Hapësira e ardhshme publike në Nju Jork

0

Nga katër finalistët e përzgjedhur për “sfida e ardhshme pa vozitje” të “Hapësirës së zbrazët”, e cila u njoftua muajin e kaluar, “Sheshi Publik” është shfaqur si projekti fitues, me një skemë mbush dhe luaj ( për të transformuar sferën publike të Nju Jorkut për rrugët dhe këmbësorët e saj). Projektuar nga FXFOWLE dhe Sam Schwartz Engineering, propozimi u zgjodh nga një panel i komisionerëve të qytetit të Nju Jorkut, për përgjigjen e saj ndaj konkursit me një sistem fleksibil që strehon një llojllojshmëri tipologjish të hapësirës publike, duke krijuar një bashkëjetesë harmonike midis këmbësorëve, çiklistëve dhe automjeteve.

“Është e rëndësishme që qytetet që të mos lejojnë t’i vjetrojnë infrastrukturën dhe politikat e tyre në vend që të presin që këto teknologji ta riformësojnë qytetin në mënyra që nuk mund të dëshirojmë”, tha Michael Replogle, zëvendëskomisioner për politikë në DOT dhe një anëtar i panelit të gjyqtarëve. “Sheshi Publik” ofroi disa mjete me funksione të shumta për qytetin që ta ripërdorte hapësirën për një sërë nevojash publike ”

Bazuar në një numër të ngushtë 8’x 8 ‘sheshesh që bashkohen mes vete, propozimi zëvendëson hapësirat publike të tepërta të parkimit me infrastrukturë të integruar, hapësira të gjelbra, pajisje për lojë, mundësi të shitjes me pakicë dhe mobilje urbane. Duke pranuar se kalimi në një të ardhme autonome të transportit është një proces afatgjatë, dizajni është në rritje dhe ofron ndryshim përmes një sërë ndërhyrjesh të vogla. Kombinime të ndryshme të shesheve krijojnë varietete të pafundme të programeve dhe lehtësive publike, në fund të fundit formojnë rrjete të mëdha modulare të hapësirave miqësore për këmbësorë. “Sheshi Publik” lejon që rruga të ndryshojë, pasi qyteti ndryshon.

“Ne jemi të nderuar dhe të gëzuar për të marrë këtë çmim dhe ne shpresojmë se kjo njohje do të na ndihmojë kur të ecim përpara me projektimin dhe testimin e Sheshit Publik, tha Jack Robbins nga FXFOWLE. Ka qenë një proces jashtëzakonisht bashkëpunues dhe shpërblyes për ekipin tonë dhe ne presim bashkëpunimin e mëtejshëm me qytetin dhe të tjerët që mund të sjellin kreativitetin dhe ekspertizën e tyre në vizionin tonë “.

Projekti fitues u përzgjodh nga aplikime nga mbi 20 vende dhe të katër finalistët do të kenë mundësinë të bëjnë realitet vizionet e tyre, me qasje në objektet e fabrikuara në Laboratorin e Ri të Bruklinit dhe të partnerëve në fusha të ngjashme. Qëllimi i konkursit ishte të zgjidhte zgjidhje të zbatueshme që në të vërtetë do të ishin të mundshme për të filluar zbatimin menjëherë në Nju Jork.

“Katër finalistët kanë krijuar zgjidhje unike për tema të ndryshme: nga krijimi i mikrobuseve autonome për MTA, që zgjidhin dilemën e “miljes së fundit” dhe menaxhimin e përdorimit të rrugës, për të krijuar një platformë për bizneset rajonale për të shitur mallrat e tyre në Nju Jork pa vozitur”, thanë Mateu Hoffman dhe Francesca Giuliani, bashkëthemeluesit e “Hapësirës së zbrazët”. “Ky nuk është fundi i punës për këto katër skuadra, por më shumë një fillim. Së bashku me partnerët tanë, ne do të mbështesim katër finalistët për t’i kthyer projektet e tyre në kompani dhe produkte reale”.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here