Connect with us

Ndërtim

Një unazë gjigante është propozuar për të rrethuar bukuroshen e Dubait Burj Khalifa

Published

on

Firma e arkitekturës me qendër në Dubai, ZNera Space ka propozuar një lloj të ri simboli bashkëkohor për qytetin: një pikë referimi të gjelbër dhe natyrore që shërben si një “metropol i vazhdueshëm” rreth Burj Khalifa.

I quajtur “Rrethi i Qendrës së qytetit”, projekti përmban instalimin e një strukture gjigante të ngjashme me unazën prej 550 metrash në gjatësi rreth strukturës më të lartë në botë të lirë.

Struktura do të “hetojë sesi në këtë kohë kritike të zhvillimit të vendit, arkitektët dhe planifikuesit urbanë mund të largohen nga modelet e mëparshme urbane të rrokaqiejve të izoluar, drejt një tipologjie më humane që kërkon të imitojë natyrën dhe të krijojë hapësira të ndryshme publike”.

Projekti vjen si një përgjigje ndaj rritjes së vazhdueshme të popullsisë globale dhe mënyrës se si struktura e qendrave urbane po ndryshon, veçanërisht në Dubai, ku nxitja e shpejtë e urbanizimit ka nxitur një rritje të shpejtë urbane të karakterizuar nga rrokaqiejt dhe shtrirje.

Mega-struktura 550 metra e lartë ofron një alternativë ndaj shumëkateve të larta dhe të palidhura që gjenden në shumicën e zonave metropolitane.

Perimetri i strukturës është 3 km. Ndërsa rrethon Burj Khalifa, ai tërheq pamje panoramike dhe ajër të pastër nga skypark i cili formon shtyllën kurrizore qendrore të zhvillimit.

Shkalla e madhe e strukturës ndahet në njësi më të vogla për të krijuar një larmi hapësirash për t’i shërbyer programeve publike, tregtare dhe kulturore.

Projekti ofron një shumëllojshmëri tipologjish për zyra dhe banesa, nga zyrat e mëdha dhe njësitë e banimit/punës, deri te papafingo, shtëpi në qytet dhe shtëpi me tarraca.

Projekti i rrethit në qendër të qytetit synon të krijojë një urbanizëm vertikal të qëndrueshëm dhe të vetë-mjaftueshëm, duke krijuar një qendër urbane hiper-efikase që i jep mjedisit.

Gjurma e ndërtesës përbëhet nga dy unaza kryesore, të cilat mbahen së bashku nga një brez i gjelbër i vazhdueshëm – “skypark” – i cili është i ndriçuar me dritë natyrale dhe ka zyra dhe qendra kërkimore të ngulitura në të. “Skypark” lidh katet me njëra-tjetrën vertikalisht, duke krijuar një eko sistem tredimensional urban të gjelbër të lidhur.

Për sa i përket transportit, një flotë transporton pasagjerë nga një nyje në tjetrën brenda rrethit në qendër të qytetit.

Këto anije të pezulluara udhëtojnë përmes një rrjeti hekurudhor në nivelin e poshtëm drejt destinacionit të tyre.

Mbushjet me 20 pasagjerë ngarkohen në unazën e jashtme të perimetrit dhe lidhen përmes një enëje nën presion të bashkangjitur në bërthamat kryesore të ngritjes.

Këto hiperpod mund të udhëtojnë me shpejtësi 100 kilometra në orë dhe të kapin një pamje 360 ​​të të gjithë qytetit në lartësinë 500 metra./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Rreziqet në rritje rreth ndërtimit nuk ndalojnë marrjen e kredive për këtë investime në këtë sektor

Published

on

Kredia për sektorin e ndërtimit këtë vit po shënon nivelet më të larta në të paktën gjashtë vitet e fundit.

Sipas të dhënave nga Banka e Shqipërisë, për 7-mujorin 2022, kredia e re për ndërtimin kishte vlerën e 22.7 miliardë lekëve ose 194 milionë eurove.

Kredia e re për sektorin e ndërtimit është rritur me 38% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Vlera totale e portofolit të kredisë për ndërtimin në fund të muajit korrik arriti në 70.4 miliardë lekë, në rritje vjetore me pothuajse 30%.

Kredia për ndërtimin po përjeton një fazë të re rritjeje, e nxitur nga zhvillimet në sektorin e pasurive të paluajtshme, sidomos në kryeqytet dhe bregdet.

Mbështetur në të dhënat e INSTAT, për 6-mujorin 2022, vlera e lejeve për ndërtesa, përfshi rikonstruksione, ishte rreth 60 miliardë lekë, në rritje me 54% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Ndërsa sipas Bankës së Shqipërisë, rritja mesatare vjetore e çmimeve të pasurive të paluajtshme për vitin e kaluar shënoi nivelin 9%.

Rritja e çmimeve ka inkurajuar jo vetëm sipërmarrësit, por po nxit edhe më shumë bankat t’i mbështesin këto projekte.

Megjithëse pjesa më e madhe e investimeve në ndërtim po financohet me burime të tjera, edhe bankat tregtare po e shfrytëzojnë ecurinë e favorshme në tregun e pasurive të paluajtshme, për të zgjeruar biznesin si në financimin e këtyre investimeve, ashtu edhe në blerjen e tyre nga familjet shqiptare.

Ndërtimi këtë vit është sektori i dytë më i kredituar i ekonomisë, pas tregtisë. Por, ndërkohë që kredia e re për tregtinë paraqitet pothuajse në të njëjtat vlera me vitin e kaluar, kredia për ndërtimin është në rritje të ndjeshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Ndërtim

Hyundai do të zbulojë konceptin e ngarkuesit me hidrogjen

Published

on

Prodhuesi me bazë në Korenë e Jugut Hyundai do të marrë pjesë në ekspozitën e Bauma të këtij viti, ku do të zbulojë një koncept ngarkues me rrota me energji me qeliza hidrogjeni.

Ngarkuesi i ri 14 tonësh, HW155H, premton tetë orë funksionim, me një kohë mbushjeje prej 20 minutash – dhe emetimi i vetëm është uji.

Hyundai do të shfaqë gjithashtu gamën e tij të ekskavatorëve, ngarkuesve me rrotën dhe kamionëve të artikuluar (ADT).

Duke punuar temën Think Further, Think Future, kompania do të zbulojë gjithashtu dy ADT të reja, HA30A dhe HA45A, me nën respektivisht 28 dhe 41 ton.

ADT- janë projektuar me korniza të pjerrëta të shas së pasme, duke u rritur qëndrueshmërinë e tyre në shumë qendra të makinave.

Sipas Hyunda, ADT-të janë të ndryshme për të përqafuar tokën, me boshtet e njëpasnjëshme që kanë një nivel të lartë kontakti me tokën dhe “tërheqjen më të mirë në klasë”. Në të dy makinat, një unazë rrotulluese e bashkimit të artikulacionit është montuar afër boshtit të përparmë, duke nxitur zgjidhjen e njëjtë të problemeve.

Kjo vetëm njëlloj e barabartë me peshën i lejon operatorit të përdorë diferencialet e mjedisit të rrëshqitjes me një vlerë bllokimi 45°, duke mbajtur lëvizjen në të dy rrotat e përparme edhe kur drejton drejtimin.

Stenda Hyundai do të përfshijë një teknologji të tillë, por do të bëjë që të ketë një zonë të veçantë teknologjike në sallën e TIK, ku do të demonstrojë si risitë ekzistuese, ashtu edhe vizionin e kompanisë për të ardhmen.

Pikat kryesore do të jenë të sigurta për energjinë, duke përfshirë teknologjinë elektrike dhe hidrogjenin e karburantit për makineri të ndërtimit./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Komuna e Prizrenit ndanë parcelë për ndërtimin e objektit të ri të Arkivit Ndërkomunal

Published

on

Me asnjë votë kundër, Kuvendi Komunal i Prizrenit, ka miratuar Kërkesën e Arkivi Kosovës për ndarjen e parcelës për ndërtimin e objektit të ri të Arkivit Ndërkomunal – Prizren.

Në mbledhjen e së enjtes të Kuvendit Komunal të Prizrenit, anëtarët e Kuvendit votuan buxhetin e Komunës për vitin 2023.

Për përgatitjen e buxhetit janë mbajtur 9 dëgjime buxhetore, 1 dëgjim buxhetor është mbajtur edhe nga Komiteti për Politikë dhe Financa.

Për organizimin e dëgjimeve buxhetore, zyrtarët përgjegjës kanë përgatitur raport me të gjitha detajet i cili është i publikuar në uebfaqen e Komunës, në rubrikën “Dëgjimet Buxhetore”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending