Connect with us

Aktuale

Opozita në Ferizaj kritikon kryetarin, vetëm 14 projekte të përfunduara

Published

on

Instituti për Studime të Avancuara GAP, nëpërmjet raportit të monitorimit të komunave, ka publikuar edhe premtimet e kryetarit të Komunës së Ferizajt, Agim Aliu, të cilat i ka bërë gjatë fushatës zgjedhore.

Sipas GAP-it, kryetari Aliu ka premtuar gjithsejtë 38 projekte kapitale për katër vjet të mandatit të tij, ndërkohë deri tashti ka përfunduar vetëm 14 prej tyre, ndërkaq 6 projekte janë në finalizim e sipër apo gjysmë të përmbushura, 14 të filluara dhe 4 projekte vazhdojnë të mbesin në letër të pa filluara fare.

Ky raport, sipas opozitës, tregon më së miri për një qeverisje të keqe të kryetarit Aliu.

Muharrem Svarqa, kryetar i LDK-së, Dega në Ferizaj, njëherësh shef i Grupit të Këshilltarëve të LDK-së në Kuvendin Komunal të Ferizajt, ka thënë se çerdhet publike të cilat komuna i ka futur si të arritura, patën filluar nga ish-qeverisja e kaluar e LDK-së, po ashtu edhe disa projekte të tjera janë përvetësuar në këtë mënyrë.

“Dy çerdhe që kanë nisur të ndërtohen nga ish-qeverisja, ekzekutivi i komunës i ka përvetësuar si të arritura të saj. Po ashtu kryetari Aliu nuk i ka emëruar 3 drejtoresha gjatë këtij mandati sepse njëra prej tyre është kryesuese e Kuvendit dhe nuk mund të llogaritet si premtim i arritur. Përkrahja e agrobizneseve përmes kompensimit të kamatave është vetëm vazhdim i projektit të ish-qeverisjes së LDK-së, andaj nuk mund të atribuohet si premtim i përmbushur nga kryetari Aliu. Po ashtu janë zmadhuar edhe shifra dhe statistika në sektorin e bujqësisë sepse Komuna e Ferizajt nuk i ka të mbjella 30 hektarë me arra. Këto improvizime e dëshmojnë më së miri një qeverisje të keqe”, ka thënë Svarqa, raporton KOHA.

Sipas tij, edhe disa premtime të cilat i ka evidentuar GAP-i si premtime të realizuara të Aliut, nuk janë realizuar fare, andaj, thotë Svarqa, një përvetësim i tillë i qeverisjes Aliu është i papranueshëm.

“Po ashtu shumica e fushave sportive kanë nisur të ndërtohen nga ish-qeverisja e LDK-së, prandaj kjo qeverisje nuk mund t’i llogaris ato si projekte të saj dhe mandej të evidentohen si premtime të kryetarit Aliu. Po ashtu edhe te tatimi në pronë, kjo qeverisje nëpërmjet Kuvendit ka marrë vendime të jashtëligjshme sepse ka zvogëluar kategorinë e tokës sepse tatimi në pronë nuk mund të zbritet pasi që kjo është e rregulluar me ligjet e Republikës së Kosovës”, ka thënë Svarqa.

Nehat Mustafa, këshilltar i pavarur në KK të Ferizajt, nëpërmjet një reagimi rreth kësaj çështjeje, ka thënë se më shumë se numri i realizimeve të premtimeve duhet shikuar dhe vlerësuar cilësia e realizimit të këtyre premtimeve. Sipas tij, nëse gjatë kësaj periudhe të mandatit janë realizuar vetëm 14 prej 38 premtimeve, i bie më pak se 40 për qind.

“Pra, kur këto premtime kanë mundur të realizohen pa presionin e kohës, imagjinoni se si do të jetë cilësia e realizimit të projekteve tjera për periudhën e shkurtër që ka mbetur e kur ky pushtet do të ‘luftojë’ për realizimin e numrave. Këto dy vjet qeverisjeje më shumë janë karakterizuar me keqmenaxhim e keqpërdorim të parasë publike, sesa me veprime konkrete për të bërë dallimin me ish-qeverisjen”, ka thënë Mustafa.

Sipas tij, raporti i auditimit për vitin 2018 dhe 2019 janë treguesit më të mirë të dështimit dhe keqpërdorimeve në shkallën më të lartë në këtë komunë. “Dhe duhet ta themi se kjo është edhe me fajin e disa këshilltarëve komunalë nga pozita e ‘opozita’ të cilët kanë miratuar apo kanë përkrahur me mosveprim këtë keqqeverisje në shkëmbim të favoreve, veçanërisht të punësimeve personale apo familjare. Tani po hyjmë në fazën kur qeverisja lokale është e paaftë për të kryer obligimet dhe premtimet e dhëna, do të mundohet të krijojë situata artificiale për të zhvendosur vëmendjen e qytetarëve siç ishte rasti me vendimin për të pushuar bizneset ditëve të diela”, është shprehur Mustafa.

Ai thotë se Komuna, vendimin e fundit për të pushuar bizneset ditëve të diela, e bëri kinse në emër të mbrojtjes së punëtorëve, por se sipas tij, po të lexohet rregullorja, shihet se ky vendim nuk prek shumë kategori biznesi që kanë mijëra punëtorë e të cilët duhet të punojnë të dielave.

“Vet miratimi i kësaj rregulloreje me vetëm 17 vota pro nga 41 sa ka Kuvendi i Komunës, është turp në vete. Aq më tepër kur dihet presioni dhe joshja që iu është bërë disa këshilltarëve dhe prapë nuk u arrit më shumë se kjo shifër e turpshme prej vetëm 17 votave pro. Një nga premtimet ka qenë edhe ndërprerja apo zvogëlimi i kontratave në vepër, por kjo jo vetëm që nuk është bërë, por edhe është tejkaluar”, ka theksuar Mustafa.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Aktuale

Dëshmon Haradinaj në rastin e njohur si 53-milionëshi

Published

on

Kryetari i AAK-së Ramush Haradinaj do të dëshmojë në rastin e njohur si 53-milionëshi, në të cilin është i akuzuar bashkëpartiaku i tij, Pal Lekaj dhe të tjerë.

Në këtë rast të akuzuar për keqpërdorim të detyrës zyrtare janë ish-ministri i Infrastrukturës Pal Lekaj, Eset Berisha, këshilltar i lartë politik i tij, Nebih Shatri, ish-Sekretar i Përgjithshëm në Ministrinë e Infrastrukturës (MI) si dhe Besim Tahirit, drejtor i Prokurimit Publik në këtë ministri. Haradinaj, është dëshmitar i propozuar nga mbrojtja.

Prokuroria Speciale e Republikës së Kosovës (PSRK) më 4 shkurt 2022, ngriti aktakuzë ndaj Pal Lekajt, Eset Berishës dhe Nebih Shatrit.

Ndërsa, më 9 shkurt 2022, PSRK njoftoi se lidhur me këtë rast, më ç8 shkurt është ngritur aktakuzë edhe ndaj Besim Tahirit.

Sipas aktakuzës së ngritur më 4 shkurt 2022 nga Prokuroria Speciale e Republikës së Kosovës, Pal Lekaj, në cilësinë e ministrit të Ministrisë së Infrastrukturës (MI), Eset Berisha, këshilltar i lartë politik i tij, Nebih Shatri, si sekretar i Përgjithshëm në këtë ministri, në bashkëveprim dhe me dashje edhe me të pandehurin Besim Tahiri, drejtor i Prokurimit Publik në MI, akuzohen për keqpërdorim të detyrës zyrtare./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Inspektorati i Kryeqytetit gjobit për mosrespektim të urdhrit të ndërtimit në Lagjen Bregu i Diellit

Published

on

Inspektorati i Kryeqytetit njofton gjithë opinionin se ka zhvilluar procedurat inspektuese lidhur me rastin e publikuar nëpër disa medie dhe rrjete sociale që ndërlidhet me sanimin- rinovimin e një Pullazi – Kulmi në lagjen “Bregu I Diellit” i cili ishte i dëmtuar nga zjarri.

Inspektorati ka urdhëruar palën që të sanoj gjendjen përkatësisht pjesët e dëmtuar nga zjarri duke respektuar formën, lartësinë dhe gjitha pozicionet e mëparshme ndërkaq për mosrespektim të urdhrit të inspektoratit të ndërtimit i njëjti me dt.18.09.2023 me procesverbal ka urdhëruar palën që kulmin të kthej në gjendjen e mëparshme dhe ka shqiptuar gjobë mandatore për shkeljet e gjetura.

Në ditët në vijim inspektorati i ndërtimit do të ndërmarrë të gjitha veprimet e duhura ligjore duke eliminuar të gjitha shkeljet e bëra nga pala në këtë rast./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Tjetërsimi i pronës 10 milionëshe, i vazhdohet edhe për dy muaj arresti shtëpiak të dyshuarit

Published

on

Gjykata Themelore në Prishtinë ia ka vazhduar edhe për dy muaj masën e arrestit shtëpiak të dyshuarit Afrim Gashi, i cili u arrestua pas hulumtimit të “Betimi për Drejtësi“, nën dyshimin për tjetërsimin e pronës në Veternik, në vlerë rreth 10 milionë euro përmes dokumentit të falsifikuar.

Lajmin e ka konfirmuar për “Betimi për Drejtësi“, avokatja e palës së dëmtuar, Saranda Keqekolla-Sadiku.

Ndryshe, Policia e Kosovës më 25 gusht njoftoi për arrestimin e të dyshuarit, në bazë të urdhëresës së gjykatës.

“Policia e Kosovës, respektivisht Sektori për Hetime Financiare nga Drejtoria për Hetimin e Krimeve Ekonomike dhe Korrupsionit (DHKEK), me datë 25.08.2023 ka zbatuar urdhëresën e gjykatës kompetente me ç ‘rast është realizuar kontroll në dy lokacione të ndryshme, në një shtëpi dhe në një lokal, nën dyshimin se janë shfrytëzuar për përpilimin e dokumenteve të falsifikuara”, thuhej në njoftim.

Prokurorja e rastit, Nebahate Salihu e kishte konfirmuar se bëhet fjalë për pronën në Veternik, rast ky që është hulumtuar nga “Betimi për Drejtësi”.

“Betimi për Drejtësi” kishte hulumtuar se si një pronë në Veternik  dyshohet se përmes legalizimit të përmbajtjes së rreme dhe mashtrimit, iu është marrë palëve Nexhat dhe Gursel Sadiku, duke kaluar në emër tani të ndjerës Z.H. dhe më pas prona ka kaluar te djali i saj Ylber Hyseni, i cili edhe po hetohet.

I dyshuari Gashi ishte ndaluar nën dyshimin për kryerjen e veprave penale “Falsifikim i dokumenteve”, “Legalizimi i përmbajtjes se rreme”, “Mashtrim”, dhe “Mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve”.

Sipas Policisë, hetimi lidhur me këtë rast ka filluar bazuar në autorizimin e Prokurorisë Themelore në Prishtinë pas dyshimeve të bazuara se i dyshuari Afrim Gashi në bashkëveprim me të dyshuarin Ylber Hyseni, i cili gjendet në arrati, kanë falsifikuar dokumente dhe dyshohet se kanë arritur të tjetërsojnë një parcelë me sipërfaqe prej 9 (nëntë) hektarësh me vlerë të përafërt të tregut rreth 10,000,000.00 euro (dhjetë milionë euro), me ç’rast të njëjtit pasi që kanë bartur pronat në emër të tyre i kanë parcelizuar dhe më pas i kanë shitur ato tek personat e tretë duke i mashtruar.

“Lidhur me rastin gjatë kontrollit të kryer në shtëpinë e të dyshuarit janë sekuestruar dëshmitë si në vijim: 1 (një) pistoletë,  1 (një) karikator me 9 (nëntë) fishekë, 50 (pesëdhjetë) fishekë,  2 (dy) pistoleta me gas,  4 (katër) pushkë ajrore,  2 (dy) llaptopë, 1 (një) shtëpizë kompjuteri, 1 (një) telefon celular, 5680 (pesëmijë e gjashtëqind e tetëdhjetë) euro para të gatshme, 685 (gjashtëqind e tetëdhjetë e pesë) dollar amerikan,  100 (njëqind) franga zvicerane, si dhe rreth 500 (pesëqind) dosje të lëndëve të ndryshme në brendësi të të cilave kishte: Fletë poseduese, autorizime, kopje të planeve, historik të pronave, harta kadastrale (kryesisht të Regjionit të Prishtinës), vendime, kontrata të ndryshme të noterizuara të cilat dyshohet të jenë të falsifikuara”, thuhej më tej në njoftimin e Policisë.

 

Ndryshe, kjo pronë, dyshohet se iu është marrë familjes Sadiku përmes manipulimeve dhe dokumenteve të falsifikuara, për çka tashmë janë hapur hetime ndaj të dyshuarit Ylber Hyseni, i cili sipas burimeve brenda Prokurorisë gjendet në arrati dhe gjykata ka lëshuar urdhërarrest për të.

Continue Reading

Trending