Kur arkitektët bëhen projektues të automjeteve

0

Konsiderohet si ndër qëllimet kryesore të arkitektëve, ajo e projektimit të veturave. Projektojnë gjatë tërë karrierës së tyre ndërtesa ndër më gjigantet e më komplekset, por vënia në letër e planit të ndërtimit të një automjeti është një sfidë në vete e kësaj kategorie.

Ndertimi.info ju sjell tre automjete që i kanë projektuar arkitektë të njohur.

  1. London Routemaster i Norman Foster

Arkitekti i njohur britanik Norman Foster, njeriu që qëndron pas ‘trangulllit të vogël të Londrës’ dhe shumë vende të tjera të njohura moderne, e ktheu dorën e tij për të krijuar një projekt për atë imazh të vjetër tipik të Londrës; autobusin e kuq (London Routemaster). Në fillim e ekspozuar në Muzeun e Transportit në Londër, dizajni i Foster fitoi çmimin për ‘autobusin më të mirë’, por ndau vendin fitues me një dizajn nga Capoco. Vëmendja e Foster mbi makinat, megjithë fitimin e kësaj gare, nuk është bërë preokupimi kryesor i tij ose i firmës së tij, megjithatë ato ende vazhdojnë të vendosin standart në arkitekturën dhe projektimin bashkëkohor.

Megjithatë, për ata që janë të interesuar të shikojnë se si autobusi klasik i Londrës mund të shndërrohej në një projekt më të mirë,më të fuqishëm, atëherë ia vlen të shikosh këtë të Fosterit.

2. Vetura Z e Zaha Hadid

Arkitektja irakeno-britanike Zaha Hadid, ish-fituese e Çmimit të Arkitekturës Pritzker në vitin 2004, është një tjetër nga ata arkitektë të njohur botërisht dhe shumë të suksesshëm për të provuar dorën e tyre në projektimin e makinave. Vetura Z Hadid, ndoshta jo një nga ato që konkurrojnë për një nga modelet më të mahnitshme të makinave, është ende një përpjekje interesante. Makina me hidrogjen me efekt zero të ndotjespër dy pasagjerë dhe me një bazë me tre rrota, është një testament aerodinamik i strukturuar për atë që ndodh kur arkitektët takohen me automjete rrugore.

Projektuar dhe krijuar gjatë 2005-08, gjatësia e Z-car është shumë më e vogël se Routemaster i Foter, që vjen në vetëm 3.8 metra.

  1. Makina Dymaxion e Richard Buckminster Fuller

Buckminster Fuller, edhe pse nuk ishte bashkëkohës i Foster of Hadid, bëri kryqëzimin nga arkitektura në projektimin e makinave me entuziazëm dhe lehtësi. Përpjekja e Fuller, Dymaxion, ishte një lloj ri-mendimi në një kuptim, për atë që mund të ishte një makinë. Duke e përpunuar si një makinë me tre rrota, të lëmuar, të strukturuar sikur plumbi, përpjekjet e Fullerit i bënin makinat e zakonshme të kohës të dukeshin plotësisht të vjetruara dhe të modës së vjetër, duke ngecur mirë me Dymaxion në drejtim të efikasitetit, manovrimit dhe aspektit vizual.

Mjerisht, Fuller goditi një trung në prezantimin e Dymaxion në botë pasi ishte përfshirë në një përplasje në rrugën për në Panairin Botëror të Çikagos të vitit 1933.

Arkitektët që janë kthyher në dizajnin e makinave kanë një histori çuditërisht më të gjatë se shumica mund të mendojnë. Nga Foster në Fuller, duket sikur dizajni i makinave është një ofertë tunduese për dalje nga ‘rutina’ për arkitektët që dëshirojnë të zgjerojnë horizontet e tyre dhe të prishin pengesat në botën e projektimeve.

Po ashtu, projektuesit e makinave kanë kaluar gjithashtu në arkitekturë, duke ngritur struktura mahnitëse në qytete të mëdha duke pasur parasysh parimet e aerodinamikës së kombinuar me materiale të lehta por ende rezistente, duke lejuar disa nga format më tërheqëse që janë parë ndonjëherë. Ky dualizëm është martesa perfekte e krijimtarisë dhe e performancës, ndoshta në ditët e hershme të një epoke të re.

 

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here