Connect with us

Arkitekturë

Projektohet muzeu i arktikës së Norvegjisë

Published

on

Një nga praktikuesit më përparimtarë dhe profesionalë të arkitekturës në të gjithë botën, Henning Larsen, ka zbuluar planet për Muzeun Universitar të Arktikut Norvegjez i cili do të evokojë një kaskadë fenerësh prej qelqi në brigjet e Tromso-s, qytet në veri të Norvegjisë, shkruan Dezeen, transmeton Ndërtimi.info.

Muzeu Universitar i Arktikut të Norvegjisë do të përmbajë një përzierje të artefakteve kulturore dhe arkiva të historisë natyrore të cilat i posedon në pronësi Universiteti i Tromso-s.

Ndërsa i ofron universitetit mjete të përmirësuara, ambicia e Henning Larsen është të përdorë projektin si një mundësi për t’i ofruar qytetit një monument të ri kulturor. Prandaj, propozimi i prioritizon lidhjet e forta me rrethinën e tij dhe ka një formë të guximshme që i ngjan një “grupi të fenerëve me ngjyra të ndezura”.

 

“Projekti bashkon dy programe që kanë qenë të bëra për objekte të ndara: muzeu dhe objektet kërkimore,” tha studio për Dezeen. “ kështu që ndërtesa e re do të ju mundësojë kërkuesve që të punojnë më nga afër me koleksionet”, kanw shtuar nga kjo studio.

“Për më tepër, muzeu është vendosur sot në majën jugore të ishullit, mjaft larg nga qendra e qytetit. Kështu që lëvizja e lokacionit të muzeut do të sjellë prezencë të kulturës në qendër, ndërsa të kundërtën do t’a bënte vendosja e saj në ndonjë skaj”, vazhdoi studio.

“Bregu ujor në Tromso është mjaft industrial dhe ka qenë kështu për shumë kohë me radhë. Përderisa industria fillon të bëhet më pak prezente në qytet ose së paku më pak prezente në qendër të qytetit, mundësia për rritjen e hapësirës publike dhe jetën kulturore vetëm sa rritet”, kanw potencuar ata

Ky muze u dizajnua nga Henning Larsen në bashkëpunim me COWI, Borealis dhe SLA.

Kur të komletohet do të ketë 19,700 metra katrorë dhe do të shtrihet në pjerrtësinë krahas dyqanit ekzistues të koleksioneve të universitetit.

Prioritet i Henning Larsen për shtrirjen e objektit të ri është lidhja që do të ketë me qendrën e qytetit për arsye të tërheqjes së vizitorëve, po ashtu të sigurohet se gjatë gjithë kohës të ketë çasje në një pjesë të qytetit. Për të arritur këtë nëpër qendër të muzeut do të kalojë një shteg i cili ka dalje në pjesën kryesore të qytetit. Pastaj dy shtigje tjera do të kenë prerje me shtegun kryesor dhe ata do të lidhin me lagjet e afërta.

Në plan muzeu ndahet në katër vëllime të dallueshme që i ngjajnë një tërfili me 4 gjethe, ndarje që do zvogëlojë ndikimin vizual të muzeut. Katër volumet do të unifokohen me materialin ndërtues që përfshin një bazë të fortë prej guri e cila futet në kodër. Mbi të, katet e sipërme do të jenë të mbështjellura me qelq ngjyrq qumështi për të krijuar dukjen e fenerit.

Përbrenda muzeu do të përmbajë një numër të ekspozitave dhe mjeteve kërkimore. Në tavanin e hollit më të madh të ekspozitave do të jetë i varur një skelet i një  balene të kaltër. Diku në hapësirat e tij muzeu do të ketë sallë me 200 vende, dhoma të studimeve dhe hapësira të arkivit. Punimet e brendshme do të jenë prej drurit për të bërë një “ thyerje të vogël” të dizajnit të jashtëm.

Si pjesë të projektit, Henning Larsen ka punuar shumë me SLA-në për të zhvilluar hapësirës shtrirëse të muzeut. Kjo përfshinë një amfiteatër të madh me pjerrtësi shkallore për të dyfishuar hapësirën e cila do të jetë e nevojshme për ngjarje dhe tubime publike. Aty gjithashtu do të ketë kopshte dhe oborre që do të përdoren për ekspozimin e “një koleksioni të gjallë rë botanikës dhe gjeologjisë” nga Tomoso dhe regjioni Arktik.

“ Peisazhi është me të vërtetë pjesë e muzeut, është një mundësi fantastike për të tërhequr vizitorë në koleksionin e brendshëm dhe të jashtëm të muzeut”, spjegoi studioja.

Henning Larsen është një firmë e arkitekturës e cila është themeluar në vitin 1959 në Kopenhagë nga arkitekti danez Henning Larsen. Sot kjo kompani udhëhiqet nga Mette Kynne Fandsen dhe Louis Becker dhe është shpërblyer së fundmi me Çmimin Evropian për Arkitekturë.

 

 

 

 

Arkitekturë

Rikthehet festivali unik i arkitekturës “Hello Wood”

Published

on

Festivali i arkitekturës Hello Wood do të rikthehet në korrik, duke sjellë stilistë, edukatorë, studentë dhe krijues të rinj nga e gjithë bota.

Këtë vit Festivali Hello Wood po zhvendoset në një vend të ri, magjepsës: krateri “post-apokaliptik” i malit Haláp në Hungari.

Në këtë vend frymëzues, pjesëmarrësit do të ndërtojnë për 8 ditë, të cilat do të pasohen nga një festival muzikor dy-ditor i quajtur Kráter. Leksionet nga projektues dhe arkitektë të njohur të ftuar (Karim Rashid, Arthur Mamou-Mani, kolektivi Numen/For Use) do ta pasurojnë programin.

Festivali më unik (e ardhmja) e ndërtimit në Evropë, Samiti Hello Wood Builder, do t’i japë jetë kraterit të bazaltit nga 6 deri më 15 korrik, me gati 20 instalime të përkohshme specifike për vendndodhjen dhe vepra arti tokësore që do të pushtojnë zonën e mëparshme të minierës. Përveç kësaj, do të krijohet një instalacion i ri Hello Wood, një pjesë spektakolare e artit tokësor që do të funksionojë si një hapësirë ​​qendrore ngjarjesh gjatë festivalit.

Festivali Hello Wood është një përvojë unike e komunitetit që shkon përtej kampeve tradicionale verore, duke i ftuar pjesëmarrësit të mësojnë filozofinë e “të mësuarit duke bërë” dhe të krijojnë dhe të mësojnë së bashku. Ai synon të promovojë procesin e ndërtimit si një platformë për diskutim, inovacion dhe shkëmbim njohurish. Hello Wood është një mundësi demokratike për të lidhur breza të ndryshëm, stilistë dhe artistë me prejardhje të ndryshme kulturore, akademike dhe profesionale.

Veprimtaria e këtij viti eksploron lidhjet midis ndërhyrjes dhe natyralitetit, prishjes dhe ndërtimit, dhe rrit ndërgjegjësimin për marrëdhënien njeri-mjedis-e ardhme.

Samiti i Ndërtuesve dhe festivali muzikor Kráter luajnë gjithashtu një rol kyç në rikuperimin e minierës së braktisur të Zalahalap. Në terma afatgjatë, instalacioni, i cili do të përdoret si një skenë dhe hapësirë ​​qendrore ngjarjesh gjatë festivalit, do të bëhet një atraksion turistik për minierën./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Konferenca “Fortifikimet e Bregdetit Mesdhetar”, organizohet në Tiranë

Published

on

Departamenti i Arkitekturës, Fakulteti i Arkitekturës dhe Urbanistikës (DA-FAU) i Universitetit Politeknik të Tiranës do të presë FORTMED 2024, edicionin e shtatë të Konferencës Ndërkombëtare për Fortifikimet e Bregdetit Mesdhetar.

Konferenca do të mbahet më 18, 19 dhe 20 prill 2024.

Gjashtë edicionet e para të Konferencës FORTMED u mbajtën në:

  • 2015 në Instituto Universitario de Restauración del Patrimonio të Universitat Politècnica de València;
  • 2016 në Departamentin e Arkitekturës të Università degli Studi di Firenze;
  • 2017 në Escuela Técnica Superior de Arquitectura de la Universitat de Alacant;
  • 2018 në Dipartimento di Architettura e Design of Politecnico di Torino, në Kalanë Valentino;
  • 2021 në Escuela de Estudios Árabes në Granada;
  • 2023 në Departamentin DESTeC të Universitetit të Pizës.

Objektivi kryesor i Konferencës është shkëmbimi i njohurive për një kuptim më të mirë, vlerësim, menaxhim dhe shfrytëzim të Kulturës dhe Trashëgimisë së arkitekturës së fortifikuar që u zhvillua në bregdetin e Mesdheut, duke marrë parasysh edhe fenomenet e ndodhura jashtë shtetit.

FORTMED 2024_Tirana ka karakter ndërdisiplinor, ku do të marrin pjesë arkitektë, inxhinierë, arkeologë, historianë, gjeografë, hartografë, menaxherë të trashëgimisë kulturore, profesionistë të sektorit turistik, ekspertë të restaurimit-konservimit dhe promovimit të trashëgimisë kulturore. Ideja është të ofrojmë pamje më gjithëpërfshirëse, reale dhe më të përditësuara, duke na çuar në nivelin më të lartë të hetimeve mbi këtë temë në shekullin e 21-të.

Gjuha zyrtare e Konferencës është anglishtja, por mund të përdoren edhe spanjishtja dhe italishtja, si për punimet ashtu edhe për prezantimet gojore.

Ju mund të merrni informacion të detajuar duke vizituar faqen e internetit të konferencës https://www.fortmed.eu/ e disponueshme në tre gjuhë: anglisht, spanjisht dhe italisht.

Për çdo informacion ose dyshim tjetër, mos hezitoni të dërgoni një e-mail në tirana@fortmed.eu

Ju presim në Tiranë në datat 18, 19 dhe 20 Prill 2024 për Konferencën Ndërkombëtare FORTMED 2024_Tirana, të sigurt që Konferenca do të jetë rasti për një shkëmbim interesant njohurish, kërkimesh dhe eksperiencash mbi trashëgiminë e fortifikimeve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Bienalja e Arkitekturës së Çikagos shpall listën e pjesëmarrësve për edicionin e saj të 5-të

Published

on

Edicioni i pestë i Bienales së Arkitekturës së Çikagos sapo shpalli listën e pjesëmarrësve. Nën drejtimin artistik të Muzeut Floating, një kolektiv artistësh, stilistësh, poetësh dhe edukatorësh të përqendruar në ndërtimin e lidhjeve midis artit, komunitetit, arkitekturës, infrastrukturës dhe institucioneve publike, CAB 5 do të prezantohet në vende të shumta në të gjithë qytetin. “Kjo është një provë” do të fokusohet në komunitetin dhe aspektet e lidhura me procesin e arkitekturës, duke theksuar se si ajo ndihmon në përmirësimin e jetës urbane dhe nxitjen e përgjegjësisë komunale. Pjesëmarrësit, të zgjedhur nga Muzeu Floating, do të shikojnë sfidat globale mjedisore, politike dhe ekonomike duke trajtuar rrethanat lokale.

Qëllimi i më shumë se 100 aktivizimeve të CAB 5, duke përfshirë instalimet dhe performancat, është që t’i shtyjë njerëzit të mendojnë se si shoqëria ndikohet nga infrastruktura fizike, historia shoqërore, dizajni estetik dhe hapësinor.

Bienalja e Arkitekturës së Çikagos është një organizatë jofitimprurëse që synon të bashkojë njerëz nga e gjithë bota për të eksploruar ide novatore dhe për të imagjinuar dhe formësuar kolektivisht të ardhmen e dizajnit. Ekspozita do të hapet më 21 shtator 2023 dhe do të jetë e hapur deri më 2 janar 2024, duke përfshirë vende të ndryshme në të gjithë zonën metropolitane të Çikagos.

Mbi 70 praktikues krijues, duke përfshirë artistë, arkitektë, stilistë dhe interpretues, do të paraqiten në këtë ekspozitë në mbarë qytetin.

Sebastián Bravo drejton Oficina Bravo, një praktikë arkitekturore e themeluar në Santiago de Kili që ka zhvilluar projekte me një strategji të qartë: të kontribuojë në qytet duke përdorur në mënyrë efikase burimet arkitekturore, ekonomike dhe konstruktive nëpërmjet rinovimit dhe rimodelimit. Ndër projektet e tyre janë hapësira që ndërveprojnë haptazi me kontekstin imediat, duke përfshirë vepra me vlerë trashëgimore, administrative dhe rezidenciale si Casa Compañía dhe Zyra e Zagrebit, si dhe një seri e madhe hapësirash gastronomike dhe tregtare si Felix Café dhe Apolo Helados.

Për shkak të procesit të saj të projektimit dhe aftësisë së saj për të transformuar dhe restauruar hapësirat, Oficina Bravo u zgjodh nga ArchDaily si një nga praktikat e reja më të mira arkitekturore të vitit 2023. Ata i kushtojnë rëndësi të bisedojnë me klientët, t’i kuptojnë dhe t’i përfshijnë në proces. Kjo, thonë ata, është e vetmja gjë që siguron që idetë pas projektit të mbijetojnë me dinjitet.

Ne kemi përzgjedhur shtatë dyqane kafeje dhe akulloresh në Santiago që janë projektuar nga Oficina Bravo, ndërsa kemi zhvilluar edhe një intervistë për t’u njohur me frymëzimet e tyre, metodat e punës dhe projektet e ardhshme. Rezultati është një udhëzues i vërtetë ditor për ju që të shijoni punën e tyre, procesin e tyre të projektimit dhe një filxhan kafe të mirë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending