Connect with us

Urbanizëm

Kopenhaga, aktualisht qyteti më cilësorë i jetesës, mbetet frymëzim për arkitektët se si janë projektuar hapësirat publike

Published

on

“Jeta, hapësira, ndërtesat – në atë mënyrë”. Kjo frazë, nga arkitekti urban danez Jan Gehl, përmbledh ndryshimet që ka pësuar Kopenhaga në 50 vitet e fundit.

Aktualisht i njohur si një nga qytetet me nivelet më të larta të kënaqësisë së cilësisë së jetës, mënyra se si janë projektuar dhe po projektohen hapësirat publike dhe ndërtesat, kanë frymëzuar arkitektë, autoritetet qeveritare dhe planifikuesit urban në mbarë botën.

Megjithatë, ajo që shohim sot është rezultat i vendimmarrjes së guximshme, shumë vëzhgimit dhe, mbi të gjitha, projektimeve që i vënë njerëzit në radhë të parë. Kopenhaga do të jetë Kryeqyteti Botëror i Arkitekturës i UNESCO-UIA në vitin 2023 si dhe mikpritës i Kongresit Botëror të Arkitektëve të UIA-s për shkak të trashëgimisë së saj të fortë në arkitekturën inovative dhe zhvillimin urban, së bashku me përpjekjet e saj të bashkërenduara në çështjet e klimës, zgjidhjeve të qëndrueshmërisë dhe jetueshmërisë. .

Por ata që mendojnë se mentaliteti i qytetit ka qenë gjithmonë i tillë, gabohen. Gjatë viteve 1960 dhe 1970, Kopenhaga bëri siç bënë shumica e qyteteve të mëdha evropiane, duke ndërtuar autostrada dhe duke zhvilluar plane në thelb moderniste, si Plani i gishtit i vitit 1948, i cili parashikonte zhvillimin urban të zonës metropolitane të përqendruar në mënyrë lineare pranë një rrjeti prej 5 arterieve kryesore të rrugët dhe hekurudhat. Plani, megjithatë, nuk u realizua, kryesisht sepse Danimarka nuk kishte burimet financiare në atë kohë – duke dalë nga Lufta e Dytë Botërore – duke bërë që qyteti të merrte një drejtim tjetër në dekadat në vijim.

Sheshet e qytetit kanë fituar gjithashtu një lloj të veçantë protagonizmi në hapësirat urbane të Kopenhagës, duke krijuar zona komoditeti dhe argëtimi në jetën e përditshme. Sheshi Israels Plads ilustron mirë transformimet që ka pësuar qyteti. Nga një treg i gjallë historik në ajër të hapur, sheshi u bë një parking pa jetë në vitet 1950.

Sheshi i ri, i ndërtuar në vitin 2014, është ngritur mbi nivelin ekzistues të rrugës, duke i mbajtur makinat nën tokë, ndërsa krijon një kënd të madh lojrash urbane dhe një zonë aktiviteti sipër.

Një tjetër tërheqje e spikatur urbane është Superkilen. E vendosur në një nga lagjet më të ndryshme etnike dhe më të sfiduara nga pikëpamja sociale në Danimarkë, sheshi ka një qasje unike: sjell elemente nga e gjithë bota, përmes objekteve, teksturave dhe ngjyrave. Siç theksojnë projektuesit e projektit, Topotek 1 + BIG Architects + Superflex, “Një lloj koleksioni surrealist i diversitetit urban global që në fakt pasqyron natyrën e vërtetë të lagjes lokale – në vend që të përjetësojë një imazh të ngurtësuar të Danimarkës homogjene”.

Kryeqyteti danez i tregon botës se ka zgjidhje realiste për udhëtimet dhe hapësirat publike urbane në qytetet e mëdha, pa kërkuar zona të mëdha të hapura ose infrastruktura komplekse rrugore. Për ta bërë këtë, ai kombinon në një qytet kompakt dhe të dendur, një rrjet hapësirash publike, lëvizshmëri të qëndrueshme dhe shkallë njerëzore.

Ky dhe shembuj të tjerë të hapësirave publike të suksesshme tregojnë se përqendrimi te njerëzit, shkalla dhe kërkesat e tyre është shumë më i rëndësishëm sesa planet e mëdha urbane ose horizontet imponuese./Media Ndërtimi.

Urbanizëm

Prania e blegtorisë në vendbanimet urbane

Published

on

Meqenëse popullsia vazhdon të migrojë nga zonat rurale në ato urbane, hapësira është më e lartë.

Shumë vendbanime po bëhen gjithnjë e më të mbipopulluara – me strehim të përshtatshëm dhe të përballueshëm me furnizim të pamjaftueshëm dhe sisteme transporti që luftojnë për t’u shërbyer banorëve të tyre përkatës.

Por sa më shumë që biseda për urbanizimin ka të bëjë me njerëzit, ndonjëherë ka të bëjë edhe me kafshët që vijnë me ata njerëz – bagëtitë urbane që luajnë një rol kyç në sigurimin e ushqimit në nivel individual, përveçse bëhen një rrugë për tregtinë e përbashkët.

Prania e blegtorisë në vendbanimet urbane është larg nga një zhvillim i ri.

Në kontekstin bashkëkohor, teksa toka në qytete transformohet me shpejtësi për t’i hapur rrugë popullsive migruese, toka shtëpiake përzihet në atë bujqësore, që nga ana tjetër përzihet në tokë për bagëtinë.

Sa më shumë që bagëtia urbane ushtron presion mbi hapësirën e disponueshme në një vendbanim urban, ka edhe një efekt të dëmshëm në ekosistemin urban të menjëhershëm si rezultat i detyrimit për të siguruar ushqim për bagëtinë.

Ushqimi i papërpunuar – një lloj ushqimi i pasur me fibra – shpesh merret nga zonat rurale dhe të afërta peri-urbane duke prerë barëra dhe shkurre të egra. Megjithatë, shpesh, ushqimi për bagëtinë urbane merret nga mbetjet e bimëve dhe mbeturinat shtëpiake.

Vendbanimet informale në qytet janë shtëpia e fermerëve të kafshëve qumështore në shkallë të vogël dhe të madhe, duke mbështetur një sistem tregtie që sheh konsumatorët individualë që blejnë qumësht nga fermerët e vegjël dhe përpunuesit, hotelet dhe shitësit shitës që blejnë qumësht nga të mesëm dhe të mëdhenj. -fermerët e shkallës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

A ka skaduar dekada e Planit Zhvillimor Urban të Prishtinës?

Published

on

Plani Zhvillimor Urban i Prishtinës është hartuar duke u bazuar në vendimin e nxjerrë nga K.K. e Prishtinës me datë 24.06.2012. Për hartimin e këtij plani, Kuvendi Komunal i Prishtinës ka angazhuar konsorciumin e përbërë nga “HIDROING-DK” nga Prishtina, “Urbanistica” dhe “Ekonerg” nga Kroacia.

Qëllimi i hartimit të PZHU së është diagnostikimi dhe planifikimi apo projeksioni për të ardhmen e qytetit të Prishtinës me të dhënat e disponueshme.

Qyteti i Prishtinës duhet të ketë një planifikim zhvillimor urban modern dhe efikas, duke u bazuar në normat dhe standardet evropiane dhe të cilat përfshihen në një Plan Zhvillimor Urban, shkruante në këtë dokument të rëndësishëm për zhvillimin Urban të Prishtinës, i cili ka skaduar e që ishte i paraparë të ishte për dhjetë vjet.

Përmbajtja e PZHU të Prishtinës 2012-2022, bazohet në “Ligjin për Planifikim Hapësinor nr.2003/14 dhe Udhëzimin Administrativ mbi elementet themelore të Planit Zhvillimor Urban dhe është i ndarë në 5 faza të planifikimit: Profili i zhvillimit hapësinor dhe analiza e gjendjes; Vizioni, parimet dhe caqet; Korniza e zhvillimit hapësinor urban; Struktura dhe lokacioni hapësinor për zhvillimin dhe organizimin e ardhshëm; Dispozitat dhe masat për zbatim.

Asambleja Komunale e Prishtinës, në gushtin e vitit 2021 i ka thënë ‘jo’ Planit Zhvillimor Komunal (PZHK), që të kalojë në shqyrtim publik.23 asamblistë votuan kundër PZHK-së, 6 pro dhe 3 abstenuan.PZHK-ja është një dokument që hartohet nga Komuna, në bashkëpunim me qytetarët dhe përcakton zhvillimin urban dhe rural të qytetit, për 8 vitet e ardhshme.

Komuna e Prishtinës kishte futur në rend të ditës votimin që ky dokument kaq i rëndësishëm për Prishtinës, që të kalojë tutje në shqyrtim publik. Organizata ‘Qytetarët Aktivë’ e cilësuan si fitore që ju takon qytetarëve të Prishtinës, sipas tyre, falë angazhimit të tyre që rreth 10 muaj, pasi kjo organizatë konsideron se ka pasur shkelje të rënda ligjore gjatë hartimit të PZHK-së, nga ana e komunës.

“Sot kemi dorëzuar tek asamblistët e Prishtinës dhe MMPHI po ashtu Raportin e 3të për shqyrtim lidhur me dokumentin Vlerësimi Strategjik Mjedisor Prishtina 2029, si dhe shkeljet ligjore gjatë procesit. Kjo kauzë do të vazhdon deri në klarifikimin e rishiqimit të planifikimeve komunale në përputhshmëri të planit hapësinor të Kosovës, zbatimit dhe monitorimit të saj, ligjeve dhe udhëzimeve për planifikim”, thuhet në reagimin e kësaj organizate.(K.B)/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

Si ndihmoi Urbanizmi Taktik të pushtonte rrugët e qytetit më të populluar në Amerikë

Published

on

Covid ka qenë veçanërisht i vështirë për qytetet: rrethet e biznesit në qendër të qytetit janë ende në vështirësi për shkak të zhvendosjes në punë në distancë; disa qytete kanë parë rënie të popullsisë; dhe krimi është rritur pothuajse kudo.

Për më tepër, pandemia shtyu më shumë njerëz në makina, duke penguar lëvizjen e sigurt të rrugëve. Pas vitesh progresi, qytete si New York City panë rritje të mëdha të vdekjeve të këmbësorëve.

Ky është një problem mbarëkombëtar – me një përjashtim të dukshëm: Jersey City, si qyteti i dytë më i populluar në shtetin amerikan të Nju Xhersit, njoftoi kohët e fundit se askush nuk vdiq në rrugët e tij të qytetit në vitin 2022, duke përmbushur planin e tij Vision Zero për qytetin.

Ky moment historik ishte rezultat i viteve të punës nga qyteti dhe bashkëpunëtori i tij, Street Plans, një firmë planifikimi e themeluar nga Mike Lydon dhe Anthony Garcia. Lydon, një alum i DPZ dhe bashkëautor i librit 2015 Tactical Urbanism (aktualisht duke u përditësuar),

filloi të punojë me Jersey City në një sërë iniciativash gjashtë vjet më parë. Unë fola me Lydon javën e kaluar dhe e pyeta, konkretisht, si e bëri qyteti dhe ai./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending