Connect with us

Aktuale

Projektohen mikro tregjet që veprojnë gjatë mbylljeve të koronavirusit

Published

on

Kompania e planifikimit urban me seli në Rotterdam të Holandës, Shift Architecture Urbanism, ka krijuar një model të minitreegjeve të cilat mund të veprojnë gjatë mbylljeve nga koronavirusi. Ato u mundësojnë qytetarëve të kryejnë blerjet ditore pa rënë në kontakt me persona të tjerë.

Duke limituar udhëtimet nëpër qytete dhe kontaktin fizik mes njerëzve, projekti merret me tregjet e produkteve të freskëta në ajër të hapur, duke synuar zvogëlimin e presionit nëpër supermarket.

Duke marrë parasysh infrastrukturën jetike të shpërndarjes së ushqimit, Shift Architecture Urbanism është e prirur për zgjidhje të thjeshta. Me një dizajn standard, studio ka propozuar që “të ruhet funksioni esencial i marketeve të produkteve të freskëta, madje edhe të forcohet ai, njëkohësisht të minimizohet roli i tyre në përhapjen e virusit”. Duke shpërndarë njësitë në hapësirë dhe në kohë, marketet e mëdha janë të ndara në të ashtuquajturatmikro-markete që janë të shtrira nëpër gjithë qytetin. Me më shumë orë të punës, këto hiper-markete lokale do të operojnë të paktën 5 ditë në javë në vend të dy ditëve për të reduktuar edhe më shumë koncentrimin e njerëzve, shkruan ArchDaily transmeton Ndërtimi.info.

Propozimi vendos një rrjet 16 katrorësh, të lidhur me 3 stalla të marketeve, të cilat shesin një lloj të produktit të freskët të ndyshëm nga njëra-tjetra. Rrjeti është i përforcuar për trotuari dhe është i rrethuar me pengesa standarde, duke krijuar një hyrje dhe dy dalje.

Secila hapësirë e rrethuar mund të mbajë një person për një kohë, në mënyrë që të ruhet distance sociale, dhe rrjeti në përgjithësi mund të mbajë maksimalisht 6 persona.

Për të minimizuar kohën të cilën e shpenzojnë njerëzit aty, stallat do të ofrojnë pako në vend të produkteve të ndara. Me burime themelore, skema është e arritshme me trafik standard dhe kontroll të turmave të organizuar nga komunat.

 

 

Aktuale

Si të bëheni arkitekt në Inteligjencën Artificiale?

Published

on

Inteligjenca artificiale është larg të qenit një koncept i huaj dhe i ri. Arkitektët kanë eksploruar AI që nga vitet 1960, duke u thelluar në koncepte të tilla si shkrimi, arkitektura parametrike, algoritmet evolucionare, automata celulare, fraktale dhe sistemet L. Skriptimi është i ngjashëm me krijimin e një ekuacioni që gjeneron rezultate të projektimit në vend të vlerave numerike.

Në arkitekturë, një arkitekt i AI është përgjegjës për zhvillimin e skripteve, studimin e algoritmeve, sigurimin që rezultatet e projektimit plotësojnë nevojat e projektit dhe krijimin e algoritmeve kur është e nevojshme. Me fjalë të thjeshta, AI Architects janë projektues që ndërtojnë sisteme të inteligjencës artificiale për të zgjidhur problemet. Kompanitë në ditët e sotme varen nga arkitektura gjeneruese dhe mjetet e AI për të përfunduar projektet e tyre komplekse; Këtu nevojiten arkitektë të AI që kanë një kuptim të qartë në teknologjinë e informacionit dhe inteligjencën artificiale për të kontrolluar zgjidhjet e AI brenda organizatës duke siguruar që projekti të funksionojë pa probleme.

Roli i përgjithshëm i AI Architects është të përmirësojë operacionet e biznesit duke hartuar plane të detajuara për sistemet e AI, duke bashkëpunuar me anëtarët e ekipit si inxhinierë dhe shkencëtarë kompjuterikë për të siguruar një proces të qetë dhe për të mbikëqyrur zbatimin duke siguruar që zgjidhjet e AI që ata ofrojnë janë në përputhje me projekti duhet të prodhojë rezultate të sakta dhe të dobishme.

Është e rëndësishme të pranohet se inteligjenca artificiale nuk mund të zëvendësojë kurrë intuitën dhe ndjeshmërinë njerëzore në arkitekturë. Gjithmonë mbani mend se ju e kontrolloni mjetin, jo anasjelltas. Prandaj, është e nevojshme të shfrytëzojmë përparimet e vazhdueshme në teknologji, e cila ka qenë e vazhdueshme për 70 vitet e fundit, në dobinë tonë duke krijuar asistentë robotikë që na ndihmojnë të arrijmë të pamundurën duke ndikuar pozitivisht në mjedis, i cili ka nevojë të dëshpëruar për t’u marrë në konsideratë. dhe kujdesi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rritja e kërkesës për rrymë do t’i mbajë gjallë termocentralet me thëngjill

Published

on

Kërkesa për rrymë në botë është duke shënuar rritjen më të shpejtë në gati 20 vjet, për shkak të përdorimit të kondicionerëve, si pasojë e rritjes së temperaturave, ka thënë Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, në një raport të publikuar të premten.

Sipas gjetjeve, ky trend, që pritet të vazhdojë edhe më 2025, nënkupton vazhdimësinë e përdorimit të energjisë me thëngjill, ndonëse do të rriten kapacitetet e energjisë së ripërtrishme.Shumë vende në botë janë duke regjistruar temperature rekorde dhe valë të të nxehtit, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Rritja e konsumit global të energjisë pritet të shkojë në gati 4 për qind më 2024 – më e madhja prej vitit 2007.

Rritje e njëjtë është parashikuar edhe për vitin 2025, në krahasim me 2.5 për qind të rritjes së kërkesës më 2023.India pritet të jetë lidere në këtë aspekt, e pasuar nga Kina.Në gjetjet e raportit është përmendur që në këtë periudhë do të rriten edhe kapacitetet për energji të ripërtrishme dhe që kjo energji të tejkalojë atë me thëngjill më 2025.

Megjithatë, mënyrat për prodhim të energjisë që shkaktojnë më shumë ndotje, siç është ajo me thëngjill, do të vazhdojnë të jenë të qëndrueshme, sidomos në Kinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Pas freskimit të motit, shfuqizohet ndalimi i qarkullimit të kamionëve mbi 7.5T

Published

on

Zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi, ka njoftuar se është shfuqizuar vendimi i datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T, shkruan Ekonomia Online.

“Duke marrë parasysh parashikimin e motit nga Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës, sipas të cilit parashihen rënie të ndjeshme të temperaturave ditëve në vijim, kemi marrë vendim për shfuqizimin e vendimit të datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T”, ka njoftuar Durmishi.

“Faleminderit për mirëkuptimin tuaj gjatë këtyre ditëve me temperatura të larta”, ka shkruar ai./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending