Connect with us

Ndërtim

Pas përurimit Spitali në Shtërpcë ende jashtë funksionit, u investuan 1.7 milionë euro

Published

on

Komunën e Shtërpcës ka përuruar një spital me vlerë 1,647,257 euro por i njëjti ende nuk është funksionalizuar.

Kurse, katër ndërtesa banimi, të ndërtuara para 6 viteve për qytetarë me gjendje të rëndë sociale, në vlerë prej 2,709,075 euro, janë të pashfrytëzuara dhe kanë filluar të dëmtohen dhe të demolohen. Ndërkohë, bizneset veprojë pa paguar as taksën e regjistrimit e as tatimin mbi pronë. Kjo pasi komuna nuk shpërndan faturat.

Këto janë vetëm disa të gjetura të Zyrës së Auditorit të Përgjithshëm, në këtë komunë, e cila ka mungesë të kontrolleve të brendshme rreth menaxhimit të pasurive.

“Komuna nuk kishte regjistruar në regjistrat kontabël të SIMFK-së blerjet e vitit 2021 që janë bërë nga kategoria e investimeve kapitale në vlerë prej 388,168€ (ku përfshihen paisjet mjeksore me vlerë prej 330,406€ si dhe ndërtimi i rrugëve lokale me vlerë 57,762€), raporton Indeksonline.

Po ashtu, Komuna nuk e aplikon sistemin e-pasuria për regjistrimin e pasurive nën 1,000€, blerjet e vitit në vlerë 119,771€ ku përfshihen blerja e kompjuterëve, inventarë të ndryshëm dhe paisje tjera të IT-së të cilat nuk janë regjistruar në sistemin epasuria, duke bërë që vlera e pasurive kapitale dhe jo kapitale të mos jetë e shpalosur saktë në PFV”, thuhet në raport.

Auditori ka gjetë edhe menaxhim jo të duhur të pasurive.

“Vlera e përgjithshme origjinale e pajisjeve mjekësore në regjistrin e pasurisë është 1,823,644€, të cilat mbahen në depo, nuk shfrytëzohen, zhvlerësohen dhe për disa prej tyre vlera e mbetur në libra është zero. Zhvlerësimi për këto pajisje në fund të vitit 2021 ka vlerën prej 1,214,173€, ndërsa vlera e mbetur në libra është 609,471€.

Komuna ka ndërtuar një Spital, kostoja e të cilit arrinë vlerën prej 1,647,257€.

Pranimi teknik është bërë me dt.31.10.2012 dhe i cili ende nuk është funksionalizuar dhe i njëjti ka filluar të zhvlerësohet që nga data e pranimit teknik.

Zhvlerësimi i akumuluar i kësaj ndërtese deri në fund të vitit 2021 ka arritur vlerën prej 377,473€, ndërsa vlera neto në libra ka mbetur 1,269,684€. Në regjistrin e pasurive të komunës janë të evidentuara katër ndërtesa banimi, të ndërtuara për qytetarë me gjendje të rëndë sociale, në vlerë prej 2,709,075€.

Edhe pse ndërtesat janë të përfunduara para më shumë se 6 viteve ato ende janë të pashfrytëzuara, nuk janë të pranuara teknikisht, mbahen si investime në vijim dhe nuk zhvlerësohen. Këto ndërtesa nuk shfrytëzohen nga askush, nuk kanë përkujdesje dhe nuk mirëmbahen.

Nga vizita e realizuar kemi vërejtur se këto ndërtesa kanë filluar të dëmtohen dhe të demolohen. Shkaku për se ka ardhur deri te kjo është neglizhenca, papërgjegjësia e menaxhmentiti dhe mungesa e kontolleve të brendëshme për t’i korgjuarë çështjet më lartë.

Ndikimi mbajtja e pajisjeve në depo për kohë të gjatë dhe mos funksionalizimi i tyre ndikon në zhvlerësimin e tyre ende pa u përdorur. Po ashtu, kjo ndikon edhe në dëmtimin fizik për shkak të kushteve të pa përshtatshme të ruajtjes së tyre dhe paraqet rrezik nga keq përdorimet dhe përvetësimet e paligjshme.

Më tutje, mos pranimi teknik, mos lëshimi në punë dhe menaxhimi i tillë i ndërtesave rritë rrezikun që ato të dëmtohen dhe të rritet kostoja e kthimit të tyre në gjendje për përdorim”, thuhet në raport./Ndërtimi Info.

Ndërtim

Ndërtimi do të tregojë elasticitet në 2022

Published

on

Një raport i ri thotë se ndërtimi evropian tregoi elasticitet në vitin 2021, me një rritje prej 5.2% në totalin e investimeve për gjysmën e parë të vitit.

Sipas Raportit Statistikor të 65 vjetëve të FIEC, investimet totale në ndërtim në 27 vendet anëtare të BE-së ishin afërsisht 1.6 trilionë euro për vitin e plotë, që ka 11.1% të PBB-së totale të bllokut.

Raporti edhe aktivitetet zbërthyer gjatë vitit 2021, ku ndërtesat jorezidenciale (zyra, spitale, hotele, shkolla dhe ndërtesa industriale) në 31.3% të gjithë aktivitetit.

Puna e rinovimit – një element i aktivizimit të Komisionit Evropian për reduktimin e emetimeve të karbonit – luan 27.3% të aktivitetit.

Ndërtimi i shtëpive të reja shënoi 21.9%, ndërsa projektet e inxhinierisë civile janë 18.0%.

Duker gjetjet e raportit, zëvendëspresidenti i FIEC-it për çështjet ekonomike dhe ligjore, Rüdiger Otto, tha se investimet totale në ndërtim priten, me një normë të rritjes në vitin 2022, me një normë prej 2.8%.

Ai tha se rritja në të gjitha segmentet e pritej, edhe pse me një normë më të ulët se në vitin 2021, por paralajmëroi se për shkak të ndikimit të saj të projektit të materialeve të ndërtuara dhe të dëmshme, së bashku me luftën e tyre në luftë, do të ishte e tillë. sigurt se do të ketë një ndikim rimëkëmbja e aplikimit të industrisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Krijohet një qytet lundrues në formë truri që do të strehojë 20,000 njerëz në Maldive

Published

on

Ishulli i Maldiveve ka bashkëpunuar me studion e arkitekturës Waterstudio për të krijuar një qytet lundrues në formë truri që do të strehojë 20,000 njerëz në një lagunë pranë kryeqytetit të vendit.

I quajtur Maldives Floating City, projekti do të përmbajë 5000 shtëpi lundruese të ulëta që lundrojnë brenda një lagune prej 200 hektarësh në Oqeanin Indian. Me rritjen e nivelit të detit, do të rritet edhe qyteti, i cili do të ndërtohet mbi një sërë strukturash lundruese në formë gjashtëkëndore.

Në Maldive, 80 për qind e vendit ndodhet më pak se një metër (tre këmbë) mbi nivelin e detit.

Me ishujt e Maldiveve që parashikohet të jenë të pabanueshëm deri në vitin 2100 për shkak të rritjes së nivelit të detit, qeveria e Maldiveve shpreson t’u ofrojë deri në 20,000 vendasve dhe të huajve mundësinë për t’u zhvendosur në qytetin lundrues që në vitin 2024.

Ndërtimi është planifikuar të fillojë më vonë këtë vit për zhvillimin, i cili do të jetë 10 minuta me varkë nga kryeqyteti Maldivian Male.

“Ky qytet ishull i parë në llojin e tij ofron një qasje revolucionare për jetesën moderne të qëndrueshme në një sfond të Oqeanit Indian të kaltër,” tha studio.

“Është qyteti i parë i vërtetë lundrues i ishullit në botë – një peizazh futuristik i ëndrrave më në fund gati për t’u bërë realitet.”

Raporti i Gjashtë i Vlerësimit i Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) për vitin 2022, thotë se kombet e vogla ishullore si Maldivet mund të bëhen plotësisht të pabanueshme pasi bota është në rrugën e duhur për t’u ngrohur me dy deri në tre gradë këtë shekull.

“Bota përballet me rreziqe të shumta klimatike të pashmangshme gjatë dy dekadave të ardhshme me ngrohjen globale prej 1.5°C (2.7°F)”, thuhet në raportin e panelit të Kombeve të Bashkuara për ndryshimet klimatike.

“Edhe tejkalimi i përkohshëm i këtij niveli të ngrohjes do të rezultojë në ndikime të rënda shtesë, disa prej të cilave do të jenë të pakthyeshme.”

“Rreziqet për shoqërinë do të rriten, duke përfshirë infrastrukturën dhe vendbanimet e ulëta bregdetare.”

Zgjidhjet e mundshme për zhvillimin urban në oqean të listuara në raport përfshijnë ngritjen e shtëpive në shtylla dhe krijimin e “arkitekturës amfibe” që mund të notojë në sipërfaqen e ujit në rritje./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Si po ndikon përdorimi i teknologjisë për të ndërtuar urën më të gjatë me kabllo të Amerikës së Veriut?

Published

on

Teknologjia po luan një rol kyç në ndërtimin e urës ndërkombëtare Gordie Howe, e cila do të jetë ura më e gjatë me kabllo në Amerikën e Veriut, si dhe portet e reja të hyrjes në SHBA dhe Kanada dhe zgjerimin e një shkëmbimi në Michigan Interstate-75 .

Firma inxhinierike shumëkombëshe me bazë në SHBA AECOM u punësua si drejtuese e projektimit për projektin e infrastrukturës për të përmirësuar kalimin kufitar nga Michigan, SHBA, në Ontario, Kanada. Me ekipin e projektit të shpërndarë në 16 vende në shumë vende, bashkëpunimi i projektimit ishte një prioritet.

Aftësia për të inkorporuar modifikimet e dizajnit në kohë reale u realizua me përdorimin e një platforme të bazuar në renë kompjuterike që mund të integronte dhe menaxhonte të dhënat e detajuara të dizajnit shumëdisiplinor 3D.

AECOM përdori aplikacionet Bentley për t’i ndihmuar ata të përmbushin qëllimet. Ata përdorën OpenRoads Designer dhe MicroStation për të krijuar shtrirje të shumta të rrugëve dhe plane të sistemit të kullimit. Me ProjectWise 365, ata lidhën të gjithë skedarët, modelet dhe fletët në mënyrë që ekipi i shpërndarë globalisht të mund të bënte përditësime me shpejtësi dhe lehtësi.

Me aplikacionet e hapura, dizajnerët e specializuar punuan njëkohësisht në modelin e shkëmbimit. Pavarësisht nëse janë bërë ndryshime të projektimit midis ekipit të shpërndarë të projektimit, klientit, palëve të jashtme të interesuara ose ekipit të ndërtimit, mjedisi i lidhur i të dhënave i bëri të gjithë të sigurt se po punonin ose po rishikonin përsëritjen më të fundit të projektimit.

Duke lehtësuar bashkëpunimin global në kohë reale në një mjedis të bazuar në renë kompjuterike, AECOM e dorëzoi dizajnin brenda afatit të fundit të klientit. Rrjedhat e punës dixhitale reduktuan kohën e përgjithshme të projektimit me 12% dhe gjurmën e karbonit të projektit me 5%.

Kostoja e ndërtimit të urës është rreth 6 miliardë dollarë dhe është planifikuar të hapet në vitin 2024./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending