Connect with us

Urbanizëm

Makthi i planifikimit urban!

Published

on

Për gati një shekull, zonat e shtrirjes urbane, ku çdo shtëpi e vetme familjare ka oborrin e saj, garazhin dhe gardhin e bardhë, përfaqësonin kulmin e aspiratës së jetës.

Pronësia e shtëpisë dhe ideja për të kërkuar hapësirë ​​larg ngutjes dhe nxitimit të qendrës së qytetit dikur konsiderohej stili ideal i jetesës dhe kulmi i ëndrrës amerikane.

Por me kalimin e kohës dhe ndryshimin e kushteve socio-ekonomike, qytetet që dikur ishin të mbushura me këto shtëpi të vetme familjare kuptuan se ndoshta këto rregullore të zonave ishin të vjetruara dhe duheshin krijuar zgjidhje të reja për të parandaluar që kriza aktuale e banesave të mos rritej edhe më shumë. jashte kontrollit.

Ndërsa ka shumë arsye pse qytetet po bëhen gjithnjë e më të shtrenjta, një nga nxitësit pas rritjes së çmimeve ka të bëjë me korrelacionin e drejtpërdrejtë midis kodeve të vjetëruara të zonave dhe mungesës së banesave të disponueshme që ato prodhojnë.

Duke pasur parasysh suksesin e kufizuar që kanë treguar ndryshimet e zonave në ofrimin e më shumë banesave me tarifa të përballueshme në krahasim me të ardhurat mesatare, dhe duke pasur parasysh reagimet politike dhe shoqërore që ato shkaktojnë, ka ende një shtytje të madhe për të përditësuar ligjet e zonave për t’i lejuar njerëzit të jetojnë në një mënyrë që pasqyron stilin e jetesës moderne të vitit 2020.

Ndërsa brezat e rinj kërkojnë gjithnjë e më shumë stile jetese urbane ku nuk rëndohen nga një hipotekë 30-vjeçare, këto ligje do të duhet të ndryshojnë për të përmbushur kërkesat në rritje për strehim.

Ky nuk është një problem i bazuar vetëm në Shtetet e Bashkuara – në mbarë botën, qytetet po përballen me efektet e ofertës së ulët dhe kërkesës së lartë që bën që edhe shtëpitë më të vogla të jenë të papërballueshme. Konsideroni Hong Hong, kodet e zonave të të cilit lejojnë që vetëm 7% e tokës të rregullohet për banim.

Në një nga qytetet më të dendura në botë, ku toka është e pakët, shtrirja urbane është e pamundur dhe strehimi është me çmim të lartë, shumë njerëz detyrohen të jetojnë në banesa me arkivol, ose në “kafaze” të vogla që janë të mbushura në apartamente ku munden. ruani vetëm një dyshek të vogël dhe disa sende personale.

Edhe rregulloret e zonave në Londër kanë pasur një ndikim, me garazhet e papërdorura që janë shndërruar në shtëpi për një familje vetëm për të akomoduar popullsinë në rritje, ndërkohë që janë ende në përputhje me këto ligje të vjetëruara.

Koncepti i rritjes së zonave është relativisht i ri dhe nuk është miratuar në qytete të mjaftueshme për të siguruar që është një zgjidhje e zbatueshme. Ndërsa një shumëllojshmëri opsionesh strehimi mund të nënkuptojë një popullsi më të larmishme të banorëve, ajo gjithashtu mund të anojë shkallën në mënyrë të kundërt dhe të krijojë më shumë njësi luksoze që rezulton në një lagje më pak të barabartë. Shumë varet nga mënyra se si këto ligje përditësohen me kalimin e kohës. A do t’i lehtësojnë ligjet e vjetra për shtëpinë e vetme?

A do të kërkojnë një numër minimal njësish të përballueshme? A do të jenë këto komplekse zhvillime me përdorim të përzier që mund të nxisin ekonomitë lokale? Sido që të shpaloset, ky është një koncept i rëndësishëm në planifikimin urban dhe zhvillimin e ardhshëm që ka fuqinë të krijojë fleksibilitet në politikat e planifikimit për të ardhmen e qyteteve tona./Media Ndërtimi.

Urbanizëm

Prania e blegtorisë në vendbanimet urbane

Published

on

Meqenëse popullsia vazhdon të migrojë nga zonat rurale në ato urbane, hapësira është më e lartë.

Shumë vendbanime po bëhen gjithnjë e më të mbipopulluara – me strehim të përshtatshëm dhe të përballueshëm me furnizim të pamjaftueshëm dhe sisteme transporti që luftojnë për t’u shërbyer banorëve të tyre përkatës.

Por sa më shumë që biseda për urbanizimin ka të bëjë me njerëzit, ndonjëherë ka të bëjë edhe me kafshët që vijnë me ata njerëz – bagëtitë urbane që luajnë një rol kyç në sigurimin e ushqimit në nivel individual, përveçse bëhen një rrugë për tregtinë e përbashkët.

Prania e blegtorisë në vendbanimet urbane është larg nga një zhvillim i ri.

Në kontekstin bashkëkohor, teksa toka në qytete transformohet me shpejtësi për t’i hapur rrugë popullsive migruese, toka shtëpiake përzihet në atë bujqësore, që nga ana tjetër përzihet në tokë për bagëtinë.

Sa më shumë që bagëtia urbane ushtron presion mbi hapësirën e disponueshme në një vendbanim urban, ka edhe një efekt të dëmshëm në ekosistemin urban të menjëhershëm si rezultat i detyrimit për të siguruar ushqim për bagëtinë.

Ushqimi i papërpunuar – një lloj ushqimi i pasur me fibra – shpesh merret nga zonat rurale dhe të afërta peri-urbane duke prerë barëra dhe shkurre të egra. Megjithatë, shpesh, ushqimi për bagëtinë urbane merret nga mbetjet e bimëve dhe mbeturinat shtëpiake.

Vendbanimet informale në qytet janë shtëpia e fermerëve të kafshëve qumështore në shkallë të vogël dhe të madhe, duke mbështetur një sistem tregtie që sheh konsumatorët individualë që blejnë qumësht nga fermerët e vegjël dhe përpunuesit, hotelet dhe shitësit shitës që blejnë qumësht nga të mesëm dhe të mëdhenj. -fermerët e shkallës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

A ka skaduar dekada e Planit Zhvillimor Urban të Prishtinës?

Published

on

Plani Zhvillimor Urban i Prishtinës është hartuar duke u bazuar në vendimin e nxjerrë nga K.K. e Prishtinës me datë 24.06.2012. Për hartimin e këtij plani, Kuvendi Komunal i Prishtinës ka angazhuar konsorciumin e përbërë nga “HIDROING-DK” nga Prishtina, “Urbanistica” dhe “Ekonerg” nga Kroacia.

Qëllimi i hartimit të PZHU së është diagnostikimi dhe planifikimi apo projeksioni për të ardhmen e qytetit të Prishtinës me të dhënat e disponueshme.

Qyteti i Prishtinës duhet të ketë një planifikim zhvillimor urban modern dhe efikas, duke u bazuar në normat dhe standardet evropiane dhe të cilat përfshihen në një Plan Zhvillimor Urban, shkruante në këtë dokument të rëndësishëm për zhvillimin Urban të Prishtinës, i cili ka skaduar e që ishte i paraparë të ishte për dhjetë vjet.

Përmbajtja e PZHU të Prishtinës 2012-2022, bazohet në “Ligjin për Planifikim Hapësinor nr.2003/14 dhe Udhëzimin Administrativ mbi elementet themelore të Planit Zhvillimor Urban dhe është i ndarë në 5 faza të planifikimit: Profili i zhvillimit hapësinor dhe analiza e gjendjes; Vizioni, parimet dhe caqet; Korniza e zhvillimit hapësinor urban; Struktura dhe lokacioni hapësinor për zhvillimin dhe organizimin e ardhshëm; Dispozitat dhe masat për zbatim.

Asambleja Komunale e Prishtinës, në gushtin e vitit 2021 i ka thënë ‘jo’ Planit Zhvillimor Komunal (PZHK), që të kalojë në shqyrtim publik.23 asamblistë votuan kundër PZHK-së, 6 pro dhe 3 abstenuan.PZHK-ja është një dokument që hartohet nga Komuna, në bashkëpunim me qytetarët dhe përcakton zhvillimin urban dhe rural të qytetit, për 8 vitet e ardhshme.

Komuna e Prishtinës kishte futur në rend të ditës votimin që ky dokument kaq i rëndësishëm për Prishtinës, që të kalojë tutje në shqyrtim publik. Organizata ‘Qytetarët Aktivë’ e cilësuan si fitore që ju takon qytetarëve të Prishtinës, sipas tyre, falë angazhimit të tyre që rreth 10 muaj, pasi kjo organizatë konsideron se ka pasur shkelje të rënda ligjore gjatë hartimit të PZHK-së, nga ana e komunës.

“Sot kemi dorëzuar tek asamblistët e Prishtinës dhe MMPHI po ashtu Raportin e 3të për shqyrtim lidhur me dokumentin Vlerësimi Strategjik Mjedisor Prishtina 2029, si dhe shkeljet ligjore gjatë procesit. Kjo kauzë do të vazhdon deri në klarifikimin e rishiqimit të planifikimeve komunale në përputhshmëri të planit hapësinor të Kosovës, zbatimit dhe monitorimit të saj, ligjeve dhe udhëzimeve për planifikim”, thuhet në reagimin e kësaj organizate.(K.B)/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

Si ndihmoi Urbanizmi Taktik të pushtonte rrugët e qytetit më të populluar në Amerikë

Published

on

Covid ka qenë veçanërisht i vështirë për qytetet: rrethet e biznesit në qendër të qytetit janë ende në vështirësi për shkak të zhvendosjes në punë në distancë; disa qytete kanë parë rënie të popullsisë; dhe krimi është rritur pothuajse kudo.

Për më tepër, pandemia shtyu më shumë njerëz në makina, duke penguar lëvizjen e sigurt të rrugëve. Pas vitesh progresi, qytete si New York City panë rritje të mëdha të vdekjeve të këmbësorëve.

Ky është një problem mbarëkombëtar – me një përjashtim të dukshëm: Jersey City, si qyteti i dytë më i populluar në shtetin amerikan të Nju Xhersit, njoftoi kohët e fundit se askush nuk vdiq në rrugët e tij të qytetit në vitin 2022, duke përmbushur planin e tij Vision Zero për qytetin.

Ky moment historik ishte rezultat i viteve të punës nga qyteti dhe bashkëpunëtori i tij, Street Plans, një firmë planifikimi e themeluar nga Mike Lydon dhe Anthony Garcia. Lydon, një alum i DPZ dhe bashkëautor i librit 2015 Tactical Urbanism (aktualisht duke u përditësuar),

filloi të punojë me Jersey City në një sërë iniciativash gjashtë vjet më parë. Unë fola me Lydon javën e kaluar dhe e pyeta, konkretisht, si e bëri qyteti dhe ai./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending