Connect with us

Aktuale

Largimi i punëtorëve pa asnjë procedurë disiplinore në Kosovë nis të trajtohet masivisht përmes formave ligjore

Published

on

Largimi nga puna pa asnjë procedurë disiplinore është në kundërshtim me Ligjin e Punës.

Qindra punëtorë në mbarë vendin largohen nga puna me vendime gojore të pronarëve të kompanive, pa asnjë bazë dhe procedurë.

Sipas ligjit, largimi nga puna duhet të kryhet në një procedurë disiplinore pranë një komisioni të kompanisë i cili për të gjithë procedurën duhet të mbajë shënime dhe prodhojë vendime.

Të dhënat tregojnë që punëtorët e larguar nga puna pa u ndjekur këto procedura janë duke u kthyer masivisht në punë nga gjykatat.

Një vendim për ndërprerje të kontratës së punës duhet të jetë i arsyetuar, në të kundërt punëdhënësi i cili shkëputë kontratën në mënyrë të pa arsyeshme mund të paditet.

Kontestet e kësaj natyre sipas ligjit zhvillohen në gjykatat e Kosovës, e të dhënat tregojnë që numri i vendimeve për kthim në punë është shumë herë më i lartë se sa vendimi për pushim nga puna.

Gjatë periudhës kohore 2016-2018, gjykatat në Kosovë zgjidhën mbi 1 mijë lëndë të kthimit në punë ose të pushimit nga puna.

Data baza e të dhënave të hapura të krijuar nga Millennium Foundation Kosova – MFK në bashkëpunim të ngushtë me Këshillin Gjyqësor të Kosovës dhe Këshillin Prokurorial të Kosovës tregon se numri i rasteve për kthim në punë ka shkuar duke u zvogëluar nga viti në vit.

Sipas MFK-së, vitin 2016 gjykatat tona e filluan 732 lëndë të kthimit në punë, nga të cilat arritën të zgjidhin 410 raste. Prej këtyre lëndëve, me aprovim të kërkesë padisë janë 230 vendime. Me tërheqjen e padisë 81 raste ndërkaq, me hudhje poshtë të padisë 43 lëndë.

Të dhënat e MFK-së më tej sqarojnë se situata  ka qenë tërësisht ndryshe sa i përket lëndëve të ndërprerjes së mardhënies nga puna.

Përveç numrit të vogël të rasteve, vetëm 106, në vitin 2016, gjykatat arritën të zgjidhin afër gjysmën e tyre.

Kështu, nga 32 lëndë të zgjidhura, me aprovim të kërkesë padisë janë 14 vendime, 4 me hudhje poshtë të padisë, 7 me tërheqjen e padisë, ndërkaq për 2 është ndërprerë procedura.

Ndërsa në vitin pasues, nga 711 raste në total të kthimit në punë, gjykatat zgjidhën 70% të tyre. Në anën tjetër, në kontestet e pushimit nga puna, numri i lëndëve të zgjidhura vazhdoi të mbetet i vogël, duke përmbyllur vitin me 21 lëndë të zgjidhura.

Të dhënat e MFK-së tregojnë po ashtu se në vitin 2018 kishte rënie të rasteve të paraqitura në gjykatë për kthim nga puna, mirëpo trendi i zgjidhjes vazhdoi të mbetet i njëjtë.

Fillimviti 2018 nisi me 197 lëndë të trashëguara nga viti paraprak dhe 353 lëndë të reja, nga të cilat u zgjidhën 347.

Viti 2018 u përmbyll me 79 lëndë të pazgjidhura të pushimit nga puna e vetëm 30 lëndë të zgjidhura.

Nëse e krahasojmë numrin e lëndëve të zgjidhura në të dy kontestet e punës për tri vite, kuptojmë që gjykatat vit pas viti shënonin ngritje të zgjidhjes së rasteve të kthimit në punë./Media Ndërtimi.

Ky raport është mbështetur në të dhënat e grumbulluara nga projekti ‘Databaza për luftimin e narrativeve të dëmshme mbi gjyqësorin”.

Programi është përkrahur nga Fondacioni i Mijëvjeçarit në Kosovë (MFK) dhe Korporata e Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC).

Të dhënat në raport nuk paraqesin qëndrimet e MFK dhe MCC por janë qëndrime të Rrjetit Ballkanik për Gazetari Hulumtuese.

Aktuale

Shtatorja e Adem Jasharit vitin e ardhshëm vendoset në Prishtinë

Published

on

Nënkryetarja e Komunës së Prishtinës, Donjeta Sahatçiu, ka bërë të ditur sot se shtatorja e Adem Jasharit do të vendoset në kryeqytet në vitin 2023.

Sahatçiu ka bërë të ditur se vitin tjetër, komuna e Prishtinës ka futur në buxhetim edhe shtatoren për Adem Jasharin.

“Edhe në Prishtinë, tash, në buxhetin 2023, e kemi edhe shtatoren e Adem Jasharit. Një memorie kolektive edhe në Kryeqytet, përveç komunave të tjera”, ka thënë Sahatçiu.

Kjo do të jetë hera e parë, në 23 vite pas luftës, që shtatorja e Komandantit Adem Jashari do të vijë në Prishtinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

9 persona humbën jetën në vendin e punës, kërkohet angazhimi i 100 inspektorëve të punës

Published

on

Siguria në punë vazhdon të jetë problem për punëtorët kosovarë. Si rezultat i saj, gjatë vitit të kaluar nëntë persona kanë humbur jetën në vendin e punës e 188 kanë pësuar aksidente, thotë kryeinspektori i punës, Hekuran Nikçi.

Në rastet e aksidenteve në vendpune, kur inspektorët kanë konstatuar se është shkelur ligji nga ana e punëdhënësve, ndaj tyre janë shqiptuar masa ndëshkimore.

Në një intervistë për Ekonomia Online, kryeinspektori i punës, thotë se inspektimet po bëhen në bashkëpunim me Policinë e Kosovës.

“Gjatë vitit 2021, Inspektorati i Punës ka evidentuar 188 aksidente në vendin e punës, nga të cilat 139 kanë rezultuar me lëndime të lehta, 40 prej tyre me lëndime më të rënda dhe nëntë prej tyre kanë rezultuar me fatalitet në vendin e punës. Në fakt kur e kam marrë këtë pozitë institucioni tjetër që kemi pasur bashkëpunim ka qenë vetëm Policia e Kosovës, kështu që me Policinë kam trashëguar një bashkëpunim ku Inspektorati i Punës ka ndërmarrë aksione në biznese të ndryshme, si në gastronomi, ndërtimtari dhe këtu operacione kanë rezultuar shpesh të suksesshme”, thotë Nikçi.

Përkundër paralajmërimeve për rritjen e numrit të tyre, numri i inspektorëve të punës në nivel vendi vazhdon të jetë i njëjtë. Nikçi, tregon numrin e inspektorëve që janë aktualisht dhe që planifikohet të shtohen.

“Sfidat që i kam gjetur dhe i kam konstatuar me marrjen e mandatit janë të shumta, fillimisht duke u nisur me numrin e vogël i inspektorëve të punës. Me 1 qershor të këtij viti, Inspektoratin e Punës e kam gjetur me 31 inspektorë, duke u përballur nga ky realitet, unë kam vërejtur se mbikëqyrja e zbatimit të ligjeve, është tejet i mangët me këtë numër të inspektorëve, dhe si rezultat unë kam shpallur një konkurs të brendshëm në shërbimin civil për 27 pozita për inspektorë dhe nga ky konkurs kemi arritur t’i rekrutojmë vetëm katër inspektorë, dy në regjionin e Prishtinës dhe dy në regjionin e Gjakovës. Sido që të jetë me 35 inspektorë prapë numri është i vogël për mbikëqyrjen e zbatimit të ligjeve. Për vitin 2023 kemi planifikuar dhe buxhetuar edhe për 100 inspektorë të ri të punës, të cilët përgjatë vitit 2023 në faza të ndryshme do të shpallim konkursin dhe me angazhimin e këtyre 100 inspektorëve të ri, mbikëqyrja e ligjit do të jetë në një nivel më të mirë sesa që është tani. Në fakt Inspektorati i Punës ka nevojë edhe për më shumë se aq, por për vitin e ardhshëm i kemi të buxhetuar edhe 100 inspektorë të ri”, u shpreh ai./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Çmimi i naftës në nivelin më të ulët që nga fillimi i këtij viti

Published

on

Çmimet e naftës kanë rënë për rreth 5%, në nivelin më të ulët për tetë muajt e fundit, përderisa dollari ka arritur fuqinë më të madhe në dy dekadat e fundit.

Çmimet po bien mes frikës së inflacioni në rritje do t’i shtyjë ekonomitë e mëdha drejt një recesioni, kështu duke e shkaktuar uljen e kërkesës për naftë.

Sipas Reuters çmimet e naftës së papërpunuar në Teksasin Perëndimor kanë rënë në 78.4 dollarë, rreth 7% më pak se në fillimjavë.

Rënia e naftës është shënuar për katër javët e fundit radhazi, hera e parë që ndodh nga shtatori./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending