Connect with us

Ambienti

Aksion pastrimi në Ujëvarën e Mirushës

Published

on

Në kuadër të promovimit dhe ruajtjes së trashëgimisë kulturore e natyrore si dhe në vazhdën e mbrotjes së ambientit, Asociacioni i guidave turistike të Kosovës GUIDEKS së bashku me Grupin jo-formal “Alternativa e Gjelbër”, organizon aksion e rradhës për pastrimin e Ujëvarës së Mirushës.

Eventi do të zhvillohet me 8 Maj (e Diele), ndërsa nisja do të bëhet në ora 09:00 nga NEWBORN në Prishtinë.

Të gjithë të interesuarit që kanë dëshirë të marrin pjesë në aksionin e rradhës të lajmërohen në emailin: [email protected] apo në numrat e telefonit 044 234 905 dhe 048 400 988.

Luteni që konfirmimin ta bëni sa më herët në mënyrë që të sigurohet transporti, pasi që ajo do të bëhet me vetura personale të organizatorëve./Media Ndërtimi.

Ambienti

Agjencioni për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës bëhet partner i Rrjetit Evropian Biodiversa+

Published

on

Në kuadër të aktiviteteve të këtij rrjetit, AMMK  përfaqësohet përmes Institutit të Kosovës për Mbrojtjen e Natyrës.

Biodiversa+ është një rrjet që ka si qëllim primar monitorimin dhe hulumtimin e biodiversitetit dhe shkëmbimin e përvojave.

Në rrjetin Biodiversa+ përfshihen grupe të ndryshme tematike për harmonizimin e të dhënave, harmonizimin e metodave dhe protokolleve, përdorimin e teknologjive të reja, përdorimin e të dhënave të monitorimit dhe hulumtimit të biodiversitetit, por edhe për vendimmarrje.

Duke qenë pjesë e Strategjisë Evropiane të Biodiversitetit për vitin 2030 për të ndërtuar urën ndërmjet shkencës, politikës dhe praktikës, Biodiversa+ mbledh 75 programe hulumtuese dhe akterë të politikave mjedisore nga 37 vende evropiane dhe të lidhura me të për të punuar në 5 objektivat kryesore:

  1. Planifikon dhe mbështet kërkimin dhe inovacionin mbi biodiversitetin përmes një strategjie të përbashkët, thirrjeve të përbashkëta vjetore për projekte kërkimore dhe aktivitete për ngritjen e kapaciteteve.
  2. Krijoni një rrjet skemash të harmonizuara për të përmirësuar monitorimin e biodiversitetit dhe shërbimeve të ekosistemit në të gjithë Evropën.
  3. Kontribuoni në njohuritë e nivelit të lartë për vendosjen e zgjidhjeve të bazuara në natyrë dhe vlerësimin e biodiversitetit në sektorin privat.
  4. Sigurimi i mbështetjes efikase të bazuar në shkencë për politikë bërjen dhe zbatimin në Evropë.
  5. Të forcohet rëndësia dhe ndikimi i kërkimit pan-evropian mbi biodiversitetin në një kontekst global./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ambienti

Irlanda, Spanja dhe Republika Çeke i bashkohen nismës për të dhënat klimatike në mjedisin e ndërtuar

Published

on

Qeveritë e Irlandës, Spanjës dhe Republikës Çeke kanë nënshkruar një nismë të re që synon të rrisë disponueshmërinë e të dhënave klimatike në mjedisin e ndërtuar.

Iniciativa Indicate shpreson të bashkojë qeveritë, industrinë dhe akademikët për të adresuar atë që mbështetësit e saj e shohin si mungesë të të dhënave të besueshme të emetimeve të karbonit për ndërtesat.

Indicate është një bashkëpunim midis konsulencës daneze të kërkimit Smith Innovation, Institutit të Performancës së Ndërtimit në Evropë (BPIE), universitetit belg të kërkimit KU Leuven dhe Këshillit Botëror të Ndërtimit të Gjelbër me financim nga kapitalisti i sipërmarrjes, Fondacioni Laudes.

Aktualisht, pothuajse të gjitha rregulloret e ndërtimit në Evropë trajtojnë vetëm emetimet e karbonit nga ndërtesat në funksionim, duke injoruar emetimet e mishëruara të gjeneruara përpara se ndërtesa të hyjë në përdorim dhe në fund të jetës së saj.

Sipas Indicate, këto emetime të mishëruara të karbonit mund të jenë më shumë se gjysma e gjurmës totale të karbonit të një ndërtese të re dhe kërcënojnë të konsumojnë buxhetet kombëtare të karbonit të ndërtimit shumë përpara objektivave neto zero të vitit 2050.

Nisma synon të përshpejtojë zhvillimin e politikave në të gjithë Evropën duke gjeneruar “të dhëna kritike bazë” për të ndihmuar politikëbërësit të vendosin kufijtë e karbonit që mbulojnë ndikimin e plotë të ciklit jetësor të ndërtesave, nga prodhimi dhe ndërtimi deri te dekonstruksioni dhe përpunimi i mbetjeve.

Në Danimarkë, Finlandë, Francë dhe Holandë, politikat e karbonit të gjithë jetës janë tashmë në veprim, por vendet e tjera evropiane pengohen nga mungesa e të dhënave për të ndjekur këtë shembull. Nisma Indicate synon të plotësojë këtë boshllëk, duke përdorur qasjen e saj publiko-private për të përshpejtuar shpërndarjen e të dhënave thelbësore./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ambienti

Gjykatat po i ‘amnistojnë’ kriminelët e ambientit?

Published

on

Në emisionin “Kallxo Përnime”, u diskutua për dënimet që po i shqiptojnë gjykatat e Kosovës në rastet e krimit ndaj mjedisit.

Naim Sejdiu, kryeinspektor i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale, ka kritikuar prokurorët që, sipas tij, nuk dalin asnjëherë në vendin e ngjarjes për ta parë dëmin e shkaktuar.

“Qysh mundesh ti me e studiu një send kur nuk e sheh, nuk e prek, pa dalë me pa, edhe prokurori e gjykatësi duhet me dalë me hetu në vend të ngjarjes” – ka thënë Sejdiu.

Edhe Behar Mustafa nga Kallxo.com, i cili ka disa vite që trajton tema që kanë të bëjnë me krimet ndaj mjedisit, ka thënë se asnjëherë nuk ka rastisur në ndonjë prokuror apo gjykatës në vendin e ngjarjes për sa i përket dëmeve në mjedis.

“S’kam taku asnjëherë prokuror, as gjykatës në terren” – ka thënë Mustafa.Naim Sejdiu gjithashtu ka shtuar se deri më sot nuk është arrestuar askush për këtë vepër.

“Kur ta përfundojmë ne lëndën e dërgojmë në prokurori, por po shohim që dënimet janë me gjoba dhe minimale. Se kur një operator do të përfundonte në gjykatë me 200-300 mijë euro gjobë, nesër do ta ketë të vështirë me dalë me punu” – ka thënë Sejdiu.

Shkodran Nikçi nga Prokuroria e Pejës ka thënë se problem kryesor për këtë institucion është rrjedhja e informacionit.

“E kemi të vështirë t’i zëmë në flagrancë kryerësit e këtyre krimeve sepse dikush mund ta rrjedhë informacionin dhe derisa ne të shkojmë te vendi i ngjarjes aty s’po gjendet asgjë” – ka thënë Nikçi./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending