Connect with us

Art

Rrobat e të mbijetuarave të dhunës seksuale gjatë luftës së fundit në Kosovë ekspozohen në Holandë

Published

on

Rrobat e të mbijetuarave të dhunës seksuale gjatë luftës së fundit në Kosovë, si dhe nga 19 shtete të tjera, u ekspozuan në qytetin e Hagës në Holandë, të organizuar në bashkëpunim me Mukwege Foundation, Ambasada e Kosovës në Holandë dhe Komuna e Hagës.

Instalacioni artistik i Alketa Xhafa Mripa, “Thinking of You,” shpreh kujtimin dhe solidaritetin për të gjitha të mbijetuarat e dhunës seksuale në konflikte. Ky instalacion jo vetëm që simbolizon dhimbjen dhe vuajtjen e tyre, por edhe forcën dhe kurajën e jashtëzakonshme që ato kanë treguar.

Ndër të pranishmet ishin edhe Vasfije Krasniqi dhe Shyhrete Tahiri, dy prej të mbijetuarave të dhunës seksuale. Prezenca e tyre u bë zëri i shumë viktimave që kërkojnë drejtësi pa pushim për krimet e kryera ndaj tyre nga shteti serb. Vasfije dhe Shyhrete, me historitë dhe përvojat e tyre të trishta, na kujtojnë se drejtësia dhe njohja e këtyre krimeve është detyrë e përhershme e njerëzimit.

Ky event në Hagë, Qyteti Ndërkombëtar i Paqes dhe Drejtësisë, është një thirrje e fuqishme për drejtësi dhe një përpjekje për të mos lejuar që zërat e të mbijetuarave të heshten./Media Ndërtimi

Art

Si ka evoluar arti dixhital dhe cilat janë karakteristikat e tij përcaktuese?

Published

on

Duke qenë një nëngrup i artit të medias së re, arti dixhital mishëron çdo praktikë krijuese duke përdorur teknologjinë dixhitale si një pjesë thelbësore të procesit. Duke ofruar mediume dhe stile të ndryshme, ai varion nga fotografia dixhitale, grafika kompjuterike dhe arti me piksel tek format eksperimentale si arti i realitetit të shtuar dhe të krijuar nga AI (AR), duke e bërë natyrën e tij mjaft të ngjashme me shkathtësinë e artit të bukur tradicional.

Brenda tij, artistët zakonisht njihen me një sërë elementësh të artit tradicional si forma, linja, ngjyra, forma, hapësira dhe tekstura, duke sugjeruar njëkohësisht mësimin dhe përdorimin e mjeteve dhe softuerëve dixhitalë. Një qasje e tillë lejon eksperimentimin e teknologjisë me qëllim të shprehjes së ndjenjave, emocioneve dhe këndvështrimeve unike.

Arti dixhital mund të perceptohet jo si një medium i vetëm, por një spektër, brenda të cilit prodhohen shpesh vepra si ilustrime, grafika të animuara, GIF, video, AR dhe pjesë të krijuara nga AI. Këto përparime (së bashku me krijimin e internetit) kanë ndryshuar në mënyrë drastike mënyrën se si ne krijojmë, ndajmë dhe shijojmë artin, duke e bërë atë mediumin më shkatërrues që nga mesi i shekullit të 20-të, duke i dhënë jetë artit nga një perspektivë e re, më personale dhe tërheqëse. , në kuadër të së cilës formohet një kalim i shikuesve nga vëzhgues pasivë në pjesëmarrës aktivë.

Për më tepër, mjetet dhe platformat dixhitale kanë mundësuar bashkëpunimin në kohë reale mes artistëve në mbarë botën. Softuer si Adobe Creative Cloud, Procreate dhe Blender, së bashku me komunitetet në internet dhe mediat sociale, ofrojnë hapësira për artistët që të bashkëkrijojnë, të ndajnë ide dhe të marrin reagime, duke nxitur një komunitet artistik më të ndërlidhur.

Integrimi i teknologjive dixhitale në botën e artit ka ndryshuar ndjeshëm mënyrën se si arti perceptohet, vlerësohet dhe zotërohet. Aftësia për të përmirësuar, printuar dhe ndarë pjesët e artit globalisht ka zgjeruar audiencën, duke lejuar interpretime të ndryshme dhe ekspozim më të madh. Kjo shtrirje e gjerë jo vetëm që rrit ndikimin e veprave individuale të artit, por gjithashtu diversifikon gamën e mendimeve dhe kritikave që ata marrin.

Për shembull, tradicionalistët shpesh vënë në dyshim legjitimitetin dhe vlerën e veprave të artit dixhital për shkak të riprodhueshmërisë së tyre dhe lehtësisë së perceptuar të krijimit. Ekzistojnë gjithashtu shqetësime për ndikimin mjedisor të artit dixhital, veçanërisht në lidhje me konsumin e energjisë dhe mbetjet elektronike.

Rritja e tregut NFT, ndërkohë që ofron mundësi të reja për artistët, është kritikuar për natyrën e tij spekulative dhe paqëndrueshmërinë e mundshme financiare. Pavarësisht këtyre sfidave, arti dixhital vazhdon të zgjerojë kufijtë e shprehjes krijuese me mjete dhe mediume novatore si AI, modelimi 3D dhe arti gjenerues.

Arti dixhital përfshin një gamë të gjerë stilesh dhe mediumesh, duke përfshirë pikturën dixhitale, grafika kompjuterike, artin e krijuar nga AI, artin e realitetit të shtuar (AR) dhe më shumë. Secila prej këtyre drejtimeve i lejon artistët të eksplorojnë teknika të reja dhe të krijojnë vepra që ndërthurin parimet tradicionale të artit me teknologjinë e fundit.

Continue Reading

Art

“Udhët që më njohin”, të mërkurën hapet ekspozita e artistit Rron Qena

Published

on

Filozofisë së tij artistike Rron Qena i rri gjithmonë pranë, duke e formuar nga afër karakterin bashkë me veprat e tij. Nga ky qëndrim ai përsosë stilin e shprehjes figurative dhe qasjes së tij origjinale në pikturë. Akti krijues brenda kornizës së pëlhurës, nëpërmjet tregimit të guximshëm personal synon thellësitë e përjetimit, si përvojë, si kujtesë, si ftesë për komunikim ndërnjerëzor.

Muza e tij mbetet gjithmonë bindja e tij për të bukurën, si model nga i cili nuk i shmangë sytë.

Kapjet e momenteve plotë jetë të pamjeve të lagjeve, të këndeve të qyteteve, portretet me dedikime të njerëzve të dashur, janë apriori vrojtime dhe përceptime të potencialit frymëzues në ambientin që e rrethon deri sa të shkëndijë magjia e frymëzimit.

Është reflektimi elokuent karshi motivit dhe elementeve të cilat e bëjnë peisazhin urban, apo pasqyrojnë psikologjinë e portretit në punimet e tij. Qasja me qëllim njohje dhe studimi më të thellë të gjuhës së ngjyrave, evoluon në mjeshtëri pikturimi dhe e përbën sintaksën vizuele të pikturës së tij./Media Ndërtimi

Continue Reading

Art

Kolonia Ndërkombëtare Artistike “Prishtina Art 2024”, hapet sonte në Hotel Grand

Published

on

Edicioni i tetë i Kolonisë Kolonia Ndërkombëtare Artistike “Prishtina Art” do të hapet, sonte, më 4 korrik nga ora 19:00, në hapësirat e Hotelin Grand në Prishtinë.

Mbi 30 artistë ndërkombëtar do të realizojnë vepra arti në këtë ngjarje tashmë tradicionale e cila zhvillohet në kryeqytet.

“Ngjarja më e madhe dhe më cilësore e pikturës në Ballkan” shkruan në posterin e këtij eventi ku kuratore e ekspozitës është artistja turke, Meryem Cvaga dhe menaxher i projektit Musa Prelvukaj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending