Connect with us

Trashëgimia

“Ec Ma Ndryshe”: Vazhdon degradimi i ndërtesave të vjetra brenda Qendrës Historike të Prizrenit

Published

on

Organizata “Ec Ma Ndryshe” thotë se degradimi i ndërtesave të vjetra brenda Qendrës Historike të Prizrenit po vazhdon, pavarësisht zotimeve të institucioneve lokale dhe qendrore për ruajtjen dhe mbrojtjen e tyre.

“Ec Ma Ndryshe” bënë të situr se kulmi dhe muri i një ndërtese të tillë është shembur gjatë këtyre ditëve.

Sipas kësaj organizate kjo ndërtesë ndodhet në afërsi të Xhamisë së Sinan Pashës dhe selisë së Qendrës Rajonale të Trashëgimisë Kulturore në Prizren.

”’EC Ma Ndryshe’ rekomandon QRTK-në, Inspektoratin e MKRS-së si dhe organet përkatëse të Komunës së Prizrenit që të ndërmarrin masa fillimisht për evitimin e rrezikut për sigurinë publike, si dhe në bashkëpunim me ekspertët dhe organet e hetuesisë të përcaktojnë shkakun e shembjes. Gjithashtu bën thirrje që të bëhen përpjekje për ruajtjen e pjesës së mbetur të ndërtesës, pasi që është pjesë e Planit për revitalizimin e rrugës ‘Marin Barleti’”, thuhet ne njoftimin e kësaj organizate.

”Ec Ma Ndryshe” bënë thirrje që organet komunale ta rrethojnë ndërtesën me qëllim që të mos rrezikohet jeta e kalimtarëve, ka bërë edhe njëri prej anëtarëve të Këshillit të Trashëgimisë Kulturore të Prizrenit.

 

Trashëgimia

Në Bostan të Novobërdës fillojnë gërmimet arkeologjike

Published

on

Në lokalitetin arkeologjik të fshatit Bostan në Komunën e Novobërdës, kanë nisur hulumtimet dhe gërmimet arkeologjike.

“Përmes zbulimeve arkeologjike formësohet historia e lashtë e vendit tonë.”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku.

Ky lokalitet  në mesin e banorëve njihet me emrin “Gumnishtë” dhe ndodhet në lartësi mbidetare 957m, ndërsa qëllim i këtij hulumtimi është konfirmimi i një qendre banimi që lidhet me periudhën e Mbretërisë Dardane.

Continue Reading

Trashëgimia

Gjendet një vend me përplot bukuri natyrore në Kalanë e Vuçakut në Drenas

Published

on

Gjendet në një vend me përplot bukuri natyrore dhe potenciali e rëndësia historike që ka e bën tejet të veçantë Kalanë e Vuçakut në Drenas.

Ndërhyrjet në këtë kala kanë nisur dhe në fokus kanë pastrimin, konservimin e strukturave dhe përgatitjet që ky monument të jetë në shërbim të turizmit kulturor.

“Ky do të jetë një vit intensiv me punë në arkeologji”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia

Restaurohet shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova si aset i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore

Published

on

Shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova, me arkitekturë tradicionale të fundit të shekullit VIII-të gjendet në pjesën e vjetër të qytetit dhe ka pamje mbresëlënëse.

Ndodhet mes Muzeut Historik dhe hapësirës ku është i vendosur busti i Sylejman Vokshit.

Gjakova njihet si qytet i kulturës, traditës dhe qytetërimit. Investimet në ruajtjen trashëgimisë kulturore nga MKRS nuk do të ndalen./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending