Connect with us

Aktuale

Emergjencës së re të QKUK-së nuk i dihet fundi i ndërtimit, funksionalizmi i saj cenon jetën e pacientëve!

Published

on

Që nga viti 2017 e deri më sot, për objektin e Emergjencës së Re në QKUK, Ministria e Shëndetësisë ka paguar afër 4.5 milionë euro.

Ministria e Shëndetësisë për periudhën 2017-19 ia dha 4.25 milionë euro operatorit ekonomik, “AL-Trade”, kompani që i ndërpreu punimet dy muaj para afatit të përfundimit.

Në vitin 2020, ish-ministri i Shëndetësisë, Armend Zemaj, pati deklaruar se hapësirat e Emergjencës së Re kishte në plan t’i shndërrojë në spital për Covid-19. Për këtë punë madje u nënshkrua edhe një kontratë e re për projektim dhe mbikëqyrje të punimeve.

Sidoqoftë, as kjo nuk u finalizua, ngase tenderi i fazës së dytë, ajo për ndërtimin dhe adaptimin e këtyre hapësirave, u anulua në prill të vitit 2021 me arsyetimin se nuk ka linjë buxhetore.

Megjithatë, objekti në fjalë u synua që të funksionalizohej në mandatin e tashmë ish-ministrit Rifat Latifi, i cili kishte thënë se për këtë po punohet një projekt i hollësishëm dhe se Qendra e Traumës mendohej të vendosej në këtë objekt. Megjithatë, as ky propozim i Latifit, si duket, nuk do të jetësohet pas dorëheqjes së tij nga pozita e ministrit të Shëndetësisë.

Janë bërë së paku tri padi në gjykata, për tre tenderë në lidhje me punimet për ndërtimin e objektit të Emergjencës së QKUK-së, që ka nisur para 5 vjetëve.

Në bazë të raportit “Vlerësimi i realizueshmërisë së qendrës emergjente në Qendrën Klinike dhe Universitare të Kosovës”, në këtë objekt cenohet jeta e pacientëve

“Jeta e pacientëve është e cenuar për mungesë të theksuar për qasje të shpejtë në hapësirat të cilat duhet të ofrojnë shërbimin mjekësore që në minutat e parë të arritjes së pacientit në emergjencë në mënyrë të veçantë hapësirat e triazhimit me reanimimin, diagnostikën imazherike, laboratorin, emotekën dhe sallat e operacionit, kardiokirugjisë dhe kardiokirurgjisë invasive”, thuhet në raport.

Poashtu, sipas këtij raporti, pacientët nuk janë të mbrojtur nga infeksionet dhe zjarri.

“Nuk garanton mbrojtje të pacientëve dhe përdoruesve të objektit nga infeksionet intra-hospitalore për arsye të përdorimit jo adekuat të sistemit të trajtimit të ajrit si dhe të përzierjes së rrugëve të pastra me ato të papastërta në lëvizjet horizontale dhe vertikale në mënyrë të veçantë në bllokun operativ dhe hapësirën e dedikuar për sterilizim,”

Se projekti ka mangësi dhe se si i tillë nuk mund të jetë funksional edhe pas ndërtimit, këtë e thonë edhe kompania ndërtuese “Al Trade ”.

Leonit Gecaj nga Al Trade ka thënë se ata kanë nënshkruar kontratë për ndërtimin e klinikës Emergjente më 19 maj 2016, dhe se punimit pritet të përfundojnë gjatë qershorit të këtij viti.

“Al Trade ka nënshkruar kontrate për ndërtimin e klinikes Emergjente me date: 19.05.2016 dhe punimet kane filluar me përkushtim te mjaftueshëm dhe është arritur te ndërtohet ndërtimi i vrazhdë sipas planit dinamik. Sipas kontratës, te gjitha punët janë llogaritur te përfundojnë brenda 650 dite pune, apo orientimisht ne Qershor 2019”, ka thënë Gecaj.

Gecaj deklaron se kur kompania ka studiuar projektin për të cilin janë angazhuar ta ekzekutojnë, ata kanë evidentuar probleme të theksuara. Këto probleme, Gecaj thotë se janë komunikuar tek autoriteti kontraktues, për arsye se si përmirësime te pjesërishme nuk e arrijnë qëllimin e vet.

Sipas tij, projektit do i duhej një revidim i tërësishëm, në të kundërtën thotë se objekti nuk do të arrij të jetë sipas standardeve që kërkohen. Shton se vendimi për ndryshime eventuale në projektim i takon Autoriteti Kontraktues dhe se ata janë në pritje të një vendimi të tillë.

“Projekti, mendojmë se kërkon revidim  dhe ndërhyrje substanciale ne organizim ashtu qe te arrihen qëllimet funksionale te tij, në të kundërtën sipas vlerësimit tonë dhe te ekspertëve të fushës, projekti si i tillë nuk garanton funksionalitet. Ne jemi ne pritje te një vendimi final të Autoritetit Kontraktues, dhe shpresojmë qe do duhej te ishte një vendim për riprojektim sipas kërkesave dhe standardeve të kërkuara”, tha Gecaj./Media Ndërtimi

 

Aktuale

Organet e pajisjeve të ndërtimit në Britani i përgjigjen pozitivisht ndryshimit neto zero

Published

on

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Rishi Sunak ka njoftuar një ndryshim në politikat e qeverisë për arritjen e emetimeve neto zero deri në vitin 2050.

Fillimisht, qeveria tha se do të ndalonte shitjen e makinave të reja me benzinë ​​dhe naftë nga viti 2030; që tani është shtyrë në vitin 2035, në një lëvizje që Sunak tha se “do të sjellë njerëz me ne”.

Chris Stark, CEO i Komitetit të Ndryshimeve Klimatike të Mbretërisë së Bashkuar iu përgjigj njoftimit, duke thënë se ishte “mendim dëshiror” për qeverinë që të imagjinonte se qëllimet kryesore zero neto mund të arriheshin me një “paketë më të butë” të politikave të gjelbra.

Të dhënat e para tregojnë se industria e ndërtimit pajtohet me këtë pikëpamje.

‘Jo e dobishme’

Chris Cassley, menaxher i politikave të Shoqatës së Punësimit të Fabrikave të Ndërtimit (CPA) tha: “Njoftimi i Kryeministrit shton konfuzionin në sektorin e pajisjeve të ndërtimit në përpjekjet e tij për të hequr naftën nga kantieret dhe për të shkuar drejt karburanteve alternative./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Ekspozita “Emerging Ecologies” eksploron ekologjinë e arkitekturës së mjedisit

Published

on

Muzeu i Artit Modern të Nju Jorkut ka njoftuar hapjen e një ekspozite të fokusuar në projektet e para të realizuara dhe të parealizuara që trajtojnë shqetësimet ekologjike dhe mjedisore. Duke shfaqur vepra nga arkitektë që praktikuan kryesisht në Shtetet e Bashkuara nga vitet 1930 deri në vitet 1990, ekspozita e titulluar “Ekologjitë në zhvillim: Arkitektura dhe ngritja e mjedisit” është e hapur nga 17 shtatori 2023 deri më 20 janar 2024. Mbi 150 veprat e ekspozuara zbulojnë ngritjen e lëvizjes mjedisore përmes lenteve të praktikës dhe të mendimit arkitekturor.

Marrëdhënia e ngjeshur midis mjedisit natyror dhe atij të ndërtuar u bë një temë e rëndësishme duke filluar në vitet 1930, me disa arkitektë si Emilio Ambasz, Charles dhe Ray Eames dhe Frank Lloyd Wright që eksploruan këtë interes të ri përmes projekteve arkitekturore novatore, distopike dhe të guximshme. Shumë prej tyre parashikonin dhe parashikonin efektet ekologjike të mbipopullimit, shterimin e burimeve natyrore dhe efektet e ndotjes. Projektet janë të renditura në pesë grupime tematike: Mjedisi si informacion; Rrethime Mjedisore; Design Multispecies; Eksperimente kundërkulturore; dhe Poetika e Gjelbër.

Gjatë fillimit të ambientalizmit, arkitektët luajtën një rol të rëndësishëm në zhvillimin e metrikës dhe instrumenteve analitike për të kuptuar dhe monitoruar mjedisin, duke e shndërruar atë në një element me të cilin mund të punohet përmes dizajnit. Në vitin 1967, R. Buckminster Fuller konceptoi lojën botërore, një sistem i kompjuterizuar i krijuar për të ilustruar rrjedhën e burimeve thelbësore të papërpunuara, si pambuku, ari, qymyri dhe druri, për ta bërë menaxhimin mjedisor më të dukshëm për një popullsi më të madhe. Printimet e hershme të krijuara nga kompjuteri nga Beverly Willis që datojnë në 1971 janë ekspozuar gjithashtu në segmentin “Mjedisi si Informacion”, duke shfaqur hartat e kullimit, gjeologjinë e vendndodhjes dhe të dhënat e tokës që rrjedhin nga Qasja inovative e Kompjuterizuar e Willis për Analizën e Tokës Banesore (CARLA).

Disa ekspozita të tjera të hapura këtë vit eksploruan gjithashtu ndërhyrjen midis historisë dhe arkitekturës. E prezantuar në Muzeun e Varshavës, ekspozita e titulluar “Varshavë 1945-1949: Ngritja nga rrënojat” eksploroi përpjekjet e rindërtimit dhe rindërtimit në kryeqytetin polak pas shkatërrimeve të Luftës së Dytë Botërore, duke ofruar të dhëna për përpjekjet e mundshme rindërtuese që do të ndodhin në Ukrainë. . Në fillim të këtij viti, Qendra Daneze e Arkitekturës (DAC) njoftoi hapjen e ekspozitës së parë të përhershme mbi Arkitekturën Daneze në Kopenhagë, ndërsa Qendra Pompidou në Paris debutoi retrospektivën më të madhe të punës së Norman Foster nga gjashtë dekadat e fundit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

KESCO: Kosova në vitin 2022 me çmimet më të lira të energjisë elektrike

Published

on

Kompania Kosovare për Furnizim me Energji Elektrike, KESCO, duke u bazuar në raportin e Zyrës së Statistikave të Komisionit Evropian “Eurostat”, ka bërë të ditur se Kosova ka pasur çmimet më të lira të energjisë elektrike në Evropë për vitin 2022.

“Çmimet mesatare për shpenzimin mesatar të konsumit janë 6 cent për kilovat/orë që është afro 25 për qind më lirë se e dyta më e lira, që është Serbia me çmim 7 cent për kilovat/orë. Shqipëria,  Bosna e Hercegovina dhe Mali i Zi kanë çmimet nga 8 cent për kilovat/orë apo më tepër se 35 për qind më shtrenjtë se në Kosovë. Maqedonia e Veriut është edhe më e shtrenjtë, duke shënuar çmimin prej 10 cent për kilovat/orë që i bie afro 70 për qind më shtrenjtë se Kosova”, thuhet në njoftimin e KESCO-s.

Sipas kësaj kompanie, të gjitha vendet e BE-së kanë çmime së paku dyfish më të larta se Kosova.

“Sipas Eurostat, vendi më i populluar i BE-së, Gjermania ka një çmim prej 28 cent për kilovat/orë apo 4.75 herë më tepër se në Kosovë. Ndërkohë, Danimarka, Belgjika dhe Italia janë tri vendet e Bashkimit Evropian të cilat vazhdojnë të paguajnë çmimin më të lartë për energji elektrike, bazuar në të dhënat e Eurostat-it për gjashtëmujorin e dytë të vitit 2022. Kurse sa i përket rajonit, çmimet më të larta të energjisë elektrike për konsumatorët shtëpiakë i kanë Rumania, Greqia dhe Kroacia”, thuhet tutje në njoftimin e KESCO-s.

Sipas KESCO-s, në Kosovë, çmimi për kilovat/orë është 6 cent, që i bie se është gati pesëfish më i ulët se në Rumani, ku 1 kilovat/orë kushton 29 cent.

Bordi i Zyrës së Rregullatorit për Energji në Kosovë në mars të këtij viti i ka miratuar tarifat e reja të energjisë elektrike, që janë 15 përqind më të larta se në vitin 2022, e të cilat kanë filluar të aplikohen që nga 1 prilli.

Tarifat e reja u kundërshtuan nga shoqëria civile dhe qytetarët, të cilët ankohen se në bazë të të ardhurave mujore faturat e energjisë janë të shumë të larta./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending