Anija historike që pritet të shkatërrohet

0

Një nga projektet më unike dhe më pak të njohura të Louis Kahn, salla lundruese e koncerteve njohur si Point Counterpoint II, është në rrezik të prishjes, raporton gazeta e Pittsburgh Post.

Ndërtuar nga 1964 deri më 67 si pjesë e festimeve për dyqind vjetorin e pavarësisë amerikane, anija prej 59.5 metra e gjatë është përdorur si shtëpi ujore e Orkestrës Simfonike Amerikane (ASO), duke i lejuar grupit të shkojë me anijen aq larg, si në Paris dhe Shën Petersburg. Së bashku me hyrjet rrethore dhe dritaret anësore, struktura përmban një platformë të gjerë prej 23 metrash që mund të hapet dhe të mbyllet duke përdorur një sistem tërheqjeje hidraulike.

Në pronësi të themeluesit të ASO-së, Robert Austin Boudreau, anija ka qenë për shitje gati dy dekada pas turneut të tij të parë të lamtumirës në vitin 1997, por qëllimi i tij unik duket se ka penguar blerësit. Nëse askush nuk vjen përpara në fund të turneut të vitit 2017 të AWSO-së, anija do të dërgohet në një kantier detar ku karakteristikat e tij arkitekturore do të shpërbëhen, duke lënë pjesën tjetër të riprodhohet për qëllime të tjera.

Një mbrojtës për ruajtjen e anijes është një violonçelist me famë botërore, Yo-Yo Ma, i cili shkroi një letër që do të jetë në botimin e revistës “New York Review” të 17 gushtit me shpresën e fitimit të mbështetjes.

“Ajo lundron si një testament i fuqishëm dhe i gjallë për kreativitetin amerikan dhe për rolin thelbësor që kultura luan në jetën njerëzore”, shkruan letra. “Në një kohë kur biseda jonë kombëtare shpesh përqendrohet në përçarjen, nuk mund të lejojmë që një strukturë e tillë të hidhet për mbeturina”.

REKLAMA

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here