Connect with us

Infrastrukturë

Ministri Abdixhiku “ultimatum” sekretarit për anulim të tenderit multimilionësh, ai refuzon

Published

on

Tri ligje e disa rregullore i ka shkelur Ministria e Infrastrukturës kur ka vendosur të hapë tenderin 110 milionë euro për autostradën e Gjilanit. Zyra ligjore e Zyrës së kryeministrit të Kosovës të premten ka nxjerrë opinion ligjor për hapjen e këtij tenderi 2 javë para se ish-ministri Pal Lekaj të përfundonte mandatin. Opinioni rekomandon anulimin e tenderit.

Mbi bazën e këtij opinioni, ministri i Infrastrukturës dhe Ambientit, Lumir Abdixhiku, i ka kërkuar sekretarit të kësaj ministrie, Betim Reçica që ta anulojë këtë procedurë tenderimi. I ka dhënë afat katër ditë.

Por pas disa orëve Reçica i është përgjigjur Abdixhikut. E ka cilësuar kërkesën e tij të paligjshme. Ka thënë se nuk do ta anulojë tenderin.

Se ka refuzuar të anulojë tenderin e ka konfirmuar Reçica për “Kohën Ditore” në orët e mbrëmjes të së premtes. Por ka kërkuar që për detaje t’i drejtohet me email. Gazeta i ka nisur pyetje, por ai nuk ka kthyer përgjigje.

Opinioni ligjor i ZKM-së përmend bazën ligjore që e ka shkelur MI-ja kur e ka hapur këtë tender. Thotë se është në kundërshtim me Ligjin e Prokurimit Publik. Në këtë ligj thuhet qartë se një procedurë tenderuese nuk mund të iniciohet pa u zotuar mjetet financiare të parapara për këtë tender.

MI-ja nuk i ka pasur të zotuara këto mjete.

“Pasi ZKA t’i ketë dorëzuar zyrtarit autorizues deklaratën e nevojave dhe vendosmërisë për dispozicionin e fondeve të përgatitur në mënyrë të rregullt dhe të nënshkruar nga ZKA-ja dhe ZKF-ja, zyrtari autorizues e autorizon zyrtarin e prokurimit që të iniciojë aktivitetin e prokurimit. Zyrtari autorizues e autorizon inicimin e aktivitetit të prokurimit përmes dorëzimit zyrtarit të prokurimit të një udhëzimi me shkrim për inicimin e aktivitetit të prokurimit së bashku me një kopje të deklaratës së nevojave dhe vendosmërisë për dispozicionin e fondeve të nënshkruara”, thuhet në paragrafin 2 të nenit 22 të Ligjit të Prokurimit Publik.

Zotimi i mjeteve parashihet edhe në Ligjin për Mbikëqyrjen e Financave Publike. Pjesa e shtatë e këtij ligji flet për zotimet, fondet e alokuara, fondet e zotuara, fondet e obliguara dhe shpenzimet. Neni 34 i këtij ligji përcakton se të gjitha mjetet duhet të zotohen kur bëhet fjalë për projektet e atij viti fiskal.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Infrastrukturë

Pse po ngrihen mure e gardhe në Marsejë?

Published

on

Marseja i ka duart e lidhura. Por, në të ardhmen bashkia nuk do të jap leje ndërtimi për komplekset banesore që planifikohen të jenë të mbyllura

Prindërit francezë të zemëruar. Për fëmijët rruga për në shkollë kthehet në vrap me pengesa. Frika nga kriminaliteti bën që shumë qytetarë në Marsejë të ngrenë mure e gardhe.

 

Continue Reading

Infrastrukturë

Shkolla fillore në Gorozhup të Hasit, pa kushte për mësim dhe me probleme infrastrukturore

Published

on

Shkolla fillore në Gorozhup të Hasit po përballet me probleme infrastrukturore pasi ambientet e brendshme të kësaj shkolle po krijojnë lagështirë, duke mos krijuar kushte optimale për zhvillimin normal të mësimit. Në këtë shkollë nuk është intervenuar që nga ndërtimi i saj në vitin 2000.

Fshati Gorozhup i Hasit shtrihet menjëherë poshtë malit të Pashtrikut , në zonën kufitare me Shqipërinë. Në këtë fshat funksionin shkolla fillore, ku vijojnë mësimin nxënësit nga klasa e parë deri në të katërtën .

Ndonëse shkolla ka ngrohje qendrore , dritaret e vjetruara dhe infrastruktura e dobët bën që ambienti të mos nxehet dhe në klasa të krijohet lagështi e myk.

“Lagështirë ka vallahi, i veshim fëmijët dhe nuk guxojnë mu zhvesh hiq se ftohtë,  po tutemi se po ftohen e përditë të doktori po duhet me i qu”, shprehet Remzije Tejec ,  prind nga Gorozhupi.

Shkolla është ndërtuar menjëherë pas luftës, nga një donacion i qytetit Bingen të Gjermanisë , të binjakëzuar me Prizrenin   .

Drejtori i shkollës, Halil Shehu, shpreson që këtë vit të përfundojë restaurimi i shkollës .

“Dritaret  janë të materialit të aluminit , janë të ndërtuara që në vitin 2000  dhe nuk është bërë ndërhyrje në to . Për arsye se janë vjetruar , uji depërton në to , sidomos në pjesën jugore . Unë e kam bërë këtë vit  kërkesën  për nyjet sanitare dhe dritaret “, thotë drejtori Shehu për RTK-në

Nga drejtoria komunale e arsimit në Prizren thonë se janë të njoftuar me këtë problem nga afër,  por sipas tyre, buxheti i drejtorisë është i pamjaftueshëm.

“Nëse nuk do të ndodhë diçka arrijmë ndonjë marrëveshje për mbështetje financiare  me organizata të ndryshme atëherë me rishikim të buxhetit, do të bëjmë përpjekje që të ndërhyjmë tek kjo shkollë”, thotë Luljeta Veseli Gutaj – Drejtoreshë e DKA-së.

Megjithatë, përfaqësues të opozitës thonë se është e domosdoshme të intervenohet në këtë shkollë.

“Prej atëherë megjithëse ka numër të vogël të nxënësve , ka mbet pa një përkujdesje do të thotë kanë kaluar mbi 20 vite, dhe sigurisht që ka nevojë të intervenohet aq më tepër që është në një zonë kufitare”, thotë Haziz Hodaj nga LDK-ja./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

“Hidrogjeni i gjelbër” shihet si lëndë djegëse kyçe për makineritë në industri dhe prodhimi

Published

on

Një zyrtare e lartë e Gjermanisë tha të premten, më 27 janar, se ajo shpreson se vendi i saj do të marrë nga Australia hidrogjen të prodhuar nga burime të ripërtërira të energjisë, deri në vitin 2030.

Të dy vendet kanë përshpejtuar planet për të bashkëpunuar në fushën e energjisë së pastër ndërsa Gjermania përpiqet të gjejë një zëvendësim për furnizimet me gaz natyror nga Rusia. Gjermania po promovon një politikë ambicioze për reduktimin e emetimeve të CO2 në “zero” deri në vitin 2045, shkruan Radio Evropa e Lirë.

“Hidrogjeni i gjelbër” shihet si lëndë djegëse kyçe për makineritë në industri dhe prodhimi i tij kërkon temperatura të larta, të cilat krijohen në industrinë e metaleve.

Ministrja gjermane e Arsimit dhe Shkencës, Bettina Stark-Watzinger tha se Australia ka potencial të fortë për të prodhuar hidrogjen me ndihmën e energjisë së bollshme të ripërtërirë të erës dhe diellit.

“Qëllimi im është që dërgesa e parë të arrijë në Gjermani më së voni deri në vitin 2030”, tha Stark-Watzinger, pas një takimi në Berlin me ministrin e Australisë për Klimën dhe Energjinë, Chris Bown./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending