Connect with us

Aktuale

Kërkohet që bizneset të investojnë në energji efiçiente edhe në ndërtim

Published

on

Me qëllim të vetëdijesimit për efiçinecë të energjisë dhe investim në të u bë lansimi i kampanjës “Miqtë e energjisë” nga INDEP, i përkrahur nga GIZ, raporton Ndërtimi.info.

Drejtori ekzekutiv i INDEP, Burim Ejupi tha se duhet të bëhet vetëdijesimi se investimi në energji efiçiente është fitim.

“Kem filluar fushatë më të madhe që bizneset të vetëdijesohen bizneset se investimi në efiçiencë është fitim. Besoj që edhe do biznese që nuk kanë dëgjuar për efiçiencën shumë shpejt do të investojnë”, tha ai.

Ndërsa, drejtori i Fondit për Efiçiencë të Energjisë, Admir Shala bëri të ditur se tashmë janë në dispozicion 17 milionë euro për përkrahje të komunave për këtë sektor.

“Gjatë këtij muaji do të bëjnë shpalljen e parë për komunat që duan të aplikojmë për këtë fond. Është i pari në rajon”, tha ai.

Veit Raisch nga GIZ tha se për çdo ndërtim duhet të plotësohen standardet minimale të efiçiencës së energjisë.

“Të gjithë e dimë tashmë që 60% e energjisë shfrytëzohet nga sektori i ndërtimit në Kosovë, që është një shifër e madhe. Po ashtu të gjithë e dimë që ekziston potencial i madh për efiçiencën e energjisë. Vetëm duke i arritur sipas vlerave të standardeve evropiane, ne do arrijmë potencialin e kursimit deri në 50%… Pra për çdo hapësirë ndërtimi, për çdo ndërtesë duhet të plotësojë standardet minimale. Kjo po ashtu është një mundësi e mirë për ata që japin shërbime të energjisë, për të sjellë edhe ndryshime në sektorët e tyre”, tha ai.

Kryeshefi i Agjencionit për Efiçiencë të Energjisë, Arsim Kuliqi tha se deri tani nuk është bërë asgjë për zbatimin e masave të energjisë.

“Zbatimi i masave të energjisë në nivel vendi, në sektorë rezident, deri tani nuk është bërë asgjë. Ne jemi duke punuar, por nuk mund të kryhen punët shumë shpejt”, u shpreh ai.

Sipas tij, kjo agjenci do t’i mbështesë bizneset për investim në energji efiçiente

Aktuale

Nis Konferenca Shkencore Ndërkombëtare e arkitekturës në AAB

Published

on

Edicioni i pestë i Festivalit të studentëve të Artit dhe Arkitekturës do të organizohet mes datave 24-28 Maj në Kolegjin AAB.

Kemi nderin dhe kënaqësinë të ju njoftojmë me Folësit kryesorë të Konferencës Shkencore Ndërkombëtare të arkitekturës

“Në mes të identitetit, transformimit dhe teknologjisë”, e cila mbahet me 24 Maj, në Kolegjin AAB, Objekti #5, në sallën QENDRA MEDIALE, nga ora 11:00.

Ju prezantojmë folësitë e mirënjohur ndërkombëtar si:

🔸FILIP CLAES, dizajner i enterierit dhe profesor në Thomas More University of Applied Sciences, Mechelen, Belgjikë,

🔸DIJANA VUČINIĆ, arkitekte dhe themeluese e Institutit APSS, DVARP

🔸ANDREA GRILETTO, arkitekt, drejtor i Assorestauro, Shoqatës Kombëtare Italiane për restaurimin urban, arkitekturor, arkeologjik dhe artistik./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Në Fakultetin e Inxhinierisë mbajti ligjëratë zv. Ambasadori i Kroacisë Dr.sc. Nedeljko Špilek

Published

on

Nën organizimin e Departamentit të Komunikacionit dhe Transportit të Fakultetit të Inxhinierisë Mekanike, në ambientet e Qendrës së Inovacionit të FIM u mbajt ligjëratë e hapur nga Dr.sc. Nedeljko Špilek, zëvendës Ambasador i Republikës së Kroacisë.

Ai prezantoi temën: “Përzgjedhja e vendndodhjes së terminalit intermodal në kryqëzimet hekurudhore të Zagrebit me metodën AHP duke përdorur kriteret teknologjike.”

Gjatë prezantimit të tij, Dr. Špilek shpjegoi qartë rëndësinë e planifikimit strategjik dhe qasjes shkencore në përzgjedhjen e vendndodhjes për terminalet intermodale. Ai theksoi se metoda AHP (Analytic Hierarchy Process) mundëson marrjen e vendimeve komplekse përmes analizës së disa kritereve, ku faktorët teknologjikë janë thelbësorë për zgjedhjen optimale të vendndodhjes.

Ligjërata u prit me interes të madh nga pjesëmarrësit dhe nxiti diskutime të frytshme mbi aplikimet praktike të kësaj metodologjie në fushën e logjistikës dhe transportit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

UP-ja renditet në vendin e 14-të në renditjen botërore për arkitekturë dhe inxhinieri civile

Published

on

Universiteti i Prishtinës është renditur i 14-ti në renditjen botërore universitare të platformës ndërkombëtare INSPIRELI për arkitekturë dhe inxhinieri civile, në një renditje që ka përfshirë 1320 universitete nga e mbarë bota.

Kjo renditje është falë suksesit të vitit të kaluar të studentëve të vitit të pestë të Fakultetit të Arkitekturës të UP-së, të cilët arritën rezultate të shkëlqyeshme në konkursin ndërkombëtar të studentëve “Inspireli”, duke fituar vendin e parë në tri nga gjashtë kategoritë me projektet e tyre në kuadër të resortitturistik “Miris Garden” në Zarë të Kroacisë.

Projektet fituese, të cilat u përzgjodhën nga 163 projekte konkurruese prej 38 vendeve të ndryshme, u punuan nga Besjana Ramadani, Alma Sylejmani dhe Adissa Hajdari – qendër tregtare (mentore: prof. ass. dr. Arta Xhambazi); Era Pelaj, Ermonda Gashaj dhe Elton Bajramaj – projekti i hotelit (mentore: prof. ass. dr. Rozafa Basha); si dhe Lendrit K. Krasniqi, Lirigzon Olluri dhe Albion Hetemi – projekti i apartamenteve (mentore: prof. ass. dr. Rozafa Basha).

Ky konkurs, i nisur nga “Inspireli”, ofroi jo vetëm një mundësi të rëndësishme arsimore, por edhe rriti ndjeshëm ekspozimin global të studentëve ndaj zhvillimit të praktikës arkitekturore.

“INSPIRELI World Architecture University Ranking” mbështetet në aktivitetin e studentëve dhe suksesin ndërkombëtar në kontekst krahasimtar global./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending