Arktikut Norvegjez i cili do të evokojë një kaskadë fenerësh prej qelqi në brigjet e Tromso-s, qytet në veri të Norvegjisë, shkruan Dezeen, transmeton Ndërtimi.info.

Muzeu Universitar i Arktikut të Norvegjisë do të përmbajë një përzierje të artefakteve kulturore dhe arkiva të historisë natyrore të cilat i posedon në pronësi Universiteti i Tromso-s.

Ndërsa i ofron universitetit mjete të përmirësuara, ambicia e Henning Larsen është të përdorë projektin si një mundësi për t’i ofruar qytetit një monument të ri kulturor. Prandaj, propozimi i prioritizon lidhjet e forta me rrethinën e tij dhe ka një formë të guximshme që i ngjan një “grupi të fenerëve me ngjyra të ndezura”.

 

“Projekti bashkon dy programe që kanë qenë të bëra për objekte të ndara: muzeu dhe objektet kërkimore,” tha studio për Dezeen. “ kështu që ndërtesa e re do të ju mundësojë kërkuesve që të punojnë më nga afër me koleksionet”, kanw shtuar nga kjo studio.

“Për më tepër, muzeu është vendosur sot në majën jugore të ishullit, mjaft larg nga qendra e qytetit. Kështu që lëvizja e lokacionit të muzeut do të sjellë prezencë të kulturës në qendër, ndërsa të kundërtën do t’a bënte vendosja e saj në ndonjë skaj”, vazhdoi studio.

“Bregu ujor në Tromso është mjaft industrial dhe ka qenë kështu për shumë kohë me radhë. Përderisa industria fillon të bëhet më pak prezente në qytet ose së paku më pak prezente në qendër të qytetit, mundësia për rritjen e hapësirës publike dhe jetën kulturore vetëm sa rritet”, kanw potencuar ata

Ky muze u dizajnua nga Henning Larsen në bashkëpunim me COWI, Borealis dhe SLA.

Kur të komletohet do të ketë 19,700 metra katrorë dhe do të shtrihet në pjerrtësinë krahas dyqanit ekzistues të koleksioneve të universitetit.

Prioritet i Henning Larsen për shtrirjen e objektit të ri është lidhja që do të ketë me qendrën e qytetit për arsye të tërheqjes së vizitorëve, po ashtu të sigurohet se gjatë gjithë kohës të ketë çasje në një pjesë të qytetit. Për të arritur këtë nëpër qendër të muzeut do të kalojë një shteg i cili ka dalje në pjesën kryesore të qytetit. Pastaj dy shtigje tjera do të kenë prerje me shtegun kryesor dhe ata do të lidhin me lagjet e afërta.

Në plan muzeu ndahet në katër vëllime të dallueshme që i ngjajnë një tërfili me 4 gjethe, ndarje që do zvogëlojë ndikimin vizual të muzeut. Katër volumet do të unifokohen me materialin ndërtues që përfshin një bazë të fortë prej guri e cila futet në kodër. Mbi të, katet e sipërme do të jenë të mbështjellura me qelq ngjyrq qumështi për të krijuar dukjen e fenerit.

Përbrenda muzeu do të përmbajë një numër të ekspozitave dhe mjeteve kërkimore. Në tavanin e hollit më të madh të ekspozitave do të jetë i varur një skelet i një  balene të kaltër. Diku në hapësirat e tij muzeu do të ketë sallë me 200 vende, dhoma të studimeve dhe hapësira të arkivit. Punimet e brendshme do të jenë prej drurit për të bërë një “ thyerje të vogël” të dizajnit të jashtëm.

Si pjesë të projektit, Henning Larsen ka punuar shumë me SLA-në për të zhvilluar hapësirës shtrirëse të muzeut. Kjo përfshinë një amfiteatër të madh me pjerrtësi shkallore për të dyfishuar hapësirën e cila do të jetë e nevojshme për ngjarje dhe tubime publike. Aty gjithashtu do të ketë kopshte dhe oborre që do të përdoren për ekspozimin e “një koleksioni të gjallë rë botanikës dhe gjeologjisë” nga Tomoso dhe regjioni Arktik.

“ Peisazhi është me të vërtetë pjesë e muzeut, është një mundësi fantastike për të tërhequr vizitorë në koleksionin e brendshëm dhe të jashtëm të muzeut”, spjegoi studioja.

Henning Larsen është një firmë e arkitekturës e cila është themeluar në vitin 1959 në Kopenhagë nga arkitekti danez Henning Larsen. Sot kjo kompani udhëhiqet nga Mette Kynne Fandsen dhe Louis Becker dhe është shpërblyer së fundmi me Çmimin Evropian për Arkitekturë.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

 

Arkitekturë

Projektohet ashensori që u mundëson banorëve të drejtojnë automjetet direkt në apartamentet e tyre

Published

on

Studioja projektuese ‘Sieger Suarez Architects’ dhe ‘Dezer Development’ kanë publikuar pamjet që detajojnë dizajnin e një ashensori që u mundëson banorëve të drejtojnë automjetet direkt në apartamente e tyre në të gjitha nivelet e rrokaqiellit 61-katësh në Miami Beach.

Bentley Residences është një projekt i përbashkët midis Sieger Suarez Architects (SSA), Bentley dhe Dezer Development.

SSA doli me konceptin për ashensorin e makinës, i cili më pas u patentua nga Dezer Developments me emrin “Dezervator”.

Çdo njësi e rrokaqiellit i gjatë 228 metra do të ketë një garazh me tre ose katër makina të bashkangjitur drejtpërdrejt në të, i cili mund të arrihet me një nga katër ashensorët që qasen nga kati përdhes.

Për të filluar në vend, rrokaqiell është projekti i parë rezidencial i markës nga prodhuesi britanik i automobilave dhe është vendosur të përfundojë në vitin 2026.

Struktura e ndërtesës është në formë ovale, dhe apartamentet individuale kanë edhe forma ovale për shkak të sasisë së madhe të ballores prej xhami./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Zbulohet koncepti për autostradën urbane 93 km të Dubait, lidhë tre milionë banorë nëpërmjet transportit

Published

on

URB, një zhvillues i qyteteve të qëndrueshme me bazë në Dubai, ka zbuluar detaje rreth autostradës së re urbane 93 km të gjatë – The Loop në Dubai.

Autostrada do të lidhë tre milionë banorë nëpërmjet mënyrave të transportit me vendndodhje dhe shërbime kyçe.

E planifikuar si një autostradë urbane e qëndrueshme, projekti thuhet se do të bëhet “infrastruktura më e zgjuar e çiklizmit dhe drejtimit kudo në botë”.

URB shton se projekti do të sigurojë një mjedis të këndshëm të kontrolluar nga klima, gjatë gjithë vitit, me shtimin e bërjes së ecjes dhe çiklizmit mënyrën kryesore të transportit për banorët e Dubait.

Duke zbuluar konceptin e ri, CEO i URB Baharash Bagherian, tha se “The Loop ofroi një mundësi të shkëlqyer për të nxitur një frymë sipërmarrëse në lëvizshmërinë urbane dhe Dubai është vendi më i mirë për të. Kjo është e ardhmja e infrastrukturave të lëvizshmërisë urbane, të cilat janë më shumë se sisteme transporti të qëndrueshme.

“Këto lloj infrastrukturash janë hapësira dhe shërbime për njerëzit, ku mund të ofrohen edhe shërbime të ndryshme të kohës së lirë dhe komunitare. Këto lloj infrastrukturash janë një mënyrë e këndshme e transportit të qëndrueshëm, pavarësisht nga kushtet e motit,” shtoi ai./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Prezantohet instalacioni ‘Qyteti si Xhami’ në Bienalen e Arteve Islame

Published

on

Studioja e dizajnit Bound ka krijuar një instalacion në Bienalen e Arteve Islame në Jeddah, Arabia Saudite, që synon të komunikojë idenë se e gjithë Meka mund të konsiderohet një xhami.

I quajtur Qyteti si Xhami, instalacioni  synon të krijojë mirëkuptim rreth vendeve formale dhe joformale të adhurimit në qytetin e Mekës – i njohur gjithashtu si Meka.

Instalacioni përbëhet nga 14 pllaka ranor që secila përfaqëson një xhami në Mekë.

Secila prej pllakave ishte bluar me një model në shkallë 1:1 të një tapeti lutjesh nga xhamia, së bashku me një kontur të ndërtesës.

Ato ishin të rregulluara brenda një platforme konkave të mbuluar me rërë, e rrethuar nga një rampë rrethore që vepron si një këndvështrim.

Krahas secilit prej qilimave prej guri, një dritë vertikale neoni ndriçon pllakat me një nuancë të gjelbër gjatë natës dhe ngjall minaret e xhamive.

Instalacioni i studios ‘Bound’ ndodhet brenda një “peizazhi të shkretëtirës” të krijuar si sfond për bienalen nga studio arkitekturore OMA brenda Terminalit të Haxhit Perëndimor të projektuar nga SOM në Aeroportin Ndërkombëtar të Mbretit Abdulaziz në Jeddah./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending