Connect with us

Aktuale

Bislimi: Brenda 12 muajve ekonomia mund të kthehet dhe të stabilizohet

Published

on

Ministri në detyrë i Financave dhe Transfereve, Besnik Bislimi, ka thënë se obligim i tij është të sigurojë stabilitet makro-ekonomik në vend dhe se Pakoja emergjente e Qeverisë prej 179.6 milionë eurosh shkon gati tërësisht për sektorin privat.

Bislimi ka thënë se janë marrë të gjitha masat për të kaluar më lehtë këtë krizë që po e shkakton koronavirusi, porse edhe aftësitë e Kosovës janë të kufizuara. Faj u ka lënë edhe qeverive të kaluara, që sipas tij kanë lënë borxhe e obligime, që bashkërisht shkojnë në 800 milionë euro.

“Masat që janë marrë janë për të ruajtur shëndetin e qytetarëve. Me automatizëm e kemi ditur se do te ketë rënie të aktivitetit ekonomik. Dëmi ekonomik me atë shëndetësor mund të jetë 1 me 10”, ka thënë Bislimi për të shpjeguar më pas pikat një nga një se çfarë përfitojnë qytetarët e çfarë bizneset nga Pakoja emergjente.

E mira sipas tij, është se këto rëniet e shpejta, të quajtura me gjuhën ekonomike “V”, karakterizohen edhe me ngritje të shpejta të ekonomisë.

“Brenda 12 muajve ekonomia mund të kthehet dhe të stabilizohet”, ka thënë ai në KTV.

Ministri në detyrë ka shpjeguar edhe katër pikat e Pakos përmes të cilave përfiton pjesa më e rrezikuar e vendit.

“Janë katër pika ku grupet më të rrezikuara mund të përfitojnë. Pika 1.1 ka të bëjë me skemat sociale. Përfitojnë 98 mijë qytetarë. U kemi dyfishuar pagesat mujore për tre muajt e ardhshëm. Në qershor nëse situata stabilizohet, prapë do të jetë rritje të pagesave mujore për 20-25 për qind, pasi vlerësojmë se janë tejet të vogla”, tha Bislimi.

Pika tjetër e ndihmës për më të prekurit ka të bëjë me skemat pensionale.

“Pika 1.2 ka të bëjë me skemat pensionale, pensioni mujor i atyre që është më pak se 100 euro në muaj. Kemi paraparë pagesë shtesë mujore prej për 30 eurosh për tre muaj, Janë ndarë 13 milionë euro për këtë dhe nga kjo skemë përfitojnë 165 mijë persona. Pastaj është pika 1.9 që ka të bëjë me grupet e margjinalizuara, si komunitetet rome, egjiptiane e ashkali. Do t’u ndihmojmë me pako ushqimore dhe të tjera, por mund të ketë edhe grupe të tjera që kanë nevojë, si komuniteti boshnjak në veri të Kosovës për shembull”.

Pika e katërt që ka të bëjë me ndihmë direkte për qytetarët është për ata që punojnë herë pas here.

“Në pikën 1.15 jemi munduar të përfshijmë punëtorët që punojnë në mënyrë sporadike dhe tash për shkak të situatës në të cilën që ndodhemi nuk mund të punojnë. Përfitojnë 130 euro në muaj. Nëse pas 3 muajve s’kanë të ardhura tjera, kalojnë në pikën 1.1 të skemës sociale”. Ka shtuar Bislimi në “Desku”.

Ai ka thënë se këtë krizë ka pak përfitues, e shumë humbës, por kjo është aftësia e Kosovës.

“Ne i kemi ndihmuar sektorit privat për shkak të rënies se aktivitetit. Sektori privat ka pengesa në mbulimin e pagave, për këtë kemi siguruar pagën minimale për punëtorët, pastaj pagesën e 50 për qind të qirave të bizneseve, obligimet tatimore i kemi shtyrë deri në muajin shtator. E kam obligim me siguri stabilitet makro-ekonomik”, ka thënë ai.

Bislimi ka folur edhe për premtimet e presionet nga partitë opozitare, që kërkojnë shumë më shumë para për qytetarët e bizneset. Por sipas tij, duhet të ruhet stabiliteti i vendit, e jo të kalohet me luks e më vonë të shfaqen problemet.

“Nuk është garë elektorale që të rrezikojmë stabilitetin afatgjatë. Të gjithë i kanë të qarta kufizimet e Kosovës.

Për shkak të papërgjegjësisë totale, Qeverisë e kaluar na ka lënë obligime, si kontrata të firmosura në vlerë 500 milionë euro dhe borxhe rreth 300 milionë euro”, ka shtuar Bislimi./Express

Aktuale

Si të bëheni arkitekt në Inteligjencën Artificiale?

Published

on

Inteligjenca artificiale është larg të qenit një koncept i huaj dhe i ri. Arkitektët kanë eksploruar AI që nga vitet 1960, duke u thelluar në koncepte të tilla si shkrimi, arkitektura parametrike, algoritmet evolucionare, automata celulare, fraktale dhe sistemet L. Skriptimi është i ngjashëm me krijimin e një ekuacioni që gjeneron rezultate të projektimit në vend të vlerave numerike.

Në arkitekturë, një arkitekt i AI është përgjegjës për zhvillimin e skripteve, studimin e algoritmeve, sigurimin që rezultatet e projektimit plotësojnë nevojat e projektit dhe krijimin e algoritmeve kur është e nevojshme. Me fjalë të thjeshta, AI Architects janë projektues që ndërtojnë sisteme të inteligjencës artificiale për të zgjidhur problemet. Kompanitë në ditët e sotme varen nga arkitektura gjeneruese dhe mjetet e AI për të përfunduar projektet e tyre komplekse; Këtu nevojiten arkitektë të AI që kanë një kuptim të qartë në teknologjinë e informacionit dhe inteligjencën artificiale për të kontrolluar zgjidhjet e AI brenda organizatës duke siguruar që projekti të funksionojë pa probleme.

Roli i përgjithshëm i AI Architects është të përmirësojë operacionet e biznesit duke hartuar plane të detajuara për sistemet e AI, duke bashkëpunuar me anëtarët e ekipit si inxhinierë dhe shkencëtarë kompjuterikë për të siguruar një proces të qetë dhe për të mbikëqyrur zbatimin duke siguruar që zgjidhjet e AI që ata ofrojnë janë në përputhje me projekti duhet të prodhojë rezultate të sakta dhe të dobishme.

Është e rëndësishme të pranohet se inteligjenca artificiale nuk mund të zëvendësojë kurrë intuitën dhe ndjeshmërinë njerëzore në arkitekturë. Gjithmonë mbani mend se ju e kontrolloni mjetin, jo anasjelltas. Prandaj, është e nevojshme të shfrytëzojmë përparimet e vazhdueshme në teknologji, e cila ka qenë e vazhdueshme për 70 vitet e fundit, në dobinë tonë duke krijuar asistentë robotikë që na ndihmojnë të arrijmë të pamundurën duke ndikuar pozitivisht në mjedis, i cili ka nevojë të dëshpëruar për t’u marrë në konsideratë. dhe kujdesi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rritja e kërkesës për rrymë do t’i mbajë gjallë termocentralet me thëngjill

Published

on

Kërkesa për rrymë në botë është duke shënuar rritjen më të shpejtë në gati 20 vjet, për shkak të përdorimit të kondicionerëve, si pasojë e rritjes së temperaturave, ka thënë Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, në një raport të publikuar të premten.

Sipas gjetjeve, ky trend, që pritet të vazhdojë edhe më 2025, nënkupton vazhdimësinë e përdorimit të energjisë me thëngjill, ndonëse do të rriten kapacitetet e energjisë së ripërtrishme.Shumë vende në botë janë duke regjistruar temperature rekorde dhe valë të të nxehtit, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Rritja e konsumit global të energjisë pritet të shkojë në gati 4 për qind më 2024 – më e madhja prej vitit 2007.

Rritje e njëjtë është parashikuar edhe për vitin 2025, në krahasim me 2.5 për qind të rritjes së kërkesës më 2023.India pritet të jetë lidere në këtë aspekt, e pasuar nga Kina.Në gjetjet e raportit është përmendur që në këtë periudhë do të rriten edhe kapacitetet për energji të ripërtrishme dhe që kjo energji të tejkalojë atë me thëngjill më 2025.

Megjithatë, mënyrat për prodhim të energjisë që shkaktojnë më shumë ndotje, siç është ajo me thëngjill, do të vazhdojnë të jenë të qëndrueshme, sidomos në Kinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Pas freskimit të motit, shfuqizohet ndalimi i qarkullimit të kamionëve mbi 7.5T

Published

on

Zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi, ka njoftuar se është shfuqizuar vendimi i datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T, shkruan Ekonomia Online.

“Duke marrë parasysh parashikimin e motit nga Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës, sipas të cilit parashihen rënie të ndjeshme të temperaturave ditëve në vijim, kemi marrë vendim për shfuqizimin e vendimit të datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T”, ka njoftuar Durmishi.

“Faleminderit për mirëkuptimin tuaj gjatë këtyre ditëve me temperatura të larta”, ka shkruar ai./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending