Connect with us

Urbanizëm

A ka skaduar dekada e Planit Zhvillimor Urban të Prishtinës?

Published

on

Plani Zhvillimor Urban i Prishtinës është hartuar duke u bazuar në vendimin e nxjerrë nga K.K. e Prishtinës me datë 24.06.2012. Për hartimin e këtij plani, Kuvendi Komunal i Prishtinës ka angazhuar konsorciumin e përbërë nga “HIDROING-DK” nga Prishtina, “Urbanistica” dhe “Ekonerg” nga Kroacia.

Qëllimi i hartimit të PZHU së është diagnostikimi dhe planifikimi apo projeksioni për të ardhmen e qytetit të Prishtinës me të dhënat e disponueshme.

Qyteti i Prishtinës duhet të ketë një planifikim zhvillimor urban modern dhe efikas, duke u bazuar në normat dhe standardet evropiane dhe të cilat përfshihen në një Plan Zhvillimor Urban, shkruante në këtë dokument të rëndësishëm për zhvillimin Urban të Prishtinës, i cili ka skaduar e që ishte i paraparë të ishte për dhjetë vjet.

Përmbajtja e PZHU të Prishtinës 2012-2022, bazohet në “Ligjin për Planifikim Hapësinor nr.2003/14 dhe Udhëzimin Administrativ mbi elementet themelore të Planit Zhvillimor Urban dhe është i ndarë në 5 faza të planifikimit: Profili i zhvillimit hapësinor dhe analiza e gjendjes; Vizioni, parimet dhe caqet; Korniza e zhvillimit hapësinor urban; Struktura dhe lokacioni hapësinor për zhvillimin dhe organizimin e ardhshëm; Dispozitat dhe masat për zbatim.

Asambleja Komunale e Prishtinës, në gushtin e vitit 2021 i ka thënë ‘jo’ Planit Zhvillimor Komunal (PZHK), që të kalojë në shqyrtim publik.23 asamblistë votuan kundër PZHK-së, 6 pro dhe 3 abstenuan.PZHK-ja është një dokument që hartohet nga Komuna, në bashkëpunim me qytetarët dhe përcakton zhvillimin urban dhe rural të qytetit, për 8 vitet e ardhshme.

Komuna e Prishtinës kishte futur në rend të ditës votimin që ky dokument kaq i rëndësishëm për Prishtinës, që të kalojë tutje në shqyrtim publik. Organizata ‘Qytetarët Aktivë’ e cilësuan si fitore që ju takon qytetarëve të Prishtinës, sipas tyre, falë angazhimit të tyre që rreth 10 muaj, pasi kjo organizatë konsideron se ka pasur shkelje të rënda ligjore gjatë hartimit të PZHK-së, nga ana e komunës.

“Sot kemi dorëzuar tek asamblistët e Prishtinës dhe MMPHI po ashtu Raportin e 3të për shqyrtim lidhur me dokumentin Vlerësimi Strategjik Mjedisor Prishtina 2029, si dhe shkeljet ligjore gjatë procesit. Kjo kauzë do të vazhdon deri në klarifikimin e rishiqimit të planifikimeve komunale në përputhshmëri të planit hapësinor të Kosovës, zbatimit dhe monitorimit të saj, ligjeve dhe udhëzimeve për planifikim”, thuhet në reagimin e kësaj organizate.(K.B)/Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Si e përdor Amsterdami modelin për të krijuar një strategji të ekuilibruar si për njerëzit ashtu edhe për mjedisin

Published

on

Në vitin 2020, në mes të valës së parë të bllokimeve për shkak të pandemisë, bashkia e Amsterdamit shpalli strategjinë e saj për rikuperimin nga kjo krizë duke përqafuar konceptin e “Ekonomisë së Krofeve”. Modeli është zhvilluar nga ekonomistja britanike Kate Raworth dhe është popullarizuar përmes librit të saj, “Doughnut Economics: Seven Ways to Think Like a 21st Century Economist”, botuar në vitin 2017.

Këtu, ajo argumenton se qëllimi i vërtetë i ekonomisë nuk duhet të jetë i barabartë rritje. Në vend të kësaj, qëllimi është të gjejmë një pikë të ëmbël, një mënyrë për të balancuar nevojën për t’i siguruar të gjithëve atë që u nevojitet për të jetuar një jetë të mirë, një “bazë shoqërore” duke kufizuar ndikimin tonë në mjedis, “tavanin mjedisor”. Me ndihmën e Raworth, Amsterdami e ka ulur këtë qasje në madhësinë e një qyteti.

Modeli përdoret tani për të informuar strategjitë dhe zhvillimet në mbarë qytetin në mbështetje të kësaj ideje gjithëpërfshirëse: ofrimi i një cilësie të mirë jete për të gjithë pa ushtruar presion shtesë mbi planetin. Qytetet e tjera po ndjekin këtë shembull.

Cili është modeli ekonomik i donutit?

Raworth mbërriti në imazhin e “donutit” duke përshkruar dy rrathë, njëri brenda tjetrit. Rrethi i jashtëm është frymëzuar nga një diagram që ajo hasi ndërsa punonte për organizatën jofitimprurëse kundër varfërisë Oxfam. Atje, një grup shkencëtarësh të sistemit tokësor po shikonin kushtet mjedisore që e bëjnë të mundur jetën në Tokë. Ata identifikuan një sërë “kufijsh planetarë”, një sërë kufijsh që, nëse kapërcehen, do të dëmtonin përgjithmonë klimën, tokat, oqeanet, biodiversitetin dhe rrjedhimisht kushtet e jetës së njerëzimit. Kjo unazë e jashtme lidhet me çështje të tilla si ndryshimi i klimës, ndotja e ajrit, humbja e biodiversitetit, shterimi i shtresës së ozonit dhe acidifikimi i oqeanit.

Ndërsa Raworth e kuptoi rëndësinë e përpjekjes për të qëndruar nën këtë tavan ekologjik, ajo gjithashtu kuptoi se kjo është vetëm njëra anë e problemit. Nëse unaza e jashtme përshkruante një maksimum, ajo shpiku gjithashtu një unazë të brendshme për të përfaqësuar kushtet minimale që gjithkush ka nevojë për të bërë një jetë të mirë. Rrjedh nga qëllimet e zhvillimit të qëndrueshëm të OKB-së, unaza e brendshme trajton probleme urgjente si qasja në ushqim dhe ujë të pastër, strehim me cilësi të mirë, energji, kujdes shëndetësor, arsim, barazi sociale, të drejtën për një zë politik, drejtësi dhe mundësi për punë dhe të ardhura.

Si dhe pse e përdor Amsterdami?

Në prill 2020, Bashkia e Amsterdamit miratoi strategjinë e qarkores së Amsterdamit 2020-2025 me një plan veprimi fillestar praktik dyvjeçar. Strategjia është modeluar sipas një versioni të përshtatur të modelit të donutit të Kate Raworth, duke e bërë atë komunën e parë në botë që miraton zyrtarisht konceptin. I krijuar në bashkëpunim me Raworth, modeli me shkallë të ulët quhet Portreti i Qytetit, një fotografi gjithëpërfshirëse e qytetit që synon të shërbejë si pikënisje për të menduarit me fotografi të mëdha, risi bashkë-krijuese dhe transformim sistemik, sipas strategjisë së publikuar. . Ai synon gjithashtu të bëhet një stimul për bashkëpunimin ndër-departamental brenda qytetit, duke përfshirë një gamë të gjerë aktorësh në proceset vendimmarrëse që formësojnë mjedisin.

Në fund të vitit 2022, qyteti i vogël i Dunedin, Zelanda e Re, u bashkua, ashtu si edhe Nanaimo, në Kolumbinë Britanike. Në SHBA, Portland, Oregon dhe Austin, Teksas, po planifikojnë të iniciojnë versionet e tyre të konceptit. Ndërsa të gjitha këto strategji janë të frymëzuara nga modeli i donutit, ato e interpretojnë konceptin në mënyra të përshtatura me nevojat dhe mundësitë e tyre specifike.

Donut nuk është një model përshkrues. Nuk ofron një hartë rrugore. Në vend të kësaj, ai paraqet një rezultat përfundimtar optimist për t’u përpjekur drejt: sigurimit të një cilësie të mirë jete për të gjithë, pa mbitaksuar mjedisin.

Rruga për ta arritur këtë mund të duket e ndryshme për çdo rajon: qytetet ose vendet më të pasura mund të gjejnë se sfidat e tyre kryesore janë të lidhura me unazën e jashtme të kufomave, duke ulur gjurmën e tyre për t’u përshtatur brenda kufijve planetarë. Ndërkohë, rajonet me të ardhura të ulëta ose të mesme mund të luftojnë më shumë për të nxjerrë të gjithë nga qendra e donutit dhe në unazën e saj të brendshme, duke siguruar akses të barabartë në nevojat bazë si ushqimi, arsimi dhe mundësitë për t’u rritur./Media Ndërtimi

Continue Reading

Urbanizëm

Peizazhi arkitektonik i Prishtinës evoluoi përmes ndërtimeve kaotike

Published

on

Peizazhi arkitektonik i Prishtinës ka ndryshuar shumë pas luftës. Si u kthye Prishtina nga një kryeqytet i këndshëm në një qendër të kaosit, dhe a ka një mënyrë për ta drejtuar në një kahje tjetër?

Në një nga lagjet më të vjetra të Prishtinës, Dardania, muret e një kafeneje akoma pëshpëritin jehonat e shekullit të kaluar. E mbushur me fotografi ndjellëse bardh e zi, kafeneja ‘Te Pini’ qëndron si një testament për një Prishtinë të shkuar.

E emërtuar “Te Pini’, me emrin e birit të Mbretit Agron dhe Mbretëreshës Teutë të Ilirisë, kjo kafene vë në dritë  rreth 100 fotografi të Prishtinës së vjetër. Pronari i saj, Metiner Rexha, tashmë 61 vjeç, hapi kafenenë në një kohë kur nuk kishte ndërtesa që e rrethonin.

Prishtina ka ndryshuar shumë që atëherë. Rexha kujton kohën e kaluar, megjithatë e kupton se zhvillimi është i pamohueshëm. Megjithatë, ai gjen gjendjen e tanishme të Prishtinës shqetësuese, të karakterizuar nga rritja kaotike dhe zgjerimi urban i pa kontrolluar.

Peizazhi arkitektonik i Prishtinës, njëherë modest me pak ndërtesa deri në fund të viteve 1990, ka kaluar në një metamorfozë të thellë në erën pasluftës. Tani kryeqyteti shfaq një përzierje eklektike të stileve dhe strukturave që duket se sfidojnë gravitetin. Megjithatë, ky evoulim nuk ka kaluar pa polemika. Shumë vendas e perceptojnë atë si një largim befasues nga identiteti historik i qytetit, duke kontribuar në një ndjenjë çrregullimi dhe rrëmuje në strukturën urbane. Pas migracionit të madh urban pas luftës, Prishtina është kthyer në një qendër me ndërtesa të larta pa një standard të përbashkët. Strukturat e mëdha janë vendosur pranë njëra-tjetrës pa ndonjë model të dukshëm, të përziera me shtëpi të vogla dhe apartamente të ngjyrosura.

Transformimi urban i PrishtinësBanorët e Prishtinës shpesh e krahasojnë qytetin e tyre me një xhungël urbane.Yll Rugova, i cili ka shërbyer si Drejtor i Kulturës në Prishtinë dhe si Zëvendësministër i Kulturës, reflekton mbi zhvillimin e kryeqytetit, i cili ka përjetuar tre valë të rëndësishme që nga përmendja e parë në vitin 1342. Në shkrimin e tij të titulluar “The New Capital in the Block”, Rugova shkruan se vala e parë ndodhi gjatë Perandorisë Osmane, kur Prishtina shërbeu si qendër administrative e sanxhakut, një njësi administrative gjatë Perandorisë Osmane.Vala e dytë ndodhi në vitin 1947 kur Prishtina mori rolin e kryeqytetit të Kosovës, që ishte në atë kohë një rajon autonom i Serbisë. Vala e tretë po ndodh sot, si Prishtina zhvillohet dhe po përmirësohet gjithnjë e më shumë si kryeqyteti i Kosovës së pavarur.

Valdet Osmani, Kryetar i Asociacionit së Arkitektëve të Kosovës, në një intervistë me Prishtina Insight, i atribuon gjendjen “të dobët” të ndërtesave të reja në Prishtinë menaxhimit të gabuar gjatë viteve të hershme pas luftës nga Drejtoria e Urbanizimit.

Osmani kërkon një hetim nga Prokuroria për shkak të skemës së urbanizmit që ka përgjegjësi për shkaktimin e kaosit urban dhe dëmtimin e pronës publike. Ai beson se shkatërrimi i qytetit nisi në vitin 2003 kur zyrtarët jo-profesionistë morën kontrollin e drejtorisë së urbanizmit, rezultuar në zhvillim të pakualifikuar dhe mungesë të mbikëqyrjes rregullative.

Sipas Osmanit, rrënja e problemit mund të gjuritet te Planifikimet Zhvillimore dhe Rregulluese, kritereve të ndërtimit dhe lejeve që lejuan ndërtimin pa respektuar ligjet dhe standardet teknike të duhura.

Gjithashtu, ai kritikon ndërtimin e Parkingut Nëntokësor, duke kosnideruar se kjo kundërshton parametrat arkitektonikë, të planifikimit urban dhe mbrojtjes së mjedisit.

Si rezultat, kur jepen kushtet dhe lejet e ndërtimit, ato shpesh shkelin ligjin, rregulloret teknike dhe planifikimet zhvillimore dhe rregulluese, duke përkeqësuar më tej rrënimin e qytetit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Urbanizëm

Planifikimi Urban nga lart-poshtë dhe nga poshtë-lart: Një qasje sinergjike

Published

on

Nga planet e rrjetit të qyteteve të lashta greke deri te planimetria urbane e idealizuar e Rilindjes, historia e planifikimit urban është një pasqyrim i strukturave në zhvillim të pushtetit dhe prioriteteve shoqërore. Në të gjithë botën, shumë qytete afrikane dhe aziatike ekzistonin njëkohësisht pa manifestime të qarta vizuale. struktura organizative duke u ngulitur thellë në nevojat kulturore dhe marrëdhëniet shoqërore. Zhvillimi urban karakterizohet nga një dikotomi – kontrasti midis strategjive të planifikimit nga lart-poshtë të udhëhequra nga entitete dhe organe qeverisëse me ndikim, dhe iniciativave nga poshtë-lart të drejtuara nga komunitetet lokale. Kjo ndërveprim i jep formë qyteteve, duke ndikuar në aspekte nga infrastruktura dhe hapësirat publike te modelet e banesave dhe karakteri urban. Thellimi në dallimet midis këtyre strategjive është thelbësor për të krijuar një peizazh urban harmonik që plotëson nevojat e banorëve të tij.

Strehimi, infrastruktura, objektet e kujdesit shëndetësor dhe arsimor dhe hapësira e kohës së lirë – këta elementë kryesorë formojnë shtyllën kurrizore të qyteteve në mbarë botën. Planifikimi urban atëherë duket si një detyrë e lehtë, ku shabllonet e rregullimeve mund të vendosen përballë rajoneve dhe komuniteteve të ndryshme. Rubrika e planifikimit modernist ishte kështu, një koncept i veçantë po eksportohej në pjesë të ndryshme të botës, duke dështuar të kapte ndërlikimet e peizazheve të ndryshme sociale, kulturore dhe mjedisore.

Një qasje nga lart-poshtë dominonte dikur fushën e projektimit dhe planifikimit urban. Sot, është e qartë se një shabllon hegjemonik nuk mund të përsëritet thjesht në kontekste të ndryshme. Në sferën urbane të globalizuar, ndikimi i kapitalit privat në formësimin e qyteteve krahas organeve qeveritare është i dukshëm. Rritja e financimit të pronave u ka dhënë korporatave një aksion të rëndësishëm në zhvillimin urban, duke ndikuar në përballueshmërinë e banesave dhe hapësirave publike. Përgjegjësia aktuale e planifikimit urban përfshin të kuptuarit se si t’i përgjigjemi në mënyrë të përshtatshme kushteve të ndryshme në peizazhe të ndryshme. Ajo që duhet të jetë e zakonshme është ndjeshmëria ndaj këtyre situatave dhe jo singulariteti i përgjigjes.

Gjatë dekadave të fundit, qasja e planifikimit urban është zhvendosur nga një metodë e centralizuar dhe shkencore në një metodë më pjesëmarrëse dhe bashkëpunuese. Praktikat aktuale kanë kaluar në një model më komunikues, duke theksuar perspektivat nga poshtë-lart dhe pjesëmarrjen e palëve të interesuara. Takimet ndërkombëtare mbi vendbanimet njerëzore dhe mjedisin në vitet 1970 ndikuan në kornizat dhe politikat ligjore, duke çuar në ndryshime në metodat e planifikimit.

Ndryshe nga planifikimi modernist që besohej dikur, qytetet nuk mund të shihen si entitete monolite. Ato janë habitate për komunitete të ndryshme dhe ekologji sociale që nxisin kulturat, preferencat dhe nevojat e veta. Fuqia e zhvillimit efektiv urban qëndron në njohjen e kompleksitetit të hapësirave urbane përmes një qasjeje sinergjike. Planifikimi nga lart-poshtë dhe nga poshtë-lart së bashku lejojnë krijimin e kornizave urbane fleksibël që janë të personalizueshme në kontekste të ndryshme. Pikat e forta të të dyja strategjive kombinohen për të prodhuar qytete gjithëpërfshirëse dhe elastike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending