Dritare që e kursejnë energjinë

0

Gjithkush dëshiron të kursejë energji në shtëpi, qoftë për të ulur faturat e shërbimeve apo për të ndihmuar mjedisin. Por, qëllimi i ruajtjes së energjisë shpesh ka një konotacion të keq për dizajnin e shtëpisë.

Renovimet ekologjike nuk kanë një nam të mirë si faktorë tërheqës në dekorin e shtëpisë. Për shkak të kësaj, shumë pronarë të shtëpive nuk janë të vetëdijshëm se ka mënyra në modë për të kursyer energjinë ndërsa jeton në një shtëpi të bukur.

Ndriçimet e dritareve janë inovacionet e shtëpive të gjelbra që kanë ndikimin më të madh. Ka shumë mundësi për ndriçime elegante dhe të modës të dritareve që kanë gjithashtu konsideratë ndaj mjedisit.

  1. Grilat: Çdo grilë që bllokon dritën e jashtme dhe i vë ‘kurthin’ ajrit brenda shtëpisë tuaj, do të ulë faturën tuaj të energjisë. Por grilat e bëra për t’u porositur mund të jenë shumë më efektive. Ata do t’i përshtaten dritareve tuaja në mënyrë të përsosur dhe nuk do të lënë asnjë të çarë ku mund të filtrohet drita ose të dalë. Nëse doni të merrni trajtimet e dritareve që ruajnë energjinë tuaj një hap më tej, hetojini virtytet e grilave shumë reflektive. Këto reflektojnë dritën nga jashtë për të reduktuar rritjen e nxehtësisë në verë deri në 45 për qind.
  2. Hapëset nga brenda dhe jashtë: Jo vetëm që ata janë jashtëzakonisht të popullarizuar në dizajnin e shtëpive të sotme, por ato janë gjithashtu ndër trajtimet më ekologjike të dritareve në treg. Ata krijojnë mbrojtje të motit, shtojnë sigurinë dhe kanë një rrezik të reduktuar të goditjes termike të dritareve tuaja gjatë temperaturave ekstreme. Këto dritare përbëhen nga një shumëllojshmëri të materialeve, dhe ata mund të instalohen mekanikisht sipas specifikave tuaja. Kostot e përgjithshme të ngrohjes dhe ftohjes mund të bien nga 25 në 50 për qind. 
  3. Hijet: Një shumëllojshmëri e dritareve “hije” kanë potencialin që çdo vendbanim të ndihet i ngrohtë dhe i bukur. Ata janë gjithashtu llojet më të thjeshta të dritareve ekologjike. Nëse zgjidhni rul të mbushur me tegela, hije të zbukuruara, hije qelizore ose dizajne të tjera, ato mund t’ju kursejnë deri në 50 për qind në shpenzimet e ngrohjes dhe ftohjes. Hijet më të mira për efikasitetin e energjisë janë të bardha në anën e pasme, sepse ato janë reflektuese. Është gjithashtu e mirë për të përdorur hije me qeliza të shumëfishta, sepse ajo e filtron ajrin e brendshëm aty ku i përket. 4. 4. Perdet me lartësi maksimale deri në dysheme: Perde janë ndër opsionet më të njohura për dritare. Janë të lehta për t’u vendosur, të përballueshme dhe lehtë mund të përputhen me temën e dizajnit të brendshëm. Nëse jeni duke kërkuar edhe pë ropsione të dritareve eko-miqësore, perdet me ndërprerje janë më të mirat. Ata e mbërthejnë ajrin brenda dhe parandalojnë nxehtësinë e jashtme dhe të ftohtit nga depërtimi në dhomë. Këto perde janë veçanërisht të modës këto ditë. Ata krijojnë iluzionin e lartësisë së shtuar dhe janë gjithashtu të dobishme në departamentin e shërbimeve, meqë bëjnë një punë më të mirë për ndarjen e shtëpisë tuaj nga elementet e jashtme. 5. 5. Strehat: Dritaret me strehë mund të jenë një shtesë simpatike në eksterierin e shtëpisë suaj. Ato mund të bëhen nga metali, kanavaci (rrobë nga pambuku) ose fibrat sintetike që janë të qëndrueshme ndaj ujit dhe rezistojnë ndaj motit. Kur vendosen siç duhet, ato sigurojnë një mbulesë të rehatshme për kutinë e luleve dhe kufizojnë sasinë e nxehtësisë që depërton në shtëpinë tuaj. Në verë, dritaret mund të zvogëlojnë marrjen e ngrohjes diellore deri në 65 për qind në dritare që janë të vendosura kah jugu dhe 77 për qind në dritare që përballen me perëndimin. 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here