Connect with us

Trashëgimia

Pas dekadash heshtjeje, zilja e Sahat Kullës është gati të bjerë sërish në Prishtinë

Published

on

Një goditje në një kohë, duke restauruar Kullën e Sahatit (Sahat Kulla) dhe duke ringjallur qendrën kulturore të Prishtinës përmes ndërhyrjeve fizike.

Pas dekadash heshtjeje, zilja e Sahat Kullës është gati të bjerë sërish.

“Faleminderit Komuna e Prishtinës për bashkimin e forcave me EU FPI dhe UNDP për të ringjallur kullën në lavdinë e dikurshme si një nga monumentet më të spikatura të kryeqytetit.

Me projektin tonë “Trashëgimia Kulturore si nxitës për dialogun ndërkomunitar dhe kohezionin social” të financuar nga BE-ja FPI, ne synojmë të rrisim dukshmërinë e monumenteve dhe të inkurajojmë turizmin – përmes restaurimit, rehabilitimit dhe zbukurimit të objekteve kulturore dhe fetare në mbarë Kosovën.”, shkruan në njoftimin e UNDP Kosova./Media Ndërtimi.

Trashëgimia

Në Bostan të Novobërdës fillojnë gërmimet arkeologjike

Published

on

Në lokalitetin arkeologjik të fshatit Bostan në Komunën e Novobërdës, kanë nisur hulumtimet dhe gërmimet arkeologjike.

“Përmes zbulimeve arkeologjike formësohet historia e lashtë e vendit tonë.”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku.

Ky lokalitet  në mesin e banorëve njihet me emrin “Gumnishtë” dhe ndodhet në lartësi mbidetare 957m, ndërsa qëllim i këtij hulumtimi është konfirmimi i një qendre banimi që lidhet me periudhën e Mbretërisë Dardane.

Continue Reading

Trashëgimia

Gjendet një vend me përplot bukuri natyrore në Kalanë e Vuçakut në Drenas

Published

on

Gjendet në një vend me përplot bukuri natyrore dhe potenciali e rëndësia historike që ka e bën tejet të veçantë Kalanë e Vuçakut në Drenas.

Ndërhyrjet në këtë kala kanë nisur dhe në fokus kanë pastrimin, konservimin e strukturave dhe përgatitjet që ky monument të jetë në shërbim të turizmit kulturor.

“Ky do të jetë një vit intensiv me punë në arkeologji”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia

Restaurohet shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova si aset i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore

Published

on

Shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova, me arkitekturë tradicionale të fundit të shekullit VIII-të gjendet në pjesën e vjetër të qytetit dhe ka pamje mbresëlënëse.

Ndodhet mes Muzeut Historik dhe hapësirës ku është i vendosur busti i Sylejman Vokshit.

Gjakova njihet si qytet i kulturës, traditës dhe qytetërimit. Investimet në ruajtjen trashëgimisë kulturore nga MKRS nuk do të ndalen./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending