Connect with us

Aktuale

Ndikimi i temperaturave të ulëta dhe borës në beton

Published

on

Temperatura e ulët dhe bora për disa punë nuk na përshtaten. Por, si ndikojnë këto në beton? Edhe pse ekzistojnë këto kushte atmosferike puna në ndërtim mund të vazhdojë, por duhet të bëhet me shumë zell. Kjo pasi këto temperatura dhe bora kanë ndikim në beton. Moti i ftohtë dhe bora mund të ketë një efekt të dëmshëm në beton për disa arsye.

Betoni transformohen nga gjysmë i ngurtë në një material të ngurtë për shkak të një reagimi kimik të quajtur hidratim. Kur uji është përzier me çimento pluhur, reagimi kimik shkakton një proces kristalizimi. Shpejtësia e këtij reagimi varet nga temperatura e betonit. Kur jashtë është nxehtë, reagimi është i shpejt, por  është ftohtë, reagimi kimik ngadalësohet. Kristalet zakonisht rriten pas disa muajsh që është bërë betoni dhe më shumë të rriten kristalet betoni bëhet edhe më i fortë. Nëse temperatura bien në – 0 gradë celsius në fillim kur është vënë betoni, ndalet rritja e kristaleve. nën 14 gradë në fillim të jetës së betonit të ri, kristalet ndalen në rritje. Rritja e kristaleve mund të fillojë përsëri sapo të fillojë ngritja e temperaturave.

Betoni duhet të formojë sa më shumë kristale të brendshme për t’i rezistuar presioneve të shkaktuara nga uji që mund të ngrijë brenda betonit. Në mënyrë që hedhja e betonit në mot të ftohtë të bëhet me sukses paraprakisht duhet të merren disa masa.

  • Asnjëherë mos derdhni beton në tokë të ngrirë, borë apo akull. Kjo pasi shkrirja e tokës më vonë mund të krijojë çarje në beton.
  • Gjithmonë mbuloni sipërfaqen e gërmuar të freskët me mbulojë të izoluara për të ruajtur ngrohtësinë natyrore të nëntokës. Atë mund të heqin kur të vendosni të hedhin betonin.
  • Sigurohuni që ndërtuesi juaj të përdorë beton të duhur, të cilësisë së lartë. Kimikatet e shtuara në beton të përzier krijojnë miliona flluska ajrore mikroskopike brenda betonit. Këto veprojnë si amortizues miniaturë nëse uji duhet të ngrijë me matricën e betonit.
  • Kur betoni derdhet, nuk është e pazakontë të shohësh ‘rruaza’ të formës së ujit në sipërfaqe pas disa minutash. Kjo quhet ujë i rrjedhshëm. Nëse një punonjës i pakualifikuar e zhvarros këtë ujë në sipërfaqen e një pllake betoni, shtresa e sipërme e betonit mund të dobësohet rëndë. Në këto raste gjatë dimrit ndërtuesit i lejohet që me një mbulojë të mbulojë betonin në mënyrë që të mbrohet nga dëmtimet.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Aktuale

Nis Konferenca Shkencore Ndërkombëtare e arkitekturës në AAB

Published

on

Edicioni i pestë i Festivalit të studentëve të Artit dhe Arkitekturës do të organizohet mes datave 24-28 Maj në Kolegjin AAB.

Kemi nderin dhe kënaqësinë të ju njoftojmë me Folësit kryesorë të Konferencës Shkencore Ndërkombëtare të arkitekturës

“Në mes të identitetit, transformimit dhe teknologjisë”, e cila mbahet me 24 Maj, në Kolegjin AAB, Objekti #5, në sallën QENDRA MEDIALE, nga ora 11:00.

Ju prezantojmë folësitë e mirënjohur ndërkombëtar si:

🔸FILIP CLAES, dizajner i enterierit dhe profesor në Thomas More University of Applied Sciences, Mechelen, Belgjikë,

🔸DIJANA VUČINIĆ, arkitekte dhe themeluese e Institutit APSS, DVARP

🔸ANDREA GRILETTO, arkitekt, drejtor i Assorestauro, Shoqatës Kombëtare Italiane për restaurimin urban, arkitekturor, arkeologjik dhe artistik./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Në Fakultetin e Inxhinierisë mbajti ligjëratë zv. Ambasadori i Kroacisë Dr.sc. Nedeljko Špilek

Published

on

Nën organizimin e Departamentit të Komunikacionit dhe Transportit të Fakultetit të Inxhinierisë Mekanike, në ambientet e Qendrës së Inovacionit të FIM u mbajt ligjëratë e hapur nga Dr.sc. Nedeljko Špilek, zëvendës Ambasador i Republikës së Kroacisë.

Ai prezantoi temën: “Përzgjedhja e vendndodhjes së terminalit intermodal në kryqëzimet hekurudhore të Zagrebit me metodën AHP duke përdorur kriteret teknologjike.”

Gjatë prezantimit të tij, Dr. Špilek shpjegoi qartë rëndësinë e planifikimit strategjik dhe qasjes shkencore në përzgjedhjen e vendndodhjes për terminalet intermodale. Ai theksoi se metoda AHP (Analytic Hierarchy Process) mundëson marrjen e vendimeve komplekse përmes analizës së disa kritereve, ku faktorët teknologjikë janë thelbësorë për zgjedhjen optimale të vendndodhjes.

Ligjërata u prit me interes të madh nga pjesëmarrësit dhe nxiti diskutime të frytshme mbi aplikimet praktike të kësaj metodologjie në fushën e logjistikës dhe transportit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

UP-ja renditet në vendin e 14-të në renditjen botërore për arkitekturë dhe inxhinieri civile

Published

on

Universiteti i Prishtinës është renditur i 14-ti në renditjen botërore universitare të platformës ndërkombëtare INSPIRELI për arkitekturë dhe inxhinieri civile, në një renditje që ka përfshirë 1320 universitete nga e mbarë bota.

Kjo renditje është falë suksesit të vitit të kaluar të studentëve të vitit të pestë të Fakultetit të Arkitekturës të UP-së, të cilët arritën rezultate të shkëlqyeshme në konkursin ndërkombëtar të studentëve “Inspireli”, duke fituar vendin e parë në tri nga gjashtë kategoritë me projektet e tyre në kuadër të resortitturistik “Miris Garden” në Zarë të Kroacisë.

Projektet fituese, të cilat u përzgjodhën nga 163 projekte konkurruese prej 38 vendeve të ndryshme, u punuan nga Besjana Ramadani, Alma Sylejmani dhe Adissa Hajdari – qendër tregtare (mentore: prof. ass. dr. Arta Xhambazi); Era Pelaj, Ermonda Gashaj dhe Elton Bajramaj – projekti i hotelit (mentore: prof. ass. dr. Rozafa Basha); si dhe Lendrit K. Krasniqi, Lirigzon Olluri dhe Albion Hetemi – projekti i apartamenteve (mentore: prof. ass. dr. Rozafa Basha).

Ky konkurs, i nisur nga “Inspireli”, ofroi jo vetëm një mundësi të rëndësishme arsimore, por edhe rriti ndjeshëm ekspozimin global të studentëve ndaj zhvillimit të praktikës arkitekturore.

“INSPIRELI World Architecture University Ranking” mbështetet në aktivitetin e studentëve dhe suksesin ndërkombëtar në kontekst krahasimtar global./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending