Connect with us

Ambienti

Ndotja nga thëngjilli në Ballkanin Perëndimor ende i madh, ilegal dhe vdekjeprurës

Published

on

Sipas një raporti të ri të publikuar nga CEE Bankwatch Network, në vitin 2021, termocentralet e thëngjillit në Ballkanin Perëndimor kanë shkelur në nivele flagrante legjislacionin për ndotje të ajrit të Traktit të Komunitetit të Energjisë – për të katërtin vit radhazi

Sipas raportit, emetimet e dioksidit të sulfurit ishin pesë herë më të mëdha, ndërkaq 1.8 herë më të mëdha se sa nivelet e lejuara për pluhurin, raporton Kosovo.Energy.

Investimet për të ulur ndotjen e dioksidit të sulfurit në termocentralin në BiH kanë rezultuar jo funksionale

Hyrja në fuqi e standardeve të reja ligjore më 1 janar 2018 duhet të kishte sjellë ulje të ndotjes vdekjeprurëse të ajrit.

Por raporti – Comply or Close – tregon se në vitin 2021, emetimet e pluhurit nga impiantet e qymyrit të përfshira në Planet Kombëtare të Reduktimit të Emetimeve (NERP) të Bosnjë dhe Hercegovinës, Kosovës, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë u rritën në krahasim me vitet e mëparshme, ndërsa emetimet vetëm të dioksidit të squfurit pakësuar.

Termocentrali i qymyrit Ugljevik në Bosnje dhe Hercegovinë sërish ka emetuar më së shumti dioksid sulfuri në rajon për vitin 2021, 86,774 tonelata, ndonëse ka instaluar pajisje desulfurizimi me një vlerë prej 85 milion euro.

Emetimet janë të ngjashme me ato të regjistruara në vitin 2019, në këtë mënyrë, edhe dy vite pasi ka filluar testimi, pajisjet e desulfurizimit në mënyrë të qartë nuk kanë funksionuar./Media Ndërtimi.

Ambienti

Komuna e Prishtinës marrëveshje për menaxhimin e mbeturinave

Published

on

Komuna e Prishtinës, përkatësisht Drejtoria e Shërbimeve Publike, nënshkroi marrëveshje mirëkuptimi me Organizatën Green Art Center – Prishtina (GAC).

Qëllimi i marrëveshjes është bashkëpunimi dhe bashkërendimi i aktiviteteve të OJQ-së “GAC” dhe Komunës së Prishtinës, në përmirësimin e vazhdueshëm të sektorit për menaxhimin e mbeturinave, zhvillimin dhe implementimin e nismave, aktiviteteve dhe projekteve të përbashkëta, ngritjes së standardit të jetesës së qytetarëve dhe zgjidhjes së problemeve mjedisore.

Jemi të përkushtuar në përmirësimin e vazhdueshëm të shërbimeve për qytetarët dhe zhvillimin e projekteve të qëndrueshme mjedisore ./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ambienti

Kosova është zotuar për dekarbonizimin e plotë deri në vitin 2050

Published

on

Synimi për dekarbonizim të plotë deri në vitin 2050 është një synim ambicioz dhe mund të arrihet vetëm duke vendosur politika praktike për reduktimin e emetimeve të gazrave serrë, siç është taksimi i karbonit.

Emetimet e gazrave serrë nga dy termocentralet e Kosovës janë të niveleve shumë të larta. Sasia e karbonit që lirohet nga këto termocentrale është e dëmshme për mjedisin, shëndetin dhe zhvillimin e mëtutjeshëm të vendit.

Krahas të ardhmes së gjelbër dhe të qëndrueshme që Kosova synon, atëherë taksimi i karbonit do të kontribuojë në uljen e këtyre emetimeve dhe plotësimin e obligimeve që kemi lidhur me Traktatin e Komunitetit të Energjisë, Agjendën e Gjelbër për Ballkanin Perëndimor dhe Bashkimin Evropian.

Pikëpamjet e shprehura në këtë video janë të INDEP dhe në asnjë mënyrë nuk mund të konsiderohen si qëndrim i Fondacionit Kosovar për Shoqëri të Hapur./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ambienti

Nis faza e dytë e dezinsektimit në lagjet dhe fshatrat e Prishtinës

Published

on

Komuna e Prishtinës ka njoftuar se faza e dytë e dezinsektimit hapësinor në kryeqytet do të fillojë nesër, e enjte, me datë 30.06.2022, prej orës 19:30, ndërsa hudhja e larvicideve do të fillojë prej orës 09:00, sipas planit dinamik të operimit.

“Varësisht nga kushtet atmosferike, ju lusim të keni mirëkuptim nëse do të ketë ndryshim të datave.”, shkruan në njoftimin e Komunës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending