Connect with us

Aktuale

Kurti prezanton pikat e pakos fiskale emergjente

Published

on

Kryeministri në detyrë i Qeverisë së Kosovës, Albin Kurti, ka prezantuar pikat e Pakos Fiskale emergjente gjatë një konference për medie.

Kurti tha se kjo pako nuk ka për qëllim rimëkëmbjen e ekonomisë, sepse për këtë duhet të bëhet një pako e dytë pas një analize më të thellë, e cila do të adresojë nevojat afatgjate të sektorit privat. Por pakoja e prezantuar sot ka për qëllim për të përballuar situatën emergjente.

“Së pari të ofrojmë masa shtëse për shtresat më të varfëra të shoqërisë gjatë pandemisë covid-19. Së dyti të ndihmojë bizneset në mbulimin e shpenzimeve operative, në mënyrë që edhe të sigurohet një pagë minimale për të gjithë punëtorët gjatë situatës emergjente , por edhe të sigurohet që bizneset kanë mundësi të vazhdojnë veprimtarinë gjatë dhe pas tejkalimit të situatës emergjente. Së treti, të sigurojmë likuiditet shtesë për bizneset në mënyrë që të stimulohet rritja e aktivitet ekonomik. Së katërti, të stimulohen punonjësit e sektorëve esencial gjatë gjendje së emergjencës, të cilët janë të ekspozuar më së shumti ndaj rrezikut të infektimit dhe së pesti, të stimulohet punësimi dhe formalizimi në sektorin privat”, tha Kurti

Ai prezantoi 15 pikat, që përfshihen në pakon emergjente fiskale të marra pas përballjes më pandeminë Covid-19.

1. Pagesa e dyfishtë e vlerës së skemës sociale.
2. Pagesa shtesë në 30 euro në muaj për të gjitha skemat sociale dhe pensionale.
3. Mbështetje finaciare për shoqëritë tregtare që janë në vështirësi, mbulimi i shpenzimeve për pagat e punëtorëve, subvencionim i qirasë deri 50 për qind.
4. Sigurimi i huadhënies pa interes, kthimi deri në fund të vitit.
5. Sigurimi i mbështetjes shtesë financiare për komuna.
6. Sigurimi mbi pagë për punonjësit që janë ekspozuar drejtpërdrejtë rrezikut, në 300 euro për dy muaj.
7. Pagë shtesë për 100 euro pë punëtorët e dyqaneve, furrave dhe barnatoreve për dy muaj.
8. Pagesa e asistencës mujore për 130 euro.
9. Mbështetja e projekteve që synojnë përmirësimin e jetës së komuniteteve, që janë goditur rëndë nga kjo situatë , në vlerë deri në 2 milionë euro.
10. Sigurimi i likuiditetit financiar për dy kategori: mikrondërmarrjet dhe të vetëpunësurit nëpërmjet programit të caktuar të kredive në shumë të deri në 10 mijë euro dhe; kategoria e dytë shoqëritë tregtare që ofrojnë shërbime bazike të ngjajshme me ato të ndërmarrjeve. 
11. Rritja e buxhetit për grante dhe subvencione për ministrine Bujqësisë
12. Rritja e buxhetit për Ministrine e Kultures
13. Mbështetja për eksportuesit në Kosovë, pas përfundimit të situatës në vlerë deri në 10 milionë euro.
14. Mbështetja financiare për shoqëritë tregtare që regjistrojnë punëtorët me kontratë pune nga 130 euro për muajt pasues, në vlerë deri në 6 milionë euro gjithsej

Aktuale

Si të bëheni arkitekt në Inteligjencën Artificiale?

Published

on

Inteligjenca artificiale është larg të qenit një koncept i huaj dhe i ri. Arkitektët kanë eksploruar AI që nga vitet 1960, duke u thelluar në koncepte të tilla si shkrimi, arkitektura parametrike, algoritmet evolucionare, automata celulare, fraktale dhe sistemet L. Skriptimi është i ngjashëm me krijimin e një ekuacioni që gjeneron rezultate të projektimit në vend të vlerave numerike.

Në arkitekturë, një arkitekt i AI është përgjegjës për zhvillimin e skripteve, studimin e algoritmeve, sigurimin që rezultatet e projektimit plotësojnë nevojat e projektit dhe krijimin e algoritmeve kur është e nevojshme. Me fjalë të thjeshta, AI Architects janë projektues që ndërtojnë sisteme të inteligjencës artificiale për të zgjidhur problemet. Kompanitë në ditët e sotme varen nga arkitektura gjeneruese dhe mjetet e AI për të përfunduar projektet e tyre komplekse; Këtu nevojiten arkitektë të AI që kanë një kuptim të qartë në teknologjinë e informacionit dhe inteligjencën artificiale për të kontrolluar zgjidhjet e AI brenda organizatës duke siguruar që projekti të funksionojë pa probleme.

Roli i përgjithshëm i AI Architects është të përmirësojë operacionet e biznesit duke hartuar plane të detajuara për sistemet e AI, duke bashkëpunuar me anëtarët e ekipit si inxhinierë dhe shkencëtarë kompjuterikë për të siguruar një proces të qetë dhe për të mbikëqyrur zbatimin duke siguruar që zgjidhjet e AI që ata ofrojnë janë në përputhje me projekti duhet të prodhojë rezultate të sakta dhe të dobishme.

Është e rëndësishme të pranohet se inteligjenca artificiale nuk mund të zëvendësojë kurrë intuitën dhe ndjeshmërinë njerëzore në arkitekturë. Gjithmonë mbani mend se ju e kontrolloni mjetin, jo anasjelltas. Prandaj, është e nevojshme të shfrytëzojmë përparimet e vazhdueshme në teknologji, e cila ka qenë e vazhdueshme për 70 vitet e fundit, në dobinë tonë duke krijuar asistentë robotikë që na ndihmojnë të arrijmë të pamundurën duke ndikuar pozitivisht në mjedis, i cili ka nevojë të dëshpëruar për t’u marrë në konsideratë. dhe kujdesi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rritja e kërkesës për rrymë do t’i mbajë gjallë termocentralet me thëngjill

Published

on

Kërkesa për rrymë në botë është duke shënuar rritjen më të shpejtë në gati 20 vjet, për shkak të përdorimit të kondicionerëve, si pasojë e rritjes së temperaturave, ka thënë Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, në një raport të publikuar të premten.

Sipas gjetjeve, ky trend, që pritet të vazhdojë edhe më 2025, nënkupton vazhdimësinë e përdorimit të energjisë me thëngjill, ndonëse do të rriten kapacitetet e energjisë së ripërtrishme.Shumë vende në botë janë duke regjistruar temperature rekorde dhe valë të të nxehtit, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Rritja e konsumit global të energjisë pritet të shkojë në gati 4 për qind më 2024 – më e madhja prej vitit 2007.

Rritje e njëjtë është parashikuar edhe për vitin 2025, në krahasim me 2.5 për qind të rritjes së kërkesës më 2023.India pritet të jetë lidere në këtë aspekt, e pasuar nga Kina.Në gjetjet e raportit është përmendur që në këtë periudhë do të rriten edhe kapacitetet për energji të ripërtrishme dhe që kjo energji të tejkalojë atë me thëngjill më 2025.

Megjithatë, mënyrat për prodhim të energjisë që shkaktojnë më shumë ndotje, siç është ajo me thëngjill, do të vazhdojnë të jenë të qëndrueshme, sidomos në Kinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Pas freskimit të motit, shfuqizohet ndalimi i qarkullimit të kamionëve mbi 7.5T

Published

on

Zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi, ka njoftuar se është shfuqizuar vendimi i datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T, shkruan Ekonomia Online.

“Duke marrë parasysh parashikimin e motit nga Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës, sipas të cilit parashihen rënie të ndjeshme të temperaturave ditëve në vijim, kemi marrë vendim për shfuqizimin e vendimit të datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T”, ka njoftuar Durmishi.

“Faleminderit për mirëkuptimin tuaj gjatë këtyre ditëve me temperatura të larta”, ka shkruar ai./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending