Connect with us

Opionion

‘Arkitektët dhe projektuesit duhet të marrin përgjegjësi në krijimin e mjediseve gjithëpërfshirëse’

Published

on

Gjatë vitit të kaluar, kam qenë në bisedë me arkitektë dhe dizajnerë që janë të përfshirë në krijimin e mjediseve zhytëse. Ata e shohin veten si natyrshëm përgjegjës për udhëheqjen e ndërtimit të këtyre mjediseve dhe kjo duhet të shërbejë si një kujtesë se arkitektët kanë potencialin për të marrë këtë rol.

Pavarësisht se sa e qartë mund të tingëllojë, metaversi është projektuar kryesisht nga zhvilluesit dhe dizajnerët grafikë, prandaj, ai duhet të funksionojë si një thirrje zgjimi për arkitektët që të përfshihen pasi ata kanë aftësi veçanërisht të përshtatshme për të.

Nëse metaversi mund të përdoret si një narrativë për të kërkuar një rol në ndryshim për arkitektët, mbetet për t’u parë.

Diskutimi rreth metaverses ka çuar në pretendime për profesionistët e trajnuar në mjedisin e ndërtuar për të marrë një rol udhëheqës në debatet ku shkrihen fizike dhe dixhitale, dhe ku strategjitë etike dhe të planifikuara mirë janë thelbësore.

Si pjesë e kësaj lëvizjeje, janë shfaqur një sërë projektesh spekulative që përputhen me këtë qasje, duke përfshirë Space Popular, i cili ka zhvilluar një manifest për “një infrastrukturë qytetare për të lundruar në internetin gjithëpërfshirës

Edhe tani që kemi filluar të pyesim nëse metaversi është termi i duhur apo edhe nëse është thjesht një modë, debati i nxitur është i dobishëm. Forcat e dukshme kontradiktore të lirisë dhe kufizimit që kërkon metaversi i ri, mund të jenë vetëm pozitive për arkitektët.

Opinion nga Cristina Mateo, e cila është  specialiste në etnografinë urbane, markën, komunikimin dhe E-Transformimin dhe Modelet e Reja të Biznesit./Media Ndërtimi.

Opionion

Si të fitoni pa qenë ofertuesi i ulët

Published

on

Sa herë keni marrë një telefonatë pasuese në lidhje me një projekt të mundshëm që ndiheni të dëshpëruar ndërsa lajmëroni ekipin tuaj se nuk keni qenë ofertuesi i ulët?

Është sikur fakti i thjeshtë i të qenit i ulët siguron që nuk mund ta fitoni projektin. Nëse ka ende kohë, ekipi juaj paraprak mund të mblidhet për të ulur çmimin dhe të përpiqet të arrijë një fitore kundër gjasave, por më shpesh, ky informacion është një njoftim se konkurrenca juaj i është dhënë projekti.

Megjithatë, kam punuar me dhjetëra kompani për të cilat njoftimi se nuk janë numri i ulët pasohet më shpesh nga një siguri se klienti i tyre do të mbrojë në emër të tyre dhe do t’i drejtojë ata punën pavarësisht. Le të përshkruajmë se si ata e bëjnë këtë të ndodhë.

Hapi i parë është ndërtimi i marrëdhënieve me njerëzit e duhur. Nëse pika juaj kryesore e kontaktit me klientin tuaj mendon se jeni më të mirët në biznes, kjo mund të mos përkthehet në një dollar më shumë se konkurrenca juaj nëse ata nuk mund të japin projektin ose të paktën të ndikojnë ndjeshëm në çmim.

Nëse jeni një GC/CM, lundrimi në ekipin vendimmarrës të pronarit mund të jetë i ndërlikuar. Pyetni dhe dalloni të dhënat që mblidhni për të identifikuar të gjithë lojtarët dhe rolet e tyre të ndryshme në procesin e vendimmarrjes. Në mënyrë ideale, bëjeni këtë plotësisht në mënyrë të pavarur nga ndonjë ndjekje e veçantë e projektit, pasi pyetjet tuaja do të përballen me më shumë skepticizëm kur një projekt i drejtpërdrejtë është në linjë.

Me këtë inteligjencë, ju mund të krijoni një strategji zhvillimi biznesi për të ndërtuar besueshmëri dhe për të fituar favore me ata që kontrollojnë fatin tuaj.

Zgjidhni klientin e duhur

Blerësit mund të binden për vlerën tuaj me qasjen e duhur strategjike. Pasi të keni mundësinë t’i fitoni ata, përqendrohuni më pak në gjetjen e një qasjeje fituese dhe më shumë në dëgjimin nga afër të asaj që u intereson më shumë.

Përshtateni qasjen tuaj për të shitur kompaninë tuaj me atë që ka më shumë rëndësi për ta. Nëse ajo që ka më shumë rëndësi për ta nuk është forca e kompanisë suaj, ju duhet të jeni të gatshëm të pranoni mundësinë që nuk jeni të aftë.

Sidoqoftë, mbani në mend se jo të gjithë duhet të jenë klienti juaj, dhe kjo është në rregull. Përqendrohuni te klientët që kujdesen më shumë për gjërat që e bëjnë kompaninë tuaj të veçantë.

Krijo një strategji superiore

Mos kini frikë të pyesni klientët për trajtimin e preferuar të kontraktorit që meritoni. A mund të presim një mundësi për t’u takuar me ju pasi të bëjmë ofertën? Nëse nuk jemi të ulët, do të na kontaktoni dhe do të negocioni që andej? A mund ta negociojmë punën drejtpërdrejt me ju në vend që të konkurrojmë?

Pasi të jepet puna, merrni komente të rregullta për performancën. Zbuloni se çfarë mund të bëjë ekipi juaj për të përmbushur më mirë nevojat e klientëve tuaj dhe për të ofruar. Pastaj shkoni konfirmoni se ekipi juaj është atje duke e shtypur atë.

Shfrytëzojeni suksesin tuaj

Dokumentoni reagimet pozitive të klientëve tuaj duke i pyetur nëse do të ofronin një dëshmi dhe duke u kërkuar që të shërbejnë si referenca për ju në projekte të tjera. Merr kredi për të qenë ofruesi i mrekullueshëm i shërbimit që jeni dhe do të ndërtoni një rast të fuqishëm kundër mjedisit të prokurimit “mollë-mollë” që blerësit tuaj priren të krijojnë.

Opinion i shkruar nga Chad Prinkey, i cili është CEO i Well Built Construction Consulting, një firmë me bazë në Baltimore që ofron këshillim strategjik, shërbime lehtësimi dhe tryeza të rrumbullakëta për drejtuesit e ndërtimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Opionion

Evropa e ka marrë sërish në duart e veta fatin e saj energjetik!

Published

on

Pranvera ka ardhur, dimri ka ikur. Ashtu si dimri i kaluar, Evropa u largua nga dimri i saj i dytë që nga pushtimi rus i Ukrainës pa mungesë energjie, ndërprerje, shtëpi të ftohta apo ndërprerje të furnizimit. Krejt e kundërta, Evropa e mbylli dimrin me një moment historik të jashtëzakonshëm për sektorin e saj të energjisë: depozitat e gazit të BE-së ishin pothuajse 60% plot, një sasi rekord.

Kjo nuk rrëmbeu titujt, por ka rëndësi. Sepse tregon se Evropa më në fund ka liruar kontrollin që Rusia kishte mbi sektorin e saj të energjisë. Evropa e ka marrë sërish në duart e veta fatin e saj energjetik.

Le të shpjegojmë se si. Kthejeni mendjen në vitin 2021, shumë përpara pushtimit të Ukrainës nga Rusia. Tashmë atëherë, Rusia nuk po arrinte të mbushte depot e gazit në nivelet e tyre të zakonshme përpara dimrit. Kjo ishte një përpjekje e qartë për të luajtur me varësinë tonë nga gazi, për të rritur ndikimin e Rusisë.

Pastaj erdhi pushtimi i Ukrainës. Dhe Presidenti Putin vendosi që, përballë solidaritetit evropian, ai do ta përdorte këtë levë kundër nesh, kundër Evropës, duke shkurtuar furnizimet me gaz dhe duke përdorur çmimet e larta të karburantit si armë.

Të gjithë ne mbajmë plagët e vendimeve të Putinit. Evropianët kanë luftuar me presionet që rezultojnë në koston e jetesës. Dhe ndërsa nivelet e ruajtjes së gazit u pakësuan dhe rrodhën, ato u bënë një barometër i cenueshmërisë sonë, i pasigurisë sonë energjetike. Por ky barometër tani është i qëndrueshëm, duke u prirë në drejtimin e duhur. Zgjedhjet tona ishin të mira. Evropa ka bërë përparim të vërtetë në përmirësimin e qëndrueshmërisë së sistemit të saj energjetik. Çmimet e gazit kanë rënë ndjeshëm. Që nga fillimi i këtij viti, ato janë vazhdimisht nën 30 euro për megavat orë.

Çfarë bëmë? Evropa veproi shpejt dhe ne vepruam së bashku. Ne përdorëm pikat e forta të tregut tonë të vetëm. Ne mund të thërrasim pikat e forta të miqve tanë që na siguruan furnizime alternative. Deri tani, furnizuesi kryesor i BE-së i gazit natyror është Norvegjia, një aleate e besueshme.

Por më e rëndësishmja, ne punuam për një përgjigje strukturore ndaj kësaj krize, duke investuar masivisht në energjinë e rinovueshme, duke rritur efiçencën e energjisë. Dhe rezultatet flasin vetë. Dy vjet më parë – dhe këto janë shifra nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë – një në pesë njësi të energjisë së konsumuar në Bashkimin Evropian vinte nga lëndët djegëse fosile ruse. Sot është një në njëzet. Ne marrim më shumë energji në përgjithësi nga burimet e rinovueshme në Bashkimin Evropian sesa nga Rusia. Vitin e kaluar, në 2023, për herë të parë, ne kemi prodhuar më shumë energji elektrike nga era sesa nga gazi.

Evropa po ul konsumin e saj në përputhje me qëllimet tona klimatike. Por kjo nuk do të thotë se ne duhet të ndalojmë së menduari për tregjet e gazit. Sepse tani po shkojmë drejt një grupi të ndryshëm çështjesh dhe sfidash. Një valë e madhe e projekteve të reja të eksporteve të LNG-së po vjen në treg në gjysmën e dytë të dekadës, kryesisht nga Shtetet e Bashkuara dhe nga Katari. Këto projekte do të rrisin furnizimin global të LNG me 50%. Si rezultat, ne po lëvizim nga një botë me mungesë gazi në të kundërtën, një botë ku së shpejti mund të shohim një bollëk. Kjo mund të sjellë çmime dukshëm më të ulëta të gazit.

Në të njëjtën kohë, pjesa e importeve të gazit nga Rusia ra nga 45% para luftës në Ukrainë në 15% vitin e kaluar. Ka ikur koha e varësisë së Evropës nga Rusia. Me shkurtimet në dërgesat e tubacioneve ruse, LNG-ja është bërë tani në mënyrë efektive burimi bazë i furnizimit me gaz të Evropës. Do të mbetet e rëndësishme për kostot tona të energjisë dhe sigurinë tonë energjetike për ca kohë që do të vijë, edhe pse ne ndërtojmë një ekonomi të re të energjisë së pastër.

Opinion i shrkuar nga: Ursula von der Leyen është Presidente e Komisionit Evropian. Fatih Birol është Drejtor Ekzekutiv i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Opionion

“Gratë mbeten anomali në kurrikulën e arkitekturës”

Published

on

Shtatë vjet pasi deklaroi: “Unë nuk jam një arkitekte femër. Unë jam një arkitekte”, Dorte Mandrup shkruan se listat me bazë gjinore mbeten një simptomë e një industrie që po ndryshon shumë ngadalë.

Shtatë vjet më parë, shkrova një opinion të botuar nën titullin: “Unë nuk jam një arkitekte femër. Unë jam një arkitekt.” E shkruar si një përgjigje kritike ndaj 50 arkitekteve dhe dizajnereve femra frymëzuese të Dezeen-it për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Gruas – një listë në të cilën u përfshiva – shtrova pyetjen nëse nuk kishim vonuar të tërhiqnim këto lista dhe çmime me qëllime të mira për gratë.

Nga disa, ajo u konsiderua e diskutueshme – madje edhe anti-feministe. Edhe sot e kësaj dite, ende më huton fakti që mund të konsiderohet e diskutueshme të sugjerosh që gratë duhet të lejohen të punojnë dhe të konkurrojnë brenda të njëjtave parametra si bashkëmoshatarët e tyre meshkuj. Të kërkoj të konsiderohem thjesht arkitekt dhe jo të kategorizohem vazhdimisht sipas gjinisë sime.

Ne kemi vërtetuar prej kohësh se merita arkitekturore nuk mund të kufizohet sipas gjinisë.

Më lejoni ta bëj shumë të qartë, artikulli nuk u përpoq të shmangte rëndësinë e nënvizimit të ndikimit të rëndësishëm të grave në arkitekturë. Krejt e kundërta. Kontributet e grave anembanë globit janë sa të mëdha aq edhe të ndryshme.

Ne kemi vërtetuar prej kohësh se merita arkitekturore nuk mund të kufizohet sipas gjinisë. Pavarësisht kësaj, gratë mbeten një anomali në kurrikulën e arkitekturës. Në librin e botuar së fundmi 100 Women: Architects in Practice, i cili paraqet një mostër të punës dhe praktikave të grave nga e gjithë bota, autoret Harriet Harriss, Naomi House, Monika Parrinder dhe Tom Ravenscroft e përshkruajnë librin e tyre si një “produkt të një të pabarabartë”. profesion” që fatkeqësisht është ende i rëndësishëm.

Po kështu, kritika ime nuk është për vetë njohjen, por se nevoja e vazhdueshme për dallim është një simptomë e pabarazisë dhe paragjykimit. Duhet të jetë praktikë e zakonshme përfshirja e grave në diskursin e përgjithshëm arkitekturor.

Pyetja është nëse kemi përparuar aq shumë sa të lëmë përmendje dhe kategori të veçanta në të kaluarën. Pavarësisht synimeve të tyre të nderuara, Brit Awards arritën t’i lënë jashtë tërësisht gratë kur hoqën kategoritë e tyre të artistëve më të mirë në varësi të gjinisë.

Dhjetë nga studiot janë në pronësi të firmave inxhinierike dhe kompanive të mëdha ndërkombëtare. Nga 30 të tjerat, ka vetëm një ku një grua ka pronësinë e shumicës. Në një industri të drejtuar nga pronari, pushteti dhe lidershipi janë të lidhura pamohueshëm së bashku dhe çështja e pushtetit është e rëndësishme sepse pushteti të jep privilegjin të punësosh, pushosh, promovosh apo edhe përjashtosh – me vetëdije ose jo.

Megjithatë, ai gjithashtu ofron një mundësi për pronarët dhe drejtuesit për të ndërmarrë veprime konkrete. Shqyrtoni biznesin tuaj. A paguani një pagë të barabartë? Nuk ka absolutisht asnjë arsye që të ketë një hendek të madh ose – edhe më keq – në rritje të pagave gjinore. Filloni atje.

Së dyti, bëni një zgjedhje aktive që gratë të përfaqësohen në të gjitha nivelet në kompaninë tuaj. Për ata prej nesh me praktika në vendet me pothuajse pesëdhjetë për qind femra të diplomuara në vitet e fundit, nuk duhet të ketë asnjë justifikim. Është thjesht një çështje vullneti. Në 25 vitet e mia si pronare studioje, nuk ka qenë kurrë një kohë kur ishte e vështirë të gjeje gra të kualifikuara për të plotësuar një pozicion.

Nëse e keni ende të vështirë, zgjeroni rrjetin tuaj. Dhe për ata që pretendojnë se gratë thjesht duan diçka tjetër; se ata nuk duan përgjegjësinë e të qenit partner, ose që nuk përpiqen të fillojnë praktikat e tyre: Unë kurrë nuk e kam parë të jetë kështu. Por ne duhet të krijojmë një industri ku gratë janë në gjendje të imagjinojnë se është e mundur. Nëse ata nuk munden, atëherë ne kemi dështuar. Pra, le të përshpejtojmë kolektivisht ritmin e përparimit.

Opinion nga Dorte Mandrup është themeluese dhe drejtoreshë krijuese e ‘Dorte Mandrup Arkitekter’ në Kopenhagë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending