Connect with us

Art

“Meeting of Styles”, përveç transformimit të Prishtinës, do të sjellë edhe artistë botërorë në Kosovë

Published

on

Festivali Ndërkombëtar i Artit të Rrugës premton një transformim të Prishtinës përmes ngjyrave si kurrë më parë.

Ky ngjyrim i Prishtinës do të jetë nga “Meeting of Styles Kosovo” dhe fillon nga 28 qershori dhe do të vazhdon deri më 30 qershor 2024, në lagjen Arbëria ( ish – Dragodan), transmeton Telegrafi.

Tema e këtij viti është “Educate to Elevate”, dhe siç e pohon organizatori i këtij edicioni Agon Xhelili, festivali do të ofrojë laramani përformancash të cilat premtojnë atmosferë.

“Nga fillimi i janarit vendoset data e “Meeting of styles” që ndodh në 30 shtete diku në çdo vikend, organizohet në ndonjë qytet të Evropës, diku në shtator fillon edhe në Amerikën latine e Kosova është një prej vendeve që e organizon Meeting of styles”. Tash edicioni i 8 veç po fillon, festivali kthehet në tunelin këtu në Dragodan. Ku në 2019 ka qenë hera e parë që e kemi shndërrua këtë vend që ka qenë i pa qasshëm edhe me kalua. Sot e kemi më lehtë pak për shkak të punës që është bërë atë kohë. Dhe tani janë përgatitjet që veç kanë fillua në terren me rregullime”, tha ai për Telegrafin.

E ky festival premton që do të sjellë shumë artist të huaj për të përformuar në Kosovë, ku shumica prej tyre janë nismëtarë të këtij festivali.

“Festivali arteria kryesore është thirrja e mbi 100 artistëve është përfundua me sukses, i kemi të konfirmuar diku 126 artistë që do të vijnë më duket nga 27 shtete të ndryshme. Gjithçka është gati për ti akomoduar, për ti pritur për më së miri dhe të vijnë për 3 ditë këtu… Kem G vjen nga Anglia, prej Gjermanisë janë dytë që kur them legjenda nënkupton janë pionieret e kësaj lëvizje që nga kurë ka fillua, janë diku 56 ose 57 vjeçarë”, shprehet Xhelili.

Përveç të shndërrimit të këtyre mureve në vepra dhe koncerteve për të rritur, në festival do të ketë edhe aktivitete për fëmijë./Media Ndërtimi

Art

Si ka evoluar arti dixhital dhe cilat janë karakteristikat e tij përcaktuese?

Published

on

Duke qenë një nëngrup i artit të medias së re, arti dixhital mishëron çdo praktikë krijuese duke përdorur teknologjinë dixhitale si një pjesë thelbësore të procesit. Duke ofruar mediume dhe stile të ndryshme, ai varion nga fotografia dixhitale, grafika kompjuterike dhe arti me piksel tek format eksperimentale si arti i realitetit të shtuar dhe të krijuar nga AI (AR), duke e bërë natyrën e tij mjaft të ngjashme me shkathtësinë e artit të bukur tradicional.

Brenda tij, artistët zakonisht njihen me një sërë elementësh të artit tradicional si forma, linja, ngjyra, forma, hapësira dhe tekstura, duke sugjeruar njëkohësisht mësimin dhe përdorimin e mjeteve dhe softuerëve dixhitalë. Një qasje e tillë lejon eksperimentimin e teknologjisë me qëllim të shprehjes së ndjenjave, emocioneve dhe këndvështrimeve unike.

Arti dixhital mund të perceptohet jo si një medium i vetëm, por një spektër, brenda të cilit prodhohen shpesh vepra si ilustrime, grafika të animuara, GIF, video, AR dhe pjesë të krijuara nga AI. Këto përparime (së bashku me krijimin e internetit) kanë ndryshuar në mënyrë drastike mënyrën se si ne krijojmë, ndajmë dhe shijojmë artin, duke e bërë atë mediumin më shkatërrues që nga mesi i shekullit të 20-të, duke i dhënë jetë artit nga një perspektivë e re, më personale dhe tërheqëse. , në kuadër të së cilës formohet një kalim i shikuesve nga vëzhgues pasivë në pjesëmarrës aktivë.

Për më tepër, mjetet dhe platformat dixhitale kanë mundësuar bashkëpunimin në kohë reale mes artistëve në mbarë botën. Softuer si Adobe Creative Cloud, Procreate dhe Blender, së bashku me komunitetet në internet dhe mediat sociale, ofrojnë hapësira për artistët që të bashkëkrijojnë, të ndajnë ide dhe të marrin reagime, duke nxitur një komunitet artistik më të ndërlidhur.

Integrimi i teknologjive dixhitale në botën e artit ka ndryshuar ndjeshëm mënyrën se si arti perceptohet, vlerësohet dhe zotërohet. Aftësia për të përmirësuar, printuar dhe ndarë pjesët e artit globalisht ka zgjeruar audiencën, duke lejuar interpretime të ndryshme dhe ekspozim më të madh. Kjo shtrirje e gjerë jo vetëm që rrit ndikimin e veprave individuale të artit, por gjithashtu diversifikon gamën e mendimeve dhe kritikave që ata marrin.

Për shembull, tradicionalistët shpesh vënë në dyshim legjitimitetin dhe vlerën e veprave të artit dixhital për shkak të riprodhueshmërisë së tyre dhe lehtësisë së perceptuar të krijimit. Ekzistojnë gjithashtu shqetësime për ndikimin mjedisor të artit dixhital, veçanërisht në lidhje me konsumin e energjisë dhe mbetjet elektronike.

Rritja e tregut NFT, ndërkohë që ofron mundësi të reja për artistët, është kritikuar për natyrën e tij spekulative dhe paqëndrueshmërinë e mundshme financiare. Pavarësisht këtyre sfidave, arti dixhital vazhdon të zgjerojë kufijtë e shprehjes krijuese me mjete dhe mediume novatore si AI, modelimi 3D dhe arti gjenerues.

Arti dixhital përfshin një gamë të gjerë stilesh dhe mediumesh, duke përfshirë pikturën dixhitale, grafika kompjuterike, artin e krijuar nga AI, artin e realitetit të shtuar (AR) dhe më shumë. Secila prej këtyre drejtimeve i lejon artistët të eksplorojnë teknika të reja dhe të krijojnë vepra që ndërthurin parimet tradicionale të artit me teknologjinë e fundit.

Continue Reading

Art

“Udhët që më njohin”, të mërkurën hapet ekspozita e artistit Rron Qena

Published

on

Filozofisë së tij artistike Rron Qena i rri gjithmonë pranë, duke e formuar nga afër karakterin bashkë me veprat e tij. Nga ky qëndrim ai përsosë stilin e shprehjes figurative dhe qasjes së tij origjinale në pikturë. Akti krijues brenda kornizës së pëlhurës, nëpërmjet tregimit të guximshëm personal synon thellësitë e përjetimit, si përvojë, si kujtesë, si ftesë për komunikim ndërnjerëzor.

Muza e tij mbetet gjithmonë bindja e tij për të bukurën, si model nga i cili nuk i shmangë sytë.

Kapjet e momenteve plotë jetë të pamjeve të lagjeve, të këndeve të qyteteve, portretet me dedikime të njerëzve të dashur, janë apriori vrojtime dhe përceptime të potencialit frymëzues në ambientin që e rrethon deri sa të shkëndijë magjia e frymëzimit.

Është reflektimi elokuent karshi motivit dhe elementeve të cilat e bëjnë peisazhin urban, apo pasqyrojnë psikologjinë e portretit në punimet e tij. Qasja me qëllim njohje dhe studimi më të thellë të gjuhës së ngjyrave, evoluon në mjeshtëri pikturimi dhe e përbën sintaksën vizuele të pikturës së tij./Media Ndërtimi

Continue Reading

Art

Kolonia Ndërkombëtare Artistike “Prishtina Art 2024”, hapet sonte në Hotel Grand

Published

on

Edicioni i tetë i Kolonisë Kolonia Ndërkombëtare Artistike “Prishtina Art” do të hapet, sonte, më 4 korrik nga ora 19:00, në hapësirat e Hotelin Grand në Prishtinë.

Mbi 30 artistë ndërkombëtar do të realizojnë vepra arti në këtë ngjarje tashmë tradicionale e cila zhvillohet në kryeqytet.

“Ngjarja më e madhe dhe më cilësore e pikturës në Ballkan” shkruan në posterin e këtij eventi ku kuratore e ekspozitës është artistja turke, Meryem Cvaga dhe menaxher i projektit Musa Prelvukaj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending